Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2021. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Covid19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat! Följ råd och restriktioner!

Kjugekull. Foto: Per Carlsson

 

Tisdagsvandring på Kjugekull

Följ med på våra populära tisdagsvandringar på Kjugekull, året runt. En ca 5 km lång vandring i kuperad terräng och storslagen natur. Tag med fika.

Arrangör: Friluftsfrämjandet Kristianstad

VAR: Kjugekull

NÄR: 8 juni

LÄS MER
 

Kungastenarna, Romerska tian.
Foto: Lennart Wennerholm

 

Prästaparken med Karl XI:s stenar i Ö. Sallerup

Söndagar under april-november. Rör dig på mark som levandegör Skånes dramatiska 1600-talshistoria och där hyllningen till svenske kungen tar stor plats. Medlemmar i Föreningen Jöns Henrikssons Minne guidar dig runt i fornlämningen som ligger en halv mil söder om Hörby. Det går även bra att besöka platsen själv utan kostnad. Glöm inte kaffekorgen.

Arrangör: Föreningen Jöns Henrikssons Minne

VAR: Östra Sallerup

NÄR: 13 juni

LÄS MER
 

Brun kärrhök. Foto: Lars Svensson/MOSTPHOTOS

 

Fåglarna längs Linnérundan

Följ med Evert Valfridsson på en härlig morgonpromenad längs Linnérundan. Vilka fåglar får vi se så här års i dessa tätortsnära delar av biosfärområdet? Vandringen är ca 6 km och tar ca 3-4 timmar. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika!

Arrangör: NÖ Skånes fågelklubb, Studiefrämjandet, naturum och Naturskyddsföreningen.

VAR: Kristianstad

NÄR: 20 juni

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Sporrakulla. Foto: Mona Persson

 

Glänta på dörren till det förflutna

Glänta på dörren till det förflutna när kultur möter natur. Som här i den välbevarade gamla gårdsmiljön i Sporrakulla uppe i nordöstra Skåne. Längs Bjärekusten i nordväst kan du istället känna historiens vingslag från den gamla bronsåldersgraven Dagshög. Kanske imponeras av den ståtliga stenmuren som omgärdar Hjorthagens naturreservat uppe på Söderåsen? Eller förbryllas av de märkliga sliprännorna i Fjärestad-Gantofta utanför Helsingborg...

sporrakulla
hjorthagen
Södra Bjärekusten - Dagshög
Fjärestad-Gantofta
 

Djurrödsbäckens dalgång. Foto: Gunilla Davidsson Lundh

 

Rik blomning i rikkärren

Möt sommarens blomsterprakt i rikkärren. Här finns en sällsam blandning av blommor, mossor och snäckor, tack vare det kalkrika grundvattnet som sipprar fram. Men samtidigt som rikkärren är några av våra artrikaste miljöer är de också en allt mer sällsynt företeelse i landskapet. Hoten är många, men en av de viktigaste orsakerna till minskningen är att kärren växer igen när slåtter och bete upphör. Om du besöker ett rikkärr så tänk på att marken är blöt och att blommorna är känsliga för tramp. Orkidéer och majvivor mår bäst av att betraktas på håll 🌺💜🌺

Prästaskogen Lemmeströ
LYNGSJÖ
stora harrie mosse
djurrödsbäckens dalgång
 

Skånes största ask är troligtvis den i naturreservatet Svedberga kulle. Foto: Carina Zätterström

 

Jätteträden sätter igång fantasin

Fascinerande att tänka sig att gamla träd som ”tusenårseken” i Bosjökloster och Gäddeeken i Fulltofta fanns redan på medeltiden. De majestätiska trädjättarna bär på en lång historia samtidigt som de numera är hem åt många sällsynta skalbaggar, lavar och svampar. Här kommer några trädpersonligheter som du kan bekanta dig med i sommar🌳

Bosjökloster – dels 1000-årseken inne i klosterparken, dels den gamla eken på kyrkogården längs infartsvägen till reservatet. Fulltofta – dels Gäddeeken på höger sida av vägen, dels Treklöften på vänster sida, strax innan du svänger vänster till reservatets parkering nere vid Ringsjön. Wanås - Snapphaneeken i slottsparken och 1000 andra gamla ekar i området i stort. Herrevadskloster - även här en ek man lär ha hängt snapphanar i, den gamla högstubben står utmed vägen mot Broröd. Svedberga kulle – en av Skånes äldsta askar tronar precis nedanför kullen i sydost.

bosjöklosterhalvön
fulltofta
wanås
herrevadskloster
svedberga kulle
 
 

Kryssa naturreservat i sommar?

En rolig utmaning kan vara att samla på naturreservat i sommar. Bocka av i vår krysslista över alla Skånes naturreservat och nationalparker. Använd listan som en överblick och inspiration till att besöka nya platser. Kanske utmana en vän i flest kryss? Att besöka alla drygt 340 är nästan en omöjlighet, men du kan sätta upp egna mål. Välj antingen utifrån närhet eller vilken natur och vilka friluftsanordningar som finns. På vår webb finns information om samtliga områden och genom att använda filtreringsfunktionen kan du hitta områden som passar just dig! Via kartfunktionen kan du leta upp de som är närmast.
Var rädd om naturen och varandra - respektera föreskrifter och håll avstånd till varandra!

krysslista
alla reservat på länsstyrelsens webbplats
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

 

Ta hänsyn till hemfridszonen

Hemfridszonen är området närmast ett bostads- eller fritidshus och du får inte störa de boende.

✋ Det finns inga generella mått för hur stor hemfridszonen är.

✋ Mer stök - längre avstånd! Tänk på att inte hålla till för nära bebodda hus om du ägnar dig åt en aktivitet som kan vara störande för de som bor där.

Allemansrätten och hänsyn till boende
 

Foto: MOSTPHOTOS

I naturreservat finns särskilda föreskrifter. Ofta är det förbjudet att elda utanför anlagda eldplatser.

 

Grilla i naturen

Allemansrätten ger ingen självklar rätt att göra upp eld i naturen. Kolla upp eventuella eldningsförbud innan du tänder brasan. Om det är tillåtet att elda, tänk på:

🔥 Bästa stället att elda är på redan iordninggjorda eldplatser. I vissa naturreservat är det förbjudet att elda annat än på iordningsställda eldplatser.

🔥 Elda bara på platser där elden inte kan sprida sig eller skada växter, djur eller mark, till exempel på grus eller sandmark.

🔥 Elda inte på mossa, torvmark, jordig skogsmark eller klippor.

🔥 Ha alltid vatten nära till hands.

🔥 Ta med engångsgrillen och skräpet hem.

läs mer om allemansrätt & att elda här
film om allemansrätten
 
Friluftslivets År 2021

2021 är Friluftslivets år

Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas med på olika månadsteman.

Läs mer om Luften är fri

Foto: Cajza Eriksson
 

Äta ute, månadens tema!

Många upplever att laga mat utomhus är krångligt och jobbigt, men det behöver det inte vara. Dessutom smakar maten bättre utomhus.

I juni ger Luften är fri tips på både mat som kan tillagas ute och mat som kan förberedas hemma för att sedan avnjutas ute.

Använd gärna #ätaute för era aktiviteter under juni.

 

Luften är fri
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

 

Du kan förhindra spridning av Afrikansk svinpest

Den smittsamma grissjukdomen afrikansk svinpest sprids i Europa. Sjukdomen är ett mycket stort hot mot grisar och vildsvin, men är ofarlig för människor. Afrikansk svinpest kan överföras via matrester, som kallrökt korv eller skinka. Det är därför viktigt att inte slänga eller lämna mat så att vildsvin eller grisar kan äta den!

För att kunna agera snabbt om sjukdomen kommer till Sverige behöver vi din hjälp med att rapportera om du hittar döda vildsvin.

Kontakt: charlotta.kamaterou@lansstyrelsen.se eller lotta.berg@lansstyrelsen.se

rapportera döda vildsvin här
 

Förföriskt vacker, men farlig för den biologiska mångfalden - gul skunkkalla. Foto: Cajza Eriksson

 

Håll utkik efter gul skunkkalla

Varken trädgårdsväxter eller husdjur får dumpas i naturen. Skadan blir särskilt stor om det rör sig om invasiva arter som är främmande i den skånska naturen. Om du ser arter som jätteloka och gul skunkkalla (fotot) i det vilda rör det sig ofta om växter som rymt från trädgårdar och som sedan börjar växa till okontrollerat. Rapportera gärna in om du hittar dessa växter någonstans (se nedan).

Om du har dom i din trädgård behöver du bekämpa växterna. Det är fastighetsägarens ansvar. Om växtavfallet ska transporteras till återvinningscentralen ska det vara väl förslutet. Här läggs det i brännbart - ALDRIG bland trädgårdsavfall eller kompost!

Nedan finns information om vilka fler arter som är invasiva och främmande, hur olika arter bör bekämpas, samt hur du kan rapportera in egna fynd.

 

rapportera fynd här!
invasiva främmande arter
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma