Lägesbild vecka 28 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 28

"Tillsammans skapar vi Samverkan Skåne 2.0"

För många har sommarsemestern börjat. En torr och varm maj och juni har sett ett antal skogsbränder runt om i landet. Vattentillgång i såväl ytvatten som grundvattentäkter är återigen högaktuellt att bevaka.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Lärdomarna från de stora skogsbränderna har tagits tillvara och åtgärder har vidtagits som gör att risken för att besvärliga mindre skogsbränder ska utvecklas till okontrollerbara samhällsförstörare har minskat.

Motsvarande arbete behöver ske även inom vattenområdet och därför är jag tacksam för att se både lokala, regionala och nationella initiativ för att stärka dricksvattentillgången både i vardag, kris och i krig.

Ska bli bättre

Samtidigt är det viktigt att vi blir bättre generellt. Om vi hela tiden tittar bakåt på vad som hänt och vidtar åtgärder för att det inte ska upprepas på det området samtidigt som vi inte vidtar de förebyggande åtgärder som vi vet behövs på andra områden kommer vi snart se en samhällsstörning på ett annat område få onödigt stora konsekvenser. Det är bara en tidsfråga.

Ett exempel är pandemi, frågor ställs idag från flera håll: Hur bedömdes pandemihotet i de kommunala risk och sårbarhetsanalyserna innan Covid-19? Vad gjordes i kommunerna för att minska sårbarheten? Vad kunde och borde Länsstyrelsen eller Regionen eller centrala myndigheter ha stöttat med?

De frågorna behöver vi ställa oss i förväg inom transporter, energi, telekom, livsmedel och så vidare, så vi både kan minska sårbarheten och ha god beredskap för att hantera en större kris på område som ännu inte inträffat, tillsammans.

Vårt system för det sistnämnda bygger på samverkan. Det är min övertygelse att möjligheterna till samverkan i en kris stärks genom samarbete i vardagen, i det förebyggande arbetet, samhällsskyddet.

Nya lärdomar

Vi har sedan länge sett ett behov av att se över samverkansstrukturen i Skåne. Covid-19 har gett oss nya lärdomar och har gett oss ännu mer motivation att genomföra en sådan översyn. Länsstyrelsen har därför tagit initiativ till och fått god hjälp på vägen av många aktörer i länet att påbörja en helrenovering från grunden och upp till taknocken för att vi tillsammans kan skapa Samverkan Skåne 2.0.

Arbetet påbörjas i slutet av augusti och jag bedömer att vi som län kommer behöva merparten av även nästa år innan vi är i mål med analyser, remisser och så småningom förankring/beslut som möjliggör att den nya modellen kommer i drift.

Under tiden behöver vi fortsätta att flexibelt och med ett gott förhållningssätt arbeta för att lösa de uppgifter vi ställs inför på ett konstruktivt och effektivt sätt.

Men först är det dags att ta tillvara på sommarens möjligheter till återhämtning.

Regniga dagar får vi glädja oss att vi fyller på regnvatten och blöter ner torra skogar så att vi lugnare kan njuta av de soliga dagarna.

Marcus Björklund
Beredskapsdirektör, Länsstyrelsen Skåne

 

Nya lättnader i restriktionerna

Från och med i torsdags, den 15 juli, ändrades ett antal restriktioner i covid-19-lagen. Samtidigt är det inte fritt fram för verksamhetsutövare att göra som man vill. Flera restriktioner kvarstår och även om kravet att beräkna maxantal i lokaler baserat på kvadratmeter tas bort så behöver verksamheterna begränsa antalet besökare så att de kan hålla ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.

LÄS MER HÄR
 

Dags för 16-17 åringar att vaccinera sig

Den positiva utvecklingen i Skåne med allt färre covidfall fortsätter. Samtidigt är vaccinationsviljan hög och i gruppen 65 år och äldre är snart 90 procent fullvaccinerade.

- Förra veckan rapporterades 167 positiva fall i Skåne. Tittar man på åldersgrupper så är det i gruppen 20-29 år det förekommer flest fall, säger biträdande smittskyddsläkare Per Hagstam.

Egenprovtagningen i Skåne minskar och andelen positiva fall ligger kvar kring strax under tre procent. På nationell nivå har antalet som blivit smittade under utlandsresor ökat. Det har gjort att Folkhälsomyndigheten åter har skärp rekommendationer för testning efter utlandsresa.

- I korthet innebär det att alla, även svenska medborgare, som kommer från ett land utanför Norden ska ta ett PCR-test vid hemkomst/ankomst till Sverige, säger Per Hagstam.

Många väljer att vaccinera sig

Vaccinationsviljan är hög i Skåne. I åldersgruppen äldre än 65 år är snart 90 procent fullvaccinerade. Något som gör att i denna grupp upptäcks nu bara enskilda fall av covid-19.

- Det känns fantastiskt stort att vi kommit så långt med vaccinationerna. Det har varit ett enormt arbete att snabbt få allt på plats. Det är väldigt många som arbetar med detta, från planering av vaccinleveranser till sticket i skåningarnas armar, och siffrorna visar att de gör ett enastående arbete, säger vaccinationssamordnare Maria Landgren.

Från och med onsdagen den 28 juli kan även alla 16-17 åringar (födda 2005 eller tidigare) boka tid för vaccinering i Skåne. Själva vaccineringen kommer att påbörjas under vecka 32.

- Det är glädjande att vi kan vaccinera allt fler och yngre grupper. Det är viktigt att alla som får möjlighet skaffar sig ett skydd mot covid-19 samtidigt som vi minskar smittspridningen i samhället, säger, Region Skånes vaccinationssamordnare Maria Landgren.

Nytt informationsmaterial

Samtidigt pågår vaccineringen för fullt av övriga grupper och väldigt många skåningar väljer att vaccinera sig. Exempelvis har närmare 80 procent av de som är mellan 50 och 59 år fått sin första dos och bland de som är mellan 40 och 49 år är motsvarande siffra nästan 70 procent. För att öka vaccinationsviljan bland unga vuxna har Region Skåne tagit fram informationsmaterial som kommer att användas i sociala medier och på Skånetrafikens informationsskärmar. Materialet har också skickats till Skånes samtliga kommuner för spridning och kommer att visas på Region Skånes väntrumsskärmar.

- Jag vill uppmana alla att prioritera att ta vaccin så fort man får möjlighet även nu i sommar. Det är inte bra att vänta trots ledigheter och sommarlov, säger Maria Landgren.

LÄS MER HÄR
 

Kampanj ska locka tillbaka kunderna till Coop

 

I slutet av förra veckan drabbades Coop av en omfattande IT-attack. Nu skickar man ut en kampanj, där man vill tacka för samarbetet och förståelsen från kunderna.

LÄS MER HÄR
 

Vägledning mot brott i nära relationer

Regeringen ger Länsstyrelserna och Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram information och vägledning till berörda myndigheter, däribland kommuner och regioner, om ansvaret som kommunernas socialnämnder från 1 augusti har att verka för att personer som utövar våld eller andra övergrepp mot närstående ska upphöra med det.

LÄS MER HÄR
 

HAR DU TIPS TILL NYHETSBREVET?

MEJLA DINA TIPS HÄR
 

Närundervisning huvudregel i höst

Regeringen har beslutat om en ändring av den tillfälliga förordning som gäller för skolan under pandemin. När höstterminen börjar kommer fjärr- eller distansundervisning som huvudregel att kunna användas i öppna skolor endast om Folkhälsomyndigheten har lämnat en rekommendation om sådan undervisning.

LÄS MER HÄR
 

Stora beslag av cannibis i år 

Drygt 2,5 ton cannabis beslagtogs av Tullverket första halvåret i år. Det är mer än dubbelt så mycket som motsvarande period 2020. Även mängden beslagtaget kokain och amfetamin ökar.

LÄS MER HÄR
 

Tips när cyano-bakterierna blommar

Genom att följa Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön får du uppdateringar om läget och råd på vad du ska tänka på när cyanobakterierna blommar.

LÄS MER HÄR
 

Hundsmugglingen slår rekord

Suget efter en hundvalp under pandemin är fortsatt stort. Det har lett till att Tullverket stoppar rekordmånga smuggelhundar.

- Under årets sex första månader var det 259 hundar som hindrades från att komma in i Sverige. Det är nästan i nivå med hela förra året då 280 hundar stoppades, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

 

Sju franska bulldogs-valpar som smugglades in från Polen till Ystad. Samtliga avlivades av veterinär.

Statistiken från Tullverket visar också att 189 av de 259 stoppade hundarna återutfördes till det land de kom ifrån under perioden jan-juni 2021. Det är fler än under hela förra året då 165 hundar fick resa tillbaka. Men bara för att en hund avvisas betyder det inte att den stannar där. Smugglarna kan göra ett nytt försök när de har tvingats återvända med sina hundar. Det finns fall där avvisade hundar dykt upp på marknaden några dagar senare.

- Vi ser en klar koppling till pandemin. Förra våren märkte vi inte av någon direkt ökning - men i höstas, när allmänheten insåg att pandemin skulle bli långvarig, så ökade efterfrågan på hundar kraftigt. Den tendensen håller i sig. Den nationella marknaden kan inte förse alla som vill köpa hund så då ökar den illegala införseln av hundar.

Ibland har köparna dålig koll

Enligt Tullverket handlar det Ibland om ren okunskap från hundägarens sida om vad som krävs för att få föra in en hund i Sverige. Den där söta valpen som köpts via nätet från en valpfabrik i Polen eller Rumänien kan också bära på allvarliga sjukdomar som inte förekommer i Sverige. Utan vaccinationspass och intyg från godkända veterinärer släpps inte hunden in i landet.

- Illegal handel bidrar till ett stort lidande eftersom hundarna ofta växer upp och transporteras under hemska förhållanden. Men varje insmugglad hund utgör också en fara för andra djur och människor i dess närhet eftersom hunden kan bära på allvarliga sjukdomar som rabies, säger Charlotta Kamaterou, länsveterinär.

Rådet inför hundköp är att alltid kontrollera hundens bakgrund samt begära besiktningsintyg, vaccinationsintyg, registreringsbevis och köpeavtal. Likaså bör man träffa hunden i sin hemmiljö. Om hunden kommer från ett annat land är det viktigt att kontrollera införseldokumenten och att införselkraven är uppfyllda.

Gynna inte handeln

- Se till att få alla dokument vid köpet och gå inte med på att de skickas i efterhand. Var också uppmärksam på om intygen ser riktiga ut och tänk på att en valp måste vara minst 15 veckor gammal för att kunna föras in till Sverige lagligt. Genomför aldrig ett köp om du får en känsla av att något inte stämmer eller om valpen visar sjukdomssymtom, säger Charlotta Kamaterou.

Den illegala handeln med hundar är beroende av att det finns köpare.

- Du som köper hund med okänd bakgrund gynnar den grymma handeln och så länge det finns köpare kommer handeln att fortgå. Vi kan bara stoppa den genom att ta bort efterfrågan, säger Charlotta Kamaterou.

LÄS MER HÄR
 

Svensk hund smittad av covid-19

SARS-CoV-2 har för första gången påvisats hos en svensk hund. Hunden behandlades på sjukhus på grund av luftvägssymtom.

LÄS MER HÄR
 

Nya filmer ger råd om vaccination

Nu finns det en film om vaccination och allmänna råd till personer med intellektuell funktionsnedsättning.

LÄS MER HÄR
 

Medborgardialog grunden till ett resilient samhälle

 

Dialogen med medborgarna är en grundförutsättning för ett resilient samhälle. Här blir digitala verktyg allt viktigare.

Samhällsbyggnadsavdelningen, där enheten för samhällsskydd och beredskap ingår, är för närvarande med i två EU-projekt som fokuserar på digitalisering, demokrati och medborgardialog; BLING inom Interreg Nordsjön och ProAktiv inom Interreg Öresund.

- BLING har som mål att undersöka hur den offentliga sektorn kan använda sig av blockkedjetekniken för att utveckla sina serviceerbjudanden till medborgarna. Blockkedjan är en teknisk struktur för att bygga trygga och säkra kommunikationsvägar, som inte går att manipulera eller ”hacka”, säger Jörgen Dehlin, projektutvecklare på Länsstyrelsen Skåne.

Projektet leds av staden Groningen i Nederländerna och har ett tiotal samarbetspartners i Nordsjöregionen; bland andra städerna Antwerpen och Gent samt universiteten i Edinburgh, Göteborg, Oldenburg och Ålborg.

Projektet förlängs

- Tack vare goda resultat har projektet just fått en kraftigt utökad budget och förlängd projekttid. Detta innebär bland annat att Länsstyrelsen Skåne, i samverkan med Bjuvs kommun och R:ekobyn i Röstånga, ges möjlighet att i ”skarpt läge” testa olika modeller för medborgardialog och demokratiutveckling via blockkedjan.

I projektet ProAktiv samarbetar Länsstyrelsen Skåne med Holbæks kommun på Själland kring frågan om hur kommuner och myndigheter i Öresundsregionen kan bli bättre på att använda sig av öppna data.

- Öppna data är olika former av digital information som finns tillgänglig för vem som helst att använda och distribuera utan andra krav än källangivelse. Den information som utgör öppna data kan vara text, siffror och statistik, bilder och ljud.

Viktigt med transperans

Nyttan med öppna data kan sammanfattas i ordet transparens. Genom att göra det enkelt att ta del av och att vidareanvända information från den offentliga sektorn förbättras möjligheterna till informationsspridning och därmed till ökat demokratiskt inflytande i samhället.

- Hittills har vi inom ProAktiv jämfört hur det ser ut med offentliga öppna data på de båda sidorna av Öresund samt tagit fram ett utbildningskoncept för hur offentlig sektor i Öresundsregionen kan bli bättre på att använda sig av öppna data. Nästa steg är att analysera hur myndigheter och kommuner i regionen rent praktisk kan utbildas i användandet av öppna data, säger Jörgen Dehlin.

LÄS MER HÄR
 

Stöd för inställda evenemang

Efter EU-kommissionens godkännande har regeringen beslutat att införa det så kallade evenemangsstödet. Stödet avser evenemang som planerats äga rum under perioden juni-december 2021, men som inte kan genomföras eller i väsentlig utsträckning måste begränsas till följd av pandemin.

LÄS MER HÄR
 

Misstänkt för brott mot strålskyddslagen

Strålsäkerhetsmyndigheten har gett in en åtalsanmälan till Åklagarmyndigheten om brott mot strålskyddslagen. En förundersökning om brott mot 3 kap 1 och 2 §§ strålskyddslagen samt framkallande av fara för annan har inletts. Straffskalan för brott mot dessa förbud är böter eller fängelse upp till två år.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma