Lägesbild vecka 21 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 21

Under vecka 20 har Länsstyrelsen Skåne fokuserat såväl fält- som distanstillsyn på handelsplatser samt påbörjat tillsyn av djurparker.

- Anledningen till valet av fokusområde är att det generellt finns flest tillsynsobjekt på handelsplatser. Vi har valt att göra tillsyn i de kommuner som har störst smittspridning, säger Lars Sandahl, chef för tillsynsenheten.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Handelsplatser och affärer är områden där det ofta rapporteras om trängsel. Därför valde Länsstyrelsen Skåne att under förra veckan skicka ut information till Skånes skolor med en vädjan till skolledare att informera elever och vårdnadshavare om problemet att många unga handlar i grupp.

- Målet med skolbrevet är att få till en förändring i syfte att minska risken för trängsel och därmed smittspridning i butikerna.

Generellt bedömer Länsstyrelsen Skåne att verksamhetsutövare är bra på att följa den tillfälliga Covid-19-lagstiftningen och att de är angelägna om att ha en dialog med Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet.

Brister i ansvar

- I många fall är det egenansvaret hos besökare eller kunder som brister. Trots bra skyltning har folk svårt att hålla avstånd, säger Lars Sandahl.

I kommunernas lägesbildsrapportering uppger majoriteten att efterlevnaden av de allmänna råden är fortsatt god, dock har nivån av aktivitet i samhället ökat.

Samtidigt minskar antalet fall av covid-19 i Skåne. Det genomsnittliga antalet fall ligger nu på färre än 300 personer per dag – att jämföra med över 500 för en vecka sedan. Hittills har drygt 40 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin. Hela 13 procent är fullvaccinerade.

Färre postiva fall

- Vi ser en tydlig minskning av smittspridningen i hela regionen och antalet fall minskar i alla åldersgrupper. Antalet äldre som drabbas är fortsatt lågt, både bland de som bor i eget boende och de som bor på särskilt boende, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Provtagningen i egenprovtagningen har minskat, men ligger fortsatt på en hög nivå. Bland de som provtar sig för covid-19 minskar andelen positiva fall.

- Det här är en glädjande utveckling och syns nu även i en minskning av personer som behöver intensivvård eller annan vård på sjukhus på grund av covid-19. Men det är för tidigt att slappna av ännu. Det är ännu inte läge för större fester eller middagar, utan det är fortsatt viktigt att enbart umgås med den allra närmsta kretsen, säger Eva Melander.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Krisberedskapsveckan med tema demokrati

Planeringen inför Krisberedskapsveckan 27 september – 3 oktober 2021 pågår nu. I år firar Sverige 100 år av demokrati, vilket kommer att uppmärksammas på olika sätt. Regeringen genomför en nationell kraftsamling för att uppmärksamma demokratiåret och många aktörer i samhället kommer att uppmärksamma jubileet på olika sätt. Så även MSB, som en del i uppdraget att öka människors kunskap om och motståndskraft inför olika hot mot vårt land. Kampanjen 2021 kommer därför att ha demokratitema.

LÄS MER HÄR
 

Ny covidenhet - i stället för stab

Fredrik Kristell blir chef för den tillfällig enheten för covid-19.

 

Sedan februari 2020 har Länsstyrelsen Skåne en krisledningsstab för hantering av Covid-19. Ett arbete som 1 juni flyttas över till en tillfällig enhet för covid-19.

- Arbetssättet ersätter krisledningsstaben för covid-19. Den övergripande inriktningen för vårt arbete är fortfarande att stötta länets aktörer, säger Fredrik Kristell, krisledningschef.

Staben, som är en särskild organisation, består av funktioner som bland annat analys, samverkan, juridik och kommunikation. Bemanningen, som i nuläget är ungefär tio personer, är inlånad från hela myndigheten.

- Vi aktiverade tidigt regional samverkan för att få en överblick över länets beredskap, samt identifiera samverkans och åtgärdsbehov och kommunikationsbehov- och insatser.

Lägesbilder ger överblick

Sedan händelsens start begär Länsstyrelsen Skåne in lägesrapporter från kommunerna för att få en överblick över vad som behöver åtgärdas samt konsekvensbedömningar på samhällsviktig verksamhet.

- Lägesbilderna är ett viktigt underlag för såväl lokal, regional och nationell nivå där informationen anpassas till respektive mottagare, säger Fredrik Kristell.

En specifik uppgift Länsstyrelsen Skånes stab har samordnat är frågan om skyddsutrustning. Men även uppdrag som tillsyn och beslut inom pandemilagen, stödutbetalningar till näringslivet, kommunikation, samverkan och provtagnings- och vaccinationssamordning är områden som staben och andra delar av Länsstyrelsen ägnar mycket arbete med.

Fortsätter att leverera

- Flera regeringsuppdrag samt eventuellt även den tillfälliga pandemilagen förväntas fortgå fram till och med januari 2022. Motivet till att skapa en ny tillfällig enhet är att fortsatt ha kapacitet att leverera i enlighet med regeringsuppdragen men samtidigt avlasta ordinarie verksamhet.

Enheten som ersätter krisledningsstaben heter ”Tillfällig enhet för Covid-19” och ligger under Samhällsbyggnadsavdelningen. För att underlätta för samverkande aktörer så kommer den tillfälliga enheten att behålla samma kontaktvägar som krisledningsstaben. Enhetschef blir Fredrik Kristell, tidigare krisledningschef.

- Stort tack till alla som har varit med och bidragit och möjliggjort arbetet i staben under hela den period som arbetet har varit igång.

 

Comirnay - godkänt vaccin för ungdomar

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar utökat godkännande av covid-19-vaccinet Comirnaty även till att inkludera unga i åldern 12 till 15 år.

Till grund för godkännandet ligger en studie som omfattar 2 260 ungdomar i åldern 12 till 15 år. Studieresultaten visade att immunsvaret hos ungdomar i åldern 12-15 år var jämförbart med ungdomar i åldern 16 till 25 år.

LÄS MER HÄR
 

HAR DU TIPS TILL NYHETSBREVET?

MEJLA DINA TIPS HÄR
 

Matförsörjning säkras bäst av bra plan

I en färsk rapport, Klimatanpassning av svensk animalieproduktion – säkrare tillgång på livsmedel under en kris, har SVA, SLU, MSB och Jordbruksverket synat sårbarheten inom svensk djurhållning. En viktig lärdom är att produktionsanläggningarna måste få hjälp att skapa ordentliga krishanteringsplaner.

 
LÄS MER HÄR
 

Krisråd - viktigt att ha kontanter hemma

I en studien har forskare vid Skövde högskola tittat på vad som skulle hända om kortbetalning och tjänster som Swish ligger nere i flera dagar. Genom rollspel har man fått fram olika scenarion.

LÄS MER HÄR
 

Temperaturen kan stiga mer än beräknat

FN:s världsmeteorologiorganisation WMO konstaterar att det är ungefär 40 procents risk att åtminstone ett av de kommande fem åren kommer att ha en global temperaturökning på 1,5 grader.

LÄS MER HÄR
 

Nu är det lättare för elever att testa sig

Nu är det enklare för elever på högstadie- och gymnasieskolor att covidtesta sig. Tillsammans med åtta skolor i Malmö och Lund inleder Region Skåne ett försök med att erbjuda tester som kan göras på plats i skolan eller i hemmet.

 

Åtta skolor i Malmö och Lund ingår i ett försök som underlättar för elever att covidtesta sig.

Projektet är ett samarbete mellan Region Skåne och åtta högstadie- och gymnasieskolor i Malmö och Lund. Det riktar sig till elever som är symtomfria men som behöver testa sig för att de går i en klass där elev har insjuknat i covid-19.

- Vi behöver underlätta för elever att testa sig för covid-19 om de kan ha blivit smittade i klassen, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Testas på skolan

Högstadieelever kommer få ta med sig testet och testa sig hemma, medan gymnasieelever testar sig under skoldagen i skolan. Testet registreras digitalt med en QR-kod och eleven loggar in med sin e-legitimation på 1177.se i mobilen. Sedan lämnas testet i en insamlingsbox på skolan, högstadieeleverna tar med sig sitt test nästa dag medan gymnasieeleverna lämnar det direkt.

- Genom att tidigare hitta de som smittats kan vidare smittspridning begränsas, säger Mattias Waldeck.

Önskemålet om en smidigare hantering av elevtestning togs upp på Länsstyrelsen Skånes senaste samverkanskonferenser.

Efterfrågas av kommunerna

Bland annat har frågan lyfts av Malmö Stad som menar på att testning vid nära kontakt inom klassen kräver stora resurser för vårdnadshavare. Lundskolorna som ingår i försöket är gymnasierna Polhemsskolan och Katedralskolan samt högstadieskolorna Lerbäckskolan och Fäladsgården. Malmös skolor som deltar är gymnasieskolorna Latinskolan och Borgarskolan och grundskolorna Oxievångskolan och Gottorpskolan.

- Malmö stad uppskattar att Region Skåne valt att utveckla en möjlighet för provtagning som minskar belastning på föräldrar att lösa provtagning efter skoltid och på plats där det finns tillgängliga platser. Vi hoppas att piloten faller ut väl, lärdomar tas och att denna lösning ska kunna göras tillgänglig till övriga skolor framöver, Lina Ringberg, beredskapssamordnare på Malmö Stad.

 

Elbilar - inte större risk för brand

Undersökning visar att det är förhållandevis få bränder i personbilar som drivs helt eller delvis med litiumjonbatterier.

LÄS MER HÄR
 

Julmarknad ska locka tillbaka besökare

Genom en välkomnande julmarknad 2021 är förhoppningen att fler besökare ska hitta tillbaka till centrala Malmö.

LÄS MER HÄR
 

Förbättrad luftkvalitet under pandemin

En av pandemin sidoeffekter har varit ett förändrat beteende i samhället vilket påverkat luftkvaliteten. Många länder drabbades av stora nedstängningar under våren med minskade utsläpp och förbättrad luftkvalitet som följd.

LÄS MER HÄR
 

Svårare följa råd för socioekonomiskt utsatta

En ny studie baserad på gruppintervjuer med boende kring Järvafältet visar att invånarna upplevt att faktorer kopplade till socioekonomisk utsatthet gjort det svårt att följa rådande smittskyddsråd under covid-19-pandemin.

LÄS MER HÄR
 

Köra bil och alkohol - så tycker bilisterna

I en attitydundersökning gjord av Kantar Sifo i maj 2021 på uppdrag av Bilprovningen och MHF säger var tionde manlig bilist att ett glas vin eller en starköl inte är något hinder för att köra.

 
LÄS MER HÄR
 

Bättre kompetens för säkerhetskydd 

Regeringen har beslutat att ge Försvarsmakten och Säkerhetspolisen i uppdrag att kartlägga behovet av kompetensförsörjning inom säkerhetsskydds­området och föreslå åtgärder som underlättar kompetensförsörjningen.

LÄS MER HÄR
 

Ny guide för att göra evenemang säkrare

Även om pandemin satt evenemangsbranschen på tillfällig paus har utvecklingen för branschen pekat stadigt uppåt under många år. Fler och större evenemang innebär fler upplevelser och mer glädje, men också ökade risker och nya utmaningar. Säkerhetsguide för evenemang som MSB tog fram 2008 lanseras nu i en ny uppdaterad version. Förutom olycksförebyggande planering innehåller guiden nu även delar som behandlar skydd mot terrorism och andra antagonistiska hot samt brottsprevention.

LÄS MER HÄR
 

Varningar om bristande pandemiberedskap

 

Flera av de brister i Sveriges beredskap som fått allvarligast konsekvenser under pandemin hade påtalats för både nuvarande och tidigare regeringar långt före coronapandemin.

LÄS MER HÄR
 

Stort mörkertal om överbelastningsattacker

Det finns troligen ett stort mörkertal vad gäller överbelastningsattacker mot kommuner och andra offentliga aktörer - det menar polisens IT-brottsutredare. "Det finns ett visst mått av skam inblandat i att man blir utsatt för något sådant här", säger Björn Komsell, förundersökningsledare vid en nystartad IT-brottsavdelning i polisregion Väst.

LÄS MER HÄR
 

Skräpplockning - coronasäker aktivitet

Suget på corona-säkra aktiviteter är en bidragande faktor till varför Håll Sverige Rents Skräpplockardagar i år slår rekord.

- Det här året har varit tungt för oss alla och Skräpplockardagarna är ett av få tillfällen när barn och unga får göra en gemensam corona-säker aktivitet, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

Syftet med Skräpplockardagarna är att förändra svenskarnas beetende när det gäller att slänga skräp. Genom att barn och unga regelbundet är med på skräpplockardagar i sin uppväxt etablerar vi också ett beteende som blir livslångt. En slags positiv prägling.

- Det här året har varit tungt för oss alla och Skräpplockardagarna är ett av få tillfällen när barn och unga får göra en gemensam corona-säker aktivitet. Är det något som bör prioriteras i dessa tuffa tider är det att få ut barn och unga i naturen så att de får känna att det de gör påverkar till det bättre.

Munskydd blir skräp

Enligt Johanna Ragnartz har man i dagsläget fler än 812 287 anmälda deltagare. Något som kan behövas då Håll Sverige Rent:s undersökning visar att 80 procent av svenskarna har sett en nedskräpning av munskydd och plasthandskar senaste året.

- När coronan kom och folk började använda de här produkterna började också allmänheten höra av sig till oss och berättade att de hade sett munskydd och plasthandskar ligga och skräpa. Coronaskräpet är ett helt nytt skräp som inte har funnits förut, säger Johanna Ragnartz.

Handskar ger skydd

Skräpplockningar är en genomförbar aktivitet under covid-19 då den sker utomhus och deltagarna kan anpassa grupper och deltagarantal till de egna verksamheternas bestämmelser. Förutom att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner rekommenderas alla deltagare ha med handskar till skräpplockningen. En annan regel är att barnen inte får plocka upp munskydd.

Många av Skånes skolverksamheter har anmält sig till skräpplockningen. En av dem, F-6 skolan i Vittsjö, är med för tredje året i rad.

- Första året var vi inte riktigt beredda på den enorma mängd skräp som eleverna hittade. Vi har fått eleverna till att bli skräppoliser, säger Ann Nilsson, grundskolelärare på Vittsjö skola..

LÄS MER HÄR
 

Köpte munskydd som inte höll måttet

Minst nio av Sveriges regioner har fått reklamera skyddsmaterial som inte hållit måttet under coronapandemin. Det visar en kartläggning som SVT gjort. Oftast har man fått ersättning i form av pengar eller nya produkter – men i flera fall har man fortfarande inte kommit överens med leverantören.

LÄS MER HÄR
 

Svårt för skåningar att resa till Danmark

Danmark öppnar upp samhället. Besökarna strömmar åter till Tivoli, Zoo, Bakken och danska krogar. Men Skånes invånare är inte en del av återstarten. Hindren är allt för många. "Bara svenskar som har råd att köpa negativa tester lär resa till Danmark i sommar med de regler som gäller nu", säger Linus Eriksson, vd för Öresundsbron.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma