Veckans nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Stort tryck på verksamheterna

Just nu är trycket på både vård och samhällsviktiga verksamheter stort.

- Nu måste vi alla hjälpas åt för att få ned smittspridningen i samhället och vaccinera oss, säger Fredrik Kristell, chef på den tillfälliga covid-19-enheten på Länsstyrelsen Skåne.

 

Under måndagens regionala samverkanskonferens rapporterade de skånska kommunerna att påverkan var stor på deras verksamheter. Framför allt var det för några kommuner kritiskt inom områdena vård och omsorg.

Förutom att hålla distans är vaccination ett viktigt vapen mot smittan.

Besöker kommunerna

- Länsstyrelsen Skånes samhälls- och hälsokommunikatörer samt personal från Länsstyrelsens tillfälliga covid-19-enhet besöker tillsammans med olika vaccinationsteam skånska kommuner för att informera och svara på frågor om covid-19-vaccinet.

Under veckan väntar besök i Malmö och Helsingborg. Det kommer även erbjudas drop in-vaccination på samtliga platser.

- Vi kommer till Malmö 18 och 20 januari samt till Helsingborg 19 januari. Länsstyrelsens samhälls- och hälsokommunikatörer, som bland annat talar arabiska och engelska, är på plats.

Länsstyrelsen Skåne har arbetat med att öka vaccinationstäckningen sedan början av sommaren 2021. I början handlade det framför allt om kunskaps- och informationsspridning och om att hjälpa personer att boka tid för vaccin. Sedan en tid tillbaka sker varje insats tillsammans med vaccinationsteam från Region Skåne och andra vårdgivare, så att vaccination kan göras på plats.

- Det är viktigt att olika delar av samhället bidrar och därför är det värdefullt att kunna finnas fysiskt på plats i olika delar av Skåne. Tillsammans bidrar vi till att så många som möjligt kan vaccinera sig, säger Fredrik Kristell.

Extrem situation

Enligt Region Skåne befinner sig Skåne just nu, liksom stora delar av övriga landet, i en extrem situation vad gäller smittspridning av covid-19. I vissa åldersgrupper är hälften av alla som provtar sig smittade. Trycket på vården är stort, såväl på sjukhusen och deras akutmottagningar som på vårdcentraler och 1177 på telefon.

- Vi har en kraftigt ökad samhällssmittspridning och omikron bedöms utgöra en stor del av denna. De höga smittotalen gör att det blir en avsevärd belastning på vården och övriga delar av samhället. Det innebär att många personer är sjukskrivna på grund av covid-19 och andra luftvägsinfektioner, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

LÄS TIDIGARE NYHETSBREV - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 

Normal militär verksamhet i ett osäkert närområde

 

Transport av ett pansarskyttekompani.

I ett säkerhetspolitiskt osäkert närområde med en ökad militär aktivitet har intresset för Försvarsmaktens verksamhet ökat. Media och allmänheten har följt den svenska militära förstärkningsoperationen till Gotland med stort intresse - men även med viss oro.

Det är inte bara på Gotland som Försvarsmakten genomför olika förstärkningsåtgärder för att öka sin beredskap och tillgänglighet. Alla åtgärder som Försvarsmakten vidtar är inte lika synliga för allmänheten som insatsen på Gotland. Även i Skåne har Försvarsmakten vidtagit åtgärder.

- Men man får inte glömma att en av Försvarsmaktens viktigaste uppdrag, förutom att försvara landets gränser, även är att bedriva värnpliktsutbildning och utbilda nya krigsförband, säger Marcus Nilsson, kommunikationschef vid Södra skånska regementet.

Stor utbildningsverksamhet

I Skåne utbildas cirka 320 värnpliktiga i Revingehed och ett 60-tal i Rinkaby. Under det första kvartalet genomförs skarpskjutningar och mindre övningar på de skånska övnings- och skjutfält.

- Normal militär verksamhet - men som kan sticka ut är våra transporter mellan våra övnings- och skjutfält. Ett exempel är en transport av ett helt pansarskyttekompani med Stridsfordon 90C som skapade en del uppmärksamhet i trafiken när de rullade längs med väg 11 mellan Veberöd och Tomelilla för att sedan svänga av längs väg 19 mot Brösarp.

Enligt Marcus Nilsson är detta helt normal verksamhet som görs vid varje utbildningsår. Men kopplat till omvärldsläget och intresset kan det lätt feltolkas.

Mer synliga under våren

- Har ni frågor kring Försvarsmaktens verksamhet kan ni alltid höra av er till Militärregion Syd eller till Södra skånska regementet. Under våren kommer Försvarsmakten att bli mer synliga i Skåne då vi kommer att ha flera övningar på och kring våra övnings- och skjutfält. Förband från andra delar av Sverige kommer att delta. Detta är planerad verksamhet sedan tidigare men vi räknar med att intresset för våra övningar ökar, från media, allmänheten samt underrättelseinhämtning från annan aktör, säger Marcus Nilsson.

LÄS MER - LÄNK TILL FÖRSVARSMAKTEN
 

"Länsstyrelsen tar läget på stort allvar"

Det svenska försvaret har genomfört olika aktiviteter runt om i landet i samband med det oroliga säkerhetspolitiska läget.

- Länsstyrelsen i Skåne har löpande dialog med bland annat kommuner, myndigheter och Försvarsmakten, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

 

Marcus Björklund, beredskapsdirektör.

LÄS MER - LÄNK TILL P4 - RADIO MALMÖHUS
 

Bara de som har symtom ska provta sig

Den som är hushållskontakt eller nära kontakt med någon som har covid-19 ska inte längre provta sig om man är symtomfri. De nya råden började gälla i går, den 17 januari.

Riktlinjerna för provtagning för covid-19 ändras nu i enlighet med Folkhälsomyndighetenss rekommendationer. Skälet är att den nationella provtagnings- och analyskapaciteten är begränsad samtidigt som smittspridningen är omfattande och befaras öka.

- Vi behöver nu fokusera på att provta personer med symtom. Provtagningsresurserna måste prioriteras till de situationer där de gör störst skillnad. När man inte kan provta sig i tid bromsas samhället upp och möjligheten att komma tillbaka i arbete och skola försenas, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

LÄS MER - LÄNK TILL REGION SKÅNE
 

Lär dig mer om oljeskadeskydd

Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO) genomförde i slutet av 2021 sin årliga konferens.

Nu har presentationer från konferensen publicerats på MSB:s webb. Samtidigt har planeringen börjat inför årets konferens och gruppen efterlyser nu förlag på temat.

 

Nu kan du ta del av presentationerna från NSO-konferensen.

Konferensen, som är årligt återkommande sedan 2012 arrangeras av Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO). Gruppen består av: Naturvårdsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Havs- och vattenmyndigheten, Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner.

- Syftet med konferensen är att få en aktuell helhetsbild av utvecklingen och utmaningar samt att föra en strategisk dialog om framtida prioriteringar, säger Lars Persson som är samordnare för Länsstyrelsernas oljeskadeskydd.

Både på plats och online

Under konferensen i Karlskrona deltog 200 personer i en hybridkonferens med cirka 60 personer på plats och resten online för att gå igenom läget, strategier, planer, utmaningar samt för att ta del av goda exempel.

- Bland annat höll Kustbevakningen en presentation om olyckor under 2021 och om regeringsuppdraget med en fossilfri fartygsflotta.

Några andra punkter var MSB:s ersättning till kommunerna, vraksanering, regional oljeskyddsplan för Stockholms län och utbildning oljeskadeskydd.

Ta hjälp av digital miljöatlas

Lars Persson passar även på att slå ett slag för Länsstyrelsernas digitala miljöatlas som erbjuder kostnadsfria karttjänster och geodata för både allmänheten och professionella användare.

- Vi uppmanar kommunerna att gå in och titta på sina lokala och regionala prioriteringar, skyddsvärden och andra skikt för att säkerställa att de är uppdaterade. Hör gärna av er om det finns behov av uppdateringar. Vi tar även tacksamt emot önskemål om vad som bör finnas i Digital Miljöatlas för att den ska bli så användbar som möjligt vid ett utsläpp av farligt ämne, säger Lars Persson.

LÄS MER - LÄNK TILL MSB
LÄS MER - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSERNAS DIGITALA MILJÖATLAS
 

Insekter kan bli framtidens livsmedel

I Europa svalt man nästan hellre än att man åt insekter förr. I andra länder har insekter under lång tid varit vanligt som näringsriktig mat.

Det visar en ny studie som undersökt hur folk ätit insekter som livsmedel historiskt och globalt.

 

Studie visar att insekter kan bli framtiden mat.

- Vi kan inte fortsätta som i dag när det gäller matproduktion och markanvändning. Det är inte hållbart och marken kommer inte räcka till, säger Professor Åsa Berggren vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

På SLU pågår sedan flera år tvärvetenskapliga forskningsprojekt om insekter som mat. Studierna innefattar insekters ekologi, deras sjukdomar och beteende, näringsbehov, livsmedelsrisker och hur man får produktionen långsiktigt hållbar.

Efterfrågan på protein

- När efterfrågan på protein nu ökar globalt kan massuppfödning av insekter komma att spela en viktig roll. Uppfödningen ökar redan i vissa länder och maten säljs både inom landet och exporteras.

Forskarna Ingvar Svanberg vid Uppsala universitet och Åsa Berggren från SLU har forskat om insekter som mat och människans relation till insekter ur ett kulturellt och historiskt perspektiv.

I stora delar av världen är det naturligt att äta insekter och smaken uppskattas högt. - men i Europa har ätandet aldrig varit särskilt utbrett.

- Från Sverige finns inte många uppgifter om att människor har ätit insekter. Inte ens när det var missväxt åt bönderna insekter – däremot var bark vanligt som krismat.

Nya traditioner skapas

Traditioner spelar stor roll för vad vi vill äta men traditioner skapas hela tiden.

- Hur vi har använt naturens resurser historiskt är en viktig pusselbit när vi undersöker hur ett uthålligt brukande skulle kunna se ut i framtiden. Svensken i allmänhet tycks vara ganska villig att pröva nya livsmedel, bara de paketeras på ett attraktivt sätt. Näringsrik ny mat som inte tär på våra resurser kan vara en framtid även för oss svenskar, säger Åsa Berggren.

 

Plan på totalförsvarsdag i Malmö

På grund av pandemin har den nationella totalförsvarsdagen skjutits fram från ursprungsplaneringen i samband med TFÖ 2020.

- Om smittläget tillåter planerar vi genomföra totalförsvarsdagen i Malmö i sommar, säger Ita Jablonska, kriskommunikatör på Länsstyrelsen Skåne.

 

Om smittläget tillåter blir det en nationell totalförsvarsdag i Malmö i sommar.

Försvarsmakten och MSB har regeringens uppdrag att genomföra en sammanhängande planering för totalförsvaret. Riksdagens beslut och regeringens förslag i propositionen Totalförsvaret 2021-2025 har fokus på att stärka både det civila och det militära försvaret för ett mer motståndskraftigt Sverige.

Utvecklingen av totalförsvaret är ett gemensamt ansvar och allmänhetens kunskap om och förståelsen för varför Sverige stärker sitt totalförsvar behöver öka. Försvarsmakten och MSB arrangerar därför tillsammans med Länsstyrelsen Skåne och Malmö stad den Nationella totalförsvarsdagen i Malmö. Om smittläget tillåter blir eventet på lördagen den 18 juni.

- Målet är förutom att bygga ökad kunskap även att skapa engagemang hos fler att bidra till totalförsvaret, säger Ita Jablonska.

LÄS MER - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 
TIPS TILL NYHETSBREVET
 
 

Omikron dominerar i avloppsvattnet

Analyser av SARS-CoV2 i avloppsvatten visar att halterna har ökat kraftigt på mycket kort tid. Dessutom hade varianten omikron konkurrerat ut delta redan i början av januari 2022 - i Umeå, Uppsala, Örebro och Kalmar. Det visar färska resultat från det miljöepidemiologiska centrumet SEEC.

LÄS MER - LÄNK TILL SLU
 

Förstärkning av militära förmågor

– Säkerhetsläget i vårt närområde har varit allvarligt en längre tid och den senaste händelseutvecklingen har stärkt den bilden ytterligare, säger insatschef Michael Claesson.

LÄS MER - LÄNK TILL FÖRSVARSMAKTEN
 

Natos fartyg på plats i Östersjön

Krigsfartyget HNLMS Rotterdam har stationerats strax söder om Sverige. "Vi är där för att visa närvaro och solidaritet med hela alliansen", säger en talesperson för Nato.

LÄS MER - LÄNK TILL AFTONBLADET
 

Ansträngt läge hos ambulansflygpersonal

Svenskt Ambulansflyg har drabbats av Covid-smitta bland piloter, vilket medför ett ansträngt läge. Av den anledningen har kommunalförbundet etablerat ett tillfälligt samarbete med en extern operatör.

LÄS MER - LÄNK TILL KOMMUNALFÖRBUNDET SVENSKT AMBULANSFLYG
 

Deltagartak för allmänna sammankomster

Regeringen har beslutat om skärpta restriktioner med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19 och det ansträngda läget i vården till följd av pandemin

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Facebook: Vi kan aldrig luta oss tillbaka

Myndigheter som Säkerhetspolisen och MSB har vid tidigare val varnat för påverkanskampanjer – och de senaste åren har techjättarna tvingats ta allt mer ansvar för innehållet på plattformarna.

LÄS MER - LÄNK TILL SVT
 

Möjlig ursäkt för att anfalla Ukraina

USA misstänker att Ryssland kan komma att fabricera attacker mot rysk militär för att få en ursäkt att anfalla Ukraina. "Jag tror tyvärr att det är ganska sannolikt, säger SVT:s korrespondent i Ryssland.

LÄS MER - LÄNK TILL SVT
 

Larm om självmord ökar kraftigt

SOS Alarm får in allt fler larm om självmordsförsök och annan allvarligt psykisk ohälsa. 2021 fick larmcentralen in drygt 37 000 sådana ärenden, en ökning med över 50 procent från 2017.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Värnpliktiga: "Vi kallades för apor"

Efter larm om missförhållanden på Ledningsregementet i Enköping börjar det komma fram fler detaljer om vad som hänt.

LÄS MER - LÄNK TILL SVERIGES RADIO
 

Djurs spridning av covid undersöks

En svensk forskargrupp ska undersöka vilken betydelse vilda djur och husdjur har i att mutera och sprida coronaviruset.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Så kan insatser påverka nationellt försvar

Genom att delta i internationella militära insatser bidrar Sverige till att hantera kriser. Men det ger även Försvarsmakten värdefulla erfarenheter och leder till ökad interoperabilitet – förmågan att samverka med andra i operationer och insatser. Det visar en ny studie från FOI.

LÄS MER - LÄNK TILL FOI
 

Experter varnar för kontantlöst samhälle

"Om datakommunikationen slutar fungera eller elen försvinner, så kan vi inte betala för mat, drivmedel och medicin. Det blir utmanande", säger Joeri van Laere, lektor vid Högskolan i Skövde, som forskat på kontanternas roll i samhället.

LÄS MER - LÄNK TILL SVT
 

Ökade kostnaderna för naturkatastrofer

I hjälporganisationen Christian Aids årliga sammanställning konstateras att de tio mest kostsamma naturkatastroferna under 2021 orsakade skador för ett betydligt högre belopp än under året innan. Dyraste naturkatastrofen i år var orkanen Ida.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Vindkraftpark väster om Falsterbo på remiss

Planerna på en ny vindkraftspark i Kögebukten tolv kilometer väster om Falsterbonäset har tagit ett nytt steg mot sitt förverkligande rapporterar TV2Lorry.

LÄS MER - LÄNK TILL NEWS ÖRESUND
 

2021 femte varmaste året hittills

År 2021 är det femte varmaste året sedan förindustriell tid. Det konstaterar Copernicus klimattjänst som nu sammanställt klimatdata för världen 2021.

LÄS MER - LÄNK TILL SMHI
 

Satelliter ska larma om skogsbränder

Till våren hoppas Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att landets alla räddningstjänster ska få tillgång till ett nytt arbetsverktyg.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Nytt stöd för samverkan med frivilliga

Frivilliga insatser bidrar till att öka samhällets förmåga att hantera svåra påfrestningar såväl i fredstid som under höjd beredskap. Frivilligt engagemang är viktigt för demokratin och den samlade beredskapen.Nu kan du som behöver samverka med frivilliga få stöd i en vägledning som beskriver processen för att till exempel analysera behov, skriva avtal, rekrytera och utbilda. Vägledningen publiceras i en öppen remissversion som du kan lämna synpunkter på.

LÄS MER - LÄNK TILL MSB
 

Skyddsvallarna runt Falsterbo försenas

Slutförhandlingarna om skyddsvallarna runt Falsterbonäset har ställts in. "Det är väldigt, väldigt tråkigt att man skjuter fram det ytterligare", säger Carina Wutzler (M), kommunalråd.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Personalbortfall kan slå ut elen

Den ökade smittspridningen riskerar personalbortfall i samhällsviktig verksamhet även utanför sjukvården. Blir för många sjuka eller sätts i karantän samtidigt hotas funktioner som el, energi och vatten.

LÄS MER - LÄNK TILL DN
 

Krav att stärka försvaret i vårbudgeten

Försvarsberedningen bör omedelbart kallas in eftersom Sveriges försvar snabbt behöver stärkas. Det kravet kommer KD framföra till försvarsminister Peter Hultqvist (S) som gästar utskottet på tisdag. M, SD, L och C har samma krav.

LÄS MER - LÄNK TILL SVENSKA DAGBLADET
 

Ny hotbild utmanar totalförsvaret

Det är en förändrad hotbild Sverige har att hantera. Den är inte antingen militär eller civil utan både och. Främmande makt är beredd att gå långt för att gynna såväl sina säkerhets- och försvarspolitiska mål som sina utrikes- och inrikespolitiska intressen.

LÄS MER - LÄNK TILL SÄPO
 

Regionpolischef går i pension i sommar

Carina Persson lämnar den 30 juni sitt uppdrag som regionpolischef i region Syd för att gå i pension. "Nu är det dags för mig att påbörja nästa kapitel i mitt liv och tillsammans med min man bege mig ut på en långseglats utan tidspress."

LÄS MER - LÄNK TILL POLISEN
 

Region Skåne anklagas för trakasserier

Var femte medarbetare i Region Skånes kris- och säkerhetsorgan, KSM, uppger att de utsatts för diskriminering och trakasserier – av sin chef. Trots utredningar och handlingsplaner har problemen förvärrats. Men den kritiserade chefen är själv hoppfull: ”Vi är på rätt väg”.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Bildt: "Farligaste läget sedan 60-talet"

Säkerhetsläget i Europa har inte varit så här farligt sedan början på 1960-talet. Det menar Carl Bildt (M). "Vi har en rysk ledare som plötsligt vill välta betydande delar av den europeiska säkerhetsordningen över ända".

LÄS MER - LÄNK TILL SVT
 

Krisstöd till företag förlängs

Regeringen kommer att aktivera omställningsstödet samt omsättningsstöden till enskilda näringsidkare och handelsbolag även för februari 2022. Dessutom höjs takbeloppet för omställningsstödet.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Rymdaktivitet  - betydelse för totalförsvaret

Fler länder ser rymden som en möjlig arena för konflikter i framtiden. Den ses också redan i dag som en underrättelsearena. Det ökade intresset för rymden och de satsningar som görs från flera stater har betydelse för Sveriges säkerhet och behöver ses ur ett totalförsvarsperspektiv.

LÄS MER - LÄNK TILL SÄPO
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma