Lägesbild vecka 22 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 22

Länsstyrelsen Skåne har senaste veckan prioriterat att besvara frågor från verksamhetsutövare och allmänhet om regelförändringarna som börjat gälla den 1 juni.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

- Många av frågorna handlar om vad som gäller och vilka arrangemang som kan genomföras. En vanlig missuppfattning är att det lättade regelverket även avser privat sammankomst, säger Lars Sandahl, chef för tillsynsenheten.

Under vecka 21 har Länsstyrelsen Skåne fokuserat tillsynen på handelsplatser och i stor utsträckning på permanent torghandel. Länsstyrelsen Skåne har även fortsatt med tillsynen av djurparker samt inlett dialog med konstföreningar som planerar konstrundor i sommar.

- Verksamhetsutövarna inom torghandel har ännu inte riktigt genomfört alla åtgärder men är på god väg. Störst framgång har de torghandelsplatser där kommunen har varit proaktiv och hjälpt till med åtgärder, säger Lars Sandahl.

Många frågor

När det gäller djurparkerna så har verksamhetsutövarna många frågor om bestämmelserna som kan vara lite olika beroende hur djurparken definieras och vilka övriga verksamheter som finns på området; café, restaurang, butiker och olika event.

Region Skåne arbetar för fullt med att förbättra tidsbokningen för vaccin mot covid-19. Målet är att det ska bli enklare att hitta en tid som passar. Man kommer att kunna få en samlad bild över var de olika vaccinatörer finns och hur många tider som är bokningsbara. När lösningen är på plats kommer den att nås genom webbplatsen 1177.se.

- Vi uppmanar alla 50-59-åringar som inte redan är vaccinerade att boka sin vaccintid nu. Det finns gott om tider just nu, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

I går öppnade vaccinbokningen även för personer 45 år och äldre.

- Vi vill inte stå med tomma tider - utan vi vill använda allt vårt vaccin.

Vaccineringen pågår för fullt och i torsdags hade 43 procent av Skånes vuxna befolkning, drygt 470 00 personer, fått sin första dos och 17 procent var fullvaccinerade. Samtidigt fortsätter 160 vårdcentraler att färdigvaccinera alla över 60 år med dos två.

Fler leveranser

Nästa vecka kommer i princip alla de upphandlade vaccinställena att vara i gång. Nu väntas också vaccinleveranserna att öka i snabb takt, de närmaste tre veckorna väntas 160 000 doser. Det gör att Region Skåne kan öka upp vaccinationstakten.

- Vi ser att vi snabbt kommer att kunna öppna för nya åldersgrupper. Men ska så klart säkerställa att det finns tider att boka när vi öppnar för en ny åldersgrupp.

Maria Landgren uppmanar också alla att planera för sin andra dos så att man finns på plats på den tid som man får inbokad för denna.

- Tänk på det när du bokar dos ett att du också är tillgänglig för att ta dos två. Vi har inte vaccin så att vi kan ha många ombokning och avbokningar. Hela systemet bygger på att du kommer på din andra tid, Maria Landgren.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Rekordmånga drönare inom polisen

Antalet drönare inom Polismyndigheten har ökat explosionsartat under de senaste åren. När den svenska polisen 2016 började använda drönare hade man tre stycken. I dag har de omkring 400. Polisregion Syd har ett tjugotal och de används ganska ofta.

LÄS MER HÄR
 

Landshövdingen höll möte om lättnader

Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne höll i måndags en informationsträff rörande lättnader i råd och rekommendationer.

- Vi förutsätter att smittspridning minskar och att många skåningar vill bli vaccinerade, säger landshövding Anneli Hulthén.

Lättnaderna sker i tre steg, det först steget var i tisdags den 1 juni. Då släpptes även vissa reserestriktioner från Danmark – nu behövs inga tester eller isolering som tidigare rekommenderats.

- Vi är dock ännu inte tillbaka till det vanliga livet. En påminnelse att tänka på inför student, bröllop och annat, med fortsatta restriktioner på hur stort sällskapet kan vara.

Högre publiktak

Sedan den 1 juni är det även lättnader i publiktaken för allmänna sammankommer och offentliga tillställningar. Beroende på om man sitter inomhus, utomhus, med sittande publik eller inte.

- Det är nu också vissa lättnader kring lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala och uteserveringarna kan hålla öppet längre.

På serveringsställena på handelsplatser tar man bort regeln om enbart en person. Vad gäller maxantal på publik vid sammankomster och tillställningar, så spelar lokalens storlek roll. Det får inte uppstå trängsel, även om maxantal är 50 sittande personer inomhus. Är det en liten lokal så måste man anpassa neråt.

Frågor om cuper

En ofta förekommande fråga är möjligheten att anordna läger och cuper. Vad gäller antal deltagare i lägerverksamhet bör man dela upp deltagarna i grupper av 30 personer, där de olika grupperna inte har kontakt med varandra, utan att de separeras.

- Hur framtiden kommer att bli beror i stor utsträckning på hur vi beter oss. Vad gäller de lättnader som kommer nu, är det vår avsikt att följa de nationella råden, rekommendationerna och restriktionerna, för skapa en så stor tydlighet som möjligt, säger Anneli Hulthén.

LÄS MER HÄR
 

ÖB Micael Bydén hyllar bönderna

Det är viktigt att svensk åkermark bibehålls för att kunna producera mat. Det fastslog ÖB Micael Bydén på LRFs riksförbundsstämma. "Det handlar om hjälp till självhjälp att öka vår egen livsmedelsproduktion. Förbättrad försörjningssäkerhet i en kris handlar mycket om en ökad inhemsk livsmedelssäkerhet".

LÄS MER HÄR
 

HAR DU TIPS TILL NYHETSBREVET?

MEJLA DINA TIPS HÄR
 

Skånekusten är ett riskområde

I en ny rapport till regeringen pekas tio riskområden för ras, skred och översvämning ut. Ett av dessa är Skåne-Hallandskusten.

 

I en ny rapport pekas tio riskområden för ras, skred och översvämning ut.

- Länsstyrelsen Skåne välkomnar att Skåne-Hallandskusten identifierats som ett sammanhängande riskområde. Skåne och Halland är särskilt utsatta för översvämning och erosion. Här finns lätteroderade sandstränder där påverkan ökar påtagligt i ett förändrat klimat eftersom landhöjningen inte kompenserar för en stigande havsnivå. Här finns också viktig infrastruktur och lågt belägna kuststäder som är särskilt utsatta för effekterna av ett förändrat klimat, säger Pär Persson, vattenstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Sänkt skyddsnivå för fågelinfluensa

Sol och värme bromsar upp smittspridningen av fågelinfluensa. Senaste konstaterade fallet av fågelinfluensa på tamfågel gjordes den 20 april i Skåne. Nu sänker Jordbruksverket, efter samråd med SVA, skyddsnivån även för kommersiella fjäderfäanläggningar.

LÄS MER HÄR
 

Uppdrag att bedöma behov av vaccin

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att bedöma och redovisa kommande behov av vaccin mot covid-19 i Sverige. Syftet är att skapa underlag för nya inköp. Men även att kunna ta ställning till om Sverige kan donera eller vidareförsälja vaccin, och i så fall i vilken mängd.

LÄS MER HÄR
 

Höganäs kommun uppmanar - #betedig

Trots minskad smittspridning och ökad vaccinationstakt gäller samma visa fortfarande. Med Höganäs nya memes-kampanj uppmanas du att #betedig.

- Vi har valt att använda #betedig för vi tror att det krävs ett skarpare språk just nu i Höganäs, sommaren börjar komma och många börjar slappna av, säger Jenny Rasmussen, kommunikationssamordnare.

 

Höganäs kommuns nya kampanj ska få invånare att bete sig.

Sedan slutet av maj har Höganäs kommuns memes-kampanj fått liv på facebook.

- Syftet är att det ska vara en delningsbar kampanj som vem som helst får dela. Vi gör det för samhällets bästa nu i den förmodliga men ack så uthålliga slutspurten som krävs av covid-19.

Totalt fyra inlägg till kommer att publiceras fram till och med midsommar, alla memes-inspirerade - men med olika teman som kommunikationsavdelningen tror kan beröra.

- Det första inlägget om hur höganäsborna ska agera har fått många positiva kommentarer. Många tycker att kampanjen är fyndig. Just nu arbetar vi även separat med att ta fram en sommarkampanj som riktar sig till besöksnäringen utifrån ”hemester”, säger Jenny Rasmussen.

LÄS MER HÄR
 

Utställning ökar skolbarnens kunskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Riksantikvarieämbetet, RAÄ, och Statens försvarshistoriska museer, SFHM, samarbetar just nu kring en utställning, med mål att bredda skolelevers kunskap om beredskap.

LÄS MER HÄR
 

Rekordhög mediekonsumtion

Den svenska befolkningen lade närmare sju timmar på olika typer av medier en genomsnittlig dag under 2020. Åtta av tio använde sociala nätverkstjänster och sju av tio läste dagstidning en vanlig dag. Detta är några av resultaten från Mediebarometern.

LÄS MER HÄR
 

Kraftig minskning av brott i storstäderna

De restriktioner som införts världen över i kampen mot Covid-19 har lett till en dramatisk minskning av brottsligheten i storstäderna, visar en ny studie. Sverige och Malmö sticker dock ut med den mest blygsamma nedgången bland de länder som jämförts.

LÄS MER HÄR
 

SKR säger nej till ny lag om beredskap

SKR är positiv till förslaget att införa så kallade beredskapssektorer och sektorsansvariga myndigheter. Det är viktigt att beredskapen nu utvecklas i sektorerna med stöd av myndigheter som har expertkunskap och jobbar med frågorna i vardagen, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

LÄS MER HÄR
 

Digitalt firande i Malmö av nationaldagen 

Alla Malmös kommunala äldreboende kan ta del av nationalfirandet via en länk. Allmänheten kan också delta i det digitala firandet från Malmö stads hemsida och Facebook.

LÄS MER HÄR
 

Kunglig turné hos Skånes kommuner

 

Kommunstyrelsens ordförande i Höör Johan Svahnberg och Sjöbos kommunalråd Magnus Weberg är några av de skånska politikerna som haft möte med Kronsprinsessparet.

Kronprinsessparet besöker kommunerna i Sverige på en digital turné och för någon vecka sedan var det Höörs tur att få ett besök. Ett möte som kom att präglas av kommunens arbete under pandemin.

- Jag berättade bland annat om den låga smittspridningen i Höör och att vi fram tills vaccineringen inte hade en enda smittad på kommunens särskilda boende för äldre. Kronprinsessparet gratulerade oss till ett bra resultat, säger kommunstyrelsens ordförande i Höör Johan Svahnberg (M).

Andra frågor som kom upp under det 25 minuter långa samtalet handlade om den stora inflyttningen till Höör, om samhällsutvecklingen och om de stora framtida investeringarna i kommunal service.

Väl pålästa inför mötet

- Vi pratade också om att våra kommuninvånare har rört sig ute mycket mer i samhället än tidigare och att de har gynnat den lokala handeln. Det var roligt att berätta att många av butikerna och restaurangerna i Höör har fått fler kunder det senaste året. Det märktes att Kronprinsessparet var väl pålästa om Höör innan mötet. De kände till mycket om kommunen och nämnde flera av våra större frågor som vi arbetar med just nu.

När Kronprinsessparet gifte sig 2010, fick de ett besök på Skånes Djurpark av Höörs kommun i bröllopsgåva. Samtalet avslutades med att de bjöds in med hela familjen på ett personligt besök till Höör för att nyttja sin present.

En annan av de skånska kommunerna som hunnit med ett besök är Sjöbo.

- Under vårt samtal lyfte jag bland annat fram alla våra fantastiska medarbetare, särskilt inom vård och omsorg. Ingen av oss har tidigare varit med om en pandemi vilket krävt ett enormt arbete, snabba omställningar och nya arbetssätt under stor press, kommunalrådet Magnus Weberg (M).

Barn som far illa

Enligt Magnus Weberg har kommunens besöksnäring och handel det fortfarande kämpigt. Kommunen behöver därför se till att Sjöbo kan hålla ut och rusta för att snabbt komma tillbaka när det vänder.

- Vi ser inga stora ökningar i arbetslöshet utan kommunen behåller sin nivå klart under rikssnittet. Däremot ser vi pandemieffekter i form av en kraftig ökning av orosanmälningar för barn som riskerar att fara illa, säger Magnus Weberg.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel avslutade mötet med att skicka med en varm hälsning till alla kommuninvånare i Sjöbo kommun och ett tack för de insatser som gjorts under smittspridningen i kommunen.

 

Stort mörkertal om överbelastningsattacker

Det finns troligen ett stort mörkertal vad gäller överbelastningsattacker mot kommuner och andra offentliga aktörer - det menar polisens IT-brottsutredare. "Det finns ett visst mått av skam inblandat i att man blir utsatt för något sådant här", säger Björn Komsell, förundersökningsledare vid en nystartad IT-brottsavdelning i polisregion Väst.

LÄS MER HÄR
 

Nu avslutas Totalförsvarsövning 2020

TFÖ 2020 är den första nationella totalförsvarsövningen på mer än 30 år. Nu avslutas merparten av arbetet med TFÖ 2020, men utvecklingen av ett robust och motståndskraftigt totalförsvar fortsätter.

Stora delar av övningen genomfördes redan under perioden november 2019 till februari 2020. Därefter har TFÖ 2020, på samma sätt som övriga samhället, anpassat sin verksamhet efter coronapandemin.

Stärkt förmåga

- Tillsammans med övningens deltagande organisationer, har Länsstyrelsen Skåne gemensamt tagit viktiga steg mot ett starkare totalförsvar och stärkt vår förmåga att kunna motstå svåra påfrestningar, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör.

Över 400 aktörer som till exempel länsstyrelser, kommuner, regioner samt myndigheter, frivilliga försvarsorganisationer, Svenska kyrkan, Sveriges Radio deltog i TFÖ 2020. Övningen är ett viktigt steg i det gemensamma långsiktiga arbetet för att utveckla totalförsvaret och stärka Sveriges motståndskraft. TFÖ 2020 har letts gemensamt av MSB och Försvarsmakten.

Gemensamt ansvar

- Under TFÖ 2020 testade vi vår förmåga att prioritera resurser och fördela förnödenheter under krigsfara och krig. De erfarenheter och lärdomar vi dragit av TFÖ 2020 och den pågående hanteringen av pandemin, tar vi med oss in i den fortsatta totalförsvarsutvecklingen. Det har blivit tydligt att totalförsvaret är vårt gemensamma ansvar, säger Marcus Björklund.

Starka tillsammans för att möta angrepp

Totalförsvaret består av både civilt och militärt försvar. Med totalförsvaret ska Sverige kunna förebygga och kunna möta angrepp och andra allvarliga hot mot vår säkerhet under höjd beredskap. Länsstyrelsen är högsta civila totalförsvarsmyndighet i länet, en länk mellan lokal och nationell nivå. Uppgiften är att stödja, samordna och arbeta för att alla drar åt samma håll. Tillsammans med Södra Militärregionen driver Länsstyrelsen Skåne den regionala totalförsvarsplaneringen framåt.

LÄS MER HÄR
 

Åtta av tio vill festa på studenten

En ny undersökning från Ungdomsbarometern visar att andelen sistaårselever som planerar att bryta mot restriktionerna för studentfirande har ökat kraftigt sedan förra året. 49 procent av de blivande studenterna säger att de kommer festa på examenskvällen, oavsett vad riktlinjerna säger. 2020 var motsvarande siffra 23 procent.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma