I vårt nyhetsbrev finns tips om intressanta evenemang, webbinarium, åtgärder samt myndighetsinformation.
Länsstyrelsens energibrev

Hej!

Länsstyrelsen Skånes nyhetsbrev inom energiområdet syftar till att förmedla information om energibesparing och energieffektivisering inom relevanta områden för kommuner*. Här finner du tips om intressanta evenemang, webbinarium, åtgärder samt myndighetsinformation.

Detta nyhetsbrev innehåller info om:

Kommande evenemang på tema energi, bl.a. informationsmöte om energibesparande fastighetsinvesteringar - inför utbildningar som erbjuds vid fyra tillfällen i december
Inspiration för arbete med energibesparing i kommun
Beredskapsinformation (flödesschema inför MFK & arbete med att säkra samtal till 112 under elavbrott pågår)
Material & inspelningar från webbinarier om energibesparing i kommuner, vårdlokaler, storkök samt besöksnäringen
Skånska stödpaket till näringslivet i form av bl.a. företagsakuten
 

Hjälp oss gärna genom att sprida nyhetsbrevet i dina kanaler så att vi tillsammans kan plana ut kurvan!

Vi vill inte se nyhetsbrevet som en envägskanal utan vill gärna höra från er! Kontakta oss gärna kring tankar om vilka behov ni har, tips eller goda exempel som ni vill sprida. Önskemål och tips mottages gärna via energipafrestning.skane@lansstyrelsen.se

*Regeringen har gett uppdrag till länsstyrelserna att erbjuda stöd till kommuner och regioner i fråga om energibesparingsåtgärder för att minska energianvändningen. Det handlar om att sprida kunskap om effektiva åtgärder, samla in och sprida goda exempel på åtgärder samt främja samverkan som underlättar att energibesparingsåtgärder genomförs.

Aktuellt

Varje kilowattimme (kWh) räknas!

Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

Tre övergripande åtgärder som ni kan göra för att minska energianvändningen och belastningen på elsystemet:

Flytta elanvändningen från tider med hög belastning. Högbelastning är vanligen vardagar morgon (kl. 7–9) och kväll (kl. 17–19), ”plana ut kurvan” enligt bilden
Minska den totala elanvändningen.
Minska den totala energianvändningen.
 

Varje kilowattimme räknas och all energibesparing och energieffektivisering är viktig.

Illustration på högbelastning och "plana ut kurvan"

Vidare läsning:

Det här kan du göra - Tips från Energimyndigheten om åtgärder för kontorslokaler och övriga lokaler.
Frågor och svar om energiläget i Sverige
Frågor och svar om effektbrist och frånkoppling
 

Beredskapsinformation

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram ett flödesschema för processen manuell förbrukningsfrånkoppling (MFK): Flödesschema inför MFK

Arbete med att säkra samtal till 112 under elavbrott pågår

Post och Telestyrelsen (PTS) arbetar för säkra och robusta elektroniska kommunikationer som möter samhällets behov – även under svåra påfrestningar. Att kunna nå larmnumret 112 är av största vikt och därför för PTS en tät dialog med de stora teleoperatörerna. PTS arbetar just nu med att inrikta operatörernas robusthetshöjande åtgärder för att upprätthålla tillgången till 112. Detta innebär att PTS riktar in operatörernas åtgärder och försöker koordinera så att någon operatör har tillräcklig reservkraft för att upprätthålla yttäckningen i varje tätort.

PTS samverkar med E.ON som regionnätsägare för att försöka identifiera områden som behöver särskilt fokus p.g.a. utsatthet vid MFK - arbetet pågår fortsatt.

Övrig information:

Värme i lägenhet vid längre elavbrott
Värme i villa vid längre elavbrott
 

Tips till näringslivet i kommunen

En företagsakut med anledning av energikrisen har öppnats av Region Skåne med stöd av Energikontoret Skåne. Det kommer arrangeras veckovisa informationsträffar med rådgivning av energiexpert. Därutöver finansierar Regionen hållbarhetscheckar för energieffektivisering till företag och Almi erbjuder grönt lån för att stimulera satsningar som är miljömässigt hållbara.

Mer om företagsakuten

Tipsa besöksnäringen i er kommun

Här finner ni material med goda råd till besöksnäringen från ett webbinarium om att hålla energikostnaderna nere.

Presentation från webbinariumet
Webbinarium om de höga energikostnaderna
Kommande evenemang

Informationsträff fastigheter

28 november

Vid denna träff erbjuds info om en utbildning om lönsamma investeringar i kommunala fastigheter. Själva utbildningen kan man delta på runt om i Skåne antingen den 6, 8, 13 eller 15 december kl. 12 - 16.

ANMÄL DIG
 

Skånes energiting

23 november

Årets tema är ”Yes or no in my backyard – att bo nära energiproduktion”. Temat anspelar på att många tycker att det är viktigt och brådskande att göra en energiomställning, men få är villiga att ta de fulla konsekvenserna av vad det skulle innebära.

ANMÄL DIG
Veckans inspiration

Så här har vi organiserat oss för att spara energi!

Det krävs att flera förvaltningar arbetar tillsammans, i samma riktning, för att kunna genomföra erfordrade åtgärder för att minska kommunens energianvändning. Det var något som Lunds kommun tidigt insåg berättar Linda Birkedal, miljöstrateg med lång erfarenhet av att arbeta med energifrågor i Lunds kommun. För att minska kommunens energianvändning har därför en energigrupp startats. I energigruppen förväntas minst en person från varje förvaltning att delta. Även representanter från energibolaget Kraftringen och det kommunala bostadsbolaget LKF är representerade i gruppen. Linda, som är sammankallande för gruppen, berättar:

Inledningsvis har det varit en fördel att träffas ganska ofta, för att komma igång. Vi har haft digitala möten en gång i veckan. Det digitala formatet har gjort att det varit god uppslutning till mötena. Men snart kan tiden vara mogen för gruppen att träffas fysiskt.

Energigruppen utreder åtgärder och kommunikation samt återrapporterar till den Inriktnings- och samordningsfunktion (ISF) som också satts samman. I denna ISF sitter kommundirektören, tillsammans med direktörer från olika förvaltningar och avdelningschefer samt VD för det kommunala bostadsbolaget. ISF fattar inriktningsbeslut som sedan genomförs i linjeorganisationen.

Energieffektiviseringsåtgärder har redan genomförts kopplat till kommunens gatubelysning och byte av vitvaror som torkskåp. Just nu arbetar man med att genomföra energironder på alla kommunens fastigheter och objekt. Stödmaterial i form av checklistor och kommunikationsmaterial har tagits fram av energigruppen. När dessa ronder är genomförda blir sannolikt nästa utmaning som Lunds kommun ska ta sig an: energibesparing i storkök.

Nedan finns material och inspelningar från webbinarier om energibesparingar. Ett av dessa har handlat om just energieffektivt beteende i storkök.

Evenemang som skett

Hur kan kommunen spara el i vinter?

Den 9 november sände Världsnaturfonden WWF ett webbinarium som handlar om konkreta åtgärder för att minska elförbrukningen redan i vinter. Webbinariet tar upp hur kommunen bäst kan spara in på elkonsumtion utan att påverka säkerhet, trygghet, hälsa och komfort.

Inspelning från webbinariet "Så kan kommunen minska sin elförbrukning i vinter"

Workshop om energieffektiva vårdlokaler finns inspelning/material?

Den 14 november sände nätverket Belok en workshop om energieffektiva vårdlokaler. Workshopen utgår från Västfastigheters arbete gällande energieffektivisering och sammanhörande miljö- och klimatförbättringar och lyfter fram framgångsfaktorer.

Dokumentation från träffen Energieffektiva vårdlokaler

Storkök

Den 8 november genomförde Relivs en träff om energieffektivt beteende i storkök. Under träffen lyftes fokus på hur man själv kan påverka energi- och effektanvändningen i köket med den utrustning och installationer man redan har.

Inspelning från träffen Energieffektivt beteende i storkök

KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

energipafrestning.skane@lansstyrelsen.se

 
Prenumerera på nyhetsbrevet

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Instagram LinkedIn Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma