Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2021. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Covid19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat! Följ råd och restriktioner!

Foto: Josefine Gustafsson

 

Geologins dag i Gylsboda

Karin Linderoths och Ulf Söderlunds lärande och underhållande barnbok om mineral och drakar släpps. Under dagen bjuds det även på en guidad vandring där vi får lära oss läsa stenarnas tecken och titta på speciella mossor och lavar som trivs tillsammans med vissa mineral. Kanske ser vi mineral- och bergartsdrakarna som lever i närheten av sina särskilda mineral och bergarter? Alla är välkomna!

Arrangör: Sliperiet i Gylsboda

VAR: Gylsboda, Lönsboda

NÄR: 11 september

LÄS MER
 

Foto: Charlotte Lundberg

 

Upptäck Saxåns dalgång

Följ med på exkursion till Saxåns dalgång med rik växtflora på både våt, fuktig och frisk mark. Längs med åsträckan finns artrika naturbeten med kalkgynnade växter som gullviva, brudbröd och darrgräs. Även fågelliv är rikt och har vi tur kan vi se både kungsfiskare och forsärla. Under turen tittar vi även på de återskapade lekbottnar och utforskar djurlivet i ån på egen hand genom håvning.

Arrangör: Svalövs kommun och Saxån-Braåns vattenråd

VAR: Saxån och Gissleberga kvarn

NÄR: 21 september

LÄS MER
 

Foto: Alex Regnér

 

Vandra i Lund - om vandring i litteraturen och på filmduken

Följ med ut på en vandring med guideboksförfattarna Kenneth Joelsson och Caroline Alsmark. Dagens tur rör sig över Måkullsbacken och via mindre stigar i Skrylleskogen. Med underhållande exempel från litteraturens och filmens värld. Över elden blir det om egna Skånefärder som resulterat i böckerna Vandra Skåneleden, Cykla i Skåne och Vandra i Skåne. Ca 6 km.

Arrangör: naturum Skrylle

VAR: Skrylle, Lund

NÄR: 26 september

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Sträntemölla-Forsemölla. Foto: Maria Sandell

 

Besök skånska vattenfall

Här kommer några tips till dig som vill besöka något av våra skånska vattenfall. Forsakar i Degeberga är kanske det mest kända, men även på horstarna eller bergåsarna i nordvästra Skåne bildas mäktiga fall när vattnet letar sig ned för dalsidor och sluttningar. Här kan nämnas fallen utmed Klöva hallars sprickdal på Söderåsen och vattenfallet i Axeltorps skogar på Hallandsåsens nordvästsluttning.

klöva hallar
axeltorps skogar
sträntemölla-forsemölla
forsakar med lillaforsskogen
 

Getaryggen av vulkanisk amfibolit reser sig ur havet på Hallands Väderös västsida, strax norr om sälskyddsområdet. Foto: Carina Zätterström

 

Gå ut på vulkanspaning

Här är några utflyktsmål för dig som är nyfiken på att besöka resterna efter vulkanerna som var aktiva här i Skåne för ca 180 miljoner år sedan. Bestig den höga toppen Jällabjär eller de något lägre kullarna i Anderstorps eneskog och Allarps bjär. På samtliga ställen finns de karaktäristiska svarta basalt-stenarna. Ett tips kan vara att titta i stenmurarna. Basalten är magman som en gång förstenades i vulkanens kraterrör. Väljer du istället Hallands Väderö, kan du bekanta dig med Getaryggen. Det är istället lava som förstenats i sprickor i berggrunden. Denna rygg skjuter ut i havet på öns västsida.

Jällabjär
Allarps bjär
Anderstorps eneskog
Hallands väderö med Getaryggen
 

Böljeslag i Bäckhalladalen. Foto: Carina Zätterström

 

Märkliga stenformationer

Upptäck udda och spännande geologi runt om i de skånska naturreservaten. Här är några tips: Böljeslagen i Bäckhalladalen, konformade istidslämningar i Nackarp, landborgen av massivt urberg i Kulla Gunnarstorp eller raukar och stenstoder vid Hovs hallar.

Nackarp
bäckhalladalen
kulla Gunnarstorp
Bjärekusten - Hovs hallar
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Nedskräpning är alltid förbjudet överralt, både i naturen och i staden.

 

Hela Sverige plockar skräp!

Ingen gillar skräp i vår natur, varken människor eller djur. Den 18 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen 2021. Då samlar Håll Sverige rent hela Sverige, norr till söder, gammal som ung och plockar allt skräp vi ser. Tillsammans är vi en rörelse som tröttnat på skräpet och tar saken i egna händer – bokstavligen!

Vill du vara med? Anmäl dig nu hos Håll Sverige rent! När du är anmäld kan du beställa ett gratis skräpplockarpaket med påsar och handskar.

Hela Sverige plockar skräp
 
 

Plocka bär, svamp, nötter och ollon

Allemansrätten ger oss möjlighet att fritt röra oss i naturen så länge vi inte stör eller förstör. Den ger oss också möjlighet att plocka bär och svamp.

🍄 Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller.

🌰Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten. Det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd utan markägarens tillstånd.

🍄I en del naturreservat kan det vara förbjudet att plocka svamp, kolla reglerna för respektive område.

mer om allemansrätten
 
Friluftslivets År 2021

2021 är Friluftslivets år

Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas med på olika månadsteman.

Läs mer om Luften är fri

Foto: Cajza Eriksson
 

Månadens tema - gilla friluftslivet

Under september fokuserar Luften är fri på alla fördelar och goda värden friluftslivet bär med sig – inte minst för barnen.

Skolan spelar en viktig roll för morgondagens friluftskämpar. Friluftsvanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet. Genom kunskap om och erfarenhet av natur, blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden. Under september och oktober riktar vi extra mycket uppmärksamhet mot skolan och utomhusundervisning.

Gillanaturen.se samlas inspiration till undervisning om och i naturen. Under september och oktober 2021 pågår också Gilla naturens fototävling där mellanstadieklasser kan vara med och tävla med sina bästa tips för att #måbrainaturen, #lärainaturen eller #hjälpanaturen

Luften är fri
Gilla natureni
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Genom att scanna QR-koden kommer du till enkäten och på www.hittadinplats.nu

 

Sista chansen att bidra till bättre skyltning i våra reservat!

Under maj-september gör Länsstyrelsen en enkätundersökning kring hur ni besökare upplever skyltningen i de olika naturreservaten i Skåne. Bedömningen gäller såväl kartor och informationstavlor som symboler och vägvisning. Att skyltningen är tydlig och relevant är viktigt både för er besökare och för att bevara de höga naturvärdena. Länsstyrelsen vill förbättra skyltningen där det behövs, därför är dina synpunkter och funderingar värdefulla för oss!

Enkäten tar 5-10 minuter att svara på. Du når den genom länken på vår webbplats eller genom att scanna QR-koden på uppsatta skyltar. Du börjar med att skriva in namnet på naturreservatet du svarar för och det underlättar att vara på plats i det utvalda reservatet när du svarar.

 

till enkäten - på webben
skylt om enkäten ute i naturen
 
 

Du kan förhindra spridning av Afrikansk svinpest

Den smittsamma grissjukdomen afrikansk svinpest sprids i Europa. Sjukdomen är ett mycket stort hot mot grisar och vildsvin, men är ofarlig för människor. Afrikansk svinpest kan överföras via matrester, som kallrökt korv eller skinka. Det är därför viktigt att inte slänga eller lämna mat så att vildsvin eller grisar kan äta den!

För att kunna agera snabbt om sjukdomen kommer till Sverige behöver vi din hjälp med att rapportera om du hittar döda vildsvin.

Kontakt: charlotta.kamaterou@lansstyrelsen.se eller lotta.berg@lansstyrelsen.se

rapportera döda vildsvin här!
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma