Lägesbild vecka 27 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 27

Under vecka 26 har Länsstyrelsen Skåne haft fokus på att informera om de nya riktlinjerna som trädde i kraft den 1 juli.

- Vi har noterat att många arrangörer har god kännedom om det ökade antalet deltagare som tillåts för olika evenemang men att det kan finnas missuppfattningar om hur andra nödvändiga smittskyddsåtgärder ska genomföras, säger Emma Persson, ställföreträdande chef för enheten för pandemitillsyn.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Under vecka 26 har Länsstyrelsen Skåne bedrivit tillsyn gentemot teatrar, konserthus, biografer, fotbollsklubbar samt en större nöjespark. Länsstyrelsen Skåne har under tillsynen uppmärksammat att det kan förekomma missuppfattningar hos verksamhetsutövare om hur mycket lättnader som införts och att fokus ibland legat mer på det maximala deltagarantalet än på de fortsatt nödvändiga smittskyddsåtgärderna.

- Det är fortfarande viktigt att utgå från de förutsättningar som arrangören har att uppfylla gällande bestämmelser för att genomföra ett evenemang på ett smittsäkert sätt, och därefter ta in hanterbart antal deltagare, säger Emma Persson.

Allt fler vaccineras

Efterlevnaden bedöms generellt vara fortsatt hög och i veckan öppnade bokningen för vaccination mot covid-19 för åldersgruppen, 18 till 24 år. Samtidigt fortsätter antalet covid-19 fall att minska i Skåne och har gått ned med 20 procent senaste veckan. Men ökat resande kan innebära större risk för smittspridning.

- Det är möjligt att träffa andra i större utsträckning - men det bör fortsatt ske med viss försiktighet. Även om man träffar andra så är det viktigt att hålla avstånd och undvika trängsel. Träffas gärna utomhus och i mindre grupper. Det är bra att många fortsätter testa sig och vi har god tillgång till provtagning i Skåne, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Resa kan innebära risk

I semestertider är det många som är ute och reser. En resa innebär ofta nya kontakter både på resmålet och under själva resan. Det kan innebära en större risk att smittas och därför är det särskilt viktigt att vara uppmärksam och testa sig vid symtom. Det gäller framför allt för den som inte fått sina två doser vaccin eller haft covid-19 det senaste halvåret.

- Det är bra att man tänker på vilka man träffar de första dagarna efter man kommit hem, undvika sammanhang där man träffar många människor och jobba hemifrån om det går, säger Eva Gustafsson.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Regeringen vill utveckla beredskapen

Regeringen vill stärka och utveckla beredskapen i den kommunala hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens verksamheter och ger därför Socialstyrelsen och länsstyrelserna i uppdrag att kartlägga den kommunala hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens beredskap.

LÄS MER HÄR
 

Länsstyrelsen erbjuder stöd att boka vaccination

Under tre månader kommer Länsstyrelsen Skånes samhälls- och hälsokommunikatörer att på uppdrag av Region Skåne erbjuda personer i skånska städer hjälp att boka covid-19-vaccination. Först ut är Helsingborg.

 

Landshövding Anneli Hulthén, gul väst, deltog vid första informationinsatsen i Helsingborg i torsdags.

- Vi lämnar information om vaccination på flera språk och erbjuder stöd att boka covid-19-vaccination. Våra samhälls- och hälsokommunikatörer talar arabiska, somaliska, dari och pashto, säger Kristina Wormell, ställföreträdande chef på covid-19-enheten på Länsstyrelsen Skåne.

Viktigt att vara på plats

Syftet med insatsen är att nå personer som det är svårt att nå med information om covid-19-vaccination, exempelvis personer som inte använder 1177.se, socialt utsatta och personer som talar andra språk.

– Det är viktigt att olika delar av samhället bidrar och därför är det värdefullt att kunna finnas även fysiskt på plats i olika delar av Skåne. Vi måste göra det enkelt för dem som inte nås på annat sätt och kunna bemöta olika frågeställningar mera personligt i dialog. Detta är ytterligare ett exempel på den goda samverkan Region Skåne har med många aktörer, nätverk, föreningar och organisationer. Tillsammans bidrar vi till att så många som möjligt kan vaccinera sig, säger Anna Strömblad, kommunikationsdirektör Region Skåne.

Även stadsdelsmammorna i Helsingborg deltar i arbetet och Röda Korset ställer upp med frivilliga som hjälper till vid informationshubben. Insatsen är planerad att pågå i upp till tre månader runt om i Skåne. Närmast på tur är Helsingborg på måndag och Lund på tisdag och torsdag.

Fakta samhälls- och hälsokommunikatörer:

Länsstyrelsen Skånes samhälls- och hälsokommunikatörer arbetar i vanliga fall med att ge samhällsinformation till nyanlända på deras modersmål. Under pandemin har kommunikatörerna tagit ett stort ansvar för att göra informationen om covid-19 tillgänglig på andra språk. Länsstyrelsen Skåne har tagit fram närmare 20 informationsfilmer på andra språk på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Socialstyrelsen, där samhälls- och hälsokommunikatörerna har översätt informationen och själva agerat uppläsare på filmerna. Samhälls- och hälsokommunikatörerna har även haft en viktig kommunikationsroll i den tillfälliga mottagning för covidtest som Region Skåne ställt upp vid Kryddgårdens vårdcentral.

 

It-attacken tecken på samhällets sårbarhet

 

It-haveriet hos Coop efter hackerattacken är ett tydligt tecken på hur sårbart det svenska samhället är, säger Jonas Milton på MSB. "Skulle det ha slagit bredare så hotas livsmedelsförsörjningen."

LÄS MER HÄR
 

Studenter kan få sin andra dos i Skåne

Till hösten kommer många för att studera i Skåne från andra delar av Sverige. Alla studenter som har tagit dos 1 i sin hemregion har möjlighet att boka dos 2 i Skåne.

LÄS MER HÄR
 

HAR DU TIPS TILL NYHETSBREVET?

MEJLA DINA TIPS HÄR
 

Miljonanslag för studier om postcovid

Två forskningsprojekt vid Skånes universitetssjukhus har tilldelats miljonanslag för studier om långdragna besvär efter covidsjukdom, så kallad postcovid. Projekten är svensk-danska samarbeten där patienter från båda länder kommer att inkluderas.

LÄS MER HÄR
 

Digitalt utanförskap svårare under corona

Risken för att hamna i digitalt utanförskap handlar inte främst om ålder – utan snarare om ekonomi, kunskap och socialt nätverk.

LÄS MER HÄR
 

Hjälp att kartlägga algblomning

Nu vill forskare på Göteborgs universitet ha hjälp från allmänheten att rapportera algblomningar längs Sveriges kust.

LÄS MER HÄR
 

Högre risk för afrikansk svinpest i Skåne

En ny rapport visar att riskerna för att sjukdomen afrikansk svinpest ska nå Sverige är större i delar av Skåne, Blekinge, Halland och Sörmland. Bidragande faktorer är stor vildsvinspopulation och mycket trafik från länder med pågående utbrott.

 

Den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest, ASF, drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen finns inte i Sverige men förekommer i flera EU-länder i vår närhet. Några av dem är Polen, Tyskland, Estland, Lettland och Litauen.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har undersökt var risken för ett utbrott av ASF är störst. Risken beror på faktorer som bland annat vildsvinspopulation, närhet till färjelägen, volym på vägtrafik och placering av rastplatser.

Kan bli stora konsekvenser

- Risken för att sjukdomen ska nå Sverige bedöms i nuläget som låg, men det finns geografiska områden, däribland Skåne, där risken är högre. Att risken är högre och att konsekvenserna kan bli stora i Skåne är naturligt med tanke på vårt läge närmast kontinenten, vår stora vildsvinspopulation och att vi har en omfattande grisproduktion, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou.

Informationsinsatser är viktiga för att minska risken för att få in ASF i Sverige. Jordbruksverket har i samarbete med SVA och länsstyrelserna tagit fram informationsmaterial översatt till flera språk om riskerna med att lämna matrester där vildsvin kan komma åt dem.

Ökad inrapportering

En annan viktig åtgärd i kampen mot ASF är att öka inrapporteringen av självdöda vildsvin och att öka medvetenhet om att inte slänga matrester i naturen.

- Länsstyrelsen Skåne kommer nu att intensifiera arbetet mot afrikansk svinpest. Det är samtidigt viktigt att alla tar ett personligt ansvar för att inte lämna matrester så att vildsvin kan komma åt dem, säger Charlotta Kamaterou.

LÄS MER HÄR
 

Synskadade utbildas till intruktörer

Civilförsvarsförbundet har för första gången utbildat personer med synnedsättning till instruktörer.

LÄS MER HÄR
 

Ryska krigsfartyg i Östersjön

Flera ryska örlogsfartyg passerar den närmsta tiden in i Östersjön på väg mot Sankt Petersburg.

LÄS MER HÄR
 

Dags för unga att #kavlauppärmen

 

I veckan öppnade Skåne upp för vaccinering till alla invånare som fyllt 18 år och uppåt.

- Vi har nu tagit fram ett särskilt #kavlauppärmen-material som riktar sig till unga vuxna. Målet är att alla ska välja att vaccinera sig mot Covid 19, så att vi kan stoppa pandemin och återgå till ett mer normalt liv igen så snart som möjligt, säger Annika Hörlén, varumärkesansvarig på Region Skåne.

För varje dos kommer vi närmare ett återöppnande av samhället och det som många längtar efter; att träffas, resa, gå till kontoret och universitetet eller gymmet.

- Det är varje persons eget val att vaccinera sig eller inte, men vi hoppas att alla som tvekar tar till sig faktabaserad och korrekt information om vaccineringen från 1177.se. Såklart vill vi att så många som möjligt i Skåne vill bidra till att vi kan öppna upp samhället så snart som möjligt igen.

En ungdomsvariant

Kampanjen #kavlauppärmen syftar både att ta sig i kragen och rent konkret blotta armen för en vaccination när det är ens tur. Det senaste materialet är en variant där budskapen bygger på det som unga saknat under den sociala distanseringen. Som till exempel att dansa svettig fuldans, analoga fester, skärmfria föreläsningar och normala kramar.

- Region Skåne ser gärna att #kavlauppärmen sprider sig och välkomnar alla invånare, kommuner, verksamheter, företag, organisationer som vill att använda hashtaggen i sina egna kanaler, säger Annika Hörlén.

Material med egen logotyp

Kampanjen, som startade i början av maj, är ett samarbete med Länsstyrelsen Skåne och de skånska kommunerna, där kommunerna kan beställa materialet med egen logotyp.

- Vi har nu tagit fram nytt filmmaterial till de 25 kommuner som sedan tidigare valt att vara med – men välkomnar alla 33 kommuner att delta i detta samarbete, säger Annika Hörlén.

 

Yttre hot och desinformation

Spelplanen för världspolitiken ser annorlunda ut i dag än den gjorde för ett decennium sedan. Hoten kommer ofta i form av desinformation avsedd att splittra och skapa tvivel på demokratin som statsskick. Hur påverkas riksdagens arbete av påverkansförsök? Och går det att minimera deras skadeverkningar?

LÄS MER HÄR
 

Rekordvarmt under juni i sydost

Juni 2021 blev i hela Sverige varmare än normalvärdet för den nya referensperioden 1991-2020. Det gäller i synnerhet i sydöstra delen av landet där det delvis var fråga om en rekordvarm juni.

LÄS MER HÄR
 

Informationssystem behöver stärkt skydd

I veckan överlämnade den särskilde utredaren Nils Cederstierna sitt slutbetänkande vad gäller cybersäkerhetsutredningen.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma