Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2022. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Bergarten basalt, med vulkaniskt förflutet. Foto: Carina Zätterström

 

Geologins dag på våra naturum

Geologins dag uppmärksammas runt om i landet den 10 september (mer info på GeologinsDag.nu). I Skåne arrangerar bland annat några naturum aktiviteter på ämnet denna dag. Geologiklubben Helsingborg visar mini-utställningen 'Stenars inre' på Söderåsen. I Skrylle hittar du programpunkterna "Geologi för små öron" där de undersöker stenar och geologi tillsammans med en naturvägledare, samt "Skryllesjöns hemligheter" som fördjupar sig i berggrundens tillblivelse och varför det finns så många stenbrott i Lund. På Kullaberg får ni bekanta er med områdets grottor och människorna som använt sig av dem i äldre tid.

Arrangör: naturum Söderåsen, naturum Skrylle och naturum Kullaberg

VAR: Söderåsen, Skrylle och Kullaberg

NÄR: 10 sep

på naturum Söderåsen
på naturum Skrylle
på naturum Kullaberg
alla arrangemang på geologinsdag.nu
 

Glada. Foto: Alex Regnér

 

Titta på fåglar! - i Falsterbo

Fågelskådning i lagom tempo vid Falsterbo fyr tillsammans med P-G Bentz. Kom när det passar. Gratis. Ingen förhandsanmälan. Klädsel efter väderlek. Ta gärna med kikare.

Arrangör: Falsterbo Fågelstation och Vellinge kommun

VAR: Falsterbo fyr

NÄR: 17 sep

LÄS MER
 

Tång på stranden i Äspet. Foto: Josefin Persson

 

Tångsafari i Vattenriket

Upptäck tångens spännande värld med vår naturvägledare! Vi ger oss ut i tångskogen i vadarbyxor och bekantar oss med tigerstrimmiga tångräkor, småfiskar och den romantiska blåstången. Vi avslutar med en kulinarisk tångupplevelse med alla sinnen. Utrustning finns att låna.

Arrangör: naturum Vattenriket

VAR: Äspet, Åhus

NÄR: 25 sep

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och runt 350 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Här är några tips på besöksmål. Fler tips hittar du via vår facebook @skansknatur

Lya ljunghed med omgivningar. Foto: Karl-Johan Pålsson

 

Nu lyser ljungen i rosa

Under sensommaren blommar ljungen och då lyser våra ljunghedar i rosa. Några av de mer iögonfallande är kanske Lya ljunghed i nordväst, Skanörs ljung i sydväst och de ljungrika, sandiga betesmarkerna på Österlen. Här finns både Stenshuvud, Brösarps backar och Maglehems-reservaten med Blåvingeleden. De senare, Maglehem-Kumlan-Drakamöllan-Lillehem, ligger bra till för buss, liksom Brösarps backar som ligger i reservatet Verkeån delområde 1. Särskilt som parkeringarna ofta är fulla.

Skåneexpressen 3 (Kristianstad-Simrishamn) och Skåneexpressen 4 (Kristianstad-Ystad) går längs väg 19 och stannar vid "Maglehem Lillehemsvägen" och "Maglehem Sockenvägen" för dig som vill gå Blåvingeleden, med start antingen i Maglehem-Kumlan eller i Drakamöllan. För att komma till Brösarps backar går du istället av på "Brösarp Torparebron" strax söderut och följer Skåneleden. Mer info hittar du på våra reservatssidor och kartfoldrar, samt bussinfo på Skånetrafikens webbplats.

Lya ljunghed med omgivningar
skanörs ljung
heden i stenshuvuds np
Verkeån med Brösarps backar
Blåvingeleden (Maglehem-Kumlan-Drakamöllan)
 

Skånetrafiken. Foto: Maria Sandell

 

Vandra med koll föreslår bästa kollektivtrafikresan till naturen

Nu blir det lättare för alla skåningar som vill ut och vandra i naturen att resa kollektivt. En ny webbplats, Vandra med koll, ger förslag på lämpliga turer. Det är Trivector Traffic som tillsammans med Skånetrafiken och Diwic Software and Music AB har utvecklat en webbplats som kopplar samman Skånes vandringsleder med befintligt kollektivtrafikutbud. Arbetet ingår i ett forskningsprojekt som finansieras av Vinnova. Syftet är att göra det mer attraktivt att resa kollektivt till naturen. Vandra med koll vill också öka möjligheterna att ta sig till naturområden och vandringsleder med kollektivtrafik, både för dem som vanligen tar bilen, och för grupper som saknar bil. Webbplatsen har potential att öka resandet med kollektivtrafik på linjer i anslutning till vandrings- och naturområden som ofta har ledig kapacitet.

vandra med koll - trivectors webbplats
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Allemansrätten är en viktig förutsättning för att det ska vara enkelt att vistas i naturen. Med den frihet som allemansrätten innebär kommer också ett ansvar. Ett ansvar att visa hänsyn, till naturen, djuren och till andra människor. Det är viktigt att använda sunt förnuft och anpassa ditt beteende efter platsen, tiden och aktiviteten.

 

Allemansrättsveckan och allemansrättens dag

Allemansrätten är en förutsättning för Sveriges rika och aktiva friluftsliv. Det vill vi fira!

Mellan 19-25 september 2022 uppmärksammar vi allemansrätten extra mycket och 20 september instiftar Svenskt friluftsliv för första gången Allemansrättens dag tillsammans med Generation Pep.

#allemansrättsveckan #allemansrättensdag

Läs mer om allemansrättensveckan
läs mer om allemansrätten
 

Idag finns Skogsmullekartor i 5 naturreservat men fler är på gång.

 

Skogsmulleskartor lär dig mer om allemansrätten i naturreservaten.

Lär dig mer om allemansrätten, föreskrifter och utforska Skånska natureservat tillsammans med Skogsmulles kartor. Skogsmulle ger dig små uppdrag om du besöker platserna som finns utmärkta på kartorna. Idag finns det skogsmullekartor i 5 av våra skånska reservat så ta med er barnen ut och lär er mer om naturvett och vår vackra natur.

Skogsmulles alla kartor
Ubbalt
Allarps bjär
Skrylle
Bäckhalladalen
Kullaberg

Allemansrätten ger oss möjlighet att plocka svamp, men glöm inte att visa hänsyn till naturen och markägarna.

 

Plocka bär, svamp, nötter och ollon ?

Allemansrätten ger oss möjlighet att fritt röra oss i naturen så länge vi inte stör eller förstör. Den ger oss också möjlighet att plocka bär och svamp.

🍄 Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller.

🌰Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten. Det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd utan markägarens tillstånd.

🍄 I en del naturreservat kan det vara förbjudet att plocka svamp, kolla reglerna för respektive naturreservat.

Läs mer om allemansrätten
 
Visste du att...

Här berättar vi om saker som kan vara bra eller kul att veta om natur och naturbesök

Vandrarmussla kallas även zebramussla på grund av sina ränder. Foto: Cajza Eriksson

 

STOPPA VANDRARMUSSLAN!

Den ökända invasiva vandrarmusslan, även kallad zebramussla, har hittats i Saxtorpssjöarna i Kävlinge. Den sprider sig snabbt och kan orsaka skador för många miljoner. Musslorna fäster sig på alla hårda ytor, även på inhemska musslor och kräftor och kan då slå ut inhemska arter och förändra hela ekosystemet. Musslorna kan också täppa till kylsystem och vattenintag.

Så gör du för att stoppa spridningen:

Undvik bad i Saxtorpsjöarna, varken hund eller människa

Vid bad i Saxtorpsjöarna gäller det att se till att du inte får med dig vatten i exempelvis badleksaker, gummibåtar och liknande. Vattnet kan innehålla mussellarver eller små musslor och risken är stor att man sprider arten vidare till nästa sjö man kommer till.

Badkläder som har använts i sjöarna ska tvättas i 60 grader för att man ska vara helt säker på att inga larver överlever.
Håll utkik om du ser vandrarmusslorna på andra ställen i Skåne. Skicka då en bild på vandrarmusslorna och information om platsen till cajza.eriksson@lansstyrelsen.se eller nils.carlsson@lansstyrelsen.se
Om vandrarmusslan på Hav:s webbplats
 

Ljung. Foto: Alex Regnér

 

Månadens mat för bin och andra pollinatörer

Under september månad har många blommor blommat över. Då är det bra att vara rädd om dom som är kvar. Kanske skjuta fram gräsklippningen? Ljungen är en viktig sensommarblomma för våra pollinerare, men också rölleka, fibblor och sandvita.

filmen om säsongens olika blommor
 

Foto: Patrik Svensson

Ålgräs. Foto: Jonas Gustafsson

 

Månadens art - Ålgräs som skapar ängar under havsytan

För att besöka månadens art räcker det inte med rejäla vandringskängor, denna gång tar vi på oss cyklop och snorkel och ger oss ner under ytan till de fantastiska ålgräsängarna.Ålgräs är en marin fröväxt som fäller sina blad på hösten. Den både blommar och pollineras under ytan, växer på sandbotten och förekommer längs hela Skånes kust.

Ålgräsängar är en av våra mest produktiva naturtyper och kan liknas vid en regnskog under vatten. Naturtypen används som födosöks- och uppväxtområde samt ger skydd för många arter av fisk och ryggradslösa djur. Storväxta fiskar som torsk, havsöring och ål spenderar någon del av sitt liv i ålgräsängar.

Ålgräsängar hjälper till att minska övergödnings- och klimateffekter genom att ta upp och lagra stora mängder näringsämnen och kol. Ålgräs håller även vattnet klart genom att minska energin i vågor och strömmar och således låter partiklar sjunka till botten där sediment sedan stabiliseras av plantornas rötter och jordstammar.

De största hoten mot ålgräsängar är exploatering, övergödning och överfiske. Muddring och anläggningar kan leda till skuggning av ålgräset, som kräver god tillgång till ljus. Övergödning kan leda till att ålgräset konkurreras ut av andra arter. Överfiske av stora rovfiskar leder till att antalet småfiskar ökar. Småfiskarnas bytesdjur är betare, såsom snäckor och kräftdjur. Dessa äts upp vilket ökar förekomsten av fintrådiga alger som skuggar ut ålgräset. Överfiske kan således förstärka effekten av övergödningen.

Kontakt: Marcus Ljungdahl Brönmark

Åtgärdsprogram för Ålgräsängar
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma