Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 
 

Nyheter m.m. från länsveterinärerna

Nummer 24, februari 2020

 

Medan vi alla väntar på ljusare tider tänker vi att ett nyhetsbrev från oss kan lysa upp tillvaron lite.

I detta nyhetsbrevet vill vi uppmärksamma dig på att det kommer ny lagstiftning på både smittskydds- och djurläkemedelsområdet. Även om den nya lagstiftningen inte ska tillämpas förrän 2021 respektive 2022 går tiden ibland fortare än man önskar. Det kan vara bra med mental förberedelse. Det har kommit en ny rekommendation om behandling av fjäderfä från Läkemedelsverket och filmen om epizootiutrustning har uppdaterats. Vi påminner om vad som gäller om tystnadsplikt och sekretess i era verksamheter samt redogör för några av de aktiviteter som vi på veterinär- och djurskyddsenheten genomförde förra året.

Tidiga vårhälsningar från länsveterinärerna

Inger Nilsson, Maria Nyström och Marie-Louise Sjöberg

 

Ny smittskyddslagstiftning 2021

EU:s nya djurhälsoförordning ska börja tillämpas den 21 april 2021. Djurhälsoförordningen omfattar bland annat regler om sjukdomsövervakning, sjukdomsbekämpning och villkor för djurförflyttningar. Regeringen tillsatte därför i slutet av 2018 en utredning för att se över den svenska lagstiftningen om smittsamma djursjukdomar. Syftet är att anpassa lagstiftningen till EU:s djurhälsoförordning samt att få en modern och sammanhållen lagstiftning med tydlig systematik som säkerställer ett gott smittskydd. Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2020. Samtidigt arbetar Jordbruksverket för fullt med att bland annat anpassa sina föreskrifter på området och att ta fram information om den nya djurhälsolagstiftningen.

Du kan läsa mer om regeringens uppdrag på regeringen.se och mer om djurhälsoförordningen på Jordbruksverkets webbplats.

 

Ny lagstiftning om läkemedel för djur 2022

Även nuvarande lagstiftning om läkemedel för djur ska ses över och anpassas till två EU-förordningar som ska tillämpas från och med den 28 januari 2022. I september förra året tillsatte därför regeringen en särskild utredare som ska lämna sitt förslag senast den 30 september 2020. En viktig fråga för utredningen är att lagstiftningen säkerställer en fortsatt ansvarsfull användning av antibiotika och bekämpning av antibiotikaresistens. Läs mer i Regeringskansliets pressmeddelande

 
 

Ny rekommendation för behandling och förebyggande av infektioner hos fjäderfä

Läkemedelsverket, tillsammans med nationella experter, har tagit fram en ny rekommendation för behandling och profylax av infektioner hos fjäderfä. Rekommendationen innhåller bland annat råd om vacciner som en del i det förebyggande arbetet och råd om lämplig läkemedelsbehandling av sjukdom när det behövs. Du hittar Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer, veterinär läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats..

 

Film om epizootiutrustning

SVA har uppdaterat filmen om epizootiutrustningen så att den visar aktuellt innehåll. Filmen finns tillgänglig på SVA:s youtube-kanal och på epiwebb.se.

Utrustning finns i Länsstyrelsens epizootiförråd. Om du behöver använda epizootiutrustning kontaktar du länsveterinären, 010-223 60 00, under dagtid och Länsstyrelsens tjänsteman i beredskap (TiB) utanför kontorstid. Länsstyrelsens TiB nås via SOS Alarm på telefonnummer 0771-800 900.

 
Epizootiutrustning
 

Tystnadsplikt och sekretess

Du som tillhör djurhälsopersonalen har tystnadsplikt i din yrkesutövning. Detta gäller också övrig personal på kliniken, till exempel djurvårdare, hovslagare utan godkännande och praktikanter.

Tystnadsplikten innebär att du inte får berätta om eller använda dig av information som rör kunders drifts- och affärsförhållanden. Den personal som är direkt involverad i vården av djuret får dock diskutera behandlingen i syfte att ge så god och säker vård som möjligt.

Tystnadsplikten bryts av anmälningsplikt enligt lag. All djurhälsopersonal är till exempel skyldig att anmäla till länsstyrelsen om man finner anledning att anta att djur inte hålls eller sköts i enlighet med djurskyddslagen. Du är också skyldig att lämna ut uppgifter som länsstyrelsen behöver för tillsynen av djurhälsopersonalen.

För dig som är enskilt anställd gäller det som står om tystnadsplikt i lag (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård.

För statligt anställd djurhälsopersonal gäller bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Den så kallade uppdragssekretessen hindrar i stor utsträckning att man lämnar ut uppgifter. Även för de statligt anställda bryts dock sekretessen av anmälningsskyldighet enligt lag.

 

Vad gjorde vi 2019?

Vi har precis rapporterat vad vi gjorde 2019 till de centrala verken och till regeringskansliet. Här får även du del av några av aktiviteterna på veterinär- och djurskyddsenheten under förra året.

Smittskydd

Under året har vi granskat hygienplaner vid nio av klinikerna i länet. För att vara ändamålsenlig och ge stöd till personalen behöver hygienplanen beskriva hur arbetet med att förebygga smittspridning i just din specifika verksamhet ska bedrivas. Åtta hygienplaner bedömdes vara anpassade till verksamheten och en delvis anpassad. Flera var informativa och läsvänliga. Samtliga behövde dock kompletteras på flera punkter, bland annat årlig uppdatering. Läs mer om vad som ska ingå i en hygienplan i Jordbruksverkets föreskrift K112. SVA har samlat användbara länkar om vårdhygien på sin webbplats.

Under 2019 deltog Länsstyrelsen i ett nationellt projekt om kontroll av särskilda hygienregler på hästanläggningar med besöksverksamhet. Inom projektet kontrollerades fem anläggningar med ridskola, hästuthyrning och/eller turridning i länet. På tre av anläggningarna saknades torkmöjligheter av engångskaraktär samt handdesinfektionsmedel. På två anläggningar bedömdes informationen om besöksreglerna kunna bli bättre för personal och besökare.

 
Hästpass

Ett annat nationellt projekt där Länsstyrelsen i Jönköping deltog handlade om fullständiga kontroller av hästpass. Kontroll av hästpass till 25 hästar genomfördes på samma anläggningar som ovan. En fullständig kontroll innebär kontroll av bland annat att hästen har ett hästpass, att passet och hästen hör ihop, att passet kan visas vid kontrollen, att passet är komplett, att hästen finns i den centrala hästdatabasen och att uppgifterna är uppdaterade. Länsstyrelsen konstaterade relativt få brister vid kontrollerna. Några hästar fanns inte i den centrala hästdatabasen och någon importerad häst var inte tilläggsregistrerad. Däremot framkom att många hästhållare inte visste om att passet ska skickas in till den registerförande organistaionen när hästen dött eller avlivats. Länsstyrelsen kontrollerar även hästpass i samband med djurskyddskontroller. De kontrollerna omfattar oftast att hästen har ett hästpass och att det är tillgängligt.

Läkemedel

Under året genomfördes totalt 30 kontroller av hantering och användning av läkemedel i djurbesättningar, varav 9 besättningar med villkorad läkemedelsanvändning. Nytt för året var kontroll av läkemedel i hästverksamheter. I samband med de två länsstyrelsegemensamma projekten valde Länsstyrelsen att även kontrollera hanteringen och användningen av läkemedel i dessa anläggningar. Länsstyrelsen kunde konstatera att det i samtliga fem verksamheter fanns brister i djurhållarens dokumentering av läkemedelsbehandlingar och dödsfall. Att bristerna rättas till har följts upp, alternativt följs upp 2020.

Livsmedel

Länsstyrelsen genomförde 65 kontroller av livsmedel i primärproduktionen under 2019, vilket är ungefär samma antal som året innan. I samband med 22 av livsmedelskontrollerna kontrollerades också verksamheternas foderhantering.

Under 2019 genomförde Länsstyrelsen även revision av den lokala livsmedels-kontrollen i fyra av länets kommuner. Särskilt fokus var dricksvattenområdet och intervjuer samt dokumentgranskning kompletterades därför med en skugg-kontroll på ett vattenverk i respektive kommun.

 
Djurskydd

Det totala antalet djurskyddskontroller för 2019 var 603, vilket är något färre än föregående år då motsvarande siffra var 620. Tillsammans med Polisen har 11 djurtransporter kontrollerats, 7 färre än 2018. Länsstyrelsen har under 2019 fattat 60 beslut om åtgärder som djurhållare ska göra för att komma till rätta med djurskyddsbrister. Länsstyrelsen har också medgett 43 tillstånd för verksamheter med djur såsom hunddagis, kennel eller ridskola m.m.

Under året har Länsstyrelsen fattat 45 beslut om att omhänderta djur, vilket tyvärr är nästan dubbelt så många som 2018 (24). Fem beslut gällde lantbrukets djur, tre häst, 34 hund eller katt och tre övriga djur (råtta, kanariefåglar m.m.). Länsstyrelsen har meddelat två förbud att ha hand om katter, ett om klövbärande djur och ett om klöv- och hovbärande djur. Detta är glädjande nog mindre än hälften av antalet djurförbud som meddelades 2018 (10). Fem ansökningar om upphävande av förbud kom in under 2019. I ett av fallen kunde Länsstyrelsen tillmötesgå sökanden och upphäva beslutet.

 

Om du byter arbetsplats eller flyttar

Du som är djurhälsopersonal ska meddela Jordbruksverket när du byter namn, adress, telefonnummer eller arbetsplats. Skicka information om vilka ändringar det gäller till veterinarfragor@jordbruksverket.se eller till Jordbruksverket, 551 82 Jönköping.

Bestämmelsen finns i Jordbruksverkets föreskrifter med saknummer D8. Blankett D143 för ändamålet finns på Jordbruksverkets webbplats.

 

Veterinära författningshandboken

När du behöver titta i någon författning som rör det veterinära området hittar du Veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats. Du kan även prenumerera på nya författningar genom att anmäla dig på Jordbruksverkets webbplats.

 
 

Upptäcker du att djur inte sköts på rätt sätt?

Du som tillhör djurhälsopersonalen är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker eller ser att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt. Du kan göra en anonym anmälan om du vill.

Anmälan görs till djurskyddshandläggarna på telefon 010-223 61 23 eller via webben. Vi har telefontid på tisdagar och fredagar mellan klockan 9.00-11.00. Ange om möjligt rätt adress, eller en noggrann vägbeskrivning så underlättar du för oss. Anmälan via e-post görs till djurskydd.jonkoping@lansstyrelsen.se

Tänk på att du inte kan vara anonym när du skickar in din anmälan via e-post. Om situationen är akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta Polisen i stället.

För information om hur Länsstyrelsen i Jönköpings län behandlar personuppgifter, se www.lansstyrelsen.se/dataskydd

 
 

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon 010-22 36 000
E-post jonkoping@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter
 
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 

Skickat med Paloma