Höstens nyheter för djurhälsopersonal
 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 
 

Nyheter m.m. från länsveterinärerna

Nummer 25, september 2021

 

I det här nyhetsbrevet ägnar vi en stor del åt att uppmärksamma dig på den nya lagstiftningen om djurhälsa och smittskydd som började tillämpas den 21 april 2021. Det gäller både EU-lagstiftning och kompletterande nationell lagstiftning. Extra information finns om föreskriften att anmäla sjukdomar (K12) och föreskrifterna om paratuberkulos (K28) och PRRS (K29). Du kan läsa mer om och anmäla dig till en digital konferens om antibiotikaresistens.Vi hänvisar också till information från Jordbruksverket om journalföring och illegal införsel samt information från Livsmedelsverket om slakt av bison.

Hälsningar från länsveterinärerna

Torsten Jakobsson, Marie-Louise Sjöberg och Maria Nyström

 

Digital konferens om antibiotikaresistens

Nordic Vets Against AMR anordnar en två halvdagars digital konferens den 12-13 oktober 2021. Läs mer och anmäl dig här.

 

Ny lagstiftning om djurhälsa och smittskydd

Den 21 april 2021 började större delen av EU:s nya djurhälsoförordning (AHL, Animal Health Law) att tillämpas. När det gäller vissa delar, till exempel förflyttning av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte, ska dessa dock tillämpas först från och med den 21 april 2026.

Förordningen är en ramlag som kompletteras av flera så kallade delegerade akter och genomförandeakter. Den nya förordningen innebär bland annat att lagstiftning som tidigare funnits på nationell nivå har flyttats till EU-lagstiftningen. För att anpassa den nationella lagstiftningen till EU:s nya djurhälsolagstiftning och för att kunna bibehålla Sveriges goda djurhälsoläge har Jordbruksverket behövt ändra och upphäva men även anta nya föreskrifter på djurhälsoområdet. Mycket arbete är redan gjort men en del återstår.

Observera att epizootilagen (1999:657) och zoonoslagen (1999:658) med tillhörande förordningar fortfarande gäller. De gäller tills det kommer en ny nationell djurhälsolag med förordning.

Det finns en webbutbildning om AHL på Jordbruksverkets webbplats. Den går igenom hur lagstiftningen är uppbyggd och vad den innehåller.

Prenumerera gärna på aktuell information om AHL på Jordbruksverkets webbplats. Informationen är särskilt anpassad för veterinärer. Sidan uppdateras löpande och du får nyheterna direkt i din e-postlåda.

 

Jordbruksverkets föreskrifter anpassade till AHL

Flera av Jordbruksverkets gamla välkända föreskrifter som berör dig i din vardag har anpassats och samlats i nya föreskrifter. Det gäller till exempel K4 om anmälningsplikt. Några nya har tillkommit, till exempel föreskrifter om paratuberkulos och PRRS, och ett fåtal, till exempel K112 om hygien, har endast justerats. Du hittar föreskrifterna som vanligt i den veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats.

Det kommer fler nya och ändrade föreskrifter. Det gäller till exempel föreskrifter med bestämmelser om bekämpning av sjukdomar.

 

Detta är Jordbruksverkets nya föreskrifter med anledning av AHL:

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2021:13) om registrering, godkännande, spårbarhet, förflyttning, införsel samt export med avseende på djurhälsa, saknr JK3

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2021:10) om biosäkerhetsåtgärder samt anmälan och övervakning av djursjukdomar och smittämnen, saknr K12.
Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2021:14) om användning av veterinärmedicinska läkemedel för förebyggande och bekämpning av vissa djursjukdomar, saknr K13
Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2021:23) om åtgärder för att förhindra spridning av sjukdomen paratuberkulos hos nötkreatur i svenska anläggningar, saknr K28
Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2021:24) om åtgärder för att förhindra spridning av sjukdomen porcint reproduktivt och respiratoriskt syndrom (PRRS) hos gris i svenska anläggningar, saknr K29
Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2021:8) om nötkreatur, grisar, hästar, får och getter som används till avel, saknr M10

 

Genom de nya föreskrifterna upphävs ett stort antal av Jordbruksverkets ”gamla” föreskrifter. Dessutom upphävs Lantbruksstyrelsens kungörelse (LFS 1980:9) om smittreningsåtgärder m.m. för den som kommer från land där mul- och klövsjuka förekommer genom SJVFS 2021:7 med saknr K72:1.

 

Föreskrifter som ändrats för att anpassas till AHL

Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2017:8) om exportkarantän för hästar inför export till tredjeland, saknr J141
Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2013:14) om förebyggande och särskilda åtgärder avseende hygien m.m. för att förhindra spridning av zoonoser och andra smittämnen, saknr K112
Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1992:38) om kontroll av amerikansk yngelröta, varroasjuka och trakékvalster hos bin, saknr Y12

 

 

Föreskrifter om biosäkerhet samt anmälan och övervakning av smittsamma sjukdomar, K12

Bestämmelser om anmälan av smittsamma djursjukdomar och smittämnen finns i epizootilagen, zoonoslagen och i Jordbruksverkets föreskrifter. Föreskriften K4 som tidigare kompletterade anmälningsskyldigheten i epizooti- och zoonoslagen är nu upphävd genom den nya föreskriften K12. Skyldigheten att anmäla är i stort sett samma som tidigare för djurhälsopersonal samt laboratorie- och obduktionsverksamhet. Ett fåtal nyheter finns dock. Läs mer om vad som nu gäller på Jordbruksverkets webbplats.

Glöm inte bort att du som anmäler kliniska misstankar till Länsstyrelsen kan göra det via vår e-tjänst. Lägg gärna sidan som favorit i din telefon.

 
 

Föreskrifter om paratuberkulos och PRRS

Nya bestämmelser om paratuberkulos och PRRS finns i Jordbruksverkets föreskrifter med saknr K28 respektive K29. Föreskrifterna började gälla den 1 september i år. Syftet med reglerna är att förhindra att sjukdomarna kommer in i och sprids bland svenska gris- och nötkreatursanläggningar, så att vi därmed fortsatt kan hålla Sverige fritt från smitta.

Det är nationella bestämmelser som gäller när nötkreatur respektive grisar flyttas in i och mellan svenska anläggningar. Det är inte införselregler. Sverige kan inte ställa krav, som går utöver EU:s krav, på avsändaranläggningar i ett annat land. Eventuella risker med djur från andra länder hanteras därför genom föreskrifterna efter att djuren kommit in i landet.

Generellt är grisanläggningar i Sverige att betrakta som fria från PRRS och svenska nötkreatursanläggningar bedöms ha dokumenterat god status avseende paratuberkulos enligt kriterierna i föreskrifterna. Grisar och nötkreatur som kommer från anläggningar som inte uppfyller kriterierna för frihet respektive dokumenterat god status behöver bland annat isoleras och provtas enligt de nya reglerna.

Läs mer i Jordbruksverkets pressmeddelande om föreskrifterna och på Jordbruksverkets webbplats om de nya bestämmelserna för paratuberkulos och PRRS.

 

Anmälan av illegal införsel

I Nyhetsbrev för djurhälsopersonal nr 23, november 2019 informerade Länsstyrelsen om Jordbruksverkets broschyr om anmälan av illegal införsel. Vissa delar av innehållet i broschyren är felaktigt och broschyren tillhandahålls inte längre. I information från Jordbruksverket kan du läsa om vad som gäller om tystnadsplikt i relation till skyldighet att anmäla.

Utskick veterinärer dec 2020

Särskild information till hund- och kattveterinärer

 
 

Informationsblad om journalföring för djurhållare

Länsstyrelserna har tagit fram ett informationsblad om journalföring riktat till djurhållare. Kravet på journalföring gäller alla som har livsmedelsproducerande djur oavsett hur många djur man har. Kravet gäller den som har hästar om inte hästen har tagits ur livsmedelskedjan. Det framgår i så fall av hästpasset.

Informationsblad om journalföring för djurhållare

 

Djurskydd vid slakt av bison

Då amerikansk bison inte klassas som jaktbara i Sverige, faller de vid bedövning och avlivning under samma lagstiftning om djurskydd som tama hov- och klövdjur. Det har dock saknats lättillgänglig information om vilka krav som ställs på djurskyddet vid slakt av bison. Lagstiftningen är något svårmanövrerad i frågan och Livsmedelsverket har därför sammanställt information om vad som gäller vid slakt av bison. Du kan läsa mer här.

 

Om du byter arbetsplats eller flyttar

Du som är djurhälsopersonal ska meddela Jordbruksverket när du byter namn, adress, telefonnummer eller arbetsplats. Skicka information om vilka ändringar det gäller till veterinarfragor@jordbruksverket.se eller till Jordbruksverket, 551 82 Jönköping.

Bestämmelsen finns i Jordbruksverkets föreskrifter med saknummer D8. Blankett D143 för ändamålet finns på Jordbruksverkets webbplats.

 

Veterinära författningshandboken

När du behöver titta i någon författning som rör det veterinära området hittar du Veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats. Du kan även prenumerera på nya författningar genom att anmäla dig på Jordbruksverkets webbplats.

 
 

Upptäcker du att djur inte sköts på rätt sätt?

Du som tillhör djurhälsopersonalen är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker eller ser att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt. Du kan göra en anonym anmälan om du vill.

Anmälan görs till djurskyddshandläggarna på telefon 010-223 61 23 eller via webben. Vi har telefontid på tisdagar och fredagar mellan klockan 9.00-11.00. Ange om möjligt rätt adress, eller en noggrann vägbeskrivning så underlättar du för oss. Anmälan via e-post görs till djurskydd.jonkoping@lansstyrelsen.se

Tänk på att du inte kan vara anonym när du skickar in din anmälan via e-post. Om situationen är akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta Polisen i stället.

För information om hur Länsstyrelsen i Jönköpings län behandlar personuppgifter, se www.lansstyrelsen.se/dataskydd

 
 

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon 010-22 36 000
E-post jonkoping@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter
 
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 
Do not click this link

Skickat med Paloma