Veckans nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

De vita gässens tid

Som seglare vet man. Det som känns som en storm för den som inte varit i en storm är egentligen en styv bris, eller möjligen en kuling. Det börjar gå vita gäss. Våghöjden ökar. Är man inte van så kan obehaget, trots att det inte är en storm än, vara betydande.

 

Det är ungefär där jag skulle vilja påstå att vi är just nu. Det har börjat blåsa och det går vita gäss. Väderprognosen börjar låta allt dystrare och anspänningen mentalt har ökat för oss alla och särskilt för de som ser båtarna komma in från havet med allt större vågor av uttröttade, rädda människor som flytt från den värsta händelsen i sitt liv.

Som tur är har många av er varit med om just en sådan storm förut. Ni vet att det just nu är en styv bris jämfört med den riktiga stormen och har börjat förbereda vårt skepp.

Nära att sjunka

Självklart är vi alla medvetna om att vi nästan sjönk förra gången. Självklart konstaterar vi alla att de senaste årens låga flyktingmottagande gjort att det inte finns lika många snabbt tillgängliga boenden, handläggare, transporter med mera som innan nedtrappningen inleddes.

Å andra sidan har jag kunnat se att just dessa erfarenheter och medvetenheten gjort att vi i Skåne varit mer proaktiva, lagt mer kraft på att agera kraftfullt och i ett tidigare skede inom våra respektive ansvarsområden än på många andra håll i landet.

Varje dag som det fortfarande bara blåser styv bris är en dag som vi måste använda för att fortsätta förbereda oss för storm. Det är enormt givande att se den kraft och den initiativförmåga som kommer från alla som arbetar med att hantera det som pågår och samtidigt kommer med synpunkter, idéer och initiativ kring vad som behöver göras inför det som komma skall.

Samla goda krafter

Sagan om Ringens budskap om att samla de goda krafterna i kampen mot ondskan har ett par repliker som jag tycker vi kan hämta viss inspiration ifrån de kommande veckorna: Ukraine calls for aid! And Skåne will answer.

Låt oss inte heller glömma att hur jobbigt och stressigt och ekonomiskt betungande stormen än blir för oss, så är den inget emot den orkan som de som flyr till oss har råkat ut för. Låt oss ge dem skydd i en bra hamn med starka vågbrytare.

Marcus Björklund, beredskapsdirektör

LÄS TIDIGARE NYHETSBREV - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 

Möten med skånska kommunledningar

Landshövding Anneli Hulthén och representanter för Länsstyrelsen har sedan början av mars träffat de flesta kommunstyrelseordföranden i Skånes kommuner för att diskutera läget med anledning av kriget i Ukraina.​

 

Landshövding Anneli Hulthén.

- Det var bra att samlas och att få en möjlighet till en dialog om hur kriget påverkar Skåne. Den ryska invasionen av Ukraina har försatt hela Europa i ett mycket allvarligt läge. Det är viktigt att påpeka att det inte finns något direkt krigshot mot Sverige, men samtidigt måste vi inse att kriget kommer att påverka oss och att vi i Skåne behöver förbereda oss på det, säger landshövding Anneli Hulthén.

Vid mötena deltog kommunstyrelsernas ordförande i skånska kommuner och företrädare för Region Skåne, Militärregion Syd, Migrationsverket och Sydsvenska industri- och handelskammaren.

Delar lägesbilder

- Militärregion Syd och Migrationsverket delade sina lägesbilder. Jag tror att vi alla tog till oss av allvaret i situationen och vi var överens om att fortsätta med gemensamma regelbundna möten.

Länsstyrelsen samordnar krisberedskapen och är högsta civila totalförsvarsmyndigheten i länet.

Veckovisa möten

I slutet av februari organiserades en inriktnings- och samverkansfunktion, ISF, med en mindre grupp kommuner och berörda myndigheter. Funktionen kommer att arbeta vidare inom fem områden: migration, ekonomi, cybersäkerhet, jordbruk och social hållbarhet. Mötena fortsätter veckovis och kommer att hållas även denna vecka.

Länsstyrelsen Skåne har även samordnat flera samverkanskonferenser där Region Skåne och samtliga skånska kommuner bjuds in, tillsammans med berörda myndigheter.
 

 

Inventering i skånska kommuner gav tusentals boendeplatser

 

Patrik Åkesson är tillförordnad samhällsbyggnadschef på Länsstyrelsen Skåne.

 

De skånska kommunerna tog på några dagar fram 2 500 tillfälliga boendeplatser till dem som söker skydd från kriget i Ukraina. Detta enligt den inventering som Länsstyrelsen Skåne samlade in under förra veckan och förmedlade till Migrationsverket.

- ­Kommunerna har svarat upp bra och gjort en snabb inventering. Men vi behöver fortsätta arbeta med den här frågan för att möta de stora behov som finns, säger Patrik Åkesson tillförordnad samhällsbyggnadschef på Länsstyrelsen Skåne.

- De tillfälliga boendeplatser som kommunerna kan erbjuda är av olika karaktär. Vi har fått in gymnastiksalar, oinredda kontor och före detta äldreboenden, men också en del lägenheter. Vissa är klara inom en snar framtid och andra först i maj, berättar Patrik Åkesson.

Löses genom upphandling

Han påpekar att det handlar om att lösa boendefrågan både på kort och lång sikt. De långsiktiga behoven av bostäder löser Migrationsverket genom upphandlingar.

Uppdraget som Länsstyrelsen Skåne fick från Migrationsverket i tisdags förra veckan gäller evakueringsplatser, det vill säga idrottshallar och liknande som ger tak över huvudet. I Skåne behövs 4 000 evakueringsplatser, varav 1 000 direkt.

Fortsatt arbete

- På Länsstyrelsen fortsätter vi att arbeta som Migrationsverkets kontakt till kommunerna, säger Patrik Åkesson.

 

Nioåriga Leia prisas för sitt civilkurage

När Leia Lindell, 9 år, såg sin treåriga kusin hoppa i vattnet på Karlslundsbassängens djupaste del tvekade hon inte en sekund. Hon dök i och räddade flickan från att drunkna. Nu prisas hon med Landskronas civilkuragepris för sitt rådiga agerande.

 

Leia Lindell, 9 år räddade sin kusin.

Landskrona stads civilkuragestipendium delas ut till personer eller föreningar som gjort något utöver det vanliga för att öka tryggheten och säkerheten i Landskrona.

14 nomineringar

2021 års civilkuragestipendiat har utsetts av en kommitté bestående av en representant från lokalpolisområde Landskrona, trygghetssamordnaren i Landskrona stad samt en ungdomsrepresentant som rekryterats med hjälp av föreningen Cityidrott.

I år inkom 14 nomineringar som alla utgör fina exempel på medmänsklighet och engagemang för Landskrona stad och dess invånare.

Belönas med diplom

Ett av dem var Leia Lindells räddningsinsats när hon plockade upp kusinen och simmade bort med henne till bassängkanten. För sin modiga insats har Leia tilldelats diplom, blommor och 5 000 kronor.

Kommitténs motivering: Leia har visat prov på civilkurage genom att agera modigt och satt någon annans liv framför sitt eget.

 

1,8 miljarder i åtgärdspaket för civilt försvar

MSB har lämnat svar på regeringens uppdrag att göra en samlad bedömning av vilka åtgärder som bör vidtas för att stärka det civila försvarets förmåga under 2022. Totalt presenterar MSB nya eller tidigarelagda åtgärder motsvarande drygt 1,8 miljarder som kan genomföras under 2022.

– I rapporten presenteras en räcka åtgärder, som vi bedömer kommer att få effekt och som kan genomföras snabbt för att stärka det civila försvaret, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Åtgärderna presenteras inom åtta områden:
Förstärka kommuners och regioners arbete med krisberedskap och civilt försvar
Försvarsvilja och kommunikation
Skydd av civilbefolkningen och räddningstjänst
Informations- och cybersäkerhet
Ledning och samverkan
Personalförsörjning
Internationellt samarbete
Försörjningsberedskap
 

Utöver detta finns också underlag kring viktiga behov inom olika samhällssektorer. Åtgärderna redovisas i prioriteringsordning, baserat på en bedömning om störst nytta och effekt, och en bedömning om hur snabbt de kan genomföras.

Egna bedömningar

De förslag MSB lämnar till regeringen utgår från myndigheternas egna bedömningar, MSB:s analys av förmågan i civilt försvar, och de fokusområden som lyfts fram i Försvarsmaktens och MSB:s gemensamma handlingsplan för totalförsvaret, Handlingskraft!

Förslagen kostnadsberäknades initialt till totalt 760 miljoner kronor i det svar som lämnades i torsdags. Till detta kommer nu ytterligare förslag om närmare en miljard från ett antal myndigheter med stort ansvar för beredskapen. I den delen har nu gjorts en fördjupad analys i dialog med berörda myndigheter.

LÄS MER - LÄNK TILL MSB
 

Länsstyrelserna ska redovisa lägesbilder

Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att regelbundet redovisa lägesbilder till Regeringskansliet med anledning av den ryska invasionen av Ukraina och den påverkan invasionen får på det svenska samhället.

Länsstyrelsernas lägesbilder ska redovisa effekterna av den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde, inklusive migrationsrelaterade frågor, cybersäkerhet, desinformation, påverkan på samhällsekonomin, samhällets funktionalitet och andra konsekvenser i berörda län. Uppdraget sker inom ramen för länsstyrelsernas regionala geografiska områdesansvar. Lägesbilderna ska även innehålla en redovisning av behovet av eventuella åtgärder för att hantera konsekvenserna av den säkerhetspolitiska utvecklingen. Uppdraget samordnas av Länsstyrelsen i Stockholms län.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Den 25 mars samtalar vi med Annika Wallin som är docent i kognitionsvetenskap vid
Lunds universitet och i sin forskning svarar hon på frågor som: Hur gör vi när vi fattar beslut och löser problem i vardagen? Hur borde vi göra? I en kris ställs dessa frågor på sin spets. Vi gör dåliga bedömningar oftare än vad vi tror. Finns det något vi kan göra för att hålla huvudet kallt i kristid?
Anmäl dig här senast den 21 mars, glöm inte att meddela eventuella allergier. Eftersom platserna är begränsade gäller först till kvarn.

LÄS MER - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 

Vaccinationsvecka för att stärka skyddet

Restriktionerna är borta – men inte viruset. I går startade den nationella vaccinationsveckan och det kommer att vara extra lätt att vaccinera sig mot covid-19.

- Över 120 platser i Skåne erbjuder drop in-vaccination. Vid flera av insatserna bistår Länsstyrelsen Skåne med språkkompetens, säger Fredrik Stark Kristell, chef på den tillfälliga covid-19-enheten på Länsstyrelsen Skåne.

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att genomföra en nationell temavecka för att få fler att vaccinera sig mot covid‑19. Uppdraget genomförs i samverkan med regioner, länsstyrelser och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Fler än 120 platser

Över 120 olika platser i Skåne, såsom vaccinationsmottagningar, vårdcentraler och sjukhus, erbjuder under veckan drop in-vaccination. En annan plats där extra insatser genomförs är Rosengårdsskolan i Malmö.

Där kommer flerspråkiga hälsokommunikatörer att finnas på plats samtidigt som elever och anhöriga bjuds in att vaccinera sig i skolans idrottshall.

Viktigt att föra dialog

- Även Region Skånes vaccinationsbuss kommer att besöka flertalet platser runt om i Skåne. Vid flera av insatserna bistår Länsstyrelsen med språkkompetens för att kunna föra dialog med personer som inte talar svenska, säger Fredrik Stark Kristell.

LÄS MER - LÄNK TILL REGION SKÅNE
 
TIPS TILL NYHETSBREVET
 

Ny varning om kemisk krigföring i Ukraina

Det är möjligt att Ryssland planerar att använda biologiska eller kemiska vapen i en så kallad falsk flagg-operation, enligt Storbritanniens försvarsdepartement. Det vill säga anklaga Ukraina för att ha sådana vapen för att sedan inleda en egen attack med dem.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Så har Putins krig övats i Syrien

År 2015 började ryskt stridsflyg bomba mål i Syrien. Ryska befäl har tjänstgjort i Syrien och nya vapen har testats. Vad har Rysslands krigsmakt lärt sig i Syrien som Putin kan använda i Ukraina nu?

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Kvinnans kupp i statlig tv

I några sekunder fick ryska tv-tittare ett oväntat budskap i statskontrollerade Kanal 1. Bakom nyhetsuppläsaren dök plötsligt en kvinna upp med en skylt – där det bland annat stod ”tro inte på propagandan”.

LÄS MER - LÄNK TILL SVT
 

Kompesation till alla bilägare

Regeringen presenterar åtgärdspaket för att möta prisökningar på drivmedel och el till följd av invasionen av Ukraina. Paketet innehåller bland annat sänkt drivmedelsskatt, drivmedelskompensation till privatpersoner med bil, höjt bostadsbidrag till barnfamiljer och ett nytt reseavdragssystem.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Vilka regler styr i krig?

Vilka verktyg finns det egentligen för att förhindra att en konflikt bryter ut, när en stat struntar i de folkrättsliga principerna? Och vilka lagar gäller i krig? Så här säger Jann Kleffner, professor i folkrätt vid Centrum för operativ juridik och folkrätt på Försvarshögskolan. När får ett land använda våld mot en annan stat?

LÄS MER - LÄNK TILL FORSKNING.SE
 

Läkemedelsverket stödjer Ukraina

Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) koordinera leverans av läkemedel till Ukraina. Läkemedelsverkets uppdrag är att matcha erbjudanden om läkemedel från svenska aktörer mot de behov som finns i Ukraina.

LÄS MER - LÄNK TILL LÄKEMEDELSVERKET
 

Superhjältar i trikå flopp i Mellanöstern

Nyproducerade superhjälteserier med nedtonade våldsinslag blev ingen framgång i Kuwait. ”Kvar blev mest bara personer i konstiga dräkter som pratade med varandra”, säger serieforskaren Fredrik Strömberg, aktuell med avhandlingen ”Comics in the Middle East”.

LÄS MER - LÄNK TILL MALMÖ UNIVERSITET
 

Sveriges radio startar podd på ryska

Sveriges Radio startar en daglig nyhetspodd på ryska om kriget i Ukraina. Podden publiceras från och med nästa vecka och bygger på Sveriges Radios samlade rapportering på svenska. Podden kommer att vara tillgänglig för alla medier i hela Europa att återpublicera.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Statsministern reser till London

Statsminister Magdalena Andersson reser till London för att delta i möten med ledare från länderna som deltar i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) den 14-15 mars. Under mötet kommer säkerhetsläget i Europa, stöd till Ukraina och åtgärder med anledning av Rysslands militära aggression diskuteras med ledare från Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Storbritannien.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Landade på Måkläppen för lunch

En stor räddningsinsats inleddes på söndagen när ett flygplan upptäcktes på Måkläppen. Hade det nödlandat mitt i naturreservatet?
Nej, piloten hade landat för att äta lunch på golfrestaurangen.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Med Danmark i lufthavet

Konflikten i Ukraina handlar ytterst om att Ryssland vill begränsa små staters rätt till självbestämmande. För ett land som Sverige, som bygger säkerhet tillsammans med andra, är det viktigt att visa att vi själva bestämmer vilka vi samarbetar med.

LÄS MER - LÄNK TILL FÖRSVARSMAKTEN
 

Rysk energi? Inget för EU från 2030

Fler leverantörer, gemensamma inköp och krav på större lager är tre steg när EU-kommissionen försöker göra sig mindre beroende av rysk energi. År 2030 ska EU klara sig utan leveranser från Ryssland.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Lilla Aktuellt prisas på källkritikens dag

Nyhetsprogrammet "Lilla Aktuellt" och professor Thomas Nygren har tilldelats "Det gyllene förstoringsglaset" för sitt arbete med att öka kunskapen hos barn och unga och i skolan.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Försvarsmakten behöver civila fordon

I händelse av krig i Sverige kan civila fordon tas i anspråk av Försvarsmakten. Det för att stärka landets militära förmågor och totalförsvar. Behovet av fordon har därför ökat takten rejält.

LÄS MER - LÄNK TILL SVT
 

Det här är din plikt om kriget kommer

I Ukraina ska män mellan 18 och 60 år stanna och försvara landet. I Sverige säger lagen att alla mellan 16 och 70 ska göra sin plikt. Men för de flesta av oss betyder det inte väpnad strid.

LÄS MER - LÄNK TILL SVENSKA DAGBLADET
 

Risk för falskt larm under akuta kriser

I en krissituation kan enorma mängder information spridas som en löpeld på sociala plattformar. Men när nya och gamla uppgifter blandas i våra flöden kan stor osäkerhet och oro uppstå. Det visar en studie om sociala medier under ett falskt terrorlarm i London 2017.

LÄS MER - LÄNK TILL FORSKNING.SE
 

"Skyddsrum är en stor fråga"

Regeringen vill tidigarelägga upprustningen av totalförsvaret. Enligt länsstyrelsens försvarsdirektör Jenny Knuthammar behövs öronmärkta pengar till länets kommuner för att bland annat säkra robusta storkök och reservkraft.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Så skärps reglerna i vallokalerna i höst

Efter kritik av det svenska valsystemet skärps reglerna i vallokalerna. Åtgärderna är tänkta att minska risken för röstpåverkan och välkomnas av Valmyndigheten, som samtidigt ser risker med förändringarna, och vill ha en översyn av valsystemet.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Inblick i övningen Saber Strike

Ett Natoland har attackerats och Artikel 5, en för alla, alla för en, har aktiverats – soldaterna har 24 timmar på sig att inta en av fiendens viktigaste byggnader. Det var premisserna för en av övningarna i Saber Strike.

LÄS MER - LÄNK TILL SVT
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma