Lägesbild vecka 24 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 24

Under vecka 23 har Länsstyrelsen Skåne fokuserat tillsynen på privata sammankomster i form av limousiner och partybussar.

- Vi kommer nu att fortsätta med tillsyn hos verksamheter som öppnar upp efter att ha varit stängda, säger Lars Sandahl, chef för tillsynsenheten.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Anledningen till prioriteringen av exempelvis teatrar, biografer, djurparker, golfbanor och säsongsbetonade evenemang är att många av dessa verksamheter nu öppnar upp, antingen för säsongen eller efter att ha varit stängda på grund av begränsningarna i Covid-19-lagen.

- Länsstyrelsen Skåne vill framför allt informera verksamhetsutövarna och föra en dialog för att minska risken för smittspridning, säger Lars Sandahl.

Information till friluftsbad

Länsstyrelsen Skåne har även skickat ut information till friluftsbad. Generellt är läget ute bland kommunerna förhållandevis stabilt – dock rapporteras det om mer aktivitet i takt med finare väder. Malmö stad rapporterar att signaler om kommande lättnader, minskad spridning, vaccinering, väder, studentfirande och lönehelg resulterade i ett tydligt trendbrott.

Helsingborg rapporterar att Gröningen, strandområden, shoppingställen samt vissa parker och lekplatser är riskområden. Lunds kommun lyfter parker och naturområden som områden med risk för ökad smittspridning.

Vaccinerar för fullt

Region Skåne arbetar nu intensivt för att så många som möjligt så snabbt så möjligt ska bli fullvaccinerade.

Smittspridningen minskar och andelen positiva fall sjunker i alla åldersgrupper utom bland de allra äldsta. Bland de äldsta är dock antalet smittade fortsatt få.

- Det absolut viktigaste är att vaccinera sig. Ta vara på möjligheten när det är din tur Det är extra viktigt att ta dos två. Det är då man är ordentligt skyddat, oavsett virusvariant, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Korttidsarbete kan bromsa återhämtning

Resultat från finanskrisen visar att ett fortsatt högt användande av korttidsarbete riskerar att bromsa arbetsmarknadens återhämtning. Det är en av slutsatserna i Tillväxtanalys återrapportering om effekterna av statens coronastöd riktade till svenska företag.

LÄS MER HÄR
 

Peter Cavala går vidare till Kristianstad

Länsstyrelsen Skånes samhällsbyggnadsdirektör byter efter sommaren jobb och går vidare till Kristianstads kommun där han blir biträdande kommundirektör.

 

Peter Cavala, samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen Skåne blir biträdande kommundirektör i Kristianstad.

- Det är hedrande och så klart spännande att få bli en del av Kristianstads kommun, en attraktiv kommun med fina möjligheter och som jag har ett gott öga till, säger Peter Cavala.

I Peter Cavalas nuvarande tjänst på Länsstyrelsen Skåne ansvarar han för en stor bredd av frågor som samhällsskydd och beredskap, samhällsplanering, bostadsförsörjning, klimatanpassning, integration och jämställdhetsfrågor.

Fokus på krishantering

- Jag ser framemot att driva Kristianstad kommuns utveckling framåt tillsammans med mina blivande kollegor och medarbetare.

En gemensam nämnare för Peter Cavalas uppdrag på Länsstyrelsen Skåne är hållbar samhällsutveckling och att främja Skånes tillväxt. Ett arbete som till stor del handlar om krishantering och att bygga ett resilient samhälle.

Erfarenhet ger styrka

- Samhällsstörningar som pandemin och flyktingkrisen har stärkt vår förmåga. Genom god samverkan och övning har vi under åren utvecklat Skånes krisberedskap. Vi har även stärkt upp enheten för samhällsskydd och beredskap med mer personal för att kunna hantera framtidens utmaningar, säger Peter Cavala.

Preliminärt börjar Peter Cavala sin tjänst i Kristianstads kommun i mitten av augusti 2021.

 

Statlig ersättning för vaccinskador

Regeringen beslutade i veckan om en lagrådsremiss om statlig ersättning för personskada som har orsakats av covid-19-vaccin. Den nya lagen ska säkerställa en ersättning som är likvärdig den som redan finns för andra läkemedelsskador.

LÄS MER HÄR
 

HAR DU TIPS TILL NYHETSBREVET?

MEJLA DINA TIPS HÄR
 

Nya regler ska minska sprängningar

Förordningsändringarna innebär huvudsakligen att tillståndsmyndigheterna, MSB och kommunerna, ges utökad tillgång till belastningsregistret och misstankeregistret inom ramen för lämplighetsprövningen och att Polismyndigheten ges en större roll i tillståndsprocessen.

LÄS MER HÄR
 

Fler unga blodgivare behövs i Skåne

De flesta blodgivare i Skåne är 45 år eller äldre. Nu söker blodcentralen i Skåne fler unga blodgivare, framför allt fler unga män.

LÄS MER HÄR
 

Mer information kan  ge bättre skydd 

Främmande makt använder sig av nya tekniska möjligheter för att bedriva säkerhetshotande verksamhet mot Sverige.

LÄS MER HÄR
 

Lundastudenternas råd på hur vi håller ut

Hur får man invånarna att hålla ut och fortsätta följa myndigheternas råd och rekommendationer?

På beställning av Länsstyrelsen Skåne har Institutionen för Psykologi vid Lunds universitet kartlagt psykologiska och sociala faktorer för att förstå människors varierande benägenhet att följa myndighetsdirektiv.

 

Susanne Ilanius Göransson, Tea Andersdotter och Olivia Johansson presenterar klassens arbete.

Rapporten "Psykologiska och sociala faktorer som påverkar människors benägenhet att följa myndighetsdirektiv" är uppdelad i fem områden. Själva kärnan är ”KASAM” - känsla av sammanhang och hur man kan uppnå detta, samt vad man kan göra för att stärka den.

- Mycket av informationen kring corona har handlat om vad man inte får göra. Kultur, natur och miljö ger positiva upplevelser och man skulle kunna informera mer om det, samt underlätta möjligheten att utöva dessa aktiviteter, säger Susanne Ilanius Göransson, student i termin 7 på Institutionen för psykologi Psykologprogrammet.

Hårdare men enklare

I rapporten har man tagit hänsyn till kommunikation från myndigheter i media samt intervjuat personer om hur detta sett ut under coronapandemin. Man har även gjort en jämförelse skandinaviska länder emellan.

- Vår rekommendation är hårdare men enklare direktiv. Eftersom både empati och rädsla bidrar till ökad följsamhet av regler och restriktioner rekommenderas att öka människors emotionella aktivering. Detta kan exempelvis göras genom korta, emotionsladdade kampanjvideor. Dessa kan innehålla information om hur smittspridning sker, vem det drabbar och hur smittspridning undviks genom att individen tar ansvar.

Hänvisa till pliktskyldighet

En annan rekommendation är att hänvisa till pliktskyldighet eller omsorg för att nå vissa individer, eller hänvisa till situationens fara och risker för att nå de som motiveras av rädsla.

- Ett budskap som signalerar vinster kan innebära att upplevelsen av fara minskar. Detta kan ha negativ effekt på följsamheten. Att exempelvis skriva att 21 procent av befolkningen redan är fullt vaccinerade kan minska följsamheten. Bättre då att lyfta fram att 79 procent fortfarande är mottagliga för viruset, säger Olivia Johansson.

 

”Går inte utesluta väpnat angrepp”

Överbefälhavaren Micael Bydén beskriver ett försämrat säkerhetsläge över tid där Ryssland är den tydliga aktören i vårt närområde.

LÄS MER HÄR
 

Högre havsnivå får stora konsekvenser

Europa kan få en havsnivåhöjning på en meter eller mer under en period av 100 år. Konsekvenserna blir stora, inte bara för kuststäderna.

LÄS MER HÄR
 

Kommunerna kan få kartlägga brottslighet

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tog i veckan emot betänkandet "Kommuner mot brott". Utredningen föreslår bland annat att kommunerna ska kartlägga brottsligheten i sina områden och ta ansvar för samordningen av det brottsförebyggande arbetet.

LÄS MER HÄR
 

Färre patienter har fått vård enligt riktlinjer

Under pandemin har betydligt färre patienter än tidigare fått vårdinsatser som rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Särskilt har vården till personer med kroniska sjukdomar som astma och KOL, demens samt diabetes påverkats. Samtidigt har exempelvis hjärtsjukvården i stora delar kunnat följa riktlinjerna som tidigare, enligt en ny utvärdering.

LÄS MER HÄR
 

Vattenbrist i södra Sverige

Med värme riskerar det att bli vattenbrist. Fjorton kommuner i främst södra Sverige har redan under första delen av juni infört bevattningsförbud.

- Vattenmyndigheterna ser att tillgång på vatten är en viktig fråga för många kommuner, framför allt på lång sikt, säger Frida Eklund på Vattenmyndigheterna.

 

Sommar och sol gör att nivåerna i vattenmagasinen har sjunkit.

De senaste veckorna har svenska kommuner i södra och östra Sverige sett hur nivåerna i de stora vattenmagasinen sjunkit till under eller till och med långt under normala nivåer för årstiden. Värst är det på Gotland, Skåne, Kalmar län och i Blekinge. Men låga nivåer syns genomgående i en stor del av södra Sverige, från Mälardalen och söderut.

I de små magasinen är det under normala nivåer på sydostkusten, på Gotland och längs ostkusten i de norra och mellersta delarna av Sverige.

Fyll poolen med havsvatten

Frida Eklund har några handfasta tips för vad du kan göra just nu för att spara på vatten:

- Det går utmärkt att fylla poolen med havsvatten. Samla upp regnvatten i tunnor och bevattna i trädgården. Sätt in en flaska med kallt vatten i kylen istället för att spola länge i kranen för att få fram kallt vatten.

Vattenmyndigheterna tittar främst på hur vi kan lösa problemet inte bara för morgondagen, utan även framtiden.

- Vi måste alla hjälpa till att spara på våra vattenresurser. I vattenmyndigheternas Delförvaltningsplan för torka och vattenbrist föreslås att företag framöver ska erbjudas rådgivning för vatteneffektivisering. I dag erbjuder länsstyrelserna företagsrådgivning för energieffektivisering, där företagen jobbar i nätverk och delar med sig av erfarenheter.

Det samråd om bland annat delförvaltningsplanen mot vattenbrist som pågått från november till april har gett upphov till en mängd nya tankar för att minska problemen med vattenbrist.

Risk för kapacitetsbrist

- Flera nya åtgärdsförslag har inkommit via samrådssvaren. Vattenmyndigheten arbetar nu med att sammanställa åtgärdsförslagen och ta vidare dessa i arbetet med nästa vattenförvaltningscykel, säger Frida Eklund.

I VA SYDs kommuner Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö kommer dricksvattnet till största del från den småländska sjön Bolmen och Vombsjön i Skåne. Vattentillgången i dessa sjöar är just nu god, men kapacitetsbrist kan uppstå.

- Det är inte bara vattennivån som påverkar utan även att vi ska ha kapacitet att producera vatten om förbrukningen är hög, säger Lars Alm, driftchef på VA SYD.

LÄS MER HÄR
 

Mediebilden av Sverige utomlands

Under maj utgjorde sport- och ofta även kulturrelaterade nyheter en stor del av rapporteringen om Sverige i Storbritannien, Ryssland, Tyskland, Danmark och Norge. I Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike och engelskspråkiga ryska medier är Sveriges hantering av coronapandemin ett framträdande tema.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma