Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2022. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Vaxnycklar i Åraslövs mosse. Foto: Mona Persson

 

Floravandring Åraslövs mosse

Denna kväll gör vi ett besök i Åraslövs mosse som är ett av de finaste och vackraste rikkärren vi har i nordöstra Skåne. Här finns över huvud taget en mycket rik flora men kanske är det orkidéer som majnycklar, ängsnycklar och vaxnycklar som lockar mest. Kanske får vi även se ett och annat flugblomster!

Arrangör: Naturskyddsföreningen Kristianstad-Bromölla

VAR: Åraslövs mosse

NÄR: 6 juni

LÄS MER
 

Foto: Ronja Rasmusson

 

Spännande guidning om Rige Becken, Piper & det svarta guldet

Följ med på en guidad tur med spännande historia om kvinnor, arbetare & bönder! De röda karaktäristiska kullarna, Stora Brottet och Verkasjön är några av ställena där vi tar del av den spännande historien om hur entreprenören Christina Piper fick Alunbruket att blomstra på 1700 talet. Alltihop började dock långt tidigare med att grundaren Jockum Beck fick en dröm… Förtäring på Kaffestugan.

Arrangör: Högalunds Kulturvandring

VAR: Alunbruket, Brösarp

NÄR: 16 juni

LÄS MER
 

Gökärt. Foto: Annette Schiemann

 

Vilda blommor i grustaget i Östra Ljungby

Klippanbygdens Natur gör en blomstervandring i det gamla grustaget i Östra Ljungby med gräns mot Skvattemölla. Det blir en vandring på cirka tre timmar. Guide blir Cassandra Hallman från Lunds Botaniska förening. Denna dag genomför Svenska Botaniska föreningen de Vilda blommornas dag med aktiviteter runt om i Sverige (se mer på deras webbplats).

Arrangör: Klippanbygdens Natur & Lunds Botaniska Förening

VAR: Ö. Ljungby

NÄR: 19 juni

LÄS MER
de vilda blommornas dag (webbplats)
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och runt 350 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Här är några tips på besöksmål. Fler tips hittar du via vår facebook @skansknatur

Svaneholm. Foto: Carina Zätterström

 

Romeleåsen och sjölandskapet i sommar

Upplev Romeleåsen och sjölandskapet i sommar! Två pärlor är Svaneholm och Torups slottsmiljöer och naturreservat. I Svaneholm, strax norr om Skurup, kan du kombinera en promenad runt Svaneholmssjön med museebesök och fika eller mat. Lättgångna stigar, intressanta kulturmiljöer och servering hittar du även i Torups bokskog utanför Bara. Men Romeleåsen och sjölandskapet erbuder mycket mer än så och cykel är ett fint sätt att uppleva det på.

svaneholm - vassen
torups bokskog
Romeleåsen Sjölandskapet
 

Tusenårseken i Bosjöklosterparken. Foto: Assar Zätterström

Gäddeeken i Fulltofta. Foto: Carina Zätterström

 

Om träd kunde berätta...

Tusenårseken i Bosjöklosters park och Gäddeeken i Fulltofta naturreservat fanns redan på medeltiden. Så mycket som hänt här under deras månghundraåriga levnad! Förutom en lång historia så är dessa majestätiska trädjättar numera hem åt många sällsynta skalbaggar, lavar och svampar. Här kommer några trädpersonligheter som du kan bekanta dig med i sommar🌳

Bosjökloster – dels 1000-årseken inne i klosterparken, dels den gamla eken på kyrkogården längs infartsvägen till reservatet. Fulltofta – dels Gäddeeken på höger sida av vägen, dels Treklöften på vänster sida, strax innan du svänger vänster till reservatets parkering nere vid Ringsjön. Wanås - Snapphaneeken i slottsparken och 1000 andra gamla ekar i området i stort. Herrevadskloster - även här en ek man lär ha hängt snapphanar i, den gamla högstubben står utmed vägen mot Broröd. Svedberga kulle – en av Skånes äldsta askar tronar precis nedanför kullen i sydost.

västra bosjöklosterhalvön
HERREVADSKLOSTER
svedberga kulle
fulltofta
wanås
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Kom ihåg att alltid stänga grindar till beteshagar. Tänk även på att alltid ha hunden kopplad. Hund och betesdjur bör hållas åtskilda.

 

Allemansrätten i odlad mark och hagar

Allemansrätten välkomnar alla ut i naturen, så länge vi inte stör eller förstör. Det här är bra att tänka på om du rör dig vid mark som är odlad eller där det går betesdjur:

🌱 Det är förbjudet att gå på åkrar med växande gröda

🌱 Plocka inte gröda som växer

🌱 Kom ihåg att alltid stänga grinden till beteshagar om du passerar

🌱 Låt kossor och får vara i fred - stör inte tamboskap!

🌱 Skräpa inte ner, ta med ditt skräp till närmaste papperskorg eller ta med det hem.

allemansrätten & odlad mark
 

Inom hemfridszonen har fastighetsägaren eller hyresgästen full rådighet över marken, och ingen får vistas där utan lov av denne. Inom hemfridszonen gäller således inte allemansrätten.

 

Visa hänsyn till boende

Grundregeln i allemansrätten är att vi får gå nästan överallt i naturen och på annans mark så länge vi inte stör eller förstör. Men det finns några undantag. Vi får inte gå på växande gröda och vi måste ta hänsyn till hemfridszonen. Hemfridszonen är området närmast ett bostads- eller fritidshus och du får inte störa de boende. Inom hemfridszonen har fastighetsägaren eller hyresgästen full rådighet över marken, och ingen får vistas där utan lov av denne. Inom hemfridszonen gäller således inte allemansrätten.

✋ Det finns inga generella mått för hur stor hemfridszonen är.

✋ Mer stök - längre avstånd! Tänk på att inte hålla till för nära bebodda hus om du ägnar dig åt en aktivitet som kan vara störande för de som bor där.

Allemansrätten & Hemfridszonen
 

Karta över planerad bemanning i naturen 2022

 

Bemanning och tillsyn i naturen

Länsstyrelsen Skåne kommer under detta året tillsammans med kommuner och volontärer att bemanna naturen. Vi vill att Skånes besökare i naturen ska få mer kunskap om naturen, att besökare tar hänsyn till varandra och att allemansrätten och de föreskrifter som finns inom skyddade områden följs.

Några kommuner har i samarbete med Stiftelsen Skånska Landskap anställt och utbildat naturvärdar som besökaren kommer att möta på olika platser i kommunerna. Det finns också behov av parkeringsvakter och väktare på vissa platser. I år kommer två tillsynspersoner från Länsstyrelsen att befinna sig ute i naturen. De kommer att genomföra tillsynen av överträdelser av föreskrifter som rör besökare (c-föreskrifter) i naturreservat och nationalparker. Det kan handla om okopplad hund, eldning, nedskräpning, camping eller vistelse inom beträdnadsförbud. Kartan visar de områden där bemanning är planerad men även andra områden kan bli aktuella. Välkomna ut i den skånska naturen!

Kontakt: Ingela Lundqvist och Helena Holmgren

Karta över planerad bemanning i naturen
 
Visste du att...

Här berättar vi om saker som kan vara bra eller kul att veta om natur och naturbesök

Jätteloka. Foto: Mostphotos

 

Håll koll på jättelokan

Den invasiva arten jätteloka är tre meter hög med stora blomkronor. Den bildar ofta stora och täta bestånd, som inte ger plats till annan växtlighet. Dessutom kan den ge brännande sår om du kommer i närkontakt med den. Därför behöver den bekämpas!

Förutom kemisk bekämpning och fårbete, kan du bekämpa jättelokan så här:

✅ Gräv upp hela roten eller använd en vass spade för att kapa roten under plantan, minst 10 cm under jordytan (maj/juni).

✅ Skär av blomman när den precis börjar bilda frön, när den går från vitt till grönt (juli-aug), låt inte blomman fröa av sig.

❌Lägg aldrig frön eller rotdelar på komposten eller i naturen! Frön måste brännas.

Håll koll under växtsäsongen och var uthållig💪 - det går att bli av med jätteloka!

mer om jättelokan på vår webbplats
rapportera fynd till artportalen
 

Prästkrage. Foto: Carina Zätterström

 

Månadens mat för bin och andra pollinatörer

Under juni månad är raps och vår egen landskapsblomma, prästkragen, viktiga nektar- och pollenkällor för bin, fjärilar och andra insekter. Men när rapsen är överblommad behöver de hitta föda i andra blommande växter. Därför är det bra med gräsmarker och rabatter som har många olika blomväxter som ersätter varandra från tidig vår till sen höst. Om detta handlar en ny film som producerats inom Pollineringsuppdraget (länk nedan). Naturvårdsverket har dessutom gjort en bra handledning för dig som dessutom vill ge de små pollinatörerna en bostad, ett faktablad om att bygga bihotell.

Film om blommor hela växtsäsongen
Faktablad om att bygga bihotell (Naturvårdsverket)
 

Sandnejlika (vit) i Drakamöllan. Foto: Magnus Jönsson

 

Månadens art - Sandstäpp med sandnejlika

Nu står den unika naturtypen sandstäpp i full blom. Här hittas väldoftande sandnejlikor, ståtliga sandliljor, den sällsynta sandvedeln och spännande buksvampar. Visste du att sandstäpp nästan bara finns i östra Skåne och längs östra landborgen på Öland? Enligt de senaste inventeringarna finns bara ca 50 hektar sandstäpp i Sverige.

Sandstäpp förekommer på kalkrika sandjordar i nederbördsfattiga områden. Ett torrt och sommarvarmt klimat i kombination med kalk och högt pH-värde i marken ger förutsättningar för en konkurrenssvag flora att utvecklas.

Den svenska sandstäppen är inte en egentlig ”stäpp” med transport av salter uppåt i jorden. I Skåne urlakas istället kalk i markytan. Aktiva processer krävs för att bibehålla en hög kalkhalt i ytskiktet. Ursprungligen skedde det naturligt genom erosion och senare med hjälp av betesdjurens tramp och människans brukande av jorden.

Förutom kalkrik sand behöver naturtypen ha en naturlig succesion. Det innebär att ettåriga växter som grådådra och stenkrassing behöver finnas i den öppna sanden för att sedan fleråriga karaktärsarter som sandnejlika, tofsäxing och sandvedel ska etablera sig. När vegetationen sedan sluter sig trivs buksvampar som jordstjärnor och stjälkröksvamper. För att den ettåriga grådådran då ska kunna leva vidare behövs ständigt nya blottor med frilagd sand. Något som tramp av kor och hästar bidrar till. Ett särskilt Åtgärdsprogram för sandstäpp finns sedan 2015 för bevarande av naturtypen och dess unika arter.

Kontakt: Marcus Ljungdahl Brönmark

Åtgärdsprogram för sandstäpp
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma