Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2021. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Covid19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat! Följ råd och restriktioner!

Foto: Jens Rydell

 

Fladdermussafari på Hovdala

Upplev fladdermössens värld på natursköna Hovdala. Vi vandrar på stigar i närheten av Hovdala slott, vi spanar efter fladdermössen och använder fladdermusdetektorer för att lyssna på deras högfrekventa ljud. Förbokas!

Arrangör: Bokskogslöparens Naturguidning

VAR: Hovdala

NÄR: 15 juli

LÄS MER
 

Foto: Carina Zätterström

 

Trädklättring med rep

Kristina Lexmuller från Embla träd visar hur man klättrar i träd med hjälp av rep. Hur får man upp repet i träden och hur gör man gör knopar som kan bära ens tyngd? Kristina är arborist, expert på träd, och kan både klättra i och ta hand om träd. Begränsat antal deltagare, föranmälan krävs.

Arrangör: naturum Skrylle

VAR: Dalby Söderskog

NÄR: 17 juli

LÄS MER
 

Hörjelgården. Foto: Hjalmar Dahm

 

Slåtter i ängsmark och höhantering på Hörjelgården

Slåtterdagarna är kanske sommarens höjdpunkt. Lär dig hugga med lie, slipa den eller knacka den vass. Ju fler vi är desto roligare. Vi slår av årets växter och räfsa ihop höet i strängar, så att det kan fröa av sig. Kläder efter väder.

Arrangör och gårdens ägare: Naturskyddsföreningen i Skåne

VAR: Hörjelgården, utanför Tomelilla

NÄR: 31 juli

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Foto: Maria Sandell

 

Vandringstips på facebook i juli

Under JULI-månad kommer vi att ge tips på olika vandringar i skånsk natur via vår facebook @skansknatur - välkommen att följa oss!

Även på reservatssidorna på Länsstyrelsens webbplats Besöksmålfinns information om vilka vandringsleder och friluftsanordningar som finns i respektive naturområde. Den korta adressen är www.hittadinplats.nu

 

Axelstorpsslingan (9 km, gul)

Rundan börjar vid Båstad sportcenter (600 m från Båstad busstation). Vandringen går genom vindlande sprickdalar upp för Hallandsåsens sluttning. Terrängen är kraftigt kuperad och ej lämplig med barnvagn. Rundan börjar med att du följer Skåneleden genom naturreservateten Lyadalen och Axelstorps skogar. På sin väg passerar du förbi utsikten Brattenborg och de fornlämningsrika betesmarkerna i Lyadalen. I Axelstorps skogar passerar leden de terrassformade fornåkrarna med röjningsrösen strax norr om vägen som går till Bjäred. På tillbakavägen går Axeltorpsslingan tillbaka till Båstad via Sinarpsdalen.

Början/slut: Båstad sportcenter, Korrödsvägen (bussstation, ca 600 m). Kommer du med bil finns en mindre parkering i den sydvästra delen av reservatet Axelstorps skogar samt Sinarpsdalens parkering en bit bort (Nötte backar). Men då startar du i den södra delen istället för i Båstad i norr.

axelstorpsslingan - karta
 

Rundslingor i Näsums bokskogar (2,6-6 km)

Näsums bokskogar erbjuder vandring på norra delarna av Ryssberget. Här finns tre rundslingor som binds ihop av Skåneleden. Tillsammans blir det en runda på ca 6 km. Det kortaste alternativet är att bara gå den Ljusgröna slingan (2,6 km) som utgår från parkeringen i sydväst. Genom att fortsätta på Skåneleden mot Gulvita slingan passerar du utsiktsplatsen med rastmöjligheter. Lägger du till den Gulvita slingan kommer du upp i en tur på knappt 5 km. Längst i norr väntar den Rödvita slingan (1 km). Närmaste busshållplats är Näsum Amadeus backe, cirka 1 km bort.

näsums bokskogar - karta
 

Natur-kulturvandring från Tjörnarpsstation (3-6 km)

Kom med tåget till Tjörnarp och gå rakt ut i naturen. Tre rundslingor utgår från järnvägsstationen: Tjörnarpssjön runt (5,8 km, röd), Tegelbruksrundan (4,7 km, blå) och Bokskogsrundan (3 km, grön). Den blå rundan går genom det kommunala naturreservatet Tegeldammarna-Lergravarna. Leden passerar även den magnifika och historiskt intressanta ringugnen för tegelbränning i Gunnarp. Den gröna rundan går istället genom Prästabonnaskogen med fin sjöutsikt och badmöjligheter i Tjörnarpssjön. Det finns även en nyskapad våtmark med utsiktsplattform och grillmöjligheter i reservatets sydvästra delar. Parkering finns vid tågstationen inne i byn. Vandringslederna börjar på västra sidan av stationsområdet.

rundslingor tjörnarp - karta
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

I naturreservat är allemansrätten begränsad. Symbolen betyder att det är tillåtet att tälta. Överstruken med rött streck vid förbud.

 

Övernatta i naturen - tälta

Allemansrätten gör det möjligt för dig att tälta enstaka dygn ute i naturen. Här kommer några tips för bästa övernattningen utomhus:

🏕️ Kolla upp området där du tänkt tälta. I vissa områden som tex naturreservat och nationalparker kan det vara förbjudet.

🏕️ Slå upp ditt tält på tålig mark. Du får inte tälta på betes- eller jordbruksmark som används eller på planteringar.

🏕️ Tälta inte nära bostäder.

mer om Allemansrätt - tältning
 

I naturreservat är allemansrätten begränsad, där gäller särskilda föreskrifter. Symbolen betyder att det är tillåtet att ställa upp husbil och husvagn. Överstruken med rött streck vid förbud.

 

Övernatta i naturen - husbil & husvagn

Här är några tips till dig som semestrar med husvagn eller husbil i sommar.

🐌 Det är förbjudet att köra i terrängen så håll dig till vägarna.

🐌 Fråga markägaren om lov innan du parkerar din husvagn eller husbil i närheten av där någon bor.

🐌 I många naturreservat är det förbjudet att övernatta med husbil eller husvagn. Kolla upp föreskrifterna för respektive område.

🐌 Kolla upp vilka regler som gäller i kommunen där du vill övernatta eller rasta.

mer om allemansrätt - husbil/husvagn
 
Friluftslivets År 2021

2021 är Friluftslivets år

Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas med på olika månadsteman.

Läs mer om Luften är fri

Foto: Cajza Eriksson
 

Månadens tema - sova ute

Under juli lyfter Luften är fri njutningen och enkelheten i att sova ute. Oftast är det ovana och okunskap som håller oss borta från att prova nytt, men med lite hjälp och inspiration kanske fler vågar testa på att sova ute. Friluftsfrämjandet har tagit fram en Sova ute-guide med allt du behöver veta om allemansrätten, utrustning, packning, val av tältplats, matlagning, säkerhet, lekar, och som du nog gissat – mycket, mycket mer

Att sova ute kan se ut på många olika sätt, det kan vara övernattning på balkongen, tälta i skogen eller varför inte testa studsmattan under bar himmel. Så ut och njut och dela ditt äventyr #sovaute

"Sova ute är en naturupplevelse som fler borde prova".

 

Luften är fri
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Genom att scanna QR-koden kommer du till enkäten och på www.hittadinplats.nu

 

Du kan bidra till bättre skyltning i våra reservat!

Under maj-september gör Länsstyrelsen en enkätundersökning kring hur ni besökare upplever skyltningen i de olika naturreservaten i Skåne. Bedömningen gäller såväl kartor och informationstavlor som symboler och vägvisning. Att skyltningen är tydlig och relevant är viktigt både för er besökare och för att bevara de höga naturvärdena. Länsstyrelsen vill förbättra skyltningen där det behövs, därför är dina synpunkter och funderingar värdefulla för oss!

Enkäten tar 5-10 minuter att svara på. Du når den genom länken på vår webbplats eller genom att scanna QR-koden på uppsatta skyltar. Du börjar med att skriva in namnet på naturreservatet du svarar för och det underlättar att vara på plats i det utvalda reservatet när du svarar.

 

till enkäten - på webben
skylt om enkäten ute i naturen
 
 

Du kan förhindra spridning av Afrikansk svinpest

Den smittsamma grissjukdomen afrikansk svinpest sprids i Europa. Sjukdomen är ett mycket stort hot mot grisar och vildsvin, men är ofarlig för människor. Afrikansk svinpest kan överföras via matrester, som kallrökt korv eller skinka. Det är därför viktigt att inte slänga eller lämna mat så att vildsvin eller grisar kan äta den!

För att kunna agera snabbt om sjukdomen kommer till Sverige behöver vi din hjälp med att rapportera om du hittar döda vildsvin.

Kontakt: charlotta.kamaterou@lansstyrelsen.se eller lotta.berg@lansstyrelsen.se

rapportera döda vildsvin här!
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma