Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2022. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Lövgroda. Foto: Björn Olsson

 

Grodor i Frihult

Vi besöker Frihults naturreservat och dammen som NF Färs anlagt i området. Dammen anlades för sju år sedan, men hur har det gått för groddjuren i området? Under 2021 har fler småvatten anlagts och restaurerats. Vi börjar med att fika kl 20 för att invänta mörkret. Lövgrodorna brukar börja spela vid 21.15. Förhoppningsvis får vi även höra både lökgroda och klockgroda. Lövgrodorna kan höras ända från parkeringen.

Arrangör: Naturskyddsföreningen i Färs

VAR: Naturreservatet Frihult

NÄR: 7 maj

LÄS MER
 

Foto: Länsstyrelsen

 

Vandring på Bergastigen vid Lönsboda

Följ med på vandring längs Bergastigen (8 km). Bergastigen går i lättillgänglig och omväxlande natur nära områden som bär spår av brytning av "det svarta guldet" - diabasen. Ta med fika. Efter vandringen åker vi till Lönsboda för ett besök på Kullaro där Stenkonstnärerna visar sina produkter skapade av diabasen.

Arrangör: STF östra Skåne

VAR: Lönsboda

NÄR: 14 maj

LÄS MER
 

Foto: Mostphotos

 

Jällabjär - vulkanrester och äppelblom

Vandring i Jällabjär – bland vulkanrester och äppelblom. Följ med ut och låt dig fascineras av den gamla vulkanen och förhoppningsvis en fantastisk blomning bland äppelträden och de ormbunkar som fanns redan på dinosauriernas tid.

Arrangör: med C/O Nature

VAR: Jällabjärs naturreservat, Röstånga

NÄR: 27 maj

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och runt 350 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Här är några tips på besöksmål. Fler tips hittar du via vår facebook @skansknatur

Skärfläckor. Foto: Mostphotos

 

Rekordmånga strandängsfåglar på Landgrens holme vid Skanör.

Allt tyder på nya rekord när det gäller antalet häckande skärfläckor på Landgrens holme vid Skanör! Äggläggning pågår för fullt och snart myllrar det av små ungar också. Med hjälp av elstängsel runt holmen har boplundring av mink och räv förhindrats, något som bidragit till denna positiva utveckling.

Maj – juni är rätt tid att besöka naturreservatet Flommen på Falsterbohalvön. Från en plattform vid Möllevallens fotbollsplats kan du med kikare, utan att störa, studera fågellivet ute på Landgrens holme. Förutom över 200 skärfläckefamiljer finns även rekordmånga skrattmåsar och kentska tärnor på den lilla holmen, men också småtärnor, silvertärnor, rödbenor, strandskator, tofsvipor, större strandpipare och olika änder som gynnas av åtgärden.

Den årliga inventeringen av antalet ruvande fågelpar sker ca 15 maj, på avstånd och uppifrån en 18 meter hög lift. Då räknas art för art med hjälp av tubkikare och stegräknare.

flommen med landgrens holme
 

Klockgroda. Foto: Alex Regnér

 

Lek och spel i våra grodvatten

Nu under våren spelar, leker och sjunger grodor och paddor runt om i våra naturreservat. Ofta finns flera arter i samma område. Då uppstår en sällsam blandning av olika läten. Skymning-natt är en bra tid för grodsång. Många grodor och den grönfläckiga paddan hörs spela redan under april och maj. Men den högröstade lövgrodan och klockgrodan med sitt dova kyrkklocksläte upplevs bäst under maj-juni. Den riktiga långköraren är dock strandpaddan som håller igång från april och ända in i augusti. Här är några exempel på reservat där du kan lyssna på paddor och grodor.

sånnarna - strandpadda
frihult - lövgroda & klockgroda
Svartskylle - klockgroda & lövgroda
eskilstorpsängar i fotviksområdet - grönfläckig padda
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

På informationsskylten står vilka regler som gäller. Olika regler i olika reservat. Reglerna finns för att värna om områdets växter och djur.

Info om alla naturreservat finns på:
Länsstyrelsens webb - Besöksmål

 

Friluftsliv i skyddad natur?

Välkommen ut! I Skåne finns över 300 naturreservat och 3 nationalparker. Genom att skydda naturen så kan vår värdefulla natur upplevas av dig och andra, både nu och i framtiden. För naturens skull så finns det särskilda regler i den skyddade naturen.

☘️ Olika områden har olika regler. Det kan finnas speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.

☘️ Kolla upp området innan. Kanske är det många besökare just nu och du behöver välja en annan dag eller tid för att undvika trängsel?

☘️ Upptäck nya områden! Finns det fler naturområden nära dig? Kan du välja ett annat område än det som är mest poppis just nu?

☘️ Om parkeringen är full - välj ett annat naturområde! Kanske kan du cykla eller promenera till ett område istället för att ta bilen?

Allemansrätten och skyddad natur

Vyn över de fågelrika strandängarna i Isternäsets naturreservat. Foto: Malin Andersson

 

Beträdnadsförbud finns där fåglar och andra djur har sina ungar

Nu är det beträdnadsförbud i många naturreservat för att det ska vara lite lugn och ro för djuren i naturens barnkammare. Bland annat är det beträdnasförbud på strandängarna i Isternäsets naturreservat i Kristianstad kommun under perioden 15 mars- 15 juli. Välkommen att njuta av strandängarnas rika fågellivet längs Linnérundan eller med Safaribåten på Helgeån, men tänk på att inte gå in i området. Kartor med beträdnadsförbud finns på respektive reservatssida på Länsstyrelsens webbplats/Besöksmål.

🐶Tänk även på att alltid ha hunden i kort koppel, annars kan de markhäckande fåglarna överge sina ungar.

Isternäsets naturreservat
Alla naturreservat- besöksmål
 
Visste du att...

Här berättar vi om saker som kan vara bra eller kul att veta om natur och naturbesök

Parkslide, en invasiv främmande art som behöver bekämpas på rätt sätt. Foto: Mostphotos

 

Så bekämpar du den invasiva arten parkslide

🍃 Gräv inte! Risken för spridning är väldigt stor. Det behövs bara ett rotfragment på 0,02 gram för att det ska bli ett nytt bestånd.

🍃 Ha en plan. Om parksliden inte sprider sig aggressivt så kan man låta den vara tills man har en genomtänkt strategi. Det arbetas i flera led med att ta fram riktlinjer och råd utifrån forskning och gällande lagstiftning och vi hoppas att det ska finnas material tillgängligt till nästa år.

🍃 Bekämpning. Vi hänvisar till Naturvårdsverkets webbplats för mer information om bekämpning av parkslide.

🍃 Ta hand om avfallet rätt. Alla växtdelar ska förpackas noggrant i sopsäckar och lämnas på återvinningscentralen. Informera personal på plats om att det är parkslide och fråga vart du ska lägga det. Alla växtdelar kan slå rot om de hamnar på marken. Släng aldrig parkslide på kompost eller i naturen.

rapportera invasiva främmande arter på artportalen
parkslide på naturvårdsverkets webbplats
 

Foto: Jörgen Nilsson

 

Majviva - månadens art

Ut och njut av majvivornas rosalila skimmer i reservat som Benestads backar, Gyetorp och Djurrödsbäckens dalgång! Majvivorna växer i fuktiga, kalkrika gräsmarker och i kalkrika kärr (rikkärr) i mellersta och främst östra Skåne. De är ett ypperligt bevis på att du befinner dig i ett värdefullt naturområde.

Majvivan är lågvuxen och har sina blad i en rosett nära marken. De vackra små rosalila blommorna sitter samlade i toppen på en bladlös stjälk. På vetenskapligt språk heter majviva Primula farinosa. Många är bekanta med namnet Primula, viva på svenska, och majvivan är släkt med gullvivan. Farinosa betyder mjölig och syftar på att bladen är vitmjöliga undertill. Vänd lite försiktigt på ett blad och kika på den mjöliga undersidan – ett bra kännetecken när arten inte blommar.

Majvivan är allt mer sällsynt. Om bete eller slåtter upphör minskar majvivorna och andra känsliga, lågvuxna arter i antal. Småväxta arter får inget ljus när deras högvuxna grannar får fritt spelrum. Inte heller orkar de ta sig upp genom den torra gräsfilten på våren. För att bevara majvivorna behövs bete eller slåtter. Majvivan är en av arterna som gynnas genom riktade åtgärder inom Åtgärdsprogram för bevarande av rikkärr.

Kontakt: Marcus Ljungdahl Brönmark

Åtgärdsprogram för rikkärr inkl. Majviva
 

Körsbärsblommor. Foto: Björn Olsson

 

Månadens mat till vildbin - äppel- & körsbärsblommor

I maj blommar hagtorn och olika fruktträd som äpple och körsbär. Både hagtornets och fruktträdens blommor är viktiga pollen- och nektarkällor för vildbin.

Kontakt: Gabrielle Rosquist

Tidslinje för mat till vilda pollinatörer
 

Bastardsvärmare. Foto: Mikael Olofsson

 

Kurs om småbiotoper som gynnar insekter i åkerlandskapet

Stengärden, märgelgravar och andra småbiotoper i åkermark har en viktig betydelse som livsmiljöer för pollinerare och andra insekter. Här hittar de boplatser och mat i olika blommande buskar och träd efter säsong. Kanske kan nyttan ökas genom ändrad skötsel av miljöer som redan finns eller genom att skapa nya småbiotoper.

Kursen riktar sig främst till företag på landsbygden, men allmänheten är välkommen i mån av plats. Kursen hålls som en fältvandring med Mikael Sörensson, entomolog och insektstaxonom som visar vilka arter som kan finnas i de olika miljöerna. Fältvandringen ges på tre olika platser i Skåne.

Datum och plats: 24 maj Kävlinge, 25 maj Tomelilla eller 31 maj Hörby. Alla tillfällen kl 13.00–16.00

Kontakt: Sara Aurelius

Mer info och anmälan på webben
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma