Lägesbild vecka 26 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 26

Smittspridningen fortsätter att minska liksom antalet patienter som vårdas för covid-19. Därför gäller sedan i torsdags nya och anpassade smittskyddsåtgärder.

- Även om Folkhälsomyndigheten har lättat på reglerna är det fortfarande viktigt att hålla avstånd till andra och undvika trängsel, säger Lars Sandahl, chef för enheten för pandemitillsyn.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Folkhälsomyndigheten lättar nu succesivt på restriktionerna, vilket betyder att allt fler kan delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Antalet tillåtna deltagare vid demonstrationer höjs till 1 800 och antalet tillåtna deltagare på privata sammankomster i hyrda lokaler, som privata fester, höjs till max 50. Rådet om att undvika nya kontakter vid längre resor ersätts med rådet att vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar.

- De höjda deltagartaken kan också bli en utmaning för arrangörerna eftersom de måste vidta smittskyddsåtgärder och säkerställa att evenemangen kan genomföras på ett sådant sätt att trängsel undviks.

Påverkar arbetet

Lättnaderna i restriktionerna påverkar Länsstyrelsen Skånes arbete med tillsynen av den tillfälliga covid-19-lagen. Lagen, som gäller sedan den 10 januari 2021, innebär att regeringen och myndigheter kan besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs.

- Under förra veckan hade vi bland annat fokus på campingplatser och de flesta tillsynade verksamheterna följer föreskrifterna. Under kommande veckor kommer vi ägna arbetet åt att de verksamheter som öppnar upp för säsongen och de verksamheter som har varit stängda på grund av tidigare begränsningar.

De senaste lägesrapporterna från kommunernas visar på att läget generellt är förhållandevis stabilt. Nu ändras inrapporteringstakten till var annan vecka i stället.

- Trots minskad smittspridning är det fortfarande lika viktigt att individer testar sig vid symtom på covid-19, arbetar hemifrån, håller avstånd till andra och undviker miljöer med trängsel, säger Lars Sandahl.

Positiva trenden fortsätter

Sedan i onsdags kan alla som är födda 1996 och tidigare boka vaccinationstid. Totalt består åldersgruppen 18-29 år av nästan 200 000 personer och av dessa är strax över
20 000 redan vaccinerade.

– Den positiva trenden med minskad smittspridning fortsätter. I förra veckan rapporterades 248 positiva fall. Extra glädjande är att ingen av dessa personer var över 70 år, säger biträdande smittskyddsläkare Eva Gustafsson.

Under förra veckan, vecka 25, togs det i Skåne totalt cirka 13 000 prover. De senaste 14 dagarna är antalet smittade nere på under 50 fall per dag och 100 000 invånare.

- Nu börjar samhället att öppnas upp. Vi får träffa fler personer, handla tillsammans, sitta på uteserveringar och fler kan gå på kultur- och idrottsevenemang. Men det är viktigt att alla fortsätter göra det på ett smittsäkert sätt genom att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk. Vi har alla ett ansvar för att det inte blir en rekyl på den fina utveckling vi ser nu genom fler positiva fall och att fler hamnar på sjukhus, säger Eva Gustafsson.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Låg smittspridning väntas i sommar

Nya scenarier indikerar att smittspridningen av covid-19 förväntas vara låg under sommaren - och sedan vända uppåt igen i slutet av augusti. Samtidigt finns det risk för små lokala utbrott både under sommaren och hösten.

LÄS MER HÄR
 

Digitalt verktyg ska minska trängseln i Landskrona

Under sommaren kan du få överblick på hur besökstrycket ser ut på de mest populära stränderna i Landskrona.

- Tanken är att besökare ska kunna kolla trängseln i sin telefon innan de åker till stranden, säger Victor Jönsson, utvecklingsledare på teknik-och fritidsförvaltningen i Landskrona.

 

Lagunen i Landskrona.

Även i år väntas det bli högt besökstryck på badstränderna i Landskrona. Stränderna Lagunen, Cement och Lill-Olas har därför värdar på plats som ska hjälpa besökare att hålla avstånd och följa rekommendationerna för att minska smittspridningen av covid-19.

- Värdarna gör även en visuell bedömning av trängseln på plats och rapporterar in läget via sin telefon. Den upplevda trängseln visas sen på landskrona.se/trangselupplysning.

I bruk hela sommaren

Verktyget började användas i slutet av juni och är aktivt fram till söndag den 15 augusti.

- Är trängseln hög på en strand rekommenderar vi besökare att välja en annan badplats eller vänta tills det är mindre folk på platsen.

Värdena för trängseln visas i låg (1), medel (2) och hög trängsel (3) och visas i förhållande till upplevd trängsel på platsen.

Enligt Victor Jönsson betyder indikatorn låg trängsel att stranden har utmärkta möjligheter för besökare att hitta en säker plats att njuta av stranden.

Dagliga rapporter

Är trängseln medel har stranden fortfarande goda möjligheter för besökare att njuta av ett säkert besök utan risk för trängsel.

- När verktyget visar på hög trängsel ber vi besökarna att välja en annan strand eller en annan tidpunkt, när trängseln minskat.

Rapporteringen sker dagligen, varje timme, med start klockan 10.30 fram till 17.30. På Lagunen sker rapporteringen på helgen från klockan 12.30 till 17.30.

- Vi hoppas Landskronaborna och andra besökare använder sig av verktyget och tar ansvar för sin egen och sina medmänniskors säkerhet, säger Victor Jönsson.

LÄS MER HÄR
 

Coop stängt under lördagen på grund av IT-attack

 

”Vi ser det här som en stor incident hos oss med mycket allvarlig påverkan. Vi har stora problem med att hålla butikerna öppna och kan inte ta hand om kunderna. Den praktiska konsekvensen är att vi rekommenderar att butikerna är stängda idag”, säger Therese Knapp, presstalesperson för Coop.

LÄS MER HÄR
 

Unga positiva till att vaccinera sig

Den tredje mätningen av inställningen till vaccination mot covid-19 visar att nio av tio personer helt säkert eller troligen kommer att vaccinera sig. I åldersgruppen 16-19 år, som är med i undersökningen för första gången, är viljan lika hög som hos de vuxna.

LÄS MER HÄR
 

HAR DU TIPS TILL NYHETSBREVET?

MEJLA DINA TIPS HÄR
 

Många frågor om rör med farlig vätska

MSB får många frågor om föreskrifter om cisterner och rörledningar för brandfarlig vätska. Från och med 1 juli 2022 måste nedgrävda rörledningar vara skyddade mot rost. Skälet är att innehållet inte ska orsaka risk för brand eller skada på miljön.

LÄS MER HÄR
 

Över 100 häktade i polisområde Malmö

Högt tryck mot grovt kriminella individer kombinerat med effektivt utredningsarbete har lett fram till över 100 personer just nu är häktade i polisområde Malmö.

LÄS MER HÄR
 

Elpriserna åter till mer normala värden

När det första halvårets data från Sveriges elförsörjning summeras finns både likheter och olikheter jämfört med samma period förra året.

LÄS MER HÄR
 

Personal från bland annat Polisen, Räddningstjänsten, Tullverket och Länsstyrelsen Skåne samlades i torsdags för att hedra polisen som sköts ihjäl i Göteborg.

"En sorg för hela svenska samhället"

Hundratals malmöbor och blåljuspersonal samlades i torsdags på Stortorget i Malmö för att hedra polisen som sköts ihjäl i Göteborg.

- Det är en sorg för hela svenska samhället att en polis har blivit skjuten. Mordet är ett angrepp på oss alla och på vad vi vill att vårt samhälle ska vara och stå för, säger landshövding Anneli Hulthén.

 

Landshövding Anneli Hulthén var på plats på Stortoget för att hedra den mördade polisen.

Polisbilar, brandbilar och ambulanser. Tjänstemän och privatpersoner. Det var bred uppslutning på Stortorget när det i torsdags klockan 12.00 hölls en tyst minut.

På länsresidenset var flaggorna på halv stång. Likaså på Stortorget samt på alla polisstationer i landet.

Yrket förenat med risker

- Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige. Polisyrket är förenat med risker och vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna med stor beslutsamhet, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Utredningen går in i ny fas

Under fredagseftermiddagen grep polisen en 17-årig man i Biskopsgården. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök på polismannen. Det finns fortfarande flera oklarheter kring händelsen, men kammaråklagare Ulrika Åberg konstaterar att den misstänkte 17-åringen finns i konfliktmiljö i Biskopsgården och att utredningen nu går in i en ny fas.

LÄS MER HÄR
 

Djursjukvård viktigt för totalförsvaret

Djurens hälso- och sjukvård är av betydelse för totalförsvaret. I synnerhet avseende livsmedelsproducerande djur för att säkra livsmedelsförsörjning.

LÄS MER HÄR
 

Nytt material inför kriskampanj

Krisberedskapsveckan 2021 lyfter Sveriges demokrati och motståndskraft. Kampanjmaterialet kan laddas ner och användas under vecka 39.

LÄS MER HÄR
 

EU-sajt visar smittläget i Europa

För den som bestämt sig för att resa på semester utomlands finns det nu möjlighet att kontrollera det aktuella smittoläget i Europa. Dessutom finns alla uppgifter om vad som gäller i respektive land för att man ska kunna resa dit och vistas där.

LÄS MER HÄR
 

Nu är det lättare att resa till Danmark

Lagom till semestrarna har det blivit lättare att resa över Öresund. Danmark kräver sedan midsommardagen endast intyg om covid-19-vaccinering eller om ett negativt smittest av de svenskar som vill resa in i landet.

LÄS MER HÄR
 

Ny undersökning om efterlevnaden 

MSB:s tolkning av resultatet tyder på att kommunikationen i stort har fyllt sitt syfte, det vill säga att den har nått fram och att den har påverkat människors beteenden.

LÄS MER HÄR
 

Studie i app visar coronas spridning

Över 200 000 svenskar har rapporterat hur de mår i appen Covid Symptom Study. Det är den största epidemiologiska studien genom tiderna i Sverige.

LÄS MER HÄR
 

Svenskarna är dåligt förberedda på krisläge

I ett krisläge skulle tre av fyra svenskar tas på sängen, visar en undersökning beställd av Röda Korset. Enligt Kantar Sifo har 73 procent i liten utsträckning eller inte alls gjort förberedelser i hemmet inför en eventuell kris.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma