Aktuell höstnyhet
 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 
 

Nyheter m.m. från länsveterinärerna

Nummer 26, november 2021

 

Vi vill gärna förmedla nyheter om det aktuella läget för fågelinfluensa och Newcastlesjuka. Därför blir det denna gången ett kort nyhetsbrev.

Hälsningar från länsveterinärerna

Torsten Jakobsson, Marie-Louise Sjöberg och Maria Nyström

 

Förhöjd risk för fågelinfluensa, skyddsnivå 2 i delar av Jönkjöpings län

Nu är det förhöjd risk för fågelinfluensa i hela Sverige och risken är extra hög i södra Sverige. Viruset cirkulerar hos vilda fåglar och därmed ökar risken för att även tamfåglar blir smittade. Jordbruksverket har beslutat att höja skyddsnivån till nivå 2 i vissa delar av södra Sverige för att skydda svenska fågelbesättningar.

Skyddsnivå 2 innebär att alla fjäderfä ska hållas inomhus. Om detta undantagsvis inte går att genomföra, eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande, kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute. Det är viktigt med en utökad övervakning av hälsoläget för att djurhållaren tidigt ska kunna upptäcka misstänkta fall av fågelinfluensa.

Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade. Hobbyflockar är alla fåglar som hålls i fångenskap där exempelvis ägg och kött enbart används i det egna hushållet eller andra fåglar exempelvis sällskapsfåglar som papegojor. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd utomhus.

De län där skyddsnívå 2 gäller är, förutom del av Jönköpings län (ett område på 20 kilometer närmast Vättern) även Blekinge, Gotlands, Hallands, Kalmar, Skåne, Stockholms, Södermanlands, Uppsala, Västra Götalands, Örebro och Östergötlands län.

Läs mer om det aktuella läget på Jordbruksverkets webbplats och SVA:s webbplats. På Jordbruksverkets webbplats finns det en bra karta som visar de områden där skyddsnivå 2 gäller.

 

Newcastlesjuka i Sverige

Newcastlesjuka har konstaterats hos en fjäderfärbesättning i Örebro län.

Jordbruksverket har beslutat om restriktioner och skyddszoner. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.

 

Vem gör vad?

Både fågelinfluensa och Newcastlesjuk är epizootisjukdomar och omfattas av epizootilagen. Det betyder bland annat att de är anmälningspliktiga och att åtgärder ska vidtas av djurhållare, veterinär och myndigheter om sjukdomarna misstänks.

En djurhållare som misstänker att hans eller hennes fåglar har drabbats av fågelinfluensa eller Newcastlesjuka ska genast anmäla det till en veterinär. Redan om djurhållaren uppmärksammar en ökad dödlighet, andra tecken på någon allvarlig sjukdom eller en väsentligt minskad produktion utan känd orsak hos sina djur ska en veterinär kontaktas.

En veterinär eller någon annan som i sitt yrke kommer i kontakt med djur eller produkter av djur och som har anledning att misstänka fågelinfluensa eller Newcastlesjuka ska enligt epizootilagen anmäla misstanken till Jordbruksverket och Länsstyrelsen. Kontaktuppgifter hittar du här under rubriken Om du misstänker en epizootisjukdom. Det är sedan Jordbruksverket som beslutar om vad som ska göras.

 

Om du byter arbetsplats eller flyttar

Du som är djurhälsopersonal ska meddela Jordbruksverket när du byter namn, adress, telefonnummer eller arbetsplats. Skicka information om vilka ändringar det gäller till veterinarfragor@jordbruksverket.se eller till Jordbruksverket, 551 82 Jönköping.

Bestämmelsen finns i Jordbruksverkets föreskrifter med saknummer D8. Blankett D143 för ändamålet finns på Jordbruksverkets webbplats.

 

Veterinära författningshandboken

När du behöver titta i någon författning som rör det veterinära området hittar du Veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats. Du kan även prenumerera på nya författningar genom att anmäla dig på Jordbruksverkets webbplats.

 
 

Upptäcker du att djur inte sköts på rätt sätt?

Du som tillhör djurhälsopersonalen är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker eller ser att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt. Du kan göra en anonym anmälan om du vill.

Anmälan görs till djurskyddshandläggarna på telefon 010-223 60 00 (växeln) eller via webben. Du kan ringa vardagar mellan 09.00-15-00. Övrig tid kan du anmäla via webbformulär eller via brev. Ange om möjligt rätt adress, eller en noggrann vägbeskrivning så underlättar du för oss. Anmälan via e-post görs till djurskydd.jonkoping@lansstyrelsen.se

Tänk på att du inte kan vara anonym när du skickar in din anmälan via e-post. Om situationen är akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta Polisen i stället.

För information om hur Länsstyrelsen i Jönköpings län behandlar personuppgifter, se www.lansstyrelsen.se/dataskydd

 
 

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon 010-22 36 000
E-post jonkoping@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter
 
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 
Do not click this link

Skickat med Paloma