Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2021. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Covid19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat! Följ råd och restriktioner!

Foto: Alex Regnér

 

Natur för de minsta

För barn (0–5 år) och vuxna. Vi upptäcker naturen tillsammans, leker och pysslar. Ibland går vi iväg på en liten utflykt men det går bra att ha med vagn.

Arrangör: naturum Skrylle

VAR: Skrylle

NÄR: 5 november

LÄS MER
 

Foto: Foto: Josefine Gustafsson

 

Må bra ute i Gylsboda

Tysta platser - var finns dom? Du får vara med om Skogsbad vid gamla stenbrottet i Gylsboda tillsammans med naturvägledare Karin Bengtsson. Boka i god tid. Alla är välkomna!

Arrangör: Sliperiet Gylsboda

VAR: Gylsboda, Lönsboda

NÄR: 30 oktober (flyttat, tidigare 20 nov)

LÄS MER
 

Foto: Per Carlsson

 

Tisdagsvandringar på Kjugekull

Följ med på våra populära tisdagsvandringar på Kjugekull, året runt. En ca 5 km lång vandring i kuperad terräng och storslagen natur. Tag med fika.

Arrangör: Friluftsfrämjandet Kristianstad

VAR: Kjugekull

NÄR: 23 november

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Foto: Alex Regnér

 

Utterspaning i vinter

Uttrar kan ses regelbundet under perioden oktober-mars i vattnet runt naturum Vattenriket i Årummets naturreservat. Den kan även ses i Verums naturreservat i Vittsjötrakten. Blir det en kall vinter kanske du får se djurens tassavtryck i snön och de rännor som bildas när uttrarna kanar fram över snö och is. Uttern har blivit vanligare i Skåne på senare år och kan dyka upp i områden som ligger utmed de större åarna såsom Helge å, Verkeån, Kävlingeån och Rönne å och i dessa åars biflöden. Du kan se och följa aktuella utterobservationer på Vattenrikets webbplats eller på artportalen för utterobservationer i hela Skåne

årummet och naturum vattenriket
verum
 

Söderåsen. Foto: Åsa Elfström

 

Besök en nationalpark i vinterskrud

Nationalparkerna är några av våra mest välbesökta platser sommartid. På vintern är det betydligt lugnare. Samtidigt framträder det dramatiska landskapt mycket tydligare när träden är avlövade. De nakna träden blottlägger klipporna och branterna i till exempel Skäralids sprickdal på Söderåsen och på Stenshuvuds topp. Välkommen till ett kargt och mäktigt lugn!

söderåsens nationalpark
Stenshuvuds nationalpark
Dalby Söderskog nationalpark
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Grundprincipen i allemansrätten är att visa hänsyn till naturen, markägaren och varandra

 

Visa hänsyn till naturen, markägaren och varandra!

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

💚

läs mer om allemansrätten
 
Friluftslivets År 2021
Foto: Cajza Eriksson
 

2021 är Friluftslivets år

Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas med på olika månadsteman.

 

Luften är fri
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Foto: Mostphotos

 

1 november - öppnar Måkläppen  för besök

Måkläppen är öppet för besök under vintern mellan november - januari, när sälarna inte har några ungar. Nytt för i år är att två områden inom reservatet nu får permanenta beträdnadsförbud. Det beror på att sälarna behöver ostörda viloplatser även vintertid. De skräms lätt bort av närgångna besökare. Respektera fredade zoner och tänk alltid på att hålla avstånd till de skygga djuren.

Att sälarna stressas är också en anledningen till att det aldrig är tillåtet att ha med hund till Måkläppen, en annan att hundar sprider sjukdomar till sälarna. På Måkläppen finns dessutom ett rikt och känsligt fågelliv. För att skydda djurlivet i sin helhet förbjuds även andra aktiviteter som cykling, ridning och organiserad löpträning. Mer information om de nya föreskrifterna finns på webben.

Måkläppen på Länsstyrelsens webbplats
 

Foto: Susanna Isberg

 

2 november - invigs Bjärets naturreservat med häxor & troll

Den 2 november inviger landshövdingen det nya naturreservatet Bjäret som ligger i Frostavallens strövområde utanför Höör. Här kommer det bland annat att bjudas på soppa, skattjakt och vulkanvandring. Du kan också vänta dig spännande möten med häxor och troll i denna förtrollade bokskog. Gratis bussar avgår från Höörs C kl. 10.15 och kl. 13.00. Återfärd sker kl. 13.30 och 15.30.

Programmet inleds med landshövdingen Anneli Hultén klockan 11. Trollmor berättar sagor klockan 12 och 14. Därefter blir det vulkanhistorier klockan 12.40 och 14.30. Under hela tiden, mellan klockan 11-15, finns tipsrunda och information som handlar om naturreservatet, friluftsliv, invasiva arter och hitta ut-punkter. Det senare är orienteringsklubbarnas satsning på att leta efter små skyltar ute i naturen.

Kontakt: Susanna Isberg

Program på bjärets webbsida
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma