Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2021. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Covid19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat! Följ råd och restriktioner!

Foto: Alexandra Bolinder

 

En mossig vandring i Skäralid!

Upptäck den magiska skogen i skogen! Här blandas fakta, historia och fantasi i samma vandring. Mossor är helt fantastiska, det blir en gömd skatt mitt framför näsan på oss, om vi dyker ner i myllan. Upplev naturen med dina sinnen - känna, lukta och se.

Arrangör: Magical walks in Sweden

VAR: Skäralid

NÄR: 9 oktober

LÄS MER
 

Hörjelgården. Foto: Hjalmar Dahm

 

Naturvårdsröjning i Hörjelgårdens naturbetesmarker

Nu är det åter dags för att röja björnbärs- och slånuppslag i markerna, så att den rika blomsterprakten består och stengärden hålls fria. Hörjelgårdens Vänner bjuder på eftermiddagsfika. Vi har alla verktyg och redskap som behövs. Du är alltid välkommen till Hörjelgården, antingen på egen hand eller i samband med aktiviteter som denna.

Arrangör: Naturskyddsföreningen i Skåne

VAR: Hörjelgården, Tomelilla

NÄR: 23 oktober

LÄS MER
 

Foto: Carina Zätterström

 

Guidning för personer med rörelsenedsättning, intellektuell funktionsnedsättning, autism

Guidningen är för personer i alla åldrar med rörelsenedsättning, intellektuell funktionsnedsättning, autism - anhöriga och assistenter hälsas också välkomna. Vi går ut i den vackra naturen kring Klöva hallar, ca 1km. Vi förstärker guidningen med tecken och bilder. Fritt fram för frågor och funderingar- huvudtemat är friluftsårets månadstema ”Lära ute”. Vi bjuder på fika.

Arrangör: Söderåsens Forsgård

VAR: Söderåsens Forsgård, Kvidinge

NÄR: 30 oktober

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Munkarps jär. Foto: Alex Regnér

Listarumsåsen. Foto: Mona Persson

 

Besök några av Skånes rullstensåsar

Rullstensåsarna bildades av de isälvsströmmar som gick fram över Skåne när inlandsisen smälte undan för ca 15 000 år sedan. Grus, sten och sand lämnades kvar som långsträckta höjder i det annars ganska flacka landskapet. Genom att promenera uppe längs krönet på dessa rullstensåsar eller ”getryggar” får du ofta fina vyer över det omgivande landskap. Ibland blickar du ut över åker och hagmarker och ibland omfamnas du av äldre bokskog. Här kommer några förslag på rullstensåsar som du kan besöka i vår skånska natur.

Linneröd
Hörrödsåsen
Listarumsåsen
Lövestads åsar
Munkarps jär
 

Zimmermans backe, Skurup. Foto: Länsstyrelsen

Englandsdal. Foto: Carina Zätterström

 

Blicka ut över hav och land

Skåne är inte bara platt. Blicka ut över backafallen och Öresund från Glumslövs backar i Hilleshögs dalars naturreservat eller över Laholmsbukten från Englandsdal på Hallandsåsens nordsluttning. I östra Skåne bjuder utsikten Söndre klack på en fin utsikt över det backiga landskapet vid Degeberga. I söder får du en storslagen utsikt över Skurup och Söderslätt ner mot Östersjön från Zimmermans backe.

Englandsdal
Hilleshögsdalar - Glumslövs backar
Degeberga backar
Zimmermans backe
 
 

Kryssa naturreservat i höst-vinter?

En rolig utmaning kan vara att samla på naturreservat i höst-vinter. Då visar naturen upp en annan sida. Bocka av i vår krysslista över alla Skånes naturreservat och nationalparker. Använd listan som en överblick och inspiration till att besöka nya platser. Kanske utmana en vän i flest kryss? Att besöka alla ca 350 är nästan en omöjlighet, men du kan sätta upp egna mål. Välj antingen utifrån närhet eller vilken natur och vilka friluftsanordningar som finns. På vår webb finns information om samtliga områden och genom att använda filtreringsfunktionen kan du hitta områden som passar just dig! Via kartfunktionen kan du leta upp de som är närmast.
Var rädd om naturen och varandra - respektera föreskrifter och håll avstånd till varandra!

krysslista
alla reservat på länsstyrelsens webbplats
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Grundprincipen i allemansrätten är att visa hänsyn till naturen, markägaren och varandra

 

Visa hänsyn till naturen, markägaren och varandra!

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

💚

läs mer om allemansrätten
 
Friluftslivets År 2021

2021 är Friluftslivets år

Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas med på olika månadsteman.

Läs mer om Luften är fri

Foto: Cajza Eriksson
 

Lära ute, månadens tema!

Skolan spelar en viktig roll för att alla barn ska få kunskap om naturen och möjlighet att prova friluftsliv. Barn i årskurs 4-6 är en extra viktig grupp människor under friluftslivets år. I den här åldern blir barn mer stillasittande vilket ökar risker för fysisk och psykisk ohälsa.

Barn ärver i stor grad sina friluftsvanor från sina föräldrar. Men vad händer med de barn som inte har det arvet? Skolan är en inkörsport för alla skolbarn och ger bra förutsättningar för ett fortsatt friluftsliv. Det finns tusen vinster med att bedriva undervisning utomhus. Inte bara i NO och idrott, även matematik och språk är bra ämnen att undervisa i utomhus. Eller varför inte hemkunskap? Forskarna menar att en växelverkan mellan undervisning inomhus och utomhus är en bra kombination som har positiv påverkan på bland annat koncentration, inlärning och motorik. Många skolor gör fantastiskt arbete med utomhusundervisning och andra skolor behöver mer inspiration.

Hjälp gärna till att inspirera genom att använda #läraute

 

Luften är fri
Skolportalen
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Vattenväxten kabomba.

Akvariefisk. Foton: Nils Carlsson

 

Lyckad utrotning i Bäckhalladalen?

För ett år sedan gjorde länsstyrelsen kostsamma åtgärder för att utrota den invasiva, främmande arten Kabomba i Bäckhalladalens naturreservat. Arten återfanns inte vid årets inventering, vilket tyder på en lyckad insats. Hittar vi inget nästa år heller har vi förmodligen lyckats utplåna arten. Då är det den första totalutrotningen av Kabomba som har gjort i Europa! Att dammen har restaurerats har även varit positivt för områdets groddjur. Både större vattensalamander och långbensgroda har hittat tillbaka hit.

Kabomba är en akvarieväxt som inte finns naturligt i Sverige. Att den hittats här antas bero på att någon tömt sitt akvarium i naturen. Misstankarna stärks av att även guldfiskar hittats i dammen.

Kontakt: Cajza Eriksson och Nils Carlsson

 

Film om projektet
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma