Nyhetsbrev från Länsstyrelsen och F-samverkans aktörer

Tipsa en vän

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Nytt om covid-19

Ett nyhetsbrev från aktörerna inom

Nr 3 2021-03-23

Det här nyhetsbrevet är ett gemensamt utskick från aktörerna inom F-samverkan. Syftet är att ge länets olika aktörer stöd i arbetet med att minska smittspridningen av Covid-19. All information är öppen och det är fritt att dela nyhetsbrevet vidare. Vill du inte ha nyhetsbrevet framöver kan du avregistrera dig.

 

Aktuellt just nu

Foto: Symbolbilder

handla ensam och minska trängseln 

Coronaläget i länet

Denna veckas lägesbild visar att provtagningen av covid-19 ligger på en ny rekordnivå. Totalt togs närmare 12 000 prover varav antalet bekräftade fall ligger på en fortsatt hög nivå med cirka 14 %. Nytt för denna vecka är att vi även redovisar en första analys av allmänhetens uppfattning av trängsel.

Dataunderlaget kommer från den enkät som Länsstyrelsen i samverkan med F-samverkans aktörer tagit fram. Glädjande är att svarsdeltagandet och engagemanget är högt Cirka 2500 svar har kommit in än så länge och en första analys visar att:

Yngre åldersgrupper (20-35 år) verkar i högre grad anse att andra sköter sig sämre än vad äldre åldersgrupper (70+) gör.

Trängsel upplevs framför allt förekomma i matbutiker och andra affärer, men också till viss del på arbetet, i skolor, gym och matställen.

Kommuner som sticker ut med en högre andel rapporterad trängsel är Habo, Jönköping, Värnamo, Sävsjö, Vaggeryd och Tranås. Dessa har en inrapporterad trängsel på omkring 45-50%. Resterande kommuner ligger på omkring 20-40%


Hela lägesbilden hittar du via länken nedan.

till lägesbilden
 

Foto:Pixabay

Vad vet vi och vad kan vi göra tillsammans?

Covid-19 och utsatta grupper

Kunskaperna om hur coronapandemin påverkar samhällets mest utsatta ökar allteftersom tiden går. Med anledning av det bjuder Länsstyrelsen i samarbete med F-samverkans aktörer in till en digital konferens för civila samhället.

Undersökningar visar att socialt och ekonomiskt svaga grupper i samhället i högre utsträckning tenderar att bli smittade och även sjukare än genomsnittet. Erfarenheter från exempelvis svininfluensan visar också att dessa grupper i mindre utsträckning vaccinerade sig.

Hur kan vi samarbeta och tillsammans minska smittspridningen och öka vaccinationsgraden bland medborgarna i vårt län?
Vi inleder med en kort föreläsning av Magnus Karlsson som är professor och chef för Centrum för civilsamhällesforskning och har nyligen publicerat en artikel om hur pandemin har påverkat personer som lever i utanförskap. Därefter går vi in på lägesbilden i länet och vilka verktyg som civilsamhällets organisationer behöver för att kunna vara en del i kampen mot Covid-19.

anmälan och info
 

Foto: Pixabay

Länsstyrelsen tar hjälp av allmänheten i arbetet med att minska smittspridningen

Enkät om upplevelser av trängsel

Det är en fortsatt hög smittspridning av covid-19 i Jönköpings län och vikten av att allmänheten följer rekommendationerna blir allt viktigare. Med en digital enkätundersökning prövar därför Länsstyrelsen i samverkan med F-samverkans aktörer, att ta hjälp av allmänheten för att minska smittspridningen.

På uppdrag av regeringen följer länsstyrelserna upp efterlevnaden av rekommendationer, riktlinjer och råd som utfärdats av Folkhälsomyndigheten. Syftet är att regeringen löpande ska få uppdateringar från regionen om efterlevnaden för att på så sätt kunna vidta nödvändiga åtgärder för att få stopp på smittan.

Enkäten finns tillgänglig via länken nedan och för att få ett så bra underlag som möjligt går det att svara vid flera tillfällen.

mer info
 

Information till chefer och ledare på arbetsplatser i Jönköpings län

Provtagning av när- och hushållskontakter

Nu ökar antalet fall av covid-19, både i vårt län och i större delen av landet. För att motverka smittspridningen införs nu intensifierad smittspårning i miljöer där vi vet att smittan lätt sprids, som på arbetsplatser. Detta innebär att personer som varit i närkontakt med en smittsam person rekommenderas provtagning, även utan symtom.

I riskmiljöer som arbetsplatser och vissa andra verksamheter (till exempel institutioner, kriminalvård, idrottssammanhang) rekommenderas provtagning av närkontakter. En närkontakt definieras som en person varit inom 2 meters avstånd från en smittsam person i mer än 15 minuter (sammanlagt under ett dygn). Avgränsningen av vilka personer som ska provtas görs i samråd mellan index och smittspåraren. I regel är det inte aktuellt att provta en hel arbetsplats, utan endast de som varit närmast index.

Närkontakter uppmanas boka tid för provtagning så snart som möjligt. I de flesta fall räcker det med ett prov, men om provet tas mycket kort tid (<3-4 dygn) efter sista kontakt med den smittsamma personen (och är negativt) kan ytterligare ett prov behövas. Om det gått mer än 7 dagar från misstänkt smittotillfälle behövs inget prov.

För barn som är närkontakter rekommenderas provtagning av symtomfria från högstadieålder och uppåt.

Läs gärna information till chefer och ledare vid nyupptäckta fall av covid-19.

Provtagning av hushållskontakter
Hushållskontakter rekommenderas provtagning före återgång till arbete/skola, även utan symtom. Prov tas 5-7 dagar efter indexfallets provtagningsdatum. Hushållskontakten måste fortsätta vara hemma tills provsvaret är klart. Om symtom tillkommer efter negativt test behöver nytt prov tas. För barn som är hushållskontakter rekommenderas provtagning av symtomfria från högstadieålder och uppåt.

 

nytt stöd beslutat av staten

Omsättningsstöd till handelsbolag

Regeringen har fattat beslut om att införa ett omsättningsstöd till handelsbolag som har fått ett större omsättningstapp till följd av coronapandemin kan ansöka om ekonomiskt stöd. Länsstyrelsen handlägger stödet men du gör din ansökan hos Boverket.

Stödet ger ersättning för förlorade intäkter från mars till december 2020 och januari till februari 2021 och går att sökas från och med den 29 mars.

Mer information om stödet hittar du via länken nedan.

mer info
 

Kom ihåg att det är
ALLAS ansvar att minska smittspridningen.

Följ rekommendationerna.
Tvätta händerna. Håll avstånd. Stanna hemma om du är sjuk.

Hiss eller diss?

Tyck gärna till om detta nyhetsbrev

0 1
 

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Hamngatan 4, Jönköping

 

Telefon: +46 (0)10-22 36 000

E-post covid19.jonkoping@lansstyrelsen.se

www.lansstyrelsen.se/jonkoping

Facebook Twitter

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma