Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

 

Årets naturguidningskalender är här!

 

Kalender med naturguidningar 2022

I kalendern samlar Länsstyrelsen många av de aktiviteter som arrangeras runt om i Skånes naturreservat och strövområden. I år är det nästan 50 olika aktörer som tillsammans erbjuder över 500 olika naturguidningar. Naturupplevelser och naturhänsyn står i fokus för aktiviteterna som hålls under perioden april till och med november.

500 aktiviteter i skånsk natur

Följ med på någon av alla drygt 500 aktiviteter som är med i kalendern. Genom de guidade turerna får du möjlighet att uppleva nya smultronställen och fascineras av allt ifrån blommor och svampar till fåglar, fladdermöss och groddjur. Ibland får du glänta på dörren till det förflutna och bekanta dig med äldre generationers liv och landskap. Eller hittar du bara stillheten i naturen. Naturen och naturhänsyn står i fokus för guidningarna som arrangeras runt om i Skånes naturreservat och strövområden.

Nästan 50 olika aktörer medverkar

Aktiviteterna arrangeras av allt ifrån föreningar och guideföretag till stiftelser, stat och kommuner. I år är det knappt 50 olika aktörer. Gemensamt är att naturen och naturhänsyn är i fokus och att aktiviteten hålls i länets naturreservat, nationalparker och strövområden. Mer information om medverkan på Länsstyrelsens webbplats.

Bli guidad från april till december

Kalendern spänner över perioden 1 april-30 november och vänder sig till den naturintresserade allmänheten. I kalendern finns utförlig information kring aktiviteten liksom eventuell kostnad, föranmälan och ansvarig arrangör. I maj och augusti kommer kalendern att fyllas på med fler sommar- och höstaktiviteter.

Från och med aprils nyhetsbrev tipsar vi om några av de kommande guidningar här!

Foto: Anders Hallengren

 

Se tranorna i Pulken?

Nu börjar transäsongen i naturreservatet Pulken-Yngsjön. I takt med att allt fler tranor anländer kör länsstyrelsen ut korn i strandängarna. Allt för att tranorna ska göra mindre skada på omgivande åkermark. Redan nu har 4500 tranor stannat till. När de är som flest kan det bli det dubbla!

se tranorna live - med trankameran
mer om tranor på vattenrikets webbplats
naturreservatet Pulken-Yngsjön
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och ca 350 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Varje månad ger vi tips på besöksmål här i nyhetsbrevet och var je vecka får du än fler besökstips via vår facebook @skansknatur

 

Kryssa bland 350 reservat!

Nu finns det 354 naturreservat, kulturreservat och nationalparker som du kan besöka i Skåne. Under 2021 utökades skaran med de två kommunala reservaten 🌳Saxtorpsskogen (Landskrona) och 🌳Jordbodalen (Helsingborg). Resterande fem från fjolåret är statliga, 🌳Bjäret (Höör), 🌳Klåveröd (Söderåsen), 🌳Tursköpsskogen (Helsingborg), samt 🌳Ugnsmunnarna (Ivön) och 🌳Grönhult i Kristianstads kommun. I år har det hunnit bli ett nytt reservat, 🌳Södra Äspet i Åhus. Kanske besöka något av dem kommande helger?

I krysslistan hittar du alla 354 områdena. Börja med att bocka av de du besökt. Vår förhoppning är att listan ska kunna inspirera till besök i både gamla och nya favoriter🧡. På länsstyrelsens webbplats finns information om samtliga områden. Tänk på att föreskrifterna skiljer sig mellan olika reservat. Allt för att värna naturvärdena på respektive plats.

Krysslista Skånes naturreservat
alla skånes naturreservat på webben
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Foto: Mostphotos

 

Håll hunden kopplad i naturen!

Våren här och naturen blir djurens och fåglarnas barnkammare. Från den 1 mars till den 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Hundar får alltså inte springa lösa i skog och mark och måste i de allra flesta fall hållas i koppel.

I många av våra naturreservat och nationalparker gäller dessutom koppeltvång året om, då det finns djur och fåglar där som är i extra behov av att få vara ifred och inte störas av nyfikna hundnosar.

regler kring hund i naturen
mer om allemansrätten här
 
Visste du att...

Här berättar vi lite allmänt om länsstyrelsens naturvårdande arbete i skånsk natur.

Bränning. Foto: Sebastian Ivarsson

 

Bränning för blommor & bin!

Nu bränner🔥 vi förvuxet gräs och ljung i några av våra naturreservat. Då når solens strålar ned till markytan och blommorna kan spira och gro🌼. Öppna och välbetade gräsmarker ger större blomning och fler fjärilar🦋 och bin🐝

Under mars har vi gjort naturvårdsbränningar i bland annat Vitabäckshällorna, Beddingestrandhed, Mossbystrand och Salvikens strandängar. Nu hoppas vi kunna bränna i Heljestad, Hörrödsåsen, Ekeberga, Flyinge ängar och Lya ljunghed i denna och kommande vecka.

 

Som fastighetsägare måste du bekämpa den 3 meter höga Jättelokan. Foto: Mostphotos

 

Håll koll på jättelokan!

Den invasiva arten jätteloka är tre meter hög med stora blomkronor. Den bildar ofta stora och täta bestånd, som inte ger plats till annan växtlighet. Dessutom kan den ge brännande sår om du kommer i närkontakt med den. Därför behöver den bekämpas!

Förutom kemisk bekämpning och fårbete, kan du bekämpa jättelokan så här:

✅ Gräv upp hela roten eller använd en vass spade för att kapa roten under plantan, minst 10 cm under jordytan.

✅ Större bestånd kan bekämpas genom att plöja minst 10 cm ner i marken.

❌Lägg aldrig frön eller rotdelar på komposten eller i naturen!

Börja bekämpa tidig vår. Håll fortsatt koll under växtsäsongen och upprepa tills inga nya plantor kommer upp. Var uthållig💪 - det går att bli av med jätteloka!

Mer om jättelokan på vår webbplats
rapportera invasiva arter här!
 

Grå ladlav på ekstolpe i östra Skåne. Foto: Ulf Arup

Spara gamla stolpar med laven när du sätter nya i ek - inte tryckt!
Foto: Ulf Arup

 

Månadens art - Grå ladlav

I östra Skåne lever den exklusiva arten grå ladlav. Mer precist i trakterna kring Brösarps backar och i området runt Ripa-Åhus-Yngsjö. Du hittar den på ekstolpar i stängsel runt betesmarker i sandiga miljöer. Men varför är den så ovanlig? Jo, för att stängsel med ekstolpar blir allt mer ovanligt i landskapet. Ibland ersätts ekstolparna av tryckimpregnerat virke när man lagar eller byter stängsel. Då har den grå ladlaven inte längre någon bostad (plats att leva på). Om du vill försöka hitta laven ska du titta på gamla ekstolpar, gärna en bit ned på stolpens sydsida. Grå ladlav trivs där det är varmt och soligt.

Om du själv har stängsel i dessa trakter och vill hjälpa laven kan du sätta ekstolpar i stället för tryckimpregnerade stolpar. De nya ekstolparna sätts intill de gamla stolparna Det kan ta något år för den långsamma laven att flytta över från de gamla ekstolparna till de nya. Genom att välja obehandlade ekstolpar hjälper du dessutom många solitärbin, blomflugor och guldsteklar. Naturvårdsverket tar fram åtgärdsprogram för många hotade arter, åtgärdsprogram som ska hjälpa arterna att leva kvar i landskapet. Länsstyrelsen arbetar sedan efter riktlinjer som beskrivs i åtgärdsprogrammen. Grå ladlav är en sådan art, en så kallad ÅGP-art som ingår i åtgärdsprogram för bevarande av hotade lavar på kulturved i odlingslandskap.

Varje månad kan du bekanta dig med en ny ÅGP-art i nyhetsbrevet!

Åtgärdsprogram för hotade lavar på kulturved i odlingslandskapet
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma