Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR PÅ LÄNSSTYRELSENS WEBBPLATS

ENDAST UNDER PERIODEN APRIL - NOVEMBER
 

dekorationsbild
 

Medverka i nästa års naturguidningskalender!

Du som arrangerar aktiviteter kan medverka i kalendern under 2022. Kriterier för medverkan är bland annat att aktiviteten:

genomföras 1 april – 1 december 2022
ger naturvägledning, främst i våra skyddade områden och strövområden, där naturen är i fokus
arrangeras av föreningar, guideföretag, stiftelser, stat eller kommuner


Vi vill ha dina aktiviteter senast den 15 februari. Vid två tillfällen kan du komplettera med sommar- & höstaktiviteter, dead-lines 15 maj och 15 augusti.

Skicka information om aktiviteter enligt nedan till Carina Zätterström

Kort beskrivning av aktiviteten (2-3 meningar)
Datum och tidpunkt (både start och avslut)
Samlingsplats
Arrangör och kontakt (inkl mobil eller e-post)
ev. föranmälan och avgift
skicka in aktiviteter
 
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Foto: Josefin Persson

 

Vandra eller cykla i vinter?

Via Skåneledens webbplats får du tips på fina vandringssträckor runt om i Skåne. Många av etapperna passerar genom våra naturreservat. Ta en dagsetapp eller övernatta längs vägen. För dig som föredrar att cykla finns 50 mil cykelled utmed den skånska kusten. Längs västkusten går Kattegattleden från Helsingborg via Kullahalvön och Bjärehalvön vidare upp mot Göteborg. Sydkustleden tar dig från Helsingborg och vidare till Simrishamn längs sydkusten. Längs Skånes ostkust hittar du istället Sydostleden som tar dig från Simrishamn och vidare upp mot Växjö. På deras webbplatser finns även information om boende, mat och sevärdheter längs vägen.

skåneleden
kattegattleden
sydostleden-sydkustleden
 
Bild av utsnitt av krysslista
 

Kryssa naturreservat under jul- och nyårshelgerna!

Vilka naturreservat har du varit i? Bocka av i vår uppdaterade krysslista över Skånes naturreservat och nationalparker. Använd listan som en överblick och inspiration till att besöka nya platser. Kanske utmana en vän i flest kryss? Att besöka alla ca 350 är nästan en omöjlighet, men du kan sätta upp egna mål. Välj antingen utifrån närhet eller vilken natur och vilka friluftsanordningar som finns. På vår webb finns information om samtliga naturreservat och genom att använda filtreringsfunktionen kan du hitta områden som passar just dig! Via kartfunktionen kan du leta upp de som är närmast.

krysslista naturreservat
sök naturreservat
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Foto: Carina Zätterström

 

Får man plocka mossa och lav?

Får man plocka mossa i naturen? Ja, om det bara är små mängder vanlig mossa och renlav till den egna adventsljusstaken eller julblomman. Men tänk på att andra regler kan gälla i våra naturreservat och nationalparker.

Naturvårdsverket reder ut: Det här pyntar vi adventsljusstaken med

film om mossa i advent
läs mer om allemansrätten
 

Foto: Carina Zätterström

I varje naturreservat finns särskilda föreskrifter som ofta begränsar allemansrätten.

 

Glöggmys i naturen?

Ta med lussekatter, pepparkakor och något varmt att dricka ut i naturen så får du ett annorlunda julmys!

🎅 Använd ditt stormkök eller elda på iordningställda grillplatser. Ta med egen kol eller ved, så får den döda veden i naturen finnas som hem för skalbaggar och andra småkryp i naturen.

🎅 Ta med dig skräpet hem - sopbilen når inte ut i naturen.

🎅 Håll hunden kopplad, både som hänsyn till andra besökare och till naturens invånare.

🎅 Tänk på att det finns regler som begränsar vad du får göra i reservaten. Du hittar dom på entréskyltar och på webben.

läs mer om allemansrätten
 
Friluftslivets År 2021
Foto: Cajza Eriksson
 

2021 är Friluftslivets år

Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Under året blev olika delar av friluftslivet belyst med olika månadsteman.

Luften är fri

Den 6–7 december kommer konferensen Luften är fri i Åre att knyta ihop Friluftslivets år och vara ett forum för diskussion och samtal om fortsatt samarbete för friluftslivet i framtiden.

 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Foto: Mostphotos

 

Måkläppen är öppen för besök december - januari

Måkläppen är öppet för besök under vintern mellan november - januari, när sälarna inte har några ungar. Nytt för i år är att två områden inom reservatet har permanenta beträdnadsförbud. Det beror på att sälarna behöver ostörda viloplatser även vintertid. De skräms lätt bort av närgångna besökare. Respektera fredade zoner och tänk alltid på att hålla avstånd till de skygga djuren.

Att sälarna stressas är också en anledningen till att det aldrig är tillåtet att ha med hund till Måkläppen, en annan att hundar sprider sjukdomar till sälarna. På Måkläppen finns dessutom ett rikt och känsligt fågelliv. För att skydda djurlivet i sin helhet förbjuds även andra aktiviteter som cykling, ridning och organiserad löpträning. Mer information om de nya föreskrifterna finns på webben.

Måkläppen på Länsstyrelsens webbplats
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma