Lägesbild vecka 25 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 25

Under vecka 24 har tillsynen utförts på bland annat biografer och ambulerande tivolin. Efterlevnaden bedöms vara fortsatt generellt hög men med viss rapportering om att allmänheten allt mindre följer restriktioner i takt med att fler blir vaccinerade.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Även under vecka 24 genomförde Länsstyrelsen Skåne tillsyn på privata sammankomster i form av limousiner och partybussar vid de sista studentutspringen för året.

- Fokus har vidare legat på tillsyn av biografer, kommande evenemang och ambulerande tivolin. Vi har följt upp informationsutskick till en konstrunda med stickprovstillsyn hos enskilda konstnärer och varit i kontakt med evenemang som det rapporterats in tips om, säger Lars Sandahl, chef för enheten för pandemitillsyn.

Vill följa råden

Enligt Lars Sandahl har de flesta tillsynade verksamheterna haft koll på läget och verksamhetsutövarna vill följa de föreskrifter som finns. Det finns dock fortfarande ett antal mindre verksamheter som inte helt nåtts av information om vad som behöver göras.

- Kommande vecka kommer vi bland annat lägga fokus på campingplatser och publik idrott.

Kommunernas lägesrapporter visar på att läget är förhållandevis stabilt – dock ser kommunerna en koppling mellan sämre efterlevnad och lättnader av restriktioner och vaccinationer.

Allt fler fullvaccinerade

Samtidigt fortsätter smittan att minska i Skåne och allt fler är fullvaccinerade - länet har nu passerat 900 000 givna vaccinationsdoser. Folkhälsomyndigheten har beslutat att även ungdomar som är 16 och 17 år ska erbjudas vaccination mot covid-19. Syftet är främst att skydda ungdomarna själva mot sjukdom, men också att ytterligare minska smittspridningen i samhället.

Region Skåne poängterar att det mest kraftfulla vapnet i kampen mot pandemin är vaccin. Med det gemensamma budskapet #kavlauppärmen samarbetar Region Skåne, Länsstyrelsen och många av Skånes kommuner för att få så många skåningar som möjligt att vaccinera sig.

Andelen positiva prover minskade förra veckan till 3,1 procent i egenprovtagningen jämfört med 3,4 procent föregående vecka. Den åldersgrupp som har högst andel positiva prover är 15-19 år där 7,5 procent av de testade var positiva, följt av 20-29 åringar med 3,4 procent.

Fortsätt följa råden

– I Skåne fortsätter den brittiska varianten, alfa-varianten, att dominera. Vid de sekvenseringar vi gör av delar av positiva prover har vi hittills tre bekräftade fall av den så kallade indiska virusvarianten, delta-varianten. Det var väntat eftersom deltavarianten nu finns som en naturlig del i smittspridningen i både Sverige och övriga världen. Det gör det ännu viktigare för oss alla att fortsätta följa de allmänna råden och att vaccinera sig med bägge doserna när man får chansen, så vi kan fortsätta uppleva en minskande smitta i Skåne, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Guidad tur i Tunna blå linjens fotspår

I ett samarbete mellan Malmö stad, Destinationssamverkan och Hotellgruppen i Malmö har en aktivitetsbaserad karta tagits fram som ska locka besökare och malmöbor att upptäcka staden i TV-serien Den tunna blå linjens fotspår.

LÄS MER HÄR
 

Skånska brandmän hjälper till i Småland

Brandmän och befäl från räddningstjänsterna i Skåne var under veckan på plats i Mönsterås för att hjälpa till med släckningsarbetet med den stora skogsbranden.

- Det känns alltid viktigt att hjälpa till, säger Johan Wendt, räddningschef i Hässleholm och Osby.

 

Sju av brandmännen och befälen som jobbade vid skogsbranden i Mönsterås.

Skogsbranden i Finjsö vid Mönsterås, som omfattar cirka 125 hektar, startade förra fredagen. Efter räddningstjänstinsatsen med ungefär hundra brandmän, vattenskopande flygplan och helikoptrar var branden på måndagen under kontroll.

Under veckan har även Kustbevakningen, MSB och Försvarsmakten hjälp till med insatsen, bland annat med att ta fram lägesbilder och skanna området med värmekameror.

- I tisdags skickade räddningstjänsterna i Skåne totalt 32 personer för att bistå vid skogsbranden, säger Anna Abrahamsson, kommunikationschef Räddningstjänsten Syd.

Förstärkningsinsatsen samordnades av Räddningscentral Syd och omfattade två moduler där varje modul består av en släckbil (1+4), en tankbil (1+1) och ett yttre befäl. Dessutom ska varje modul kunna avlösa sig själv utifrån tvåskiftsgång.

Bibehållen beredskap

Alla tre räddningsområden i Skåne bidrar med resurser, vilket har varit en förutsättning för att få ihop det och samtidigt behålla en god beredskap i Skåne utifrån rådande brandriskprognos.

Från Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund skickades i tisdags fyra brandmän och från räddningstjänsterna i Skåne Nordost åtta brandmän och tre befäl.

- De brandmän som jobbat de senaste dagarna behöver avlösning. Vi hjälper till med eftersläckningsarbetet, säger Mattias Nordström, befäl från Räddningstjänsten i Kristianstad.

Viktigt med samverkan

Att räddningstjänsterna hjälper varandra vid större händelser är vanligt. Mattias Nordström var även med vid skogsbranden i Västmanland 2014.

- Vi samverkar och hjälps åt inom räddningstjänsten. Vid sådana här stora skogsbränder lär vi oss mycket.

Samverkan är a och o inom krisberedskap. Även under skogsbränderna i Gävleborg 2018 bistod Skånes räddningstjänster med stöd.

- Vår inställning är att alltid hjälpa till, det är därför vi en gång i tiden blev just brandmän. Vi hoppas på samma hjälp om det skulle drabba våra kommuner i framtiden, säger Johan Wendt, räddningschef i Hässleholm och Osby.

LÄS MER HÄR
 

Polisen ska få utfärda böter på plats

Riksåklagaren har beslutat att polisen ska få utfärda böter på plats för dels den som spelar hög och störande musik, dels den som kör vattenskoter så att det stör. Tidigare har ordningsbot för förargelseväckande beteende enbart kunnat utfärdas mot den som urinerar offentligt, men nu utvidgas alltså möjligheten. Boten för störande hög musik blir 1 000 kronor. Nyordningen gäller från den 1 juli.

LÄS MER HÄR
 

HAR DU TIPS TILL NYHETSBREVET?

MEJLA DINA TIPS HÄR
 

Sveriges beredskap behöver stärkas

MSB levererar regelbundet en nationell risk- och förmågebedömning (NRFB) till regeringen. MSB har sammanfattat några viktiga slutsatser ur rapporten i ”Kraftsamling – för en stärktcivil beredskap”.

LÄS MER HÄR
 

Svenskarna satsar på hemester även i år

En ny SIFO-undersökning visar att det blir hemester för de flesta svenskar i år, samtidigt som många ser fram emot en solresa utomlands under nästa år.

LÄS MER HÄR
 

Tullverket beslagtog 150 kg kokain

Kokain för 120 miljoner kronor i hittades i tre säckar i en container i Göteborgs hamn. Det är ett av de största enskilda kokainbeslag som Tullverket gjort.

LÄS MER HÄR
 

Stadsdelsmammor informerar om vaccin

Information är en viktig faktor för att hindra smittspridningen av covid-19 – men även för att minska oron i samhället. Nu ska stadsdelsmammorna i Helsingborg hjälpa till att informera om vaccin till invånare som kan vara svåra att nå.

 

Stadsdelsmammorna informerar om vaccin.

- Vi ringer runt och informerar om vaccinets fördelar, säger Khawla Ibrahim, processledare på arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

De frivilliga kvinnorna, stadsdelsmammorna, ringer upp till de som inte talar svenska för att dela information om restriktioner, oro gällande vaccin samt svara på frågor. Stadsdelsmammorna försöker även nå ut till de som har begränsat kontaktnät och erbjuder stöd till de som mår dåligt och känner sig ensamma på grund av social distansering.

Hjälp av en handbok

- Sedan starten i december har tre grupper med 33 stadsdelsmammor, som pratar arabiska, farsi, dari, filippinska och engelska, ringt till över 1 500 personer för att svara på frågor som handlar om covid-19. Just nu är det fokus på att informera om vaccinering.

För att möjliggöra stadsdelsmammornas initiativ har Helsingborgs stad utvecklat en handbok och utbildning i kommunikationsstöd för arbetet med covid-19. Materialet uppdateras kontinuerligt med nya frågor och svar. Handboken används även för att stötta nyckelpersoner som har fått ta emot många samtal om pandemin, restriktioner och vaccin.

- Vi ser indikatorer på att vissa målgrupper inom staden använder sina personliga nätverk snarare än officiella källor för att kunna värdera information. Genom samspel med föreningar och nyckelpersoner, med kopplingar till dessa nätverk, kan vi se till att fler invånare får säker information.

Möjlighet till dialog

Staden har även ordnat mobiltelefoner som mammorna turas om att använda för att tjänstgöra under bestämda tider. Alla involverade ställer upp på frivillig bas.

Genom att ringa hem till människor får man även en chans att ställa frågan kring hur man mår i hushållet. Det blir ett samtal med möjlighet att samla in frågor som kan vara viktiga för staden att arbeta med.

- Stadsdelsmammorna har ett bra förtroendekapital. Inte bara i sina områden utan även på arbetsplatserna där de jobbar. Flera av kvinnorna delar informationen via sociala medier, säger Khawla Ibrahim.

 

Många oroar sig för gängbrottslighet

Rekordmånga väljare oroar sig för gängbrottslighet och lag och ordning har seglat upp som en av de viktigaste politiska frågorna, visar en ny undersökning.

LÄS MER HÄR
 

Mer skolpengar för pandemins effekter

För att möta den tuffa utmaning som covid-19-pandemin har inneburit för skolan får Sveriges skolväsende dela på 1,25 miljarder i år.

LÄS MER HÄR
 

Slutfanfar för nytt vädervarningssystem

I det gemensamma forsknings- och utvecklingsprojektet FANFAR har SMHI och partner i 17 västafrikanska och tre europeiska länder skapat ett varningssystem som ger samhällena i Västafrika bättre möjlighet att agera och minska deras sårbarhet mot översvämningar.

LÄS MER HÄR
 

Information om vaccinering på flera språk

Region Skåne vill få så många som möjligt att vaccinera sig mot covid-19. Nyligen startade därför en kampanj i sociala medier för att nå arabisk-, farsi- och somalisktalande med budskapet att boka tid för vaccination mot covid-19.

LÄS MER HÄR
 

Bevakning ska minska trängsel i naturreservaten

Efter förra årets sommarrusning till Skånes naturreservat och nationalparker förstärker Länsstyrelsen Skåne både bemanning och bevakning för att minska trängseln.

 

- Vi är jätteglada över det ökade intresset att besöka Skånes fantastiska natur. Nu genomför vi en rad åtgärder för att besöket ska bli en positiv upplevelse. Men det är viktigt att alla också tar ett eget ansvar för att undvika trängsel och nedskräpning, säger Ingela Lundqvist, chef på Länsstyrelsen Skånes naturvårdsenhet.

Under sommaren 2020 uppstod problem vid flera populära naturreservat och stränder med parkeringskaos, trängsel och nedskräpning.

Förstärkt bemanning

På flera platser kommer bemanningen att förstärkas. I flera fall rör det sig om samarbeten med kommuner. Bland annat kommer det att finnas 20 sommarjobbande ungdomar på Kullaberg. Där tar man också in volontärer för att hjälpa besökare till rätta och berättar om vilka regler som gäller i naturreservatet. Flera kommuner anställer naturvärdar som bemannar reservat och strövområden, detta gäller exempelvis kommunerna i Hässleholm, Simrishamn, Vellinge och Bromölla.

Minskar trafiken

Som ett led i att minska trycket från biltrafiken på Söderåsens nationalpark startar Länsstyrelsen i sommar en buss som rullar under helgerna. Det går att parkera bilen vid Herrevadskloster och ta bussen till nationalparken.

- Ett annat sätt att minska trängsel är att lotsa besökare till andra platser än de vanligaste och mest populära. Länsstyrelsen Skåne har en populär tjänst på webben, ”Hitta din plats” för olika besöksmål. Här kommer vissa platser att förses med en varningstext om att det kan vara trångt och förslag på alternativ i närheten, säger Ingela Lundqvist.

LÄS MER HÄR
 

Röda Korset lär folk att rädda liv vid kris

För att även privatpersoner ska kunna hjälpa till att rädda liv vid en olycka eller i en kris genomför Röda Korset målgruppsanpassade kurser för allmänheten i Första hjälpen och hjärt- och lungräddning (HLR).

LÄS MER HÄR
 

Stenkastning mot danska bilar på E65

Från väg E65, som går mellan Malmö och Ystad och där många danskar färdas för att sedan ta färjan över till Bornholm, rapporteras om upprepade attacker med stenkastning mot danskregistrerade bilar.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma