Lägesbild vecka 29 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 29

Under vecka 28 har Länsstyrelsen Skåne fokuserat på att informera och svara på frågor om de lättnader i restriktionerna som infördes den 15 juli.

- Vi har fortsatt att kontakta arrangörer av olika evenemang för att säkerställa att de har förutsättningar att genomföra sitt evenemang smittskyddssäkert, säger Emma Persson, ställföreträdande chef för enheten för pandemitillsyn.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Länsstyrelsen Skåne får många frågor gällande dansevenemang vid serveringsställen. Gränsdragningen mellan kommunens och Länsstyrelsens tillsynsansvar är inte helt tydlig för verksamhetsutövarna.

- Många av evenemangen samlar ett stort antal besökare och risk för trängsel kan uppstå. En del verksamhetsutövare, särskilt inom säsongsbetonade verksamheter, vill försöka öka antalet besökare och det kan vara en utmaning att göra detta på ett smittskyddssäkert sätt.

Svårare för butikerna

Enligt Emma Persson uppger flera butiksverksamheter även att de upplever att det är svårare att begränsa antalet kunder i butiken eftersom allmänheten har uppfattningen att alla restriktioner försvunnit och att det därmed inte längre finns några hinder för hur många som får komma in samtidigt.

I lägesrapporterna, som kommunerna rapporterar in var annan vecka, uppger Malmö stad att det är fler antal besökare på serveringar, vilket innebär att risk för trängsel uppstår. Man bedömer att kraven på verksamhetsutövare följs i stor utsträckning - men att efterlevnaden bland besökarna är sämre. Även Helsingborg rapporterar om krogträngsel. Perstorp och Landskrona rapporterar om risk för trängsel vid friluftsbad.

Även om smittspridningen i Skåne är fortsatt låg, syns nu en svag tendens till ökning av antalet positiva fall.

- Ökningen ses särskilt i de yngre åldersgrupperna, 10 – 29 år. Andelen positiva prover i egenprovtagningen ökar också. Vi följer noggrant utvecklingen, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Resor kan öka smittspridningen

Utvecklingen är inte helt oväntad med tanke på att smittspridningen ökar både i Europa och i vissa andra delar av Sverige samtidigt som resandet ökar i semestertider. Mot den bakgrunden är det viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer att testa sig för covid-19 efter en utlandsresa.

Per Hagstam påminner att alla, även svenska medborgare, som kommer från ett land utanför Norden ska ta ett PCR-test vid ankomst till Sverige. Samtidigt är det viktigt att fortsatt tänka på de grundläggande åtgärderna för att minska smittspridning: hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när man är sjuk.

- Vi har alla ett ansvar här.

Mer än 70 procent av alla skåningar över 18 år har nu fått minst en dos covid-vaccin och 46 procent av den vuxna befolkningen är fullvaccinerad.

- Just nu finns många lediga vaccinationstider i Skåne. Vi tror att det har att göra med relativt god tillgång på vaccin för tillfället i kombination med att vi just befinner oss mitt i semesterperioden, men vi uppmanar de som ännu inte vaccinerat sig att passa på nu då vaccinleveranserna förväntas bli något lägre framöver, säger Per Hagstam.

LÄGESBILD FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Vaccinering av unga startar i augusti

Nästa vecka, onsdagen den 28 juli, öppnar vaccinbokningen i Skåne även för ungdomar födda 2005 och 2004. Själva vaccineringen startar den 4 augusti på samma mottagningar som redan vaccinerar på uppdrag av Region Skåne. Första veckan i augusti startar vaccineringen av ungdomar i gymnasieåldern i Skåne. Det innebär att från och med den 4 augusti erbjuds alla skåningar födda 2005 eller tidigare vaccin mot covid-19. Det betyder att även 15-åringar som fyller 16 år i år kan vaccinera sig.

LÄS MER HÄR
 

Infohubbarna är en succé

Länsstyrelsen Skånes ambulerande informationshubb om vaccination mot covid-19 är en succé. Förra veckan var informationshubben i Landskrona där ett tiotal personer fick hjälp med att boka vaccinationstid.

 

Länsstyrelsen Skånes samhälls- och hälsokommunikatör Hala Alkhatib hjälper Landskronaborna att boka vaccination.

- Syftet med insatsen är att nå personer som Region Skåne har svårt att nå med information om covid-19-vaccination, säger Elin Ridell, handläggare Länsstyrelsen Skånes covid-19-enhet.

Sedan början av juli stödjer Länsstyrelsen Skånes samhälls- och hälsokommunikatörer Region Skåne med att erbjuda personer i skånska städer hjälp att boka tid för covid-19-vaccination.

Började i Helsingborg

Först ut var Helsingborg. Där sattes en informationshubb upp vecka 27, där även stadsdelsmammor och Röda Korset deltog.

- Vi lämnar information om covid-19-vaccination på flera språk och erbjuder stöd att boka tid för dos 1 och har möjlighet att boka tider även för dem som inte har mobilt bank-id. Våra samhälls- och hälsokommunikatörer talar arabiska, somaliska och dari/pashto.

På plats i Sjöbo på måndag

Insatsen är planerad att pågå i upp till 30 september runt om i Skåne.

- Vi har hittills hjälpt ett hundratal personer med att boka vaccinationstid. Utöver att hjälpa till att boka tid så har vi också samtalat med personer som kommit fram med frågor. Kommande vecka är vi på besök i Sjöbo på måndag och Burlöv på tisdag och torsdag, säger Elin Ridell.

LÄS MER HÄR
 

God beredskap för översvämningar

 

För ett halvt år sedan, när det var stora översvämningar i nordöstra Skåne, fick man testat de planer som finns på Länsstyrelsen Skåne. "I Skåne finns det en god beredskap för att ta hand om stora översvämningar. Nu har vi upparbetade modeller för samarbete i sådana här situationer", beredskapsdirektör Marcus Björklund.

LÄS MER HÄR
 

Straffrabatt för unga brottslingar slopas

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att straff­reduktionen för personer i åldern 18–20 år tas bort vid allvarlig brotts­lighet. Förslaget innebär att unga myndiga som begår grova brott kommer att dömas till längre fängelse­straff. Det handlar exempel­vis om rån, grov miss­handel, våld­täkt och grovt vapen­brott.

LÄS MER HÄR
 

HAR DU TIPS TILL NYHETSBREVET?

MEJLA DINA TIPS HÄR
 

Vaccinationsviljan hos unga är lägre

Vaccinationsviljan hos unga och utrikesfödda i socialt utsatta områden är lägre än hos allmänheten i stort. Det visar en ny undersökning från Novus. Det beror bland annat på att förtroendet för myndigheter är lägre och att de, eller i människor i deras närhet, inte är i riskgruppen.

LÄS MER HÄR
 

"Värsta vattenbristen jag varit med om"

På grund av vattenbristen kommer driftbolaget Österlen VA nu att ställa ut vattentankbilar i Simrishamns kommun för att förse boende med vatten.

LÄS MER HÄR
 

Djurmedicin bör lagras inför kriser

Erfarenheter från pandemin visar att det lätt kan bli brist på mediciner, nu föreslår Jordbruksverket och SVA att beredskapslager av djurmedicin byggs upp.

LÄS MER HÄR
 

Koloradobaggar i Skånskt potatisfält

Larver av koloradoskalbagge har upptäckts i ett ekologiskt potatisfält i Kristianstadstrakten.

Nu uppmanar Jordbruksverket alla i trakten som odlar potatis att hålla utkik i sina odlingar och att anmäla alla misstänkta fynd till myndigheten.

 

Den vuxna skalbaggen har en starkt välvd kropp med gula täckvingar som har fem längsgående svarta strimmor på vardera kroppshalva. Halsskölden är gul-brun med svarta fläckar. Skalbaggen är ca en cm lång.

Koloradoskalbaggen är en karantänskadegörare i Skåne, Blekinge, Gotland, Halland och Kalmar län och ska därför anmälas till Jordbruksverket. Myndigheten fattar därefter beslut om bekämpning och andra eventuella åtgärder för att minska risken för att skalbaggen etablerar sig.

Rapportera till Jordbruksverket

- Vi uppmanar alla potatisodlare i Kristianstadstrakten att hålla utkik efter koloradoskalbaggen i sina odlingar, säger Thorsten Pedersen, enhetschef på Jordbruksverket.

Jordbruksverket understryker att den som hittar koloradoskalbaggar i sin odling inte har gjort något fel - det är en ren slump att det råkat landa något individ i just den odlingen.

- Det sydsvenska klimatet möjliggör teoretiskt en fullständig generationscykel för koloradoskalbaggen, vilket innebär att det är möjligt att den kan etablera sig i vårt område. I samband med högre temperaturer på grund av klimatförändringar ökar risken för att den etablerar sig permanent i Sverige.

Liknar ägg från nyckelpigor

Larverna är röda i yngre stadier, från cirka två mm långa till ljusare orange i äldre stadier och upp till tolv mm. De har svarta prickar längs båda sidor på kroppen samt ett välvt utseende. Koloradoskalbaggens ägg är orangegula och cirka två mm långa. Äggen sitter i klungor på undersidan av potatisbladen och kan lätt förväxlas med nyckelpigans ägg. Vid stor förekomst kan potatisplantorna bli helt kalätna av larverna, med en avsevärt minskad skörd som följd. Skalbaggen lämnar också avföring som är svart och klibbig på potatisblasten.

- Både koloradoskalbaggens larver och de fullbildade skalbaggarna kan äta glupskt på potatisplantorna, säger Louise Aldén från Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp.

LÄS MER HÄR
 

Brudpar köar till Lunds kyrkor

Nu strömmar bokningarna in för bröllop och dop och Lunds kyrkor öppnar dörren för allt fler besökare.

LÄS MER HÄR
 

E.coli-bakterier i badvattnet på Ribban

På grund av förhöjda halter av E.coli-bakterier i vattnet på Ribersborgs avråder Malmö Stad från bad där tillsvidare.

LÄS MER HÄR
 

Många barn har mist en förälder i corona

En ny beräkning visar att över en miljon barn har förlorat minst en av sina föräldrar till följd av covid-19-pandemin.

LÄS MER HÄR
 

Ålgräs ska skydda Båstad mot erosion

Ett sätt att skydda den skånska kustbebyggelsen är att plantera ut tiotusentals nya skott av ålgräs.

LÄS MER HÄR
 

Bönderna oroar sig för året skörd

Höga temperaturer och larm om vattenbrist runt om i landet för tankarna tillbaka till 2018 då torkan slog hårt mot svenska lantbrukare.

LÄS MER HÄR
 

Ny analys från BRÅ om otrygghet

I kortanalysen studeras kommunala variationer i risken att känna sig otrygg vid utevistelse i det egna bostadsområdet kvällstid. Vidare undersöks i vilken mån individsammansättningen kan bidra till att förklara variationen i otrygghet på kommunnivå.

LÄS MER HÄR
 

Snabbare minskning av Arktis havsis

Arktis minskande havsis kan smälta bort tidigare än vad forskning hittills visat. Redan så snart som omkring år 2035 kan Arktis vara helt isfritt på sommaren vid höga klimatpåverkande utsläpp, före 2050 vid låga klimatpåverkande utsläpp.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma