Hitta ut i Skånsk natur 

Nyhetsbrevetet som vill inspirera till hållbara besök i skånsk natur, genom tips på naturguidningar, besöksmål och sådant som är bra att tänka på som besökare.

Nyhetsbrevet upphör i sin nuvarande form

Nyhetsbrevet har kommit ut en gång i månaden med aktuella tips på månadens guidningar, årstidsanpassade besöksmål och saker som kräver extra stor hänsyn beroende på årstid. Men som en följd av årets kraftigt minskad stadsbudget till naturvården blir vi tvungna att lägga ned nyhetsbrevet i sin nuvarande form.

Vi prioriterar webben med besöksmål och kalender

Vi kommer att prioritera besöksmålsinformationen på Länsstyrelsens webbplats. Här finns alla Skånes ca 350 reservat beskrivna (vissa med utskrivbar karta). Här finns även kontaktuppgifter och länkar till samtliga naturum samt länkar till Skåneleden, skånska cykelleder och stiftelsen Skånska landskaps strövområden.

På samma ställe finns den digitala Naturguidningskalendern med många av de aktiviteter som arrangeras i naturreservat och strövområden. I fjol innehöll den drygt 900 aktiviteter, fördelat på ett 50-tal arrangörer (föreningar, naturguider, stiftelser, kommuner, naturum). Här får du dessutom vägledning kring allemansrätten och lagstiftning som rör naturen.

Kom bara ihåg denna adress så kommer du rätt: www.hittadinplats.nu

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)

följ med ut - guidningar i skånsk natur

KALENDER MED NATURGUIDNINGAR (länsstyrelsen.se)
hundratals aktiviteter, med ca 40 aktörer, i skånska naturreservat och nationalparker

Hitta din plats - tips på besöksmål

NATURRESERVAT & NATIONALPARKER (länsstyrelsen.se)

här finns alla Skånes ca 350 reservat och 3 nationalparker beskrivna (text, bild, karta)

 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i dess närhet. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 

Upptäck skånsk natur med HittaUt

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska finna checkpoints. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret så du kan ge dig ut när det passar dig. Du kan delta på egen hand eller tillsammans med andra. Välj om du vill gå, springa, cykla eller ta dig fram på annat sätt. I appen och på hemsidan kan du enkelt byta ort mellan de olika projekten för att få upp alla checkpoints.

Hitta ut Skåne
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Det är inte tillåtet att bryta grenar från levande träd. Foto: Pixabay

 

Bryt inte grenar från levande träd

Allemansrätten är en bra grej eftersom den gör så att vi alla får vara ute i skog och mark. Nu på våren är naturen extra känslig och lagom till påsk så är det bra att tänka på att det inte är tillåtet att bryta eller såga av kvistar från levande träd utan lov från markägaren. Så plocka bara kvistar som redan ligger på marken till påskriset. 🐰🌿

läs mer om allemansrätten

Grundprincipen i allemansrätten är att visa hänsyn i naturen.

 

Visa hänsyn till naturen, markägaren och varandra!

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare 💚

läs mer om allemansrätten
 
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma