Veckans nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Dags att bjuda upp till dans

 

Att bjuda upp till dans var något av det otäckaste jag visste när jag som tonåring hamnade på skoldisko. Kanske var det bara jag som kände så - men det stora antalet ungdomar som satt längs väggarna utan att göra det som hela arrangemanget var till för och i stället drack läsk och nervöst spanade ut över dansgolvet tydde på att det nog var fler i samma sits.

Vi hade ju inte gjort det tidigare, så det var lite oklart vilka spelregler som gällde. Risken att bli avvisad om man bjöd upp fel person eller gjorde det på fel sätt var inte rolig att hantera.

Nu har vi under två år levt med att alla runtomkring oss är en potentiell smittkälla och restriktioner som tvingat oss att inte dansa med varandra vare sig bildligt eller bokstavligt. Det har blivit lite oklart vilka spelregler som gäller för hur man bjuder upp. Så vi sitter där längs väggen och dricker vårt kaffe och tar några digitala möten som känns trygga medan vi väntar på att någon ska fråga om vi ska träffas.

Nytt arbetssätt

Förra måndagen startade vi upp vår nya organisation och arbetssätt på enheten för samhällsskydd och beredskap.

Våra team för östra, nordvästra och sydvästra Skåne har några medlemmar i varje team som inte är rädda för att bjuda upp till dans. De kommer därför börja ta kontakt med er på kommunerna under våren.

Jag vill uppmana er att inte heller vara panelhönor och paneltuppar utan gärna bjuda upp oss på Länsstyrelsen Skåne eller någon annan som säkert också blir glad av att få frågan.

Vi vill tillsammans med er ta ikapp det vi kan i kommunöverenskommelserna. Samverkansprojektet behöver fortsätta framåt gemensamt. Vi jobbar vidare med den kortsiktiga förmågehöjningen, de lågt hängande frukterna och inom civilt försvar.

Låt oss dansa

Jag är övertygad om att samarbetet främjas av att ses fysiskt. Så låt oss hoppa upp på dansgolvet för både fuldans och findans och kanske en och annan tryckare.

När vi ändå pratar om dans i bildlig form får vi inte glömma att en av våra styrkor som land är att vi får lov att älska vem vi vill. Fira detta i dag och dansa med någon du älskar. I mörka tider blir Alla Hjärtans dag ett bra tillfälle att sprida ljus och kärlek.

Marcus Björklund, beredskapsdirektör

LÄS TIDIGARE NYHETSBREV - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 

Seminarium om extremism och valet

År 2022 är valår i Sverige. Grundläggande för vår demokrati är att valet genomförs på ett tryggt och säkert sätt. På torsdag anordnar Länsstyrelsen ett webbinarium på temat våldsbejakande extremism och valet 2022.

 

Polisen presenterar en lägesbild inför valet.

- Det finns våldsbejakande extremistiska miljöer som ifrågasätter demokratin och som via sina metoder kan komma att försöka störa valordningen, Annika Wågsäter, brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen Skåne.

Hur ser den internationella och nationella lägesbilden ut? Vad behöver vi tänka på och hur kan vi arbeta med frågan under valåret? Länsstyrelserna i Kalmar, Skåne, Blekinge och Kronobergs län ihop med Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Centrum mot våldsbejakande extremism ger ett webbseminarium på temat våldsbejakande extremism och valet 2022.

Olika perspektiv

- Målgruppen för webbseminariet är du som i din roll som tjänsteperson berörs av valet i ditt arbete. Du är till exempel samordnare för brottsförebyggande frågor, beredskapssamordnare eller säkerhetschef i en kommun. Alternativt arbetar du vid någon länsstyrelse med beredskaps- och säkerhetsfrågor eller valet.

Även medarbetare inom Polismyndigheten, som till exempel kommunpoliser, är varmt välkomna.

- Under seminariet får vi bland annat ta del av Polismyndighetens och Säkerhetspolisens aktuella lägesbild med fokus på de våldsbejakande extremistmiljöerna utifrån ett internationellt, nationellt och delvis regionalt perspektiv.

Fokus på offentliga miljöer

En annan punkt är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som berättar om sitt och Polismyndighetens arbete med försvårande åtgärder mot terrorism och andra våldshandlingar.

- Detta med fokus på offentliga miljöer där många människor rör sig som till exempel skolor och kollektivtrafik. Myndigheten kommer att beskriva den rådande riskbilden, viktiga åtgärder och vilket stöd de kan erbjuda i arbetet, säger Annika Wågsäter.

LÄS MER - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 

Så kan lantbrukare bidra till elnätet

Det finns en stor potential för skånska lantbrukare att bidra med el till elnätet och samtidigt spara pengar. Det visar ett pågående projekt där Länsstyrelsen Skåne undersöker hur lantbrukets värme- och kylanläggningar kan stötta elnätet genom att styra sin elförbrukning på ett smartare sätt.

 

Länsstyrelseprojekt undersöker hur gårdar kan leverera el.

I projektet arbetar Länsstyrelsen tillsammans med flera aktörer för att undersöka hur några utvalda skånska gårdar skulle kunna leverera tjänster till elnätet och tjäna pengar på det. Lantbruken i Skåne använder omkring 300 000 MWh för uppvärmning, kylning och torkning i sina anläggningar. Det motsvarar energiförbrukningen för omkring 12 000 villor.

– Landsbygdsföretag har stora möjligheter att spara pengar på att reglera sin elanvändning. Det handlar om att styra användningen, exempelvis genom att minska eller stoppa kylningen under några timmar. Uppskattningsvis kan 10-15 procent av elanvändningen styras och levereras till elnätet så att effekttopparna kan hanteras, säger Peter Odhner, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, som skattar värdet på tjänsten till 600 kronor per kilowatt och år.

LÄS MER - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 

Restriktionerna borta - covid finns kvar

Från och med i onsdags upphörde de flesta av restriktionerna kopplade till pandemin att gälla. Det är viktigt att komma ihåg att det fortfarande är en hög smittspridning i samhället och att stanna hemma om man har symtom på covid-19. I vården gäller fortsatt restriktioner.

- Vi har en hög samhällssmittspridning av covid-19 vilket påverkar samhället eftersom många är hemma på grund av att de är sjuka eller vård av sjukt barn, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Inga fler gratisprover

Den 9 februari upphörde även den kostnadsfria egenprovtagningen via 1177.se för allmänheten.

- Endast patienter som behöver vård på grund en sjukdom som kan vara covid-19 samt inneliggande patienter, omsorgstagare och personal inom vård och äldreomsorg ska provtas vid symtom, säger Eva Melander.

Vaccinera dig

Vaccination är fortfarande det bästa sättet att skydda sig själv och andra från att bli svårt sjuka i covid-19.

- Vaccinera dig. Det skyddar dig själv mot svår sjukdom och komplikationer efter sjukdom. Dessutom bidrar du till att minska risken för smittspridning av covid-19 i samhället i stort, säger Eva Melander.

LÄS MER - LÄNK TILL REGION SKÅNE
 

Ny omgång för omsättningsstöd

Sedan i november 2020 har vissa företagare kunnat söka stöd för omsättningstapp som orsakats till följd av coronapandemin. Regeringen har förlängt stöden vid ett flertal tillfällen och från den 9 februari finns det återigen möjlighet att söka stöd för omsättningstapp som uppstått under december 2021 och januari-februari 2022.

- Vi hjälper de företagare som har drabbats av ett större tapp i omsättningen till följd av pandemin. Stödet går att söka även nu under övergångsperioden till en vardag utan restriktioner, säger Johanna Christensen på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen Skåne, som handlägger ansökningar från Skåne, Blekinge och Kronobergs län, har sedan november 2020 fattat beslut i cirka 5 700 ärenden. Ansökan är öppen till och med den 30 april 2022.

LÄS MER - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 

Skånetrafiken tackar alla resenärer

Efter nästan två år av pandemi blev det i onsdags äntligen fritt fram att resa med bussar och tåg igen.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla resenärer som har hjälpt oss under pandemin. Tack till alla er som har hållit avstånd, rest andra tider och på andra sätt anpassat ert resande, säger Maria Nyman, trafikdirektör på Skånetrafiken.

 

Nu börjar arbetet för Skånetrafiken med att få tillbaka sina resenärer.

Under pandemin har Skånetrafiken kontinuerligt följt resandet på alla bussar och tåg för att kunna göra förstärkningar där behovet varit som störst.

Man har även i perioder gjort en rad andra åtgärder utifrån det rådande läget.

Följ bussen via en app

Stängda framdörrar på alla bussar, avspärrade säten på bussar och tåg, extra städning och värdar på större stationer. Skånetrafiken har även utvecklat en prognostjänst i Skånetrafikens app för att göra det lättare att välja bussar och tåg med få resenärer.

– Det har varit en tuff period för oss och våra resenärer. Vårt uppdrag har varit att se till att de som behöver resa med oss har kunnat göra det på ett säkert sätt under hela pandemin. Vi har hela tiden jobbat hårt för att planera om och anpassa oss.

Nu ska resenärerna tillbaka

Nu börjar arbetet med att få tillbaka resenärerna igen.

– Det är skönt att äntligen kunna välkomna alla våra resenärer tillbaka igen, säger Maria Nyman.

 

Skånes hamnar viktiga för svensk handel

Skåne är Sveriges främsta hamnregion. De skånska hamnarna hanterar med råge större godsvolymer, till ett högre värde, än i någon annan region i Sverige. Det framgår av en ny rapport som presenterades i veckan.

Bakom rapporten står Region Skåne och de fyra hamnkommunerna Helsingborg, Malmö, Trelleborg och Ystad. Den visar att nästan en fjärdedel av den svenska import och exportens godsvolym och nästan en tredjedel av handelsvärdet går via någon av dessa hamna. Den belyser behovet av satsningar på infrastrukturen till och från dessa skånska hamnar.

LÄS MER - LÄNK TILL REGION SKÅNE
 
TIPS TILL NYHETSBREVET
 
 

Webbinar: Nya föreskrifter för kärnkraft

Strålsäkerhetsmyndigheten har beslutat om nya föreskrifter för kärnkraftsreaktorer. De nya föreskrifterna träder i kraft den 1 mars 2022. Arbete fortgår för att på motsvarande sätt se över regleringen för befintliga och planerade kärntekniska anläggningar, exempelvis för olika typer av slutförvar för radioaktivt avfall.

LÄS MER - LÄNK TILL STRÅLSÄKERHETSMYNDIGHETEN
 

Ny påfyllnadsdos till 80-plussare

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en andra påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 till personer som bor på SÄBO, har hemtjänst eller hemsjukvård samt till alla som är 80 år och äldre. Den andra påfyllnadsdosen bör ges tidigast fyra månader efter den första.

LÄS MER - LÄNK TILL FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN
 

Undersökning ska mäta covidantikroppar

Folkhälsomyndigheten genomför nu en nionde nationell undersökning för att mäta förekomsten av virus kopplat till covid-19 i Sverige. Undersökningen omfattar även en samtidig undersökning av förekomst av antikroppar mot SARS-CoV-2. Erbjudandet om att delta skickas ut idag, den 14 februari.

LÄS MER - LÄNK TILL FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN
 

Skyddsutrustning har rasat i värde

I början av pandemin köpte Region Skåne in skyddsutrustning för 900 miljoner kronor. Två år senare finns det mesta av utrustningen kvar men värderas bara till 90 miljoner kronor.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Stora beslag av droger under 2021

Förra året beslagtog Tullverket mer kokain och amfetamin än året innan. Mängden beslagtaget kokain ökade från 216 till 261 kilo och mängden amfetamin ökade från 216 till 330 kilo.

LÄS MER - LÄNK TILL TULLVERKET
 

Ukrainakrisen kan få stora följder för flyget

Ett förvärrat läge och ett eventuellt krig i Ukraina kan få stora konsekvenser för den kommersiella flygtrafiken. Bland annat kan biljettpriserna påverkas, enligt flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Inga framsteg för presidentsamtalen

Presidentsamtalet mellan amerikanske Joe Biden och ryske Vladimir Putin rapporteras inte ha resulterat i några framsteg om krisen vid Ukrainas gräns.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Myndigheter hindras från att avslöja brott

"Det är klart att alla blir frustrerade. Man ser saker och ting och får inte berätta för någon annan", säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Videoföreläsning om gråzonsproblematik

I den digitala föreläsningen ”Gråzonsproblematik: Vad är det och hur påverkas svenska organisationer idag?” föreläser kommendörkapten Björn Marcusson, lärare i underrättelsetjänst på Försvarshögskolan (FHS).

LÄS MER - LÄNK TILL SCANDINAVIAN RECRUITMENT INTELLIGENCE
 

Tre sårbarheter i Sverige

Forskningsinstitutet Rise har inlett projektet ”Nationell försörjningsförmåga” och har i ett tidigt skede identifierat flera sårbarheter i landet i händelse av att en kris infräffat.

LÄS MER - LÄNK TILL SVT
 

Starkt ökat intresse för Försvarsmakten

Antalet ansökningar till Hemvärnet steg till rekordnivåer i januari, samtidigt som ovanligt många kontaktade Försvarsmakten med frågor om hur de kan hjälpa till.

LÄS MER - LÄNK TILL FÖRSVARSMAKTEN
 

Mutationer skyddar vid covid-19

Ett visst enzym i våra celler kan få coronaviruset att mutera till en mindre skadlig variant, visar forskning från Göteborgs universitet. Den inbyggda skyddsmekanismen gör att sars-cov-2 förökar sig sämre.

LÄS MER - LÄNK TILL FORSKNINGS.SE
 

Regeringen vill förstärka försvaret

Regeringen bjuder nu in riksdagspartierna för att snabbt kunna enas om förslag om hur Försvarsmaktens kapacitet ska kunna stärkas på kort sikt.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Nedstängning räddade få liv

De nedstängningar som ägde rum i USA och i Europa på grund av pandemin räddade i praktiken inga liv. Det konstaterar forskare i en rapport.

LÄS MER - LÄNK TILL DAGENS NYHETER
 

Bristande informationssäkerhet

Migrationsverkets arbete för informationssäkerhet lever inte upp till kraven. I en rapport från internrevisionen noteras flera brister som behöver åtgärdas, bland annat handlar det om att se till att följa föreskrifter och bättre säkerställa kompetensen hos personalen

LÄS MER - LÄNK TILL PUBLIKT
 

Gasledning skapar tyskt dilemma

Gasledningen Nord Stream 2 är färdig att tas i drift, så fort tyska tillståndsmyndigheter sagt ja. Gasen kan ge ett betydande bidrag till den västeuropeiska energiförsörjningen.

LÄS MER - LÄNK TILL FOI
 

Systemfel bakom många it-incidenter

I årsrapporten En inblick i Sveriges cybersäkerhet pekar MSB på flera orsaker till de it-incidenter som drabbade Sverige under 2021. Rapporten presenterar också lärande exempel.

LÄS MER - LÄNK TILL MSB
 

Så ska slutförvaret fungera

Slutförvaring av radioaktivt avfall har varit en het politisk potatis i åratal. Men vad handlar det egentligen om? Jättebygget i Forsmark är en komplicerad historia som innefattar milslånga tunnlar och tusentals kopparkapslar – utformade för att hålla i
100 000 år.

LÄS MER - LÄNK TILL SVT
 

Försvaret gör anspråk på riksintressen

"Det är avgörande för försvaret av Sverige att Försvarsmakten har tillgång till militära områden och anläggningar såväl i dag som framöver."

LÄS MER - LÄNK TILL FÖRSVARSMAKTEN
 

Sveriges Unifer lämnar Ukraina

På grund av det ryska agerandet vid den ukrainska gränsen har hotbilden för utbildningsinsatsen Operation Unifier ökat markant.

LÄS MER - LÄNK TILL FÖRSVARSMAKTEN
 

Hemligt beredskapslager klarar ny pandemi

Två år har gått sedan Skåne och hela världen hade brist på munskydd, andningsskydd, visir och handskar när pandemin tog fart. Vintern 2022 når smittspridningen nya höjder men just nu finns det skyddsutrustning så det räcker i månader i Skåne.

LÄS MER - LÄNK TILL SVT
 

Mystisk solstorm förbryllar forskare

Spår av en extrem solstorm som inträffade för cirka 9 200 år sedan har hittats av forskare. Om en lika stor solstorm hade träffat jorden idag hade den med stor sannolikhet orsakat både strömavbrott och andra störningar.

LÄS MER - LÄNK TILL FORSKNING.SE
 

Omikron syntes först i Skåne och Kalmar

En fördjupad analys visar nu hur omikronvarianten BA.2, som dominerar i Danmark, spred sig i Sverige under veckorna efter nyår. Städerna i den nya studien är Stockholm, Malmö, Uppsala, Örebro, Umeå och Kalmar.

LÄS MER - LÄNK TILL SLU
 

Måltidsberedskapen behöver stärkas

Även om beredskapen för att kunna servera mat inom skola och omsorg även vid kris har ökat så har fortfarande nästan hälften av kommunerna ingen plan vid kris.
Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort.

LÄS MER - LÄNK TILL LIVSMEDELSVERKET
 

Ojämn testvillighet i Skåne

Benägenheten att testa sig för coivd-19 har i allmänhet har varit väsentligt lägre i områden som klassas som utsatta. Det visar en rapport från ett samverkansprojekt kopplat till vaccinationsstudien COVERS.

LÄS MER - LÄNK TILL REGION SKÅNE
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma