Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2022. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Foto: Alex Regnér

 

Besök våra naturum i påsk

Våra naturum erbjuder mycket kul för barnfamiljer under påsklovet. Se havsdjur på Kullaberg, leta ägg i Vattenriket och mycket annat. Se mer i kalendern med naturguidningar eller på respektive naturums webbplats. Alla naturum finns samlade på hittadinplats.nu
Här är några förslag.

Arrangörer: skånska naturum

VAR: skånska naturum

NÄR: 11-18 april

Påskkul - naturum skrylle
Havsdjur - naturum Kullaberg
äggstra kul - naturum vattenriket
långfredag - naturum stenshuvud
 

Fläder. Foto: Maria Sandell

 

Vandra bland svenska läketräd

Varje månad under april till september bekantar vi oss med fyra olika träd och buskar som används inom matlagning, naturmedicin och hudvård. Jag kommer visa hur blommor och blad kan tillagas/ beredas och så bjuder jag på örtte. Efter vandringen får du en kort sammanfattning inklusive recept.

Arrangör: Herbs & Honey Malmö

VAR: Bulltofta, Malmö

NÄR: 17 april

LÄS MER
 

Brun kärrhök. Foto: Mostphotos

 

Möt våren vid Mölleröds kungsgård

Möt våren vid Mölleröds kungsgård tillsammans med Göingebygdens biologiska förening. Mölleröds kungsgård ligger strax norr om Finjasjön och Almaåns utlopp vid Hässleholm. Området har ett rikt fågelliv. Välkommen!

Arrangör: Göingebygdens biologiska förening

VAR: Mölleröds kungsgård, Hässleholm

NÄR: 25 april

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och runt 350 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Här är några tips på besöksmål. Fler tips hittar du via vår facebook @skansknatur

Vitsippa. Foto: Alex Regnér

 

Blommande sippor - kärt vårtecken!

Nu har både vitsippor och gulsippor börjat titta fram runt om i Skåne. Om några veckor står de i full blom. I många lundar och bokskogar täcker ett överflöd av vitsippor marken. På sina ställen får de sällskap av gulsippor och kanske någon rosa-lila nunneört. Här kommer tre reservat som bjuder på många vitsippor senare i april och maj🌼

törringelund
skönabäck
pålsjö
 

Blåsippa. Foto: Alex Regnér

 

Titta efter blyga blåsippor?

Blåsippor uppträder lite mer sparsamt. Men här kommer två reservat där du har ganska goda chanser att få se de blå-lila ljusglimtarna.

allarps bjär
ugnsmunnarna (Ivön)
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 

Upptäck skånsk natur med HittaUt

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska finna checkpoints. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret så du kan ge dig ut när det passar dig. Du kan delta på egen hand eller tillsammans med andra. Välj om du vill gå, springa, cykla eller ta dig fram på annat sätt. I appen och på hemsidan kan du enkelt byta ort mellan de olika projekten för att få upp alla checkpoints.

HittaUT i Skåne
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Det är inte tillåtet att bryta grenar från levande träd. Foto: Pixabay

 

Bryt inte grenar från levande träd

Allemansrätten är en bra grej eftersom den gör så att vi alla får vara ute i skog och mark. Nu på våren är naturen extra känslig och lagom till påsk så är det bra att tänka på att det inte är tillåtet att bryta eller såga av kvistar från levande träd utan lov från markägaren. Så plocka bara kvistar som redan ligger på marken till påskriset. 🐰🌿

läs mer om allemansrätten

Grundprincipen i allemansrätten är att visa hänsyn i naturen.

 

Visa hänsyn till naturen, markägaren och varandra!

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare 💚

läs mer om allemansrätten
 
Visste du att...

Här berättar vi om saker som kan vara bra eller kul att veta om natur och naturbesök

Gul skunkkalla, en invasiv främmande art som behöver bekämpas på rätt sätt. Foto: Nils Carlsson

 

Så bekämpar du den invasiva arten gul skunkkalla

Varken växtavfall eller husdjur får dumpas i naturen. Skadan blir särskilt stor om det rör sig om invasiva arter som är främmande i den skånska naturen. Om du ser arter som jätteloka och gul skunkkalla (fotot) i det vilda rör det sig ofta om växter som rymt från trädgårdar och som sedan börjar växa till okontrollerat. Rapportera gärna in om du hittar dessa växter i naturen (se nedan).

Om du har gul skunkkalla på din mark behöver du bekämpa den. Gräv upp plantan med roten och släng dem på anvisad plats på återvinningscentralen. Du kan också lägga dem att torka på en plats där de inte kan slå rot igen.

rapportera invasiva arter till artportalen
gul skunkkalla på naturvårdsverkets webbplats
 

Foto: Alex Regnér

 

Nyckelpigespindel - månadens art 

Visste du att det finns en spindelart i Sverige som med sin knallröda bakkropp med svarta prickar påminner om en nyckelpiga? Nyckelpigespindeln är en extremt sällsynt spindelart som endast finns på två kända platser i södra Sverige. Trots hanens röda varningsfärg är den harmlös och inte större än en skalbagge. Till skillnad från hanen är honan mörkbrun och lite större. Man hittar spindlarna i varma, solbelysta och vindfria miljöer med en lågväxt och gles vegetation.

Lokalerna där spindeln finns är små och isolerade från varandra vilket gör den extremt utsatt och förstörs en enda lokal, kan det vara förödande för arten som helhet i Sverige. Därför har nyckelpigespindeln ett nationellt åtgärdsprogram sedan 2010 med förslag på riktade åtgärder för sin överlevnad.

Kontakt: Marcus Ljungdahl Brönmark

Åtgärdsprogram för nyckelpigespindel
 

Foto: Alex Regnér

 

Månadens mat till vildbin - blåsippa och vårlök

Pollinatörer som bin, humlor och fjärilar är aktiva från mars till september i Skåne - därför är det viktigt att det finns pollen och nektar under hela denna period. I mars blommar sälgen och andra viden som är viktiga pollen och nektarkällor för vildbin. I april ger blommor som blåsippa och vårlök viktiga näring. Se mer på tidslinjen på Länsstyrelsen Skånes webbplats under Vilda pollinatörer.

Kontakt: Gabrielle Rosquist

Tidslinje vilda pollinatörer
 

Foto: Mostphotos

 

Visste du detta om våra bin...

🐝 En tredjedel av den mat vi äter behöver pollinering.

🐝 Honungsbiet är bara en av många pollinerande insekter. De andra är olika arter av vildbin, fjärilar, blomflugor och skalbaggar.

🐝 Humlor är också bin - i Skåne har vi cirka 30 arter av humlor.

🐝 Bin är de mest effektiva pollinatörerna i Sverige. I landet finns cirka 300 olika arter av bin.

🐝 En tredjedel (ca 100 arter) är så ovanliga eller hotade att de finns med på den så kallade rödlistan.

🐝 Skåne är ett av de län som har störst mångfald av vildbin. Av landets cirka 300 vildbin finns nästan 230 arter i Skåne, där 10 arter bara finns i här.

🐝 Särskilt viktiga områden för vildbin är Vomsänkan och trakterna kring Brösarp och Åhus.

Kontakt: Gabrielle Rosquist

rapporten om vilda bin i skåne
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma