Nyhetsbrevet Våld i nära relationer
 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 
 

Nyhetsbrev

Våld i nära relationer

NR 2, februari 2022

 

VI UTÖKAR MED EN TJÄNST INOM

MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

Länsstyrelsen i Jönköpings län har utannonserat en tredje tjänst inom uppdraget för Mäns våld mot kvinnor.

Titel för tjänsten är samordnare inom kompetensutveckling inom området för Mäns våld mot kvinnor, och som samordnare kommer du att arbeta i nära samarbete med de två utvecklingsledarna på uppdraget. Sista ansökningsdag är 13 mars 2022.

LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN HÄR
 

GRATTIS! Arbetsförmedlingen som vunnit Jämställdhetspriset år 2022

Den 9 februari fick Arbetsförmedlingen Jämställdhetspriset för sitt arbete med tidig upptäckt av våld.

Läs nyheten här.
Vill du veta mer om Arbetsförmedlingens arbete och om uppdraget Ökad upptäckt av våld kan du ta del av spridningskonferensen här.

 

 
 

UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR

 

SAVE THE DATE

Fredagen den 6 maj kl 8.30 – 12.00 kommer Länsstyrelsen och Kommunal utveckling att erbjuda ett webbinarium med tema våldsutsatthet och missbruk/beroende. Mer information kommer inom kort.

Till anmälan

 

Jämställdhetsmyndigheten utlyser statsbidrag till jämställdhets projekt

Nu är det återigen möjligt för ideella föreningar och stiftelser att söka statsbidrag som syftar till att främja jämställdhet. Ansökan är öppen till den 22 mars.

Den 3 mars arrangerar myndigheten ett digitalt informationsmöte om utlysningen.

Läs mer och anmäl dig här
 

 

Webbkurser om våld nu samlade på en sida

Äntligen är den gemensamma sida för alla webbkurser bas publicerad på NCKs sida ”Webbstöd för kommuner”.

Ni hittar webbkurserna här

Webbutbildning om HBTQI och likvärdigt bemötande

Forum för levande historia har tagit fram en ny webb-fortbildning om hbtqi och likvärdigt bemötande som vänder sig till den som jobbar i offentlig sektor. Genom webb-utbildningen får du verktyg för ett likvärdigt bemötande oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. Webbutbildningen är kostnadsfri, tar cirka 90 minuter och kan genomföras när som helst.

Du hittar kursen här

Ny fördjupad utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck

Socialstyrelsen har tagit fram två fördjupade utbildningar om hedersrelaterat våld och förtryck, en för hälso- och sjukvården och en för socialtjänsten. Utbildningarna är kostnadsfria och nås via inloggning på Socialstyrelsens utbildningsportal.

Läs mer om utbildningen här

Skolverkets webbkurs om hedersrelaterat våld och förtryck

Ta del av Skolverkets webbkurs om hur skolan kan organisera arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck som en del av det systematiska kvalitetsarbetet. Utbildningen riktar sig i första hand till skolledare och medarbetare inom elevhälsa men är öppen för alla.

Ta del av utbildningen här

 

 

Nya rapporter och exempel från andra

Uppgifter om våld är inget undantag - Jämställdhetsmyndigheten rapport 2022:1
Jämställdhetsmyndigheten har uppdrag av regeringen genomfört en kartläggning av i vilken utsträckning och på vilket sätt uppgifter om våld eller andra övergrepp framförts i mål om vårdnad, boende och umgänge, samt i vilken utsträckning de beaktats i domar. Jämställdhetsmyndigheten har granskat 812 domar som visar att Våld eller andra övergrepp mot förälder eller partner eller barn uppges i 64 procent av de granskade målen.

Uppgifter om våld är inget undantag

Exempel från Operation Kvinnofrid i Stockholm
Webbstöd - Stöd för yrkesverksamma​ när hen möter personer som riskerar eller är utsatta för våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, människohandel för sexuella ändamål och sexuellt våld oberoende relation. Vägledning syftar till att bidra för att stärka, stödja, underlätta och uppmuntra samverkan mellan yrkesverksamma. Detta görs genom att öka förståelsen för vilka ansvarsområden olika aktörer har och på så vis öka den enskildes förmåga att ta kontakt över ansvars- och yrkesområden.

Till webbstödet

Skärpt straff för grov kvinnofridskränkning och överträdelse av kontaktförbud

För att bättre åter­spegla brotts­lighetens allvar görs lag­ändringar som innebär att minimi­straffet för grov frids­kränkning och grov kvinno­frids­kränk­ning höjs från fängelse i nio månader till fängelse i ett år, att straffet för över­trädelse av kontakt­förbud skärps och att mindre allvarliga över­trädelser av kontakt­förbud inte längre ska vara fria från straff.
Ändringarna inne­bär också att förtal och grovt förtal kan ingå i grov frids­kränkning, grov kvinno­frids­kränk­ning och olaga förföljelse, att utvidgat kontakt­förbud kan förenas med villkor om elektro­nisk över­vakning som första­hands­åtgärd samt att det så kallade väsent­lig­hets­kravet för kontakt­förbud avseende en gemen­sam bostad och för särskilt utvidgat kontakt­förbud tas bort.

Lagändringarna trädde i kraft den 1 januari 2022.

Arbetsgrupp insatser våldsutövare socialtjänsten

Inom ramen för länets gemensamma arbete med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation har en arbetsgrupp bildats som kommer att arbeta med frågan socialtjänstens insatser för våldsutövare. Denna arbetsgrupp ligger under den kommunala styrgruppen våld som består av socialtjänstens chefer inom våld i nära relation vuxen. Arbetsgruppen kommer att arbeta fram förslag och leds av Mari Granath från Vetlanda kommun. Arbetet kommer att genomföras i dialog med relevanta aktörer i länet som till exempel Regionen och Polismyndigheten. Kontaktuppgifter om du önskar förmedla information eller idéer kring ämnet – mejla till mari.granath@vetlanda.se

 
 

    Kontakt

Anna Alm-Mårtensson
Utvecklingsledare
Mäns våld mot kvinnor
och våld i nära relationer
Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon: 010-223 64 36
anna.alm.martensson@lansstyrelsen.se

 

Tania Karanja
Utvecklingsledare
Mäns våld mot kvinnor
och våld i nära relationer
Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon: 010-223 64 87
tania.karanja@lansstyrelsen.se

Clara Gustafsson
FOU-ledare kvinnofrid och hedersrelaterat våld och förtryck
Kommunal utveckling
Region Jönköpings län
Telefon: 072-230 33 06
clara.gustafssson@rjl.se

   

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Besöksadress: Hamngatan 4, Jönköping
Telefon: 010-223 60 00
E-post: jonkoping@lansstyrelsen.se
Webbplats: www.lansstyrelsen.se/jonkoping

 
Facebook Twitter
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 
Do not click this link

Skickat med Paloma