Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 
 

Nyheter m.m. från länsveterinärerna

Nummer 22, maj 2019

 

I vårens nyhetsbrev tar vi bland annat upp Afrikansk svinpest och hänvisar till Jordbruksverkets nya e-tjänst för anmälan av vissa anmälningspliktiga djursjukdomar. Vi påminner också om ny förlängd karenstid för Closamectin och att det kommit en ny djurskyddslag och djurskyddsförordning där bland annat bestämmelsen om anmälningsplikten för djurhälsopersonal har förändrats. Vi uppmärksammar att smittsam digital dermatit för första gången diagnostiserats i en fårbesättning. Som vanligt så här års sammanfattar vi också vår verksamhet 2018.

Ha en skön sommar önskar vi länsveterinärer

Inger Nilsson, Marie-Louise Sjöberg och Maria Nyström

 

Beredskap mot afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa. Den finns nu i Sveriges närområde, till exempel hos vildsvin i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Tjeckien, Ungern, Ryssland och Belgien.

Jordbruksverket har en övergripande plan för hur bekämpningen ska gå till om Sverige drabbas av afrikansk svinpest. Se gärna de filmade föreläsningarna som beskriver vildsvinet, jakten och i grova drag hur bekämpningen ska gå till. Filmerna finns på Jordbruksverkets webbplats och är från seminariet som anordnades av Jordbruksverket och SVA i vintras. Vi behöver alla hjälpas åt med att sprida kunskap om hur vi kan skydda landet mot smitta och upptäcka sjukdomen på ett tidigt stadium.

När du träffar djurhållare kan du bidra genom att:

Påminna om att rapportera självdöda vildsvin till SVA via www.rapporteravilt.sva.se
Påminna om vikten av biosäkerhet och värdet av att skydda tamgrisbesättningar mot vildsvinskontakter. Hänvisa gärna till informationen om hur man skyddar sin grisbesättning på Gård och djurhälsans webbplats.
Informera hobbygrisägare som håller minigrisar eller enstaka hushållsgrisar om kravet på registrering av all grishållning. Det är viktigt att alla berörda kan nås om vi får in afrikansk svinpest i Sverige. Det finns mer information på Jordbruksverkets webbplats.
Påminna om att inte slänga matrester i skogen och att inte ställa ut ensilage eller hö med kadaverdelar i som viltfoder.
 

E-blankett för anmälan av indexfall av bekräftade fall av anmälningspliktiga djursjukdomar och smittämnen

I det förra nyhetsbrevet hänvisade vi till Jordbruksverkets pappersblanketter för anmälan om anmälningspliktiga sjukdomar. Bara några dagar senare lanserade Jordbruksverket en e-blankett för anmälan av indexfall av anmälningspliktiga sjukdomar. Numera gäller följande:

En e-blankett ersätter pappersblanketterna;

D30 för anmälan av anmälningspliktig djursjukdom
D41 för anmälningspliktig sjukdom hos fisk, blötdjur och kräftdjur
D245 för anmälningspliktig Salmonella

E-blanketten ska signeras elektroniskt av dig som anmäler med hjälp av Bank-ID.

I samband med anmälan via e-blankett skickas rapporten automatiskt via e-post till Jordbruksverket och Länsstyrelsen. Det innebär att anmälande veterinär i dessa fall inte behöver informera länsstyrelserna som tidigare.

Förändringen berör inte anmälan av klinisk misstanke av de hästsjukdomar som enligt 8 § i föreskriften SJVFS 2012:24 (Saknr K4) ska anmälas till Länsstyrelsen på blanketten D65. Förändringen berör inte heller skyldigheten enligt 9 § att informera Jordbruksverket och Länsstyrelsen inom 6 timmar om misstanke av sjukdomar som berörs av epizootilagen, zoonoslagen samt om sjukdomar som normalt inte förekommer i landet.

 

Ny förlängd karenstid

Karenstiden för slakt för läkemdlet Closamectin vet 5 mg/ml + 200 mg/ml pour-on lösning till nötkreatur har förlängts från 28 till 58 dagar. Den nya karenstiden gäller från den 19 mars. Om du nyligen förskrivit produkten, och bedömer att oanvänd produkt kan finnas kvar hos djurägare, bör du informera dessa om den nya karenstiden.

Du vet väl att du kan prenumerera på Läkemedelsverkets nyhetsbrev för veterinärer.

 
Sommarkalvar
 

Ny djurskyddslag

Den 1 apri 2019 började den nya djurskyddslagen med tillhörande djurskyddsförordning att gälla.

Du som djurhälsopersonal berörs bland annat av bestämmelsen om när du ska anmäla missförhållanden till Länsstyrelsen. Bestämmelsen i den nya lagen finns i kapitel 8 och har beteckningen 18 §. Kriterierna för när djurhälsopersonalen ska anmäla till Länsstyrelsen har ändrats något i förhållande till tidigare skyldighet. Du som tillhör djurhälsopersonalen ska numera, när du i din yrkesutövning har anledning att anta att djur inte hålls eller sköts i enlighet med djurskyddslagstiftningen, anmäla detta till Länsstyrelsen, om inte bristen är lindrig och rättas till omgående.

 

Ny klövsjukdom på svenska får

Smittsam digital dermatit hos får (Contagious ovine digital dermatitis, CODD) har för första gången diagnostiserats i en svensk besättning. Sjukdomen, som är vanlig i Storbritannien, orsakas av bakterier som ger avlossning av klövkapseln och därmed även kraftig hälta. Förutom att det är mycket smittsamt är den även mycket svår att behandla och det finns idag ingen metod för att sanera bort sjukdomen från drabbade besättningar.

Även om ett svenskt fall av smittsam digital dermatit nu bekräftats så bedöms sjukdomen vara mycket ovanlig i Sverige. Ett stort antal får i Sverige undersöks årligen av veterinärer via Klövkontrollen utan att symtom på sjukdomen tidigare har setts. Det är oklart om sjukdomen kommit till Sverige via importerade livdjur eller om smitta har skett via nötkreatur som kan ha klövsjukdomen digital dermatit som man tror orsakas av samma bakterier.

Läs mer om CODD på SVA:s webbplats.

 
Rapsfält
 

Vår verksamhet 2018

Genom den årliga rapporteringen till de centrala verken och till regeringen ger vi en bild av vad vi gjort under året. Här följer några av aktiviteterna på veterinär- och djurskyddsenheten under förra året.

Smittskydd

Sverige är sedan 2014 friförklarat från bovin virusdiarré (BVD). Övervakning pågår dock fortfarande och sker via frivillig anslutning till ett kontrollprogram som drivs av Växa Sverige. Om en besättning inte är ansluten till programmet omfattas den istället av Jordbruksverkets föreskrifter om obligatorisk övervakning. Vid Länsstyrelsens kontroll sommaren 2018 fanns det tre nötbesättningar som inte var anslutna till det frivilliga kontrollprogrammet. Efter skriftliga uppmaningar och vitesförelägganden är sedan årsskiftet 2018/2019 samtliga besättningar i länet anslutna till Växas kontrollprogram.

En del sjukdomar ska anmälas till Länsstyrelsen redan vid klinisk misstanke och under förra året rapporterades 6 kvarkamisstankar. Det kom även in en anmälan om misstänkt virusabort (EHV-1) som visade sig vara anaplasma. Under året rapporterades också 36 indexfall av salmonellapositiva katter.

Djurhälsopersonal och hästpass

Under året kontrollerade Länsstyrelsen 17 veterinärer som skriver ut läkemedel till livsmedelsproducerande djur inklusive häst. Länsstyrelsen valde att huvudsakligen kontrollera veterinärer som hade ordinerat läkemedel som endast får användas under särskilda förutsättningar. Det kan vara substanser som är förbjudna att användas till livsmedelsproducerande djur eller som får användas först efter provtagning. Det riskbaserade kontrollurvalet gjordes genom att använda Jordbruksverkets djursjukdata-system, DAWA. Länsstyrelsen kontrollerade kravet om provtagning, då Kinoloner använts, och om valet hade motiverats i journalen.

Ibland ordinerar veterinärer substanser som inte får användas till livsmedelsproducerande djur till häst. Det är tillåtet om det av hästpasset framgår att hästen inte får användas för livsmedelsproduktion. Innan förskrivningen ska veterinären kontrollera hästpasset och det är då lämpligt att notera i journalen att kontrollen har gjorts. Årets tillsyn omfattade bland annat granskning av journaler från sex veterinärer och även de aktuella hästpassen. Länsstyrelsen kunde tyvärr konstatera att inte någon av de veterinärer som kontrollerades hade fyllt i hästpasset.

Livsmedel, foder och läkemedelshantering i primärproduktionen

Under 2018 genomförde Länsstyrelsen 69 kontroller av livsmedel i primärproduktionen. I samband med dessa kontrollerades även de som är foderproducenter. Djurhållarnas läkemedelshantering kontrollerades i 27 nöt-, 7 gris- och 3 fårbesättningar. Endast vid 7 kontroller kontaterades brister, vilka huvudsaklingen bestod i att djurhållarens journalföring inte var fullständig.

 
Picknicksfat
Djurskydd

Länsstyrelsen ska arbeta för fler och bättre djurskyddskontroller. På grund av bland annat övertagandet av de nya arbetsuppgifterna från Polismyndigheten var det inte möjligt att öka antalet genomförda kontroller 2018. Det totala antalet djurskyddskontroller för 2018 var 620, vilket är något färre än föregående år då motsvarande siffra var 635. Tillsammans med Polisen har 18 djurtransporter kontrollerats. Länsstyrelsen har under 2018 fattat 51 beslut om åtgärder som djurhållare ska göra för att komma tillrätta med djurskyddsbrister. Länsstyrelsen har också medgett 60 tillstånd för verksamheter med djur såsom hunddagis, kennel eller ridskola m.m.

Under året har Länsstyrelsen fattat 24 beslut om att omhänderta djur. Ett beslut gällde lantbrukets djur och resten hund eller katt. Länsstyrelsen har meddelat tre förbud att ha hand om samtliga djur, sju om klövbärande djur och ett om hund. Fyra ansökningar om upphävande av förbud att ha hand om djur kom in under 2018. Inte i något fall kunde Länsstyrelsen tillmötesgå sökanden och upphäva beslutet.

 

Om du byter arbetsplats eller flyttar

Du som är djurhälsopersonal ska meddela Jordbruksverket när du byter namn, adress, telefonnummer eller arbetsplats. Skicka information om vilka ändringar det gäller till veterinarfragor@jordbruksverket.se eller till Jordbruksverket, 551 82 Jönköping.

Bestämmelsen finns i Jordbruksverkets föreskrifter med saknummer D8. Blankett D143 för ändamålet finns på Jordbruksverkets webbplats.

 

Upptäcker du att djur inte sköts på rätt sätt?

Du som tillhör djurhälsopersonalen är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker eller ser att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt. Du kan göra en anonym anmälan om du vill.

Anmälan görs till djurskyddshandläggarna på telefon 010-223 61 23 eller via webben. Vi har telefontid på tisdagar och fredagar mellan klockan 9.00-11.00. Ange om möjligt rätt adress, eller en noggrann vägbeskrivning så underlättar du för oss. Anmälan via e-post görs till djurskydd.jonkoping@lansstyrelsen.se

Tänk på att du inte kan vara anonym när du skickar in din anmälan via e-post. Om situationen är akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta Polisen i stället.

För information om hur Länsstyrelsen i Jönköpings län behandlar personuppgifter, se www.lansstyrelsen.se/dataskydd

 

Veterinära författningshandboken

När du behöver titta i någon författning som rör det veterinära området hittar du Veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats. Du kan även prenumerera på nya författningar genom att anmäla dig på Jordbruksverkets webbplats.

 
 

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon 010-22 36 000
E-post jonkoping@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter
 
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 

Postman