Ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen Skåne

Nytt inom området mäns våld mot kvinnor

Ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen Skåne

september 2019

 

 

Länsstyrelsen Skånes utbildningsdagar under hösten

Länsstyrelsen Skåne arrangerar en rad olika utbildninsgdagar och konferenser under hösten. Välkommen att läsa mer och anmäla dig via länkarna nedan!

 

7 november: Tillsammans mot droger och brott - med fokus på barn och unga

Länsstyrelsen Skåne bjuder i samarbete med Polisregion Syd in till en dag om alkohol- och brottsförebyggande arbete. Bland annat innehåller programmet seminarier om MVP - ett skolbaserat program för att förebygga killar och mäns våld. Mer information och inbjudan här!

14 november: Konferensdag om arbete med våldsutövare

Denna dag har vi fokus på hur vi kan utveckla insatser och samverkan kring våldsutövare i Skåne. Vi kommer bland annat att få lyssna till Ellinor Hallebro som berättar om Kriminalvårdens erfarenheter av att arbeta med insatser och behandling för personer som utövat våld i en nära relation. Länsstyrelsen Skåne arrangerar dagen i samverkan med bland annat Kommunförbundet Skåne. Välkommen! Mer information och möjlighet till anmälan här!

15 november: Forskarseminarium med Annika Rejmer

Välkomen till ett seminarium med Annika Rejmer som är lektor vid Uppsala Universitet. Annika forskar om bland annat om familjerättsliga frågor och våld. Seminariet hålls i Malmö kl. 10-12 den 15 november. Mer information och möjlighet till anmälan här!

20 november: Intersektionella perspektiv på våld i nära relationer

Välkommen till en halvdag om hur vi kan stärka upptäckt, skydd och stöd med hjälp av intersektionella perspektiv. I ett interaktivt processinriktat upplägg får du själv utrymme att reflektera övre hur just din verksamhet kan öka jämlikheten i stödet till våldsutsatta. Mer information och möjlighet till anmälan här!

28 november: Erfarenhetsutbyte om arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck

Vi arrangerar ett erfarenhetsutbyte för dig som arbetar med frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck i Skåne. Kom och möt andra aktörer som jobbar inom området, tillsammans byter vi erfarenheter och lärdomar för att utveckla vårt eget och varandras arbete med frågorna. Inbjudan med möjlighet att anmäla sig kommer inom kort!

29 november: Kompetencentrum firar 5 år!

Kompetenscentrum mot våld i nära relationer firar 5 år och bjuder i samverkan med Länsstyrelsen Skåne in till en jubileumskonferens i Malmö. Bland annat kommer Katarina Wennstam att föreläsa. Målgruppen är framförallt chefer, politiker och andra beslutsfattare. Inbjdan med mer information kommer inom kort men spara datumet redan nu!

5 december: Våld i nära relationer - hur påverkas barn?

En heldagsföreläsning den 5 december med Anders Broberg med fokus på hur barn påverkas av att leva med våld i familjen. Under dagen får du lära dig om vilka konsekvenser våld får för barn samt hur du som yrkesverksam kan samtala med barn om upplevelser och erfarenheter av våld i nära relationer. Länk till inbjudan och anmälan.

 

Ny film om Infogeneratorn!

 

Vill du kunna ge information om föräldraskapsstöd, våld i nära relationer och tvångsäktenskap på flera olika språk? Infogeneratorn är ett kostnadsfritt och enkelt verktyg som hjälper dig som arbetar i kommun, landsting och idéburen sektor med översatt information.

Vi har nu tagit fram en ny film för att sprida Inforgeneratorn. Dela den gärna i ditt nätverk!

Tryck här för att se filmen!
 

Broschyr om alla beviljade våldsförebyggande projekt 2019

 

 

I den här broschyren kan du läsa om alla de verksamheter som beviljats bidrag 2019 av Länsstyrelsen för sitt våldsförebyggande arbete.

 

Webbkurs om våld är uppdaterad

Webbkursen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer har uppdaterats med nya filmer och diskussionsfrågor.
Webbkursen är ett enkelt sätt att öka baskunskaperna om våld i nära relationer och kan genomföras i grupp eller på egen hand. Den är gratis att använda.

Även webbstödet för kommuner har fått nytt innehåll, bland annat ett lärande exempel om systematisk uppföljning. Mer information finns här!

Hjälp oss gärna sprida information om webbkursen och webbstödet i din kommun!

Här finns mer information om webbkursen, möjligheter att beställa flyers för spridning och inspiration i hur kursen kan användas som en del i arbetet med att öka kunskaperna om våld!
 

 

På gång nationellt

21 oktober: Sexköpslagen fyller 20 år

 

Jämställdhtesmyndigheten bjuder in till konferens den 21 oktober för att uppmärksamma att det är 20 år sedan förbudet mot köp av sexuella tjänster infördes i Sverige. Läs mer här!

24 oktober: Utbildning för kollega-utbildare: FREDA-bedömningsmetoder


Länsstyrelserna bjuder in till en utbildningsdag den 24 oktober för dig som har erfarenhet av att arbeta med FREDA och har i uppdrag att utbilda och/eller ge metodstöd till kollegor. Utbildningen ges i Göteborg. Mer information finns här!

27 november: Borås - en kommun fri från våld

 

Den 27 november bjuder Borås kommun in till en slutkonferens om det våldsförebyggande projekt som genomförts för att bygga upp ett långsiktigt och strategiskt våldspreventivt arbete i kommunen.

Spara datumet nu, mer information kommer inom kort!

Processutbildning om våldsförebyggande arbete

 

Organisationen MÄN bjuder in till en processinriktad utbildning om våldsförebyggande arbete, med start i februari 2020. Mer information finns på MÄNs webbsida.

Sök medel till våldsförebyggande arbete i skolan


SKL fördelar medel till kommuner som vill arbeta med våldsförebyggande metoder i skolan. Sista dag för att lämna intresseanmälan är den 30/9. Mer information finns här.

 


Viktiga länkar och material
 

 
 

Webbkurs om våld

NCK, Socialstyrelsen och Länsstyrelserna har tagit fram en introduktionskurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

 
 
 

NCK:s webbstöd

Nationellt centrum för kvinnofrid har webbstöd för både vården och kommuner. Där kan du hitta goda exempel, instruktionsvideor, riktlinjer och forskning om våld.

 
 
 

Hedersförtryck.se

En informationssida med resurser om hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelsen Östergötland driver även en stödtelefon där yrkesverksamma kan få råd och konsultation om man träffar utsatta.

 
 

Kontaktuppgifter

Här kan du kontakta oss som arbetar med Länsstyrelsens uppdrag om att förebygga och motverka mäns våld mot kvinnor.

Hanna Hansson
hanna.hansson@lansstyrelsen.se
010-224 12 89

Frida Darj
frida.darj@lansstyrelsen.se
010-224 12 19

Therese Olin
therese.olin@lansstyrelsen.se
010-224 16 50

Katarina Tümer
katarina.tumer@lansstyrelsen.se
010-224 16 81

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma