Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2022. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Bokskog. Foto: Carina Zätterström

 

Guidning för alla med nedsatt rörelseförmåga, intellektuell förmåga, autism

Guidning för personer i alla åldrar med rörelsenedsättning, intellektuell funktionsnedsättning, autism - anhöriga och assistenter hälsas också välkomna. Vi går ut i den vackra naturen kring Klöva hallar på Söderåsen, ca 1km. Vi förstärker guidningen med tecken och bilder. Fritt fram för frågor och funderingar. Huvudtemat är ”Att möta sensommaren”. Vi bjuder på fika.

Arrangör: Söderåsens Forsgård

VAR: Söderåsens Forsgård, Kvidinge

NÄR: 6 aug

LÄS MER
 

Silltrut. Foto: Jochen, Mostphotos

 

Utflykt till Peberholm

LBF planerar en exkursion till Peberholm. Floran på denna konstgjorda ö har följts noggrant av svenska och danska botanister sedan den skapades. Där finns många spännande arter, t.ex. strandvedel och hedmåra. Ön har normalt beträdnadsförbud. Vi åker dit med gemensam buss som utgår från Lund och stannar också i Malmö.

Arrangör: Lunds Botaniska Förening

VAR: utgår från Lund och Malmö

NÄR: 13 aug

LÄS MER
 

Rönnlöv. Foto: Annette Schiemann

 

Bada dina sinnen i skogen i Djurholmen

Shinrin-Yoku kommer från Japan och betyder på ett ungefär -Att bada sina sinnen i skogens atmosfär. Vi går en tur på ca 3 timmar och upplever den rofyllda och återhämtande stillheten som finns i naturen. Med hjälp av olika övningar hjälper oss naturen att bli mer närvarande och den kravlösa fascinationen får våra uppstressade hjärnor att varva ner. Turen avslutas alltid med en fika eller lunch.

Arrangör: Grönt & lugnt

VAR: Djurholmen

NÄR: 21 aug

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och runt 350 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Här är några tips på besöksmål. Fler tips hittar du via vår facebook @skansknatur

Listarumsåsen. Foto: Björn Olsson

 

Besök en rullstensås i sommar

Rullstensåsarna bildades av de isälvsströmmar som gick fram över Skåne när inlandsisen smälte undan för ca 15 000 år sedan. Grus, sten och sand lämnades kvar som långsträckta höjder i det annars ganska flacka landskapet. Genom att promenera uppe längs krönet på dessa rullstensåsar eller ”getryggar” får du ofta fina vyer över det omgivande landskap. Ibland blickar du ut över åker och hagmarker och ibland omfamnas du av äldre bokskog. Här kommer några förslag på rullstensåsar som du kan besöka i vår skånska natur.

lövestads åsar
listarumsåsen
hörrödsåsen
linneröd
 

Ringugnen i fd tegelbruket i Gunnarp, Tjörnarp. Foto: Carina Zätterström

 

Upplev kultur i sommargrönskan

Några besöksmål för dig som vill uppleva omväxlande natur och samtidigt glänta på dörren till det förflutna. Ta dig med tåg till stenkärlsfabriken i Vallåkra eller ringugnen i Gunnarp (Tjörnarp). Båda bär spår av lertäkt i det intilliggande naturreservatet. Känn historiens vingslag från de gamla bronsåldersgravarna Gröthögarna på Bjärehalvön eller Nabbahögarna på Kullahalvön.

tegeldammarna-lergravarna & Gunnarps ringugn
borgen & wallåkraa stenkärlsfabrik
bjärekusten & Gröthögarna
nabben & nabbahögarna
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Allarps Bjär Foto: Malin Andersson

 

Hur kan vi utveckla Framtidens Friluftsliv i Skåne? 

Hjälp oss att skapa Framtidens Friluftsliv i Skåne som bidrar till en hållbar utveckling. Ge ditt perspektiv genom att svara på enkäten och berätta vad som är viktigt för dig!

Med friluftsliv menar vi vistelse utomhus i natur och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser, det kan vara allt från barnens lek i den bostadsnära naturen, till hundpromenaden i parken, paddling längs ett vattendrag, tältning i skogen till att njuta av utsikten över havet. Det viktiga är inte vad man gör utan att man upplever naturen.

Enkäten består av 3 frågor och tar ca 3-5 minuter att svara på.

Till enkäten

I naturreservat är allemansrätten begränsad, där gäller särskilda föreskrifter. Symbolen betyder att det är tillåtet att ställa upp husbil och husvagn. Överstruken med rött streck vid förbud

 

Övernatta i naturen - husbil & husvagn

Här är några tips till dig som semestrar med husvagn eller husbil i sommar.

🐌 Det är förbjudet att köra i terrängen så håll dig till vägarna.

🐌 Fråga markägaren om lov innan du parkerar din husvagn eller husbil i närheten av där någon bor.

🐌 I många naturreservat är det förbjudet att övernatta med husbil eller husvagn. Kolla upp föreskrifterna för respektive område.

🐌 Kolla upp vilka regler som gäller i kommunen där du vill övernatta eller rasta.

läs mer om allemansrätten
 

.I naturreservat är allemansrätten begränsad, där gäller särskilda föreskrifter. Symbolen betyder att det är tillåtet att elda vid den anvisade platsen. Överstruken med rött streck vid förbud

 

Laga mat i naturen

Allemansrätten ger ingen självklar rätt att göra upp eld i naturen. Kolla upp eventuella eldningsförbud innan du tänder brasan. Om det är tillåtet att elda, tänk på:

🔥 Bästa stället att elda är på redan iordninggjorda eldplatser. I vissa naturreservat är det förbjudet att elda annat än på iordningsställda eldplatser.

🔥 Elda bara på platser där elden inte kan sprida sig eller skada växter, djur eller mark, till exempel på grus eller sandmark.

🔥 Elda inte på mossa, torvmark, jordig skogsmark eller klippor.

🔥 Ha alltid vatten nära till hands.

🔥 Ta med engångsgrillen och skräpet hem.

Eldning & allemansrätten
 
Visste du att...

Här berättar vi om saker som kan vara bra eller kul att veta om natur och naturbesök

Jättebalsamin. Foto: Mostphotos

 

Dags att bekämpa jättebalsamin!

Jättebalsamin är en EU listad invasiv art. Det är markägaren som ansvarar för att ta bort den och förhindra spridning. Till skillnad från många andra invasiva arter är jättebalsaminen ganska lätt att bekämpa. Plantan är 1-årig och fröna överlever inte så länge i marken. Hindrar man frösättningen, antingen genom att dra upp hela plantan eller genom att slå ner den innan den går över i frön, så har man oftast mycket mindre året efter. Fortsätter man ytterligare några år kan man bli av med hela beståndet. Inflöde av fröer från omkringliggande fastigheter kan försvåra arbetet. Då kan det vara klokt att prata ihop sig och göra en gemensam insats.

jättebalsamin på naturvardsverket.se
 

Fibblor. Foto: Mats Sjöberg

 

Månadens mat för bin och andra pollinatörer

Under augusti månad är fibblor viktiga nektar- och pollenkällor för bin, fjärilar och andra insekter. När de är överblommade behöver det finnas senare sorter som blommar så att de små insekterna fortsatt kan finna mat. Därför är det bra med gräsmarker och rabatter som har många olika blomväxter som ersätter varandra från tidig vår till sen höst. Om detta handlar filmen som producerats inom Pollineringsuppdraget.

filmen om säsongens olika blommor
 

Foto: Rickard Gustafsson, Sportfiskarna

 

Månadens art - Malen

Malen är vår största och kanske mest mytomspunna sötvattensfisk. Idag återfinns malen naturligt endast i några få vattensystem i södra Sverige: Nyköpingsån i Sörmland, Emån i Småland och Helge å i Småland och Skåne.

Malen kan bli över 2 m lång. Den långsträckta kroppen saknar fjäll och är alldeles slät och len. Malen är väl anpassad till miljöer med mycket växter och rötter. De små ögonen avslöjar att synen är dålig men i stället har den välutvecklat smak- och luktsinne. Inte bara i munnen, den kan faktiskt känna smak och lukt med både huden och de långa känselspröten. Även hörseln är bra. Malen är aktiv på natten och älskar varma somrar, då överlever malens yngel bäst. Man tror att malen kan bli mycket gammal i svenska vatten. En stor mal på över 1,5 meter kan vara 40-50 år gammal.

Malen är fredad vilket innebär att det är förbjudet att fiska efter den. Och det finns ett nationellt åtgärdsprogram för malen.

Kontakt: Marcus Ljungdahl Brönmark

Åtgärdsprogram för malen
Om Malen på länsstyrelsens webbplats
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma