Veckans nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Med lagar ska landet byggas

Jag är jurist. För tjugofem år sedan satt jag på utbildningens första föreläsning. Den hölls av rättshistorieprofessorn. En man som hade levt många år och personifierade ämnet med hela sin uppenbarelse.

 

För cirka tvåhundra elever levererade han budskapet att juristerna var den moderna tidens prästerskap, domstolarna de nya templen och att vi utgjorde den elit som skulle gå ut och forma det framtida samhället, förhoppningsvis till det bättre.

De flesta av oss tog honom med en rejäl nypa salt och det var bara drygt hälften som tog sig igenom utbildningen. Jag misstänker att den elitistiskt lagda professorn inte hade något emot att sållningen var hård. Jag tog mig med visst besvär igenom och indoktrineringen sitter i såtillvida att jag tycker det är viktigt att använda lagen för att förbättra samhället i den mån man kan. Lagen är ett verktyg. Vi är de som är hantverkarna och vi har större möjlighet att välja hur vi använder verktyget än vad de flesta tror.

Lagar som styrmedel

En sanning i det professorn framförde är att vi, och stora delar av världen, har gjort oss beroende av lagar som styrmedel för våra samhällen. Jurister används både för att skapa, tillämpa och döma enligt lagarna. I vår sekulariserade värld innebär det också att jurister inte sällan, i likhet med religiösa ledare, berättar för oss var gränserna går för ett acceptabelt sätt att bete sig.

Jag är också chef och verksamhetsutövare. I den rollen styrs jag av lagar som alla andra och här tror jag att min bakgrund som jurist inte alltid är av godo för sinnesron.

Som jurist lär man sig nämligen en metod för att tolka lagen och att det inte bara är det som bokstavligen står i lagen som är styrande. Man måste kolla på en massa andra saker som förarbeten, syftet med lagen, grundläggande rättsprinciper och rättspraxis – men även doktrin från universitet och övrig forskning för att få hela bilden av hur lagen ska tolkas och användas.

Det innebär såklart också att man kan dra olika slutsatser beroende på hur man bedömer alla dessa rättskällor. Självklart har man också själv fördomar och preferenser som påverkar resultatet. Man lär sig även att vara kritisk till lagens utformning när den inte ter sig kunna tillämpas på det sätt som lagstiftaren avsåg när den skrevs. En annan lärdom är att i vissa extrema fall, när man bedömer att lagen strider mot grundlag eller vissa konventioner, så ska man inte tillämpa den.

Viktigt att tänka själv

Som verksamhetsutövare träffar man ibland på medarbetare, kollegor, chefer som saknar insikt om att juridiken fungerar på det viset och några av dem blir nästan bokstavstroende till lagens ordalydelse eller litar blint på juristers tolkning utan att själv bilda sig en uppfattning. Det är lika farligt som när man blir bokstavstroende till religiösa texter eller ledare och slutar tänka själv på vad man håller på med.

Den lagstiftning som träder i kraft vid höjd beredskap har utformats under hela efterkrigstiden. Lagarna fördelar ansvar och ger befogenheter som inte finns i fredstid. Till skillnad från den fredstida lagstiftningen så har den aldrig tillämpats i Sverige eftersom vi aldrig haft höjd beredskap. Någon praktisk uttolkning har därför inte skett. Samhället har dessutom ändrats en del sedan det mesta av beredskapslagstiftningen skrevs. En rak tillämpning av den bokstavliga formuleringen av vissa lagar låter sig helt enkelt inte göras. Man måste våga tolka dem för att de ska gå att använda.

Jag ser två orosmoment när det gäller våra beredskapslagar:

1.att de som läser lagen ord för ord utan att göra en egen analys och tolkning väljer att inte vidta förberedelser inför höjd beredskap, eller att inte vidta de åtgärder som behövs efter beslut om höjd beredskap, med skälet att detaljer i lagen blivit inaktuella eller att det inte finns något tydligt utpekat ansvar för dem själva (till exempel att Postverket och andra myndigheter som nämns i flera lagar lagts ned och inte finns längre).
 
2.att jurister som kan hjälpa med att göra tolkningar av författningarna som är tillämpbara i en modern kontext och i linje med lagens intentioner väljer att inte göra det av rädsla för att göra fel eller för att ingen ber dem göra det.

Lagen kan i min mening vara såväl den modiges verktyg för att agera som den feges ursäkt för att låta bli och den lates svepskäl för att slippa anstränga sig.

Ni som läser det här har alla en roll i samhället som ger er möjlighet att använda lagar för att göra nytta. De flesta invånares erfarenhet av lagen är begränsad till att uppleva de effekter som vårt sätt att använda eller inte använda lagen leder till. Oavsett om vi är handläggare, ledare, myndighetschefer eller politiker så har vi möjlighet att använda lagen.

Jag hoppas att ni är många som i det försämrade säkerhetsläget vågar göra det på ett modigt och aktivt sätt. Ett viktigt första steg är att faktiskt själv läsa lagar som påverkar ens verksamhet och våga sig på en egen bedömning av vad de innebär. Sunt förnuft räcker ganska långt och provocerar man en jurist med ens egen tolkning av lagen så tenderar juristen att anstränga sig lite mer och öka kreativiteten i sin egen analys. Särskilt om man som beslutsfattare förklarar att man är ute efter att hitta möjligheter och inte hinder. Ett litet tips från andra sidan.

Totalförsvar i världsklass

Det svenska totalförsvaret var en gång i tiden världens bästa. Det är rimligt att anta att om någonting en gång var bäst i världen så var lagstiftningen som styrde och reglerade det antagligen också av världsklass.

Låt oss anta att beredskapslagarna anno 1979, även om de inte riktigt passar in i det moderna samhällets struktur, därför är väl genomtänkta och har föregåtts av tusentals timmar med tankar och beredning innan de beslutades.

Det borde kanske rentav ses som ett privilegium att få förtroendet att förvalta det som kanske var världens bästa beredskapslagstiftning anno 1979. Vi bör kanske sluta se den som ett hinder och i stället visa den viss respekt, göra ett seriöst försök förstå den för att få vägledning i att lösa dagens problem. Vi behöver våga tolka lagstriftningen så att den ger möjligheter och mandat att agera och inte hindra oss från att komma vidare.

Marcus Björklund, beredskapsdirektör

LÄS TIDIGARE NYHETSBREV - LÄNK TILL LÄNSSTYRELSEN SKÅNE
 
 
 

Regementets dag drog rekordpublik

Regementets dag i söndags blev en succé. Över 25 000 besökare tog sig ut till Revingehed när Södra skånska regementet för första gången sedan 2019 bjöd in allmänheten för en heldag med fokus på Sveriges försvar.

 

Skånes landshövding Anneli Hulthén och överste Lennart Widerström var på plats på Regementets dag.

- Vi har en dramatiskt försämrad säkerhetspolitisk situation i Europa. Fler och fler har fått upp ögonen för vad som krävs för att klara av de svåra påfrestningar som följer i kris och krig. Det ökade intresset syns på antalet besökare, säger Södra skånska regementets chef, överste Lennart Widerström.

Syftet med dagen är att skapa ett möte med allmänheten för att skapa förståelse, förtroende och väcka intresse. En stark försvarsvilja ökar Sveriges samlade motståndskraft. För regementet är detta ett tillfälle att visa upp sig och verksamheten för allmänheten.

Populärt event

- Regementets dag har alltid varit en välbesökt tillställning, det finns ett stort engagemang för regementet här i Skåne. Ovanpå det så har vi ett uppdämt behov efter två års pandemi och naturligtvis det försämrade säkerhetspolitiska läget.

Även Länsstyrelsen Skåne var som vanligt på plats för att visa upp sin verksamhet och arbetet inom totalförsvaret. Med röda ballonger, gnuggisar och krisquiz som lockade ringlade kön lång till tältet som delades med MSB.

Enligt tradition invigningstalade landshövdingen innan den stora uppvisningen, där besökarna bland annat fick se en stridsuppvisning med pansarfordon och en flyguppvisning med JAS 39 Gripen, körde igång.

Mental krislåda

- Vi måste våga oss på att tänka de tunga tankarna också. Vi måste ta till oss det att det som vi inte tror kan hända - kan hända. Mitt råd till alla skåningar är: tänk. Vi fokuserar mycket på prepping och vad man ska ha i en krislåda. Men egentligen borde vi ha en mental låda också. Hur förberedd är du om krisen blir värre? säger landshövding Anneli Hulthén.

LÄS MER - LÄNK TILL FÖRSVARSMAKTEN
 

Bevakning från luften förhindrar skogsbränder

 

Nu startar säsongen för skogsbevakande flyg.

Nu startar säsongen för de skogsbrandsbevakande flygplanen.

- Skogsbrandsbevakning med flyg görs för att så tidigt som möjligt upptäcka bränder i skog och mark innan bränderna hunnit växa sig stora, säger Carl-Axel Stenberg, brandingenjör vid Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen i Skåne bevakar dagligen om den rådande torkan eller andra förutsättningar i länet medför behov av att genomföra skogsbrandsbevakning med flyg. Från och med 1 maj är de skogsbrandsbevakande flygplanen redo att lyfta.

- Flygplanen ger en bra överblick över skog och mark. Flygbevakningen utförs enligt schema av de flygklubbar i Skåne som är anslutna till Kungliga Svenska Aeroklubben (KSAK).

Länsstyrelsen har ansvaret

Länsstyrelsen har ansvaret för skogsbrandbevakning med flyg och beslutar enligt MSB:s riktlinjer om bevakning med flyg ska bedrivas i länet. I fjor genomfördes 3 450 flygtimmar i Sverige och man lyckades upptäcka 74 bränder och bistå med lägesbild och orientering vid 114 bränder.

Länsstyrelsen Skåne beslutar enligt MSB:s riktlinjer om bevakning med flyg ska bedrivas i länet. Länsstyrelsen har även ansvaret att upphandla flygtjänsten och besluta omfattningen av bevakningen, till exempel om flygslingornas uppläggning och hur ofta bevakning ska utföras.

Förutbestämd rutt

- I Skåne har vi en förutbestämd flygslinga för bevakning och man spanar runt hela horisonten efter rök eller brand från kl. 14.00 till cirka kl. 16.00 varje dag som flygövervakning beställts, säger Carl-Axel Stenberg vid Länsstyrelsen Skåne.

 

Trelleborg satsar på tryggt boende

Att skapa en boendemiljö där den upplevda tryggheten är hög – det är en viktig del i kommunens satsning ”Tryggare Trelleborg”.

- ”Bo tryggt” är namnet på ett av fokusområdena där arbetet bland annat ska mynna ut i en trygghetshandbok, säger Linda Kazmierczak, avdelningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

 

Linda Kazmierczak, avdelningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Tryggare Trelleborg är ett långsiktigt arbete i samverkan mellan kommunala verksamheter och andra aktörer i samhället såsom bland annat Polisen. Arbetet tar sin utgångspunkt i två formuleringar från kommunfullmäktiges inriktningsmål.

Det ena är att Trelleborgs kommun ska förbättra tryggheten genom trygghetsskapande insatser och säkra offentliga platser. Det andra är att Trelleborgs kommun ska verka för att alla barn och ungdomar stimuleras och utvecklas för att utifrån sina förutsättningar lyckas så bra som möjligt i vuxenlivet.

Sex fokusområden

Arbetet fördjupas i sex fokusområden. Ett av dem är ”Bo tryggt”, som Linda Kazmierczak är gruppledare för.

- Vi ska ta fram en handbok som ska kunna användas från ax till limpa när vi planerar för stadens utveckling och bostadsprojekt. Handboken ska säkerställa att vi har med oss trygghetsaspekten under hela processen från översiktsplanering till projektering och byggande, men ska också ta upp trygghetsskapa de åtgärder som vi kan arbeta med i befintliga bostadsområden och offentliga miljöer.

Det andra huvudspåret i gruppens arbete handlar om göra en kartläggning på var det finns problem i dag och var de kan uppstå på sikt.

- Vi samlar statistik, ser till forskning och på vad som gjorts på andra håll. Det finns flera goda exempel i Sverige och vi tittar även mycket på erfarenheter av internationella modeller.

Viktigt med upplevelsen

Arbetet med att ta fram en trygghetshandbok är redan i gång. Riskkartläggningen som ska göras väntas leda till såväl omedelbara åtgärder som mål på tio års sikt.

- Det som styrs av lagstiftning är vi redan i dag bra på, till exempel tillgänglighet och säkerhet. Men det är inte samma sak som att människor upplever trygghet. Här måste vi jobba bortom lagstiftningen och fånga medborgarens upplevelse. Är det till exempel tryggt och bra ur ett jämställdhetsperspektiv att ha tvättstugor i källaren? Likaså är det viktigt att titta på belysning och trygga mötesplatser, säger Linda Kazmierczak.

LÄS MER - LÄNK TILL TRELLEBORGS KOMMUN
 

Stora beslag av illegal vattenpipstobak

Tullverkets beslag av vattenpipstobak ökar. Dessutom har flera svenska illegala tobaksfabriker kunnat avslöjas.

- Det är inga amatörer som håller på med den här kriminella verksamheten. De vet hur de ska producera olika tobaksprodukter och sedan distribuera sina olagliga varor, både inom Sverige och utomlands, säger Oscar Lindvall som är biträdande enhetschef på Tullverkets kontrollavdelning Syd.

 

Tullverket har avslöjat flera illegala fabriker som tillverkat vattenpipstobak.

Tullverkets beslag av vattenpipstobak och övriga tobaksprodukter som röktobak och tuggtobak har stadigt ökat sedan 2019. Vattenpipstobaken har under perioden blivit ett allt vanligare inslag bland beslagen. Hittills i år har Tullverket beslagtagit drygt 1,4 ton vattenpipstobak.

Råtobaken och tillbehören kommer från olika länder och de kriminella använder sig av förfalskat förpackningsmaterial och förfalskade skatteetiketter. Vattenpipstobaken produceras sedan i Sverige och den slutgiltiga produkten skickas därefter vidare inom Sverige och till andra länder.

Göder organiserad verksamhet

- De illegala verksamheterna göder både den organiserade brottsligheten och innebär lidande i form av människohandel genom att de som tillverkar vattenpipstobaken ofta behandlas illa och som tvingas arbeta under hälsovådliga förhållanden.

Under 2021 tog Tullverket uppemot 7,4 ton vattenpipstobak i beslag. Det ska jämföras med året innan då 6,3 ton beslagtogs. Fyra län sticker ut i statistiken. Det är Skåne, Kronoberg, Kalmar och Stockholm.

Stadig ökning

De största beslagen var vid razzior mot illegala tobaksfabriker men även vid gränsövergångar, i färjeläger, i postterminaler och i mindre kvartersbutiker.

- Vi ser en stadig ökning av såväl insmugglad råtobak och vattenpipstobak samt sådant som tillverkas illegalt i Sverige, säger Oscar Lindvall.

LÄS MER - LÄNK TILL TULLVERKET
 
TIPS TILL NYHETSBREVET
 

Ökning av antikroppar mot covid hos unga

Den omfattande smittspridningen av covid-19 i vintras, i kombination med att fler barn och unga vaccinerades, ledde till en stor ökning av andelen barn och unga med antikroppar mot viruset. Det visar en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten där 72 procent av barn i åldrarna 0-11 år hade antikroppar efter genomgången infektion.

LÄS MER - LÄNK TILL FoHM
 

Polisen kan få fler hemliga tvångsmedel

Ett delbetänkande om utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel har i dag överlämnats till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Där föreslås bland annat straffvärdeventiler vid flerfaldig brottslighet och att tillstånd till hemlig rumsavlyssning och hemlig kameraövervakning ska kunna knytas till person.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Minus på kontot efter it-strul hos Swedbank

Många Swedbank-kunder vittnar om att det står minus på kontot – trots att de inte gjort av med pengar. Problemet har uppstått i samband med en uppdatering.

LÄS MER - LÄNK TILL AFTONBLADET
 

Vapenfynd vid en stor samordnad insats

Polisen genomförde tillsammans med en rad andra myndigheter en tvådelad insats i Malmö under onsdagen. Bland annat hittades en skarpladdad pistol.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Stor osäkerhet för flygets återhämtning

Osäkerheten kring flygets återhämtning efter pandemin är fortsatt hög. Dock ser passagerarna ut att återvända. Det visar Transportstyrelsens passagerarprognos för åren 2022-2028.

LÄS MER - LÄNK TILL TRANSPORTSTYRELSEN
 

Sveriges livsmedelsberedskap ska stärkas

Säkerhetsläget aktualiserar behovet att stärka Sveriges förmåga att hantera höjd beredskap och ytterst krig och som ett led i det arbetet har regeringen beslutat att tillsätta en utredning om en ny livsmedelsberedskap. Forskningsrådet Formas generaldirektör Ingrid Petersson utses till särskild utredare.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Så lagrar Sverige (inte) livsmedel 

Sveriges förråd var välfyllda när det senaste världskriget bröt ut. Idag finns de inte. Är lösningen att vi börjar äta samma svenska kost som på 1930-talet? Nej. Därför kan kristidens reservförrådsnämnd snart få nytt liv.

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Majoritet säger ja till medlemskap i Nato

En majoritet av befolkningen, 51 procent vill att Sverige går med i försvarsalliansen Nato, det visar en Novus-undersökning gjord för SVT. Det är första gången en Novus-undersökning visar att en majoritet är för ett svenskt natomedlemskap.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Podd: Var upploppen organiserade?

Polisen säger att upploppsmakarna var våldsammare och mer organiserade än tidigare. Samtidigt stöttade stora utländska konton kravallerna. Var påskhelgens upplopp verkligen spontana?

LÄS MER - LÄNK TILL SYDSVENSKAN
 

Finland och Sverige pratar beredskap

Under fredagen arrangeras ett bilateralt möte mellan finska och svenska myndighetschefer med ansvar för beredskapsfrågor. Mötet är det första i sitt slag och fokus ligger på försörjningsberedskap och cybersäkerhetsfrågor. Samarbetet för att upprätthålla och utveckla beredskapen är en viktig del av Finlands och Sveriges gemensamma beredskap. Under fredagen träffas ländernas myndighetschefer med ansvar för beredskapsfrågor i Helsingfors. Det är första gången ett sådant möte äger rum.

LÄS MER - LÄNK TILL MSB
 

Enklare ordna tillfälliga boenden

Regeringen beslutade igår att det ska bli enklare att anordna tillfälliga boenden för personer som söker skydd enligt massflyktsdirektivet. Regeringens beslut innebär bland annat undantag från krav på bygglov och lättnader i byggreglerna.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Rysk propaganda kan få fäste 

Även om Rysslands propaganda om kriget är desperat, finns tecken på att den börjar få fäste hos vissa grupper, menar James Pamment, expert på desinformation. Mycket tyder dock på att strategin med ”prebunkning” är framgångsrik.

LÄS MER - LÄNK TILL LUNDS UNIVERSITET
 

Beredskapszonerna blir större i sommar

Beredskapszonerna runt kärnkraftverken i Sverige blir större i sommar. Bland annat handlar det om erfarenheter från olyckan i japanska Fukushima, där man lärde sig vikten av att boende är beredda på vad en olycka kan innebära för dem.

LÄS MER - LÄNK TILL SR
 

Polismyndigheten får nya verktyg mot terror

Regeringen har i dag beslutat att ge Polismyndigheten uppdraget som behörig myndighet enligt TCO-förordningen, vilket innebär att myndigheten får nya verktyg för att motverka spridning av terrorisminnehåll på internet.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Kriminella från Malmö får 30 års fängelse

Ett nära samarbete mellan spansk och svensk polis har resulterat i långa fängelsedomar för tre ledande aktörer inom kriminella nätverk i Malmö. De tre männen döms till vardera 30 års fängelse för två hänsynslösa sprängdåd i södra Spanien i oktober 2018. Mirakulöst nog kom ingen till skada i dåden som kopplats till uppgörelser i kriminella kretsar.

LÄS MER - LÄNK TILL POLISEN
 

Informationsutbyte mellan myndigheter

En särskild utredare får i uppdrag att se över hur information med brottsbekämpande myndigheter ska kunna utbytas i så stor utsträckning som möjligt för att effektivisera brottsbekämpningen.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

Ett starkare civilt försvar

Den säker­hets­politiska utveck­lingen i Sveriges när­område har medfört ett behov av att stärka det civila försvaret och kris­beredskapen. I vår­ändrings­budgeten för 2022 tillför regeringen därför samman­lagt 800 miljoner kronor för att stärka det civila försvaret på lokal, regional och nationell nivå. Satsningarna är en del av överens­kommelsen mellan samtliga riks­dagspartier om det militära och civila försvaret.

LÄS MER - LÄNK TILL REGERINGEN
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma