Rödhake. Foto: Mostphotos/Allan Wallberg

Nytt i skånsk natur

Nyhetsbrev om skydd och skötsel av skånsk natur, november 2021

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare (rekommenderas)

 

Kabomba i Bäckhalladalen. Foto: Nils Carlsson

Rönnsumak i Lilla Köpinge. Foto: Anette Persson

 

Bekämpning av invasiva arter i reservaten

För ett år sedan gjorde Länsstyrelsen kostsamma åtgärder för att utrota den invasiva, främmande arten Kabomba i Bäckhalladalens naturreservat. Arten återfanns inte vid årets inventering, vilket tyder på en lyckad insats. Hittar vi inget nästa år heller har vi förmodligen lyckats utplåna arten. Då är det den första totalutrotningen av Kabomba som har gjort i Europa! Att denna främmande akvarieväxt hittats här antas bero på att någon tömt sitt akvarium i naturen. Misstankarna stärks av att även guldfiskar hittats i dammen. Restaurerats har även varit positivt för områdets groddjur. Både större vattensalamander och långbensgroda har hittat tillbaka hit.

Några arter som Länsstyrelsen bekämpat under hösten är armeniskt björnbär och rönnsumak i Lilla Köpinge naturreservat (Ystad) samt vresros och parkslide i Kulla Gunnarstorp (Helsingborg). I det senare var det främst getter som gjorde restaureringen. I Lilla Köpinge var det maskiner. Grövre stammar av rönnsumak avverkades. Klenare stammar och rotskott av rönnsumak och armeniskt björnbär drogs upp.

Kontakt: Nils Carlsson, Cajza Eriksson (Bäckhalladalen), Anette Persson (L Köpinge), Sebastian Ivarsson (Kulla Gunnarstorp)

> Rapportera invasiva främmande arter här!
> Invasiva arter - på Naturvårdsverkets webbplats
 
 

Sök LONA-bidrag senast 1 december

Som vanligt kan du söka LONA-bidrag fram till 1 december. Det gäller både ordinarie LONA och de särskilda satsningar som finns på våtmarker och för att gynna vilda pollinerare. På Länsstyrelsens webbplats finns information om hur du söker bidrag och vilken typ av projekt som kan få bidrag.

Sök LONA-bidrag på Länsstyrelsens webbplats

På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa mer om de olika projekten och satsningarna. Här får du veta mer om det ordinarie LONA, den så kallade Lokala naturvårdssatsningen, som kan ge upp till 50 % i bidrag och som rör projekt till nytta för naturvård, folkhälsa och friluftsliv. Här finns även information om de särskilda satsningarna som finns för våtmarker och pollineringsprojekt.

Ordinarie LONA (Naturvårdsverket)
LONA - Våtmarkssatsningen (Naturvårdsverket)
LONA - Pollineringsprojektet (Naturvårdsverket)

 

Hämta inspiration till egna lokala projekt genom att titta på pågående och avslutade pojekt i LONA-tjänsten på Naturvårdsverkets webbplats.

Kontakt: Per Carlsson och Anna Walient

> LONA - på Länsstyrelsens webbplats
 

Pollineringsuppdraget

 

Ny rapport om Skånes vildbin inom pollineringsuppdraget

Nu finns en ny rapport över vildbin ur ett skånskt perspektiv. Den har sammanställts av Sandra Lindström, Pernilla Borgström och Henrik Smith vid Lunds universitet och är ett led i Länsstyrelsens arbete med regeringsuppdraget att gynna vilda pollinatörer 2020-2022. Rapporten visar att runt 75% av landets vildbin finns i Skåne och av dessa är drygt 20% hotade. Vår förhoppning är att rapporten ska kunna användas som underlag för att arbeta vidare med åtgärder som gynnar länets pollinatörer och stärker deras förutsättningar att leva vidare i Skåne.

Läs mer om Länsstyrelsens arbete på Vilda pollinatörer | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se).

Kontakt: Gabrielle Rosquist

> Rapporten Vilda bin i Skåne

Passa även på att lyssna till frukostseminariet om urbana pollinatörer den 24 november med Anna Persson från Lunds universitet. Föreläsningen riktar sig till dig som arbetar med vilda pollinatörer eller pollinering, eller är intresserad av ämnet av andra skäl. Anmälan görs på Lunds universitets hemsida Urbana pollinatörer | Kalenderdelning (lu.se)

 

Foto: Mostphotos

 

Årets säsong blev lugnare än året innan

Länsstyrelsens förvaltare upplever att årets säsong har inneburit ett något lägre tryck på de statliga naturreservaten och en bättre efterlevnad av föreskrifter jämfört med året innan. En viktig förklaring kan vara att utbudet av aktiviteter och besöksmål blivit fler i takt med att samhället öppnats upp. Det antas även bero på att Länsstyrelsens åtgärder gett önskad effekt, dels webbinformation, dels åtgärder på plats ute i reservaten. Länsstyrelsen har bland annat tillhandahållit nya kartfoldrar med hänsynsregler, men också samarbetat med Stiftelsen Skånska landskap kring att kanalisera besökare till områden med mindre trängsel genom Besökskartan. Ute i områdena finns både exempel på förbättrade parkeringsmöjligheter, men också personell närvaro. Främst antas bemanning på plats i reservaten ha bidragit till den positiva utvecklingen. Inhyrda väktare har haft stor effekt efter fjolårets parkeringsstrul, dels i Stenshuvuds och Söderåsens nationalparker, dels i naturreservaten Kullaberg, Fyledalen, Knivsås-Borelund och Agusa-Hallamölla. Men även naturvärdar och tillsyn på plats ses som verkningsfullt när det gäller en ökad hänsyn både till varandra och till naturen.

Kontakt: Ingela Lundqvist

 

Skorstensdalen i Klåveröd. Foto: Carina Zätterström

Biblioteksruinen i Hovdala. Foto: Carina Zätterström

 

Klåveröd och Hovdala är några av områdena som skyddas

Sedan i maj har Skåne fått ett nytt naturreservat (Klåveröd) med en areal på nästan 100 ha. Klåveröd ligger strax norr om Söderåsens nationalpark i Svalövs kommun och ingår i Stiftelsen Skånska landskaps mycket uppskattade strövområde med samma namn. Nu har delar med gammal och artrik ädellövskog fått ett långsiktigt skydd.

Hovdala är ett annat område med mycket höga naturvärden och friluftsupplevelser. Det ligger vid Finjasjön och väntas bli naturreservat under år 2022. Området är 320 hektar stort och hyser inte mindre än 50 olika rödlistade arter. Avtal om en intrångsersättning på 53,3 miljoner kronor är tecknat med markägaren HIBAB.

Där utöver har fyra naturreservat utvidgats. De fjärilsrika markerna i Fästan (Kristianstads kommun) har blivit större, liksom Sträntemölla-Forsemöllas buskmarker som är en fristad för hasselmöss (Simrishamn) och Jällabjär med vulkaniskt förflutet (Svalöv). Fyledalen har utökats med drygt 100 ha, främst ädellövskog men också rikkärret Vällerödskärr och värdefulla miljöer utmed Fyleån.

Flera naturreservat har samtidigt fått nya ordningsföreskrifter, framför allt i Höganäs kommun, men också Måkläppen på Falsterbohalvön. Länet har även fått ett nytt naturminne, en grov bok i Gringelstad (Kristianstads kommun). Ett naturvårdsavtal som omfattar nästan 100 hektar ädellövskog har tecknats i Kristianstads kommun och två områden i Landskrona kommun har fått nya skötselplaner.

Kontakt: Christer Persson

> Skånes naturreservat - på Länsstyrelsens webbplats
 

Foto: Mostphotos

 

Viloplatser för säl får besöksförbud året om på Måkläppen

Måkläppen är en sandrevel längst ut på Falsterbohalvön. Det är ett populärt besöksmål, mycket tack vare knubbsälarna och gråsälarna som lever här. Eftersom sälarna är mycket känsliga för störning är det bara tillåtet att besöka Måkläppen vintertid mellan november och januari, när sälarna inte har några ungar. Nytt för i år är att två områden inom reservatet får permanent beträdnadsförbud. Det beror på att sälarna även behöver ostörda viloplatser på vintern. Sälarna är känsliga och skräms annars bort av närgångna besökare. Det nya beslutet gäller från 1 november 2021. De områden som har beträdnadsförbud hela året anvisas i fält.

Sälarnas behov av lugn och vila på stranden är även en viktig anledning till att det aldrig är tillåtet att ha med hund till Måkläppen. En annan orsak är att hundarna inte ska sprida sjukdomar till sälarna. Även om Måkläppen mest förknippas med sälar, så finns här även ett rikt och känsligt fågelliv. För att skydda djurlivet i sin helhet förbjuds även andra aktiviteter som cykling, ridning och organiserad löpträning. Mer information om de nya föreskrifterna finns på Måkläppens webbsida.

Kontakt: Eva Ohlsson och Karl-Johan Pålsson

> naturreservatet Måkläppens webbsida
 

Foto: Björn Olsson

 

Naturvårdsplan för Skåne på remiss

Nu tar Länsstyrelsen fram en gemensam naturvårdsplan för Skåne. Den nya naturvårdsplanen är en revidering av de två Skånska naturvårdsprogrammen som togs fram för Kristianstads län (1996) och Malmöhus län (1997). Genom naturvårdsplanen får vi både en samlad kunskapsbas över Skånes mest värdefulla naturområden, samtidigt som kommuner med flera får ett uppdaterat underlag i det fortsatta planeringsarbetet. Naturvårdsplanen blir en viktig del i arbetet med en stärkt grön infrastruktur i länet.

Förslag till Naturvårdsplan är ute på remiss. Remisstiden går ut den 15 november. Mer information om Naturvårdsplanen och hur du lämnar synpunkter på remissen finns på Länsstyrelsens webbplats.

Kontakt: Gunilla Davidsson Lundh

> Naturvårdsplan på Länsstyrelsens webbplats
 

Foto: Linda Gustafsson

 

Nytt kartverktyg inom Grön infrastruktur - för planering ur ett landskapsperspektiv

Nu finns ett nytt kartverktyg för dig som jobbar med planering eller som vill få en regional överblick över den gröna infrastrukturen i landskapet; du ser de biologiskt betydelsefulla värdetrakterna i länet. Med verktyget blir det lättare att ta naturvårdshänsyn redan i planeringsstadiet och därmed undvika skador i betydelsefulla naturmiljöer.

I Länsstyrelsens nya kartverktyg visas olika typer av värdetrakter. För trakterna som visar ädellövskog och gräsmarker finns beskrivning av ingående arter och habitat. Skikten omfattar olika naturtyper och visar förutom värdetrakter, värdekärnor och i vissa fall även kluster av värdekärnor eller koncentrationer av värdekärnor för ädellövskog, ek- och ädellövträd i öppna miljöer, gräsmarker, sandmarker, sjöar och vattendrag.

I arbetet med grön infrastruktur är det viktigt att se till helheten. Låt den lokala åtgärden bli del i ett större sammanhang i planeringen av mark- och vattenanvändningen. Karttjänsten är dels tänkt att användas av kommunerna i arbetet med planering, dels av markägare och verksamhetsutövare som vill kunna ta hänsyn till grön infrastruktur.

Den 12 november, klockan 13-15, anordnar Länsstyrelsen ett webbinarium där du kan få en demonstartion av hur kartverktyget används och hur kartor laddas ned.

Kontakt: Gudrun Berlin och Johan Niss

Kartverktyget på webben
Anmälan till webbinarium om kartverktyget
 

Hamlade träd och blommande buskar är exempel på småbiotoper som kan ges stöd. Foto: Anders Hallengren

 

Sök bidrag för utveckling av natur- och kulturmiljöer

Nu finns projektstöd för utveckling av småbiotoper på landsbygden. Det kan handla om allt ifrån gamla träd, blomrika miljöer och småvatten till holkar och boplatser för fåglar och insekter. Projektstödet ska bidra till att förstärka landskapets natur- och kulturvärden och leda till utveckling av attraktiva boendemiljöer, främja friluftsliv, rekreation och besöksnäringen.

Stöd kan dels ges till inköp av material för anläggning och restaurering av småbiotoper, dels till köp av tjänst för att planera och genomföra investeringen. Stöd ges i förhållande till de stödberättigade utgifterna och vilken typ av aktör den sökande är. Företag kan få 50% av utgifterna i bidrag, offentlig aktör 70% (men minst 30 procent av finansieringen ska då vara övrigt nationellt offentligt stöd) och övriga kan få 90% av de stödberättigade utgifterna i bidrag. Du kan söka stödet fram till 31 januari 2022.

I Receptsamling för biologisk mångfald i parker och trädgårdar respektive Receptsamling för jordbrukslandskapet framgår vilka småbiotoper som kan få stöd. Information om projektstödet och länkar till ansökningsformulär finns på Länsstyrelsens webbplats.Stöd till utveckling av natur- och kulturmiljöer | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)

Kontakt: Johan Niss

Exempel på småbiotoper som kan ges stöd
Projektstöd till småbiotoper på Länsstyrelsens webbplats
 

Varg. Foto: Mpostphotos

 

Valpar i vargreviret på Linderödsåsen

Länsstyrelsen Skåne kunde den 15 oktober konstatera att det skett en vargföryngring i reviret på Linderödsåsen. Länsstyrelsen fick tillgång till en film från en mörkerkamera som visade åtta vargar. Två dagar senare kunde Länsstyrelsens vilthandläggare besöka platsen och verifiera filmen. Därmed vet vi att det har fötts flera valpar i reviret. Åtta vargar syns på filmen och det är vad vi kan konstatera i nuläget.

Länsstyrelsen följer utvecklingen noggrant. Vi intensifierar vårt arbete med viltkameror i området och hoppas att det ger oss ytterligare kunskap. Länsstyrelsen tar tacksamt emot tips från allmänheten. Rovdjursobservationer går bra att rapportera i Skandobs eller direkt till Länsstyrelsen Skånes rovdjurslinje 010-224 17 00 eller via mejl till rovdjur.skane@lansstyrelsen.se

Kontakt: David Börjesson eller Mikael Bengtsson

> Rapportera rovdjursobservationer i Skandobs
 

Bjäret. Foto: Carina Zätterström

 

Invigning av Bjärets naturreservat

Den 2 november inviger landshövdingen det nya naturreservatet Bjäret som ligger i Frostavallens strövområde utanför Höör. Här kommer det bland annat att bjudas på soppa, skattjakt och vulkanvandring. Du kan också vänta dig spännande möten med häxor och troll i denna förtrollade bokskog. Gratis bussar avgår från Höörs C kl. 10.15 och kl. 13.00. Återfärd sker kl. 13.30 och 15.30.

Programmet inleds med landshövdingen Anneli Hultén klockan 11. Trollmor berättar sagor klockan 12 och 14. Därefter blir det vulkanhistorier klockan 12.40 och 14.30. Under hela tiden, mellan klockan 11-15, finns tipsrunda och information som handlar om naturreservatet, friluftsliv, invasiva arter och hitta ut-punkter. Det senare är orienteringsklubbarnas satsning på att leta efter små skyltar ute i naturen.

Kontakt: Susanna Isberg

> Program på naturreservatet Bjärets webbsida
 
 

Tips om naturguidningar i digital kalender

Länsstyrelsen samlar och marknadsför årligen olika föreningars, guideföretags, kommuners och stiftelsers naturguidningar i skyddad skånsk natur.

Sprid gärna informationen om vår naturguidningskalender till:

allmänheten - för tips på guidningar
aktörer som erbjuder guidningar - för hjälp med marknadsföringen

Som aktör skickar du in vårens guidningar till Carina Zätterström senast den 15 februari. Möjligheter att komplettera ges inför sommar och höst (dead-lines 15 maj och 15 aug).

Kontakt: Carina Zätterström

> Naturguidningskalendern
 

Bredbrämad bastardsvärmare. Foto: Mikael Olofsson

 

Samrådsgruppen för Naturvård

Vi håller just nu på och planerar innehållet för höstens möte. Samrådsgruppen för naturvård fokuserar på biologisk mångfald, friluftsliv, den kulturpräglade naturmiljön samt grön infrastruktur. Samrådsgruppen ska också bidra till att allmänhetens förståelse för naturvård ökar. Samrådsgruppen är i första hand tänkt att stödja Länsstyrelsen på ett övergripande plan i arbetet med att skydda natur, men gruppen kan även fungera som bollplank inom skötsel och förvaltning. Gruppens mångfald av markägare, föreningar och tjänstepersoner kan med sina kunskaper och erfarenheter tillsammans berika mångfalden i vår natur.

Nästa möte i samrådsgruppen är den 29 november.

Kontakt: Ingela Lundqvist

> Samrådsgruppen för naturvård
 

Lövgroda. Foto: Alex Regnér

 

Att hålla koll på

BIOLOGISK MÅNGFALD SKÅNE konferens 20-21 november (Tyringe)
Kontakt: Gabrielle Rosquist

> Anmälan och program Biologisk mångfaldskonferens

NATIONELLT GRODSEMINARIUM - 7 december (digitalt)
Kontakt: Anna Fohrman

 

Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här
Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter YouTube Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma