Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2021. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Covid19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat! Följ råd och restriktioner!

Foto: Kullaledens vänner

 

Kvällsvandra med Kullaledens vänner

Solnedgångsvandring mellan Arild och Skäret, ca 3 km lätt vandring. Vi vandrar genom naturreservatet Nabben vidare till Skäret. Efter en timmes fika på Flickorna Lundgrens Café & Restaurang fortsätter vi till en bra utsiktsplats. Vi hoppas naturligtvis på en fantastisk solnedgång: Ett rött klot studsar ner på toppen av Kullaberg och rullar sedan långsamt ner för att slutligen försvinna i havet. Föranmälan krävs.

Arrangör: Kullaledens vänner och naturum Kullaberg

VAR: Arild

NÄR: 9 augusti

LÄS MER
 

Foto: MOSTPHOTOS

 

Trädgårdens dag med pollinerande insekter

Kristianstads Trädgårdsförenings evenemang. Vi berättar vilka blommor som humlor och fjärilar vill ha och deras allt större betydelse. I tävlingen Naturfalken kan du testa din kunskap om vilda djur och växter.

Kontakt: Naturskyddsföreningen Kristianstad-Bromölla

VAR: Bäckaskog

NÄR: 22 augusti

LÄS MER
 

Foto: Helena Olofsson

 

Spåren av folket före oss

En guidad naturupplevelse kryddad med skånsk historia & picknick på fäladen! Vi färdas tillbaka genom århundradena då vi bla besöker torpruiner, vångagäre och fossil åkermark. Under tiden jämför vi det vi ser med gamla kartor över byn. Här kan du lära dig att datera ett stengäre! En och annan lokal sägen kan med utlovas...

Arrangör: Högalunds Kulturvandring

VAR: Skäpperöd, Hörby

NÄR: 28 augusti

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Borgen - Wallåkra stenkärlsfabrik. Foto: Carina Zätterström

 

Kultur i natur i sommar

Några besöksmål för dig som vill uppleva omväxlande natur och samtidigt glänta på dörren till det förflutna. Känn historiens vingslag från de gamla bronsåldersgravarna Gröthögarna på Bjärehalvön eller Nabbahögarna på Kullahalvön. Eller upplev den gamla kvarnmiljön vid Sträntemölla och de gamla stenkärls- och tegelbruksmiljöerna i Vallåkra respektive Gunnarp (Tjörnarp) som båda nås med tåg.

Nabben - Nabbahögarna
Bjärekusten - Gröthögarna
Borgen – Wallåkra stenkärlsfabrik
Sträntemölla-Forsemölla vattenkvarnar
Tegeldammarna-Lergravarna Gunnarps tegelbruk
 

Balsberget. Foto: Josefin Persson

 

Sommarens höjdpunkter

Några tips till dig som vill vidga vyerna och blicka ut över det skånska landskapet. Fjälkinge backe och Balsberget i nordost, Gavelsbjer i sydväst, Grevie åsar i nordväst eller Ramnakullarna i mitt-Skåne.

Fjälkinge backe
Balsberget
Grevie åsar
Gavelsbjer
Ramnakullabackarna
 

Hovdala slott. Foto: Josefin Persson

 

Naturreservat i slottsmiljö

Många fina naturmiljöer och utflyktsmål hittar du i anslutning till de skånska slotten. Här kombineras kultur- och naturupplevelser. Svaneholm i söder, Wanås i nordost, Krapperup i nordväst, Torup i sydväst och Hovdala i de mer centrala delarna av Skåne är några av dessa!

Svaneholm Vassen
Torup
Wanås
Hovdala - Göingeåsen
Krapperup - Möllehässle
Bäckaskog - Kjugekull
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Kom ihåg att alltid stänga grindar till beteshagar. Tänk även på att alltid ha hunden kopplad. Hund och betesdjur bör hållas åtskilda.

 

Odlad mark och beteshagar

Allemansrätten välkomnar alla ut i naturen, så länge vi inte stör eller förstör. Det här är bra att tänka på om du rör dig vid mark som är odlad eller där det går betesdjur:

🌱 Det är förbjudet att gå på åkrar med växande gröda
🌱 Plocka inte gröda som växer
🌱 Kom ihåg att alltid stänga grinden till beteshagar om du passerar

🌱 Låt kossor och får vara i fred - stör inte tamboskap!

🌱 Skräpa inte ner, ta med ditt skräp till närmaste papperskorg eller ta med det hem.

Allemansrätt vid olika aktiviteter
 
Friluftslivets År 2021

2021 är Friluftslivets år

Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas med på olika månadsteman.

Läs mer om Luften är fri

Foto: Cajza Eriksson
 

Månadens tema - jag har aldrig...

 

En viktig del i personlig utveckling är att utmana sig själv. Visst kan de bära emot att ge sig ut i det okända. Men det är också en del av charmen – att pusha sig själv och sina gränser. Under augusti vill Luften är fri inspirera till att testa något nytt i friluftslivet. Det spelar ingen roll om du är en van friluftsmänniska eller provar friluftsliv för första gången. Utmaningar handlar om att utgår ifrån dig själv och dina förutsättningar.

Har du något inom friluftsliv på din bucket list? Varför inte checka av det under denna månad. Dela gärna med dig av dina upplevelser via hashtag #jagharaldrig. Då inspirerar du fler att utmana sig själv.

Kolla in Luften är fri för inspiration

Jag har aldrig...
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Foto: MOSTPHOTOS

 

Hjälp - bin, humlor och fjärilar!

Naturreservaten är viktiga när det gäller att bevara blomrika ängs- och betesmarker och de pollinerande insekter som finner sin mat och bostad här. Men även trädgårdar och balkonger kan ge våra bevingade hjälpredor energirik nektar och husrum. Här kommer några tips på hur du kanske kan hjälpa bin, humlor och fjärilar i din närmiljö. Som tack får vi alla mer frukt och bär!

Krukor och rabatter - välj blommor som blommar vid olika tider under säsongen, pollinatörerna behöver mat från tidig vår till sen höst.
Äng i gräsmattan - så ängsfrön i mager jord i april-maj eller augusti-september. Låt ängen växa och blomma under sommaren. Slå din äng först i augusti när blommorna fröat av sig. Ta bort avslaget hö.
Träd och buskar - välj arter som blommar.
Sand, död ved och bihotell erbjuder bostad åt vildbin och skalbaggar.
Undvik handelsgödsel och bekämpningsmedel.
film - gynna pollinatörer i bebyggelse
film - pollinatörer i äng och bete
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma