Veckans nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Hur orolig ska man vara och vad ska jag och min organisation göra?

Hur orolig ska man vara och vad ska jag och min organisation göra? Den frågan har vi på Länsstyrelsen fått flera gånger den senaste tiden. Samma fråga har Försvarsmakten, kommuner och myndigheter fått från media och allmänheten.

 

Anledningen är såklart det ryska agerandet och de åtgärder som Försvarsmakten vidtagit på grund av det ryska agerandet kring Ukraina, Baltikum och Östersjön. Budskapet är att vi ska behålla lugnet och inte oroa oss - men ta situationen på allvar. För att förstärka lugnet behöver vi samtidigt bli lite mer beredda. Genom att visa att vi är beredda kan vi också minska risken för att bli angripna.

Att öka förmåga och den faktiska beredskapen i samhället är som vi vet i normala fall långa processer som sträcker sig över många år. Samtidigt finns det delmoment i förmågeuppbyggnaden som går att göra relativt fort om man bryter ut dem från de långsiktiga processerna som behöver ta lång tid.

Exempel på lågt hängande frukter:

Definiera vilka som styr organisationen vid ett försämrat läge eller höjd beredskap
Definiera var de ska vara när de styr oss. Går de skydda där? Behöver de skyddas?
Definiera hur de som styr och resten av organisationen ska bibehålla samband och kommunikation internt och med andra aktörer.
Definiera hur styrningen internt ska fungera och kommunicera den med berörd personal.

 

Viktiga åtgärder som hjälper oss själva och varandra att bli starkare:

Öka organisationens vaksamhet och försiktighet vid användning av IT-system och sociala medier.
Dokumentera och rapportera incidenter, fysiska såväl som cyberincidenter.
Se över en gång extra vilka sårbarheter rörande energi, dricksvatten och livsmedel man har, för krisledningen och samhällsviktiga verksamheter.

 

Även om man kanske inte hinner åtgärda och förebygga allt är det bra att veta var man kan få svårast med sin hantering. Kort sagt: För de flesta är det viktigast att göra det svårare att störa verksamhetens drift, samt korta ner tiden tills man är igång igen ifall man blir störd. Med tillägg av att vi fortsätter betona vikten av att förbättra säkerhetsskyddet och införskaffa de möjligheter till krypterad kommunikation som erbjuds med SIGNE-systemet så är det i stort sett det ovanstående det handlar om för de allra flesta.

Där det på kort sikt finns ett särskilt behov av samarbete och planering, har och kommer kontakterna att tas i särskild ordning. För att möjliggöra en dialog och att vi ska kunna reda ut oklarheter, ensa oss och även stötta varandra med tips har jag kallat beredskapssakkunniga i länet till ett möte på onsdag den 2 februari.

Vi på Länsstyrelsen Skåne tar givetvis gärna emot era frågor, tankar och förslag på hur vi kan förbättra och utveckla hanteringen av det uppkomna läget. Tillsammans blir vi starkare än var och en för sig. Till nästa gång: Keep Calm And Carry On.

Marcus Björklund, beredskapsdirektör

LÄS TIDIGARE NYHETSBREV - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 

Full beredskap när Malik kom till Skåne

Nerfallna träd, högt vattenstånd och strömavbrott. Skånes aktörer samverkade för att höja beredskapen inför att Malik drog in över Sverige.

 

Nedfallna träd var en av konsekvenserna efter stormen Malik.

- När en händelse eller samhällsstörning inträffar inom länet som kräver regional krisledning och samordning, aktiverar Länsstyrelsen Skåne sin krisledningsorganisation, säger Carl-Axel Stenberg, tjänsteperson i beredskap på Länsstyrelsen Skåne.

Kombinationen vind, vattennivå och den ovanligt långa tidsutsträckningen, gjorde att väderläget under helgen riskerade att utvecklas till en samhällsstörning.

Samordning ökar beredskapen

Genom väl genomtänkta och samordnade förberedelser ska de störningar som kan drabba samhället i samband med till exempel storm kunna hanteras bättre.

- Länsstyrelsen Skåne samordnade bland annat regionala samverkanskonferenser inför stormen med syfte att göra en påverkansbedömning och ge aktörerna tillfälle att dela med sig av genomförda och planerade åtgärder samt det samverkansbehov som finns hos aktörerna.

Två nyckelkomponenter i arbetet med konsekvensbaserade vädervarningar är att förhålla sig till regionalt anpassade tröskelvärden och riskfaktorer. Exempel på tröskelvärden kan vara vindhastighet och nederbördsmängd, medan riskfaktorerna mera ser till hur vinden och nederbörden påverkar samhället.

Olika konsekvenser

I vissa delar av landet kan ett visst väder väntas ge olika konsekvenser för samhället. Till exempel ger 40 cm snö i norrlandsfjällen helt andra konsekvenser om snön istället hamnar i Skåne.

- Även om aktörerna genomför förberedande åtgärder och samverkar, är det viktigt att allmänheten hörsammar och förhåller sig till de budskap som aktörerna delger, säger Carl-Axel Stenberg.

 

Årets första möte med Regionala rådet

Länsstyrelsen Skåne höll i januari årets första möte med Regionala rådet. Rådet består av Skånes 33 kommuner, representerade genom kommunstyrelseordförande samt kommunchef, samt ett flertal regionala myndigheter. Totalt bjöds cirka 100 personer in till rådet som under de senaste mötena träffats på distans.

En av punkterna på mötesagendan var information om omvärldsläget.

- Det är viktigt att alla ser över så att man har en fungerande ledning och kan starta upp sin verksamhet dygnet runt om så skulle behövas. Situationen påverkar även oss på civila sidan. Vi måste ha förmågan att ha en civil beredskap, säger landshövding Anneli Hulthén.

Måste kunna agera snabbt

Regionala rådet är en av Länsstyrelsen Skånes åtgärder i syfte att stärka samverkan före, under och efter samhällsstörningar och ytterst i krig. Länsstyrelsen Skåne har i uppgift att samordna länets aktörer inom såväl den fredstida krisberedskapen som under höjd beredskap.

Hårt arbete

- Jag vill tacka kommunerna för hårt arbete med pandemin de senaste två åren. Det är viktigt att vi arbetar tillsammans såväl som att minska smittspridningen och med vaccinationsfrågan, så som krisberedskap och totalförsvaret, säger landshövding Anneli Hulthén.

 

Hästveda prisas för seniorhak

Hemtjänstgruppen i Hästveda märkte hur isolering och ensamhet ökade hos äldre under pandemin. De beslutade sig för att göra något åt det.

I fjor startades ”Livshaket” – en mötesplats för äldre i Hästveda. Nu prisas projektet omsorgsnämndens kvalitetspris.

 

Liselotte Svensson, Anna-Lena Crona och Carina Olsson fick ta emot omsorgsnämndens pris.

Livshaket låter den med beviljad social samvaro delta i aktiviteter tillsammans med andra. Utifrån besökarens önskemål och intressen planeras aktiviteter in av aktivitetssamordnarna tillsammans med hemtjänstgruppen och samordnare.

Haket gör äldre glada

- Det händer så positiva saker med de som får komma till Livshaket. De är piggare och gladare. När de får hitta på saker och prata med andra lyser de verkligen upp, säger Liselotte Svensson, enhetschef för hemtjänsten i Hästveda.

Små aktiviteter

Pandemin gjorde att förutsättningarna för Livshaket förändrades. Trots det valde hemtjänstgruppen att försöka bygga upp något bra utifrån de nya förutsättningarna. I stället för stora träffar har man endast haft ett fåtal personer som deltar i aktiviteterna.

- Vi valde att dra i gång trots pandemin - men i liten skala, säger Liselotte Svensson.

LÄS MER - LÄNK TILL HÄSSLEHOLM
 

Länsstyrelsen Skåne samverkar inför valet

Förra gången det var riksdagsval så rapporterade 63 kommuner att det hade förekommit en eller flera incidenter som riskerade påverka valgenomförandet eller förtroendet för valet. Enligt Valmyndigheten handlar det om incidenter om störningar mot vallokaler och valet. Hot, sabotage mot valsedlar och manipulering av valsedlar var några av incidenterna.

- Länsstyrelsen samarbetar med Valmyndigheten, kommunerna och regionala myndigheter för att säkra upp kommande val, säger Johan Svensson, handläggare på Länsstyrelsen Skåne.

När det är val ansvarar Länsstyrelsen bland annat för att dela in länet i valkretsar och valdistrikt, utfärda nya röstkort och rapportera röstresultat till Valmyndigheten.

Olika ansvarsområden

Valmyndigheten ansvarar för att planera och samordna genomförandet av val och folkomröstningar. Valmyndigheten utvecklar och underhåller ett IT-stöd för hela valadministrationen. I uppgifterna ingår också att framställa röstlängder, röstkort, valsedlar och annat valmaterial. När länsstyrelserna har räknat alla rösterna fördelar Valmyndigheten mandaten mellan partierna och fastställer vilka ledamöter och ersättare som blivit valda till riksdagen och Europaparlamentet.

- Kommunerna i Skåne och Länsstyrelsen har tillsammans deltagit i en workshop arrangerad av Valmyndigheten. Syftet var att öka verksamhetskyddet, det vill säga säkerheten runt röstningen och vallokalerna under valet 2022.

På workshopen i december fick deltagarna fördjupad kunskap om vad antagonistiska hot innebär mot valet och fick ta del av förslag på hur de kan jobba systematiskt med verksamhetsskydd.

- Under dagen fick deltagarna bland annat information om incidenter i samband med allmänna val i Sverige och andra länder, vilka hot som finns, vad verksamhetsskydd är, hur man gör en verksamhetsskyddsanalys och därefter på eftermiddagen jobba med en verksamhetsskyddsanalys.

Enligt Johan Svensson kom det under eftermiddagens fram många bra idéer och åsikter som deltagarna kan ha nytta av för att öka säkerheten i vallokalerna och för dem som röstar.

Nästa steg utbildning

Nästa steg är att Länsstyrelsen kommer att hålla i en digital valnämndsutbildning under våren där tanken är att utbildningen ska delas in i en föreläsningsdel och en workshopsdel där tankar kan utbytas kring bland annat pandemin, flödet av människor i vallokalen och säkerheten.

Valmyndigheten kommer under våren dessutom att följa upp workshopen som gjordes i decembers.

- Demokratin ska värnas. En annan viktig del av säkerheten runt valet är kontinuitetshantering, det vill säga förmågan att hantera olika störningar och händelser. Något som Länsstyrelsen Skåne arbetar aktivt med, säger Johan Svensson.

LÄS MER - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 

Tullen söker fyrbena medarbetare

Nyfiken, självsäker, lojal och lustfyllt. Det är några av kriterierna som ska stämma in om din hund kan få jobb på Tullverket.

- Tullverket köper kontinuerligt in hundar som vi tror kan passa vår verksamhet och som klarar våra tester, säger Jörgen Thynell, Nationell hundsamordnare i Tullverket.

 

Zak var en av Tullverkets bästa sökhundar.

Efter 750 beslag och nio år i tjänst gick den skånska sökhunden Zak i våras i pension. Nu söker Tullverket nya hundar som kan hjälpa till att hitta droger och vapen som är på väg in över gränsen.

- Vi söker hundar med stor jakt- och byteslust som till exempel springer spaniels, labrador och flat coated retriever. Andra raser går lika bra, det viktiga är att hunden har rätt egenskaper och är i en bra ålder.

Nytta för miljarder

Zak var en av Tullverkets mest framgångsrika sökhundar med sina många och stora beslag. Den tioårige springer spanieln jobbade på Tullverket i Malmö från 2012 till april i år. Zaks insats uträknad på samhällsnyttan för alla beslag låg på 2,6 miljarder kronor.

- Hundar som vi bedömer intressanta för eventuellt inköp får göra ett lämplighetstest. Ett hundekipage ska samarbeta och kunna arbeta i påfrestande miljöer.

Lusten är viktig

En viktig del av uppdraget är så kallat personsök, alltså att söka på människor. Därför bedöms hundens sociala egenskaper och kommunikation med människor. En bra sökhund behöver ha hög jakt- och byteslust för att kunna hålla motivationen uppe.

- För att passa som tulltjänstehund krävs det både nyfikenhet och arbetsvilja. Åldern vid rekrytering bör vara mellan 1 år-2,5 år. Hunden behöver dessutom klara av att arbeta i krävande miljöer utan att tappa fokus, säger Jörgen Thynell.

LÄS MER - LÄNK TILL TULLVERKET
 

Samverkan med näringslivet skapar trygghet

Minskad brottslighet och ökad trygghet är en av de mest prioriterade frågorna för merparterna av Sveriges kommuner. Brottsligheten försämrar inte bara tryggheten och livskvaliteten för kommuninvånarna, det innebär också stora ekonomiska konsekvenser för lokala företagare.

 

Guide för brottsförebyggande samarbete.

Länsstyrelserna har tillsammans med Polisen, Brå och Svenskt Näringsliv tagit fram en guide om hur näringslivet kan inkluderas i det brottsförebyggande arbetet.

En viktig roll

- Samverkan är en av de mest grundläggande komponenterna i det lokala brottsförebyggande arbetet. Näringslivets viktiga roll i denna process belyses bland annat i det nationella brottsförebyggande programmet ”Tillsammans mot brott”, säger Wågsäter Annika, brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen Skåne.

Guiden är ett komplement till Samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete, som tagits fram av SKR, Brå och Polisen. Guiden innehåller goda råd, konkreta verktyg och inspirerande exempel för hur näringslivets inkludering i det brottsförebyggande arbetet kan fungera i praktiken.

Högre kvalitet

- Näringslivet utgör en betydande del av ett lokalsamhälle. Genom att bygga upp en gemensam kunskapsbaserad samverkan skulle vi bland annat kunna höja kvaliteten på lägesbilder, belysa fler perspektiv och därigenom öka möjligheterna till att förebygga brott, säger Wågsäter Annika.

LÄS MER - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN
 

Ny enhet stärker gränsskyddet

Nu stärker polisregion Syd sitt gränspolisiära arbete. En ny enhet bildas och i fokus står grov organiserad och internationell brottslighet.

 

Polismästare Mats Berggren och regionpolischef Carina Persson.

En förändrad omvärld har inneburit att uppdragen för gränspolisen i region Syd har blivit allt mer omfattande.

I takt med detta har organisationen vuxit; från cirka 90 medarbetare vid ombildningen 2015 till runt 450 i dag.

Det är bakgrunden till att gränspolisen sedan den 24 januari organiseras som en regional enhet, GPE.

Ökad flexibilitet

- Gränspolisens arbete är angeläget för hela regionen, i arbetet mot den grova brottsligheten men också som ett stort stöd för det lokala arbetet i våra kommuner. Sedan 2016 har vi sett att gränspolisens verksamhet snabbt påverkas av olika händelser i vår omvärld och därför bygger vi nu en stabil organisation som samtidigt är flexibel för att möta framtiden, säger Carina Persson, regionpolischef i Syd.

Gränspolisverksamheten är en viktig del i polisens uppdrag att bekämpa organiserad brottslighet och ligor som sysslar med stölder, människosmuggling och annan brottslighet som begås av internationella brottsnätverk.

Hittar brottslingar

- I detta arbete har vi som mål att vid gränsen, och genom uppsökande verksamhet inne i landet, identifiera individer som begår upprepad brottslighet, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd.

TIPS TILL NYHETSBREVET
 
 

Blåljusmyndigheter får Telia som leverantör

Telia har vunnit MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) upphandling av radioaccessnät för tjänster inom mobil datakommunikation till blåljusmyndighet och andra samhällsviktiga aktörer. Den lösning som ska tas fram är ett komplement till Rakel, det svenska blåljusnätet, och det första steget på vägen mot ett fullt utbyggt och modernt mobilt datakommunikationssystem.

LÄS MER - LÄNK TILL TELIA
 

Problem att nå ekonomisk jämställdhet

När män har en inkomst på fem kronor är kvinnors inkomst fyra kronor. Pandemin har bidragit till den ekonomiska ojämställdheten. Samtidigt missgynnar det offentliga Sverige kvinnorna när det gäller finansiellt stöd till företag.

LÄS MER - LÄNK TILL JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETEN
 

Säkerhetspolitisk resa genom Nordafrika

Avsnitt 37 av FOI:s podcast Rapporterat är en säkerhetspolitisk resa genom Nordafrika. Från Egypten i öst till Algeriet i väst.

LÄS MER - LÄNK TILL FOI
 

Utmanande läge Maliks fotspår

Tusentals E.ON-kunder - från Skåne i söder till Roslagen i norr - stod på söndags morse utan ström. På grund av säkerhetsläget inleddes reparationer i mindre skala.

LÄS MER - LÄNK TILL EON
 

Inga ändringar i RSA under 2022

MSB har beslutat att inte genomföra de aviserade förändringarna som gäller för år 2022. Beslutet grundar sig bland annat på förväntade närstående förändringar i styrningen av RSA-arbetet utifrån vad som föreslås i utredningen Struktur för ökad motståndskraft. Detta innebär att RSA-redovisningen för myndigheter år 2022 och för kommuner och regioner år 2023 ska göras utifrån nuvarande föreskrifter.

LÄS MER - LÄNK TILL MSB
 

Corona och kontroller halverar resandet

Resandet över Öresund har på sex år nästintill halverats – från knappt 100 000 resor per dygn under 2015 till drygt 50 000 dagliga resor under 2021. Nedgången beror på de gränskontroller som infördes 2015 och de reserestriktioner som coronakrisen gett upphov till sedan 2020.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Rekordlågt intresse för polisyrket

Det har aldrig varit så många lediga platser som det är just nu till polisprogrammet sedan utbildningen på Malmö Universitet.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Samhällsviktiga elprojekt ökar i fart

Fem samhällsviktiga elnätsprojekt ska specialstuderas för att ge ett effektivare samarbete myndigheter emellan.

LÄS MER - LÄNK TILL EON
 

I morgon tas Danmarks restriktioner bort

Smittokurvan stiger fortfarande uppåt men andelen som drabbas av allvarlig sjukdom går nu neråt. Från den 1 februari finns inte längre några krav om munskydd och coronapass i Danmark.

LÄS MER - LÄNK TILL NEWS ÖRESUND
 

Yrke inte kopplat till coviddöd

Yrke som enskild faktor har inte inneburit en högre risk att dö i covid-19 i Sverige. Däremot var risken högre för äldre som levt ihop med personer som inte kunnat arbeta hemifrån.

LÄS MER - LÄNK TILL FORSKNING.SE
 

Finska diplomater utsatta för spioneri

Finska diplomater har utsatts för spioneri genom den kontroversiella israeliska mjukvaran Pegasus. Cyberspioneriet bekräftades av utrikesministeriet i Helsingfors på fredagen.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Försvarets materielverk har aktiverat staben

Försvarets Materielverk vill anpassa verksamheten utifrån att den säkerhetspolitiska situationen i Sveriges närområde har försämrats den senaste månaden. FMV:s uppdrag är att upphandla och tillhandahålla svenska försvaret med materiel och tjänster.

LÄS MER - LÄNK TILL SVENSKA DAGBLADET
 

Polisen får nytt tjänstevapen

Polismyndigheten har fattat ett så kallat tilldelningsbeslut om att upphandla pistolen Glock som nytt tjänstevapen åt myndighetens poliser.

LÄS MER - LÄNK TILL POLISTIDNINGEN
 

Debatt: 2022 blir beredskapens år

En av de viktigaste lärdomarna under pandemim handlar om försörjningsberedskapen, skriver MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

LÄS MER - LÄNK TILL DAGENS INDUSTRI
 

Kompetensutmaningar för räddningstjänst

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation, har fastställt mål och inriktning inför avtalsförhandlingarna med Kommunal, Vision och Brandmännens riksförbund (BRF). Ett nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap ska förhandlas under våren.

LÄS MER - LÄNK TILL SKR
 

Militär närvaro får folk att preppa 

Ryska landstigningsfartyg i Östersjön, militär upprustning på Gotland och drönarlarm från flera kärnkraftverk. Den ökade militära närvaron tycks få preppingföretagens försäljning att öka explosionsartat.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

SMHI uppdaterar info om stigande havsnivå

Skillnader i framtida medelvattenstånd utifrån olika utsläppsscenarier visar tydligt vikten av att hålla nere mängden växthusgaser. I en uppdaterad tabell, med kommunvis data, ser du medelvattenståndet fram till år 2150.

LÄS MER - LÄNK TILL SMHI
 

Desinformation i pandemins spår

Säkerhetspolisen har tidigare pekat på att såväl de våldsbejakande extremistmiljöerna som främmande makt kan komma att utnyttja pandemin för sina egna syften. Just nu ser Säkerhetspolisen ett ökat flöde från framför allt högerextremism kring pandemirelaterade frågor som till exempel vaccinmotstånd. Även främmande makt bedöms kunna ligga bakom spridandet av desinformation på nätet.

LÄS MER - LÄNK TILL SÄPO
 

Hackerattack mot Röda Korset

Hackarna har kommit över personlig information om över 515 000 personer, "extremt sårbara människor, varav många flytt från konflikter", uppger ICRC.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Undvik fotografera Sveriges militär

Säkerhetsläget i Sverige har försämrats och den militära närvaron har förstärkts. Deras budskap: Undvik att fotografera Sveriges militär och dela i sociala medier.

LÄS MER - LÄNK TILL SVT
 

Misse Wester-pod: Innan krisen kommer

Covidvarianten omikron sprids med raketfart och många är sjukskrivna, hemma med sjuka barn och i karantän just nu. Vad händer om det skulle bli ännu värre? Är det realistiskt att oroa sig för en samhällskollaps?

LÄS MER - LÄNK TILL AFTONBLADET
 

Kriminella utnyttjar boom i e-handel

De allt snabbare och flexiblare transporterna skapar möjligheter för den organiserade brottsligheten att smuggla narkotika, vapen och andra farliga varor.

LÄS MER - LÄNK TILL TULLVERKET
 

Nu fyller svenska flottan 500 år

År 1522 föddes den svenska flottan. Marinens närvaro har genom seklen, såväl i orostider som under lugnare perioder, varit viktig för Sveriges självständighet.

LÄS MER - LÄNK TILL FÖRSVARSMAKTEN
 

Så många brott anmäldes under 2021

Under 2021 anmäldes cirka 1,47 miljoner brott, vilket var en minskning med 84 400 brott (−5%), jämfört med året innan. De kategorier som minskade mest var stöld- och tillgreppsbrott samt bedrägeribrott. Den kategori av anmälda brott som ökade mest i antal under 2021 var brott mot person.

LÄS MER - LÄNK TILL BRÅ
 

Vulkanutbrottet märktes i svenskt lufttryck

Slog det lock i öronen i lördags? Vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha'apais utbrott i lördags märktes i lufttrycksregistreringar runt om i världen. Men om tryckändringarna var så snabba att våra hörselorgan reagerade är tveksamt.

LÄS MER - LÄNK TILL SMHI
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma