God fortsättning! Här kommer veckans nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Smittspridningen ökar markant

Smittspridningen i samhället ökar markant. Samtidigt fortsätter Länsstyrelsen Skåne att arbeta för att hålla smittspridningen nere och bistå Region Skåne i att öka vaccinationstäckningen.

 

- Regeringen har ändrat uppdraget till länsstyrelserna om att i samarbete med regionerna bistå i arbetet med att nå en högre vaccinationstäckning mot covid-19. Uppdraget utvidgas nu till att även omfatta informations- och kommunikationsinsatser, säger Fredrik Kristell, chef för covidenheten.

Under dagens regionala samverkanskonferens lyfte många av kommunerna upp en oro för samhällspåverkan, då många anställda inom vård- och omsorg antingen är sjuka eller hemma i karantän.

Gör allt för att hålla smittan nere

- Vi fortsätter att tillsammans med Region Skåne och kommunerna att göra allt vi kan för att hålla smittspridningen nere.

Ett annat av Länsstyrelsen Skånes uppdrag är att utföra tillsyn att verksamheter följer de nya restriktionerna som infördes den 23 december.

- Under förra veckan gjorde vi tillsyn av både offentliga och privata sammankomster. Det har varit högt tryck på handeln under mellandagsrean och vi är ett viktigt stöd för verksamhetsutövare i hur de ska agera, säger Lars Sandahl, chef för enheten för pandemitillsyn.

Fokus på information

Länsstyrelsen roll är framför allt att informera och föra en dialog med verksamhetsutövare.

- Vi försöker hjälpa till så att det blir lätt att göra rätt.

Enligt Lars Sandahl kommer man fortsätta tillsynen av shoppingcentra och handel – men kommer framåt även att fokusera på sportanläggningar som gym och sporthallar.

 

"Den som har förberett sig klarar sig bättre än den som är oförberedd"

Julen har varit och det nya året har kommit till oss. Med julen kommer också julmusik av olika sort och kvalitet. En av de klassiska är John Lennons HappyXmas (War is over) med textraden war is over, if you want it.

 

Jag har alltid tolkat det som att om alla väljer att aldrig stödja ett krig, så kan det inte bli krig.Det funkar bara, såklart, om alla är med på det. Om en part inte är det, så blir kriget bara lättare för den parten. Den som väljer bort att förbereda sig för krig, blir ett lätt byte.

Historiskt är väl Neville Chamberlains förhandlingar med Adolf Hitler ett exempel på när det inte funkat. Den som hade kriget som alternativ flyttade hela tiden gränsen för vad den som till varje pris ville undvika kriget skulle gå med på. Till slut blev måttet rågat och kriget utbröt trots alla eftergifter som gjordes.

Oroväckande likheter

Jag tycker det finns oroväckande likheter med vad som händer längs Ukrainas gräns just nu. En part har lagt kriget på bordet och använder det för att få den parten som vill undvika kriget att ändra sin militära och politiska hållning.

Går det för långt är jag rädd att NATO och USA kan börja ställa sig samma fråga som Thåström i Imperiets låt Fred - är det verkligen fred vi vill ha, till varje tänkbart pris?

Krig är skit, det är nog de allra flesta överens om - men som Forrest Gump konstaterade: It happens.

Oavsett vad man blivit lärd, övertygad om, tagit principiell ställning till eller tror sig kunna bevisa kring låg sannolikhet - så finns det en sanning kring krig: Den som har förberett sig klarar sig bättre än den som är oförberedd.

Det gäller lika mycket om man kämpar för att alla krig ska ta slut eller frågar sig om freden är värd vilket pris som helst.

Vi bor, jobbar och bygger vår framtid intill platsen där nu de två mäktigaste militärmakterna förhandlar kring var gränsen går för den fred som de kan leva med. Vi bör i närtid ta höjd för att det kan gå mindre bra än vad vi hoppas.

Oavsett hur fredliga och civiliserade och demokratiska vi själva är.

Dubbelkolla vad som gäller

Jag föreslår därför att vi alla dubbelkollar att vi vet vem som leder våra organisationer i höjd beredskap och varifrån de ska göra det. Att vi säkerställer att vi kan kommunicera med varandra när kommunikationen störs. Att vi fortsätter säkra upp el och reservel, dricksvatten och nödvatten, förbättrar planer för drivmedel och livsmedel och ser över hur vi skyddar vår civilbefolkning en extra gång.

Vi uppmanar också alla att vara vaksamma på incidenter och avvikelser från det normala, särskilt kopplat till samhällsviktig verksamhet och infrastruktur. Arbetet på Länsstyrelsen Skåne med totalförsvarsplaneringen är redan i gång. Vi ni har stöd i ert arbete så är bara att höra av sig.

Med förhoppning om ett konstruktivt, utvecklande och fredligt 2022.

God fortsättning på det nya året!

LÄS TIDIGARE NYHETSBREV - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 
TIPS TILL NYHETSBREVET
 
 

Temavecka i mars om vaccination

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att planera och genomföra en nationell temavecka om vaccination mot covid-19. Folkhälsomyndigheten ska genomföra temaveckan vecka 11, år 2022. Folkhälsomyndigheten ska planera arbetet så att samverkande aktörer kan medverka i genomförandet utifrån respektive aktörs ansvarsområden.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Drönare - ett hot mot flygtrafiken

I dag finns nästan en halv miljon drönare i Sverige, vilket gör att det blivit viktigt för Försvarsmakten att kunna skydda sig mot otillåten användning.

LÄS MER - LÄNK TILL FÖRSVARSMAKTEN
 

Kraftig ökning av covidpatienter

Antalet patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 ökar kraftigt, både på iva och inom slutenvården. Över 610 personer med covid-19 vårdades inom slutenvården.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Pressen att skjuta ökar på minderåriga

På gatan ökar nu pressen ytterligare på minderåriga att skjuta och mörda åt gängkriminella, befarar polis, socialtjänst och åklagare.

LÄS MER - LÄNK TILL SVENSKA DAGBLADET
 

Limhamn näst högst smittspridning i landet

Limhamn Bunkeflo har under hösten lyfts fram som ett av de områdena i Malmö med högst vaccintäckning. Under den gångna veckan hade området näst flest bekräftade covidfall i hela Sverige.

LÄS MER - LÄNK TILL KVÄLLSPOSTEN
 

Högre bidrag för att hindra naturolyckor

Under 2022 ökar statsbidraget från cirka 25 miljoner kronor till drygt 521 miljoner kronor. Många fler kommuner kan få stöd för att genomföra förebyggande åtgärder.

LÄS MER - LÄNK TILL MSB
 

Ny rapport - ett steg mot högre it-säkerhet

IT-säkerheten i Malmö stad behöver stärkas. Rapporten är en del i arbetet med att centralisera och samordna den stadsövergripande IT-verksamheten.

LÄS MER - LÄNK TILL MALMÖ STAD
 

Larm om it-naiva skakar kommunen

"Det här duger verkligen inte och det måste vara högsta prioritet att förbättra vår it-säkerhet, säger Philip Sandberg (L)", kommunstyrelsens ordförande.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Misstänkta spioner utnyttjar Facebook

Yle har tagit del av läckta dokument från Facebook, och beskriver bland annat hur misstänkta spioner använder sig av ”honungsfällor”, där de förför personen de vill skaffa information ifrån.

LÄS MER - LÄNK TILL SVERIGES RADIO
 

"Vi ska aldrig bli tagna på sängen"

Under julhelgen har en stor bredd av Försvarsmaktens personal varit aktiva. En viktig uppgift som alltid måste lösas är arbetet med en aktuell lägesbild av närområdet.

LÄS MER - LÄNK TILL FÖRSVARSMAKTEN
 

Lund får institut för mänskliga rättigheter

Den 1 januari 2022 inrättas Institutet för mänskliga rättigheter i Lund. Syftet med Institutet för mänskliga rättigheter är att främja och skydda de mänskliga rättigheterna på nationell nivå.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Kartläggning ska stärka vattentillgång

Regeringen fattade under december beslut om att ge Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att kartlägga sjöar, vattendrag och kustvatten utifrån ett sårbarhetsperspektiv.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Över 40 personer sköts ihjäl under 2021

Frågan om det dödliga skjutvapenvåldet har varit en av årets mest omdebatterade. Under 2021 dödades över 40 personer av skjutvapenvåldet i Sverige.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Fler samtal och längre kö till 112

Samtalen till 112 fortsätter att öka och det kan ibland ge en svarstid på nästan en halv minut. De första två veckorna i december fick SOS alarm in 150 000 samtal vilket är en ökning på tjugo procent om man jämför med samma period förra året. Det är i nuläget svårt att säga vad ökningen beror på, men SOS Alarm jobbar just nu med att utbilda fler larmoperatörer.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

WIS får ny design under 2022

I den nya inloggningen behöver du förutom ditt lösenord även ange en engångskod. Du väljer själv hur du vill ta emot engångskoden.

LÄS MER - LÄNK TILL MSB
 

Säkerhetshot ställer krav på totalförsvaret

Handlingskraft, handlingsplanen för fortsatt arbete med utveckling av totalförsvaret, stod i fokus för årets sista chefsmöte för totalförsvarets myndighetschefer.

LÄS MER - LÄNK TILL FÖRSVARSMAKTEN
 

Sämre ekonomisk jämställdhet

Män fick mer betald ledighet och kvinnor förlorade mer inkomst, sett till hela den vuxna svenska befolkningen. Effekterna av covid-19-pandemin gjorde att gapet i sysselsättning mellan kvinnor och män ökade, samtidigt som kvinnodominerade yrkesgrupper fick arbeta hårdare under mer ansträngda förhållanden. Jämställdhetsmyndigheten drar i sin redovisning slutsatsen att pandemin har haft en negativ påverkan på den ekonomiska jämställdheten.

LÄS MER - LÄNK TILL JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETEN
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma