Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2022. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Haväng-Vitemölla. Foto: Alex Regnér

 

Maletofta hed med Kiviks stora järnålder

Följ med till Maletofta mellan Haväng och Klammersbäck. Maletofta var under järnåldern en av de största handelsplatser i norra Europa! Vi hör mer om fantastiska fynd från en mytomspunnen plats, som idag är helt dold under jord. Vi avslutar med ett besök på Rugguddefirred, en av Maletoftas största gravplatser. C:a 2 timmar.

Arrangör: Kiviks museum

VAR: Kivik

NÄR: 10 juli

LÄS MER
 

Hovdala. Foto: Josefin Persson

 

Fladdermussafari på Hovdala

Upplev fladdermössens värld på natursköna Hovdala. Vi vandrar på stigar i närheten av Hovdala slott, vi spanar efter fladdermössen och använder fladdermusdetektorer för att lyssna på deras högfrekventa ljud.

Arrangör: Bokskogslöpare Naturguidning

VAR: Hovdala, Hässleholm

NÄR: 14 juli

LÄS MER
 

Hörjelgården. Foto: Hjalmar Dahm

 

Slåtter i ängen och höhantering på Hörjelgården

Slåtterdagarna är kanske sommarens höjdpunkt. Lär dig hugga med lie, slipa den eller knacka den vass. Ju fler vi är desto roligare. Vi slår av årets växter och räfsa ihop höet i strängar, så att det kan fröa av sig. Kläder efter väder. Hörjelgårdens Vänner bjuder på eftermiddagsfika med liten kaka efter avslutad arbetsdag, men ta med lunchmat. Vi har alla verktyg och redskap som behövs. Du är alltid välkommen till Hörjelgården, antingen på egen hand eller i samband med aktiviteter som denna.

Arrangör: Naturskyddsföreningen i Skåne

VAR: Hörjelgården

NÄR: 30 juli

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och runt 350 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Här är några tips på besöksmål. Fler tips hittar du via vår facebook @skansknatur

Foto: Mats Sjöberg

 

Vandra i juli - tips på facebook

Under JULI-månad kommer vi att ge många tips på olika vandringar i skånsk natur via vår facebook @skansknatur - välkommen att följa oss!

Även på reservatssidorna på Länsstyrelsens webbplats Besöksmål finns information om vilka vandringsleder och friluftsanordningar som finns i respektive naturområde. Den korta adressen är www.hittadinplats.nu

 
   

KUNGSMARKEN (3 km, röd, medel-svår, delvis betesdjur)

Här finns något för alla: prunkande orkidéängar, historiska spår som järnåldersgravar och fornborgar, en golfbana med ekologiskt tänk och en mångfald av fåglar och fjärilar. Lunds Akademiska Golfklubbs parkering och restaurang är en bra startpunkt. Här finns även toaletter och rastplats med bord och bänkar. Genom det öppna och kulliga landskapet går en rödmarkerad vandringsslinga (ca 3 km). Stigen går genom golfbanan, dungar, ängsmarker och betesmarker. Var uppmärksam på golfspel och betesdjur och visa hänsyn. Stigen är delvis smal och går genom högt gräs och höga stättor förekommer i den betade delen. Kungsmarken ligger strax öster om Lund. Cykelvägen mellan Lund och Södra Sandby (Hardebergaspåret) passerar strax intill, liksom bussar. Välj hållplatsen "Kungsmarken" på Sandbyvägen. Kommer du med buss från Lund följer du cykelvägen västerut för att komma under vägen (till norra sidan) där golfbanans parkering ligger. Ytterligare en parkering finns i nordost.

 
   

GREVIE BACKAR RUNT (3,5-5 km, blå, medel, betesdjur)

Grevie åsar, eller Grevie backar som de också kallas, är betade åsryggar som höjer sig i det öppna landskapet på Bjärehalvön. Från dessa istida rullstensåsar har du en fin utsikt över Skälderviken samtidigt som enbuskar, ängsblommor och små skogsdungar ger en varierad och fin inramning till vandringen. I reservatet finns en blåmarkerad drygt 3 km lång rundslinga. Skåneleden (orange) går delvis på denna led och knyter ihop de båda entréerna i öster respektive väster. Går du hela vägen från öster till väster, tur och retur, blir vandringe 5 km. Om du väljer enbart rundslingan, utan att gå hela vägen till den andra entrén, blir vandringen ca 1 km kortare beroende på var du startar. Kullarna vid den västra entrén känns kanske bekanta för dig som tittat på tv-serien Mästarnas mästare och det tuffa momentet Sisyfos…? Busshållplats finns vid östra entrén, Grevie Industrivägen. Parkering finns både i öster (Grusåsvägen 1) och i väster (Killebäcktorpsvägen 144).

 
   

IVÖ KLACK (2,1 km gul, lätt eller 4,3 km blå, svår)

Ivö klack är naturreservatet längst i norr på ön Ivö mitt i Ivösjön. Ivö klack eller Klacken kallas också den drygt 130 meter höga toppen i den norra delen av reservatet och parkeringen intill. Även om det går bilfärja till ön så är cykel ett bra färdmedel sommartid på de små vägarna. Från Klackens parkering i norr utgår tre vandringar. På den kortaste, Kaolinrundan (2,1 km – gul), får du bekanta dig med kaolinbrottet och dess industrihistoria, men också krita-tidens hajar och vattenödlor. Fossila hajtänder går att hitta, men leta med försiktighet så att naturmiljön inte tar skada. På mellanrundan, Topprundan (4,3 km – blå), passerar du istället flera vackra utsikter över Ivösjön och fastlandet intill, men också spännande stenbrott. På den tredje och längsta, Reservatsrundan (5,3 km - vit) får du allt - både kaolinbrott, utsikter, torparhistoria, artrika bokskogar och strandmiljöer. Det nya utemuseet vägleder dig på samtliga rundor! Börja/sluta: Klackavägen - Klacken i norr. Vill du grilla så ta med egen kol, i den döda veden i reservatet lever många sällsynta skalbaggar.

 
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Planera din naturutflykt så du vet vad du som finns och vad som gäller i området. Foto: Malin Andersson

 

Fem saker att tänka på innan du ger dig ut i naturen 

✔️ Kolla upp området du ska besöka. Då kan du få information om besökstrycket och kanske välja en annan dag eller tid för ditt besök för att undvika trängsel.

✔️ Vad gäller i naturområdet som du tänkt besöka? Finns det särskilda regler utöver allemansrätten? Kolla upp innan du ger dig ut!

✔️ Upptäck nya områden. Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast. Nu kanske är ett bra tillfälle att upptäcka nya platser? Kolla tips på länsstyrelsens webbplats.

✔️ Hur ska du ta dig till naturområdet? Kan du cykla eller gå för att undvika eventuell trängsel på parkeringen?

✔️ Ska du fika? Tänk efter före och ta med dig en påse att stoppa skräp och matrester i så du kan ta med det hem.

Hitta nya Naturreservat
 

I naturreservat är allemansrätten begränsad. Symbolen betyder att det är tillåtet att tälta. Överstruken med rött streck vid förbud.

 

Övernatta i naturen - tälta

Allemansrätten gör det möjligt för dig att tälta enstaka dygn ute i naturen. Här kommer några tips för bästa övernattningen utomhus:

🏕️ Kolla upp området där du tänkt tälta. I vissa områden som tex naturreservat och nationalparker kan det vara förbjudet.

🏕️ Slå upp ditt tält på tålig mark. Du får inte tälta på betes- eller jordbruksmark som används eller på planteringar.

🏕️ Tälta inte nära bostäder.

Allemansrätten & Tältning
 
Visste du att...

Här berättar vi om saker som kan vara bra eller kul att veta om natur och naturbesök

Foto: Carina Zätterström

 

Finns det dricksvatten längs Skåneleden?

För dig som ska ut och vandra kan Skåneledens nya kartverktyg vara till stor hjälp. Här kan du se var på etappen det finns vatten, om det är drickbart eller om det måste behandlas. Här får du även veta om det finns vatten året runt eller bara under en viss period.

Skåneledens kartverktyg
 

Foto: Maria Sandell

 

Vandra med koll föreslår bästa kollektivtrafikresan till naturen

Nu blir det lättare för alla skåningar som vill ut och vandra i naturen att resa kollektivt. En ny webbplats, Vandra med koll, ger förslag på lämpliga turer. Det är Trivector Traffic som tillsammans med Skånetrafiken och Diwic Software and Music AB har utvecklat en webbplats som kopplar samman Skånes vandringsleder med befintligt kollektivtrafikutbud. Arbetet ingår i ett forskningsprojekt som finansieras av Vinnova. Syftet är att göra det mer attraktivt att resa kollektivt till naturen. Vandra med koll vill också öka möjligheterna att ta sig till naturområden och vandringsleder med kollektivtrafik, både för dem som vanligen tar bilen, och för grupper som saknar bil. Webbplatsen har potential att öka resandet med kollektivtrafik på linjer i anslutning till vandrings- och naturområden som ofta har ledig kapacitet.

vandra med koll på trivectors webbplats
 

Jätteloka. Foto: Mostphotos

 

Dags att ta bort jättelokans blommor och fröställningar

På många platser i Skåne har nu jättelokan börjat blomma. Det är markägarens ansvar att hindra spridning genom att gräva upp plantorna eller att hindra frösättning. När jättelokan går från vit blomma till grön fröställning är det rätt tidpunkt att bekämpa om man bara vill skära ner den. Tar man den så sent i blomningen dör plantan oftast. Om du tar blommorna i början av blomningen kan plantan överleva. Och då är det viktigt att kontrollera om det kommer nya blommor med jämna mellanrum. Oavsett när du skär av blomman eller fröställningen är det viktigt att kontrollera området flera gånger och ta hand om växtavfallet. Frön och blommor ska inte lämnas på marken, jättelokans saft är rik på energi och fröna kan eftermogna efter att de skurits ner. Skydda dig ordentligt med vattenavvisande klädsel och skydd när du hanterar jätteloka, växtens saft i kombination med solljus kan ge brännskador och utslag som kan vara svårläkta.

jätteloka på länsstyrelsens webbplats
 

Åkervädd med bland annat en bastardsvärmare. Foto: Alex Regnér

 

Månadens mat för bin och andra pollinatörer

Under juli månad är de blålila blommorna blåklocka och åkervädd viktiga nektar- och pollenkällor för bin, fjärilar och andra insekter. När de är överblommade behöver det finnas senare sorter som blommar så att de små insekterna fortsatt kan finna mat. Därför är det bra med gräsmarker och rabatter som har många olika blomväxter som ersätter varandra från tidig vår till sen höst. Om detta handlar filmen som producerats inom Pollineringsuppdraget.

Filmen om säsongens olika blommor
 

Foto: Peter Olsson

 

Månadens art - Kornsparven

Kornsparven tillhör idag en av odlingslandskapets ovanligare karaktärsfåglar. Men så har det inte alltid varit. Under mitten av förra seklet fanns den utbredd över stora delar av den skånska slättbygden. I juni och juli kunde man se och höra hanarna där de satt uppflugna och sjöng på luftledningar till el och telefon. I slutet av 90-talet försvann kornsparven från Skåne när man tog ned de sista luftledningar på Kullahalvön i närhet av Höganäs.

Men den återupptäcktes i början av 2000-talet, först vid Maglarp utanför Trelleborg och senare i trakterna kring Hammar. Sedan arbetet inleddes inom ÅGP har utbredningsområdet utökats så att det idag sträcker sig från Löddesnäs i västra Skåne till Skillinge i östra. Fortfarande är det glest mellan häckningarna och totalt finns ungefär 40 häckande par i länet, vilket i stort sett utgör hela den svenska populationen också. Populationen har ökat något de senaste åren.

Kornsparvarna föredrar sandiga jordar, förmodligen för att deras stapelföda i form av olika frön klarar sig längre över vintern i dessa än i de lerigare miljöerna. Största hotet mot kornsparvarna är rationaliseringen inom jordbruket när fälten blir större och vinterlagringen av spannmål gjort den otillgänglig så har tillgången på föda minskat under vinterhalvåret. Genom att anlägga vinterfält, blommande åkerkanter och skalbaggsåsar ökar möjligheten både att hitta skyddade häckningsplatser och att överleva vinterkylan.

Kornsparven är en medelstor fältsparv som är helt knuten till det öppna odlingslandskapet. Hanarna håller revir och kan locka till sig flera honor som häckar i hans område. Honorna bygger sitt bo på marken. Ofta i de tätare delarna av ett kornfält eller vall eller i någon tuva under blast från potatis eller betor. Kornsparven har haft ett nationellt åtgärdsprogram sedan 2006 med syfte att bevara och utveckla arten i landet.

Kontakt: Marcus Ljungdahl Brönmark

Åtgärdsprogram för kornsparv
 
 

Du kan förhindra spridning av Afrikansk svinpest

Den smittsamma grissjukdomen afrikansk svinpest sprids i Europa. Sjukdomen är ett mycket stort hot mot grisar och vildsvin, men är ofarlig för människor. Afrikansk svinpest kan överföras via matrester, som kallrökt korv eller skinka. Det är därför viktigt att inte slänga eller lämna mat så att vildsvin eller grisar kan äta den!

För att kunna agera snabbt om sjukdomen kommer till Sverige behöver vi din hjälp med att rapportera om du hittar döda vildsvin.

Kontakt: charlotta.kamaterou@lansstyrelsen.se eller lotta.berg@lansstyrelsen.se

rapportera döda vildsvin här
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma