Vårens nyheter för djurhälsopersonal
 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 
 

Nyheter m.m. från länsveterinärerna

Nummer 27, mars 2022

 

I vårens nyhetsbrev vill vi särskilt uppmärksamma dig på Jordbruksverkets informationssida om djur från Ukraina. Jordbruksverket behöver din hjälp med att fånga upp djur som har kommit in till Sverige utan att ha genomgått en kontroll. Vad gäller själva djuret kan hjälp behövas med id-kontroll och/eller id-märkning av djuret samt blodprovtagning för titerkontroll. I ett fåtal fall kan det bli fråga om avlivning av djuret. Om djuret ska flyttas till isolering sköter Jordbruksverket det.

Nya regler för läkemedel till djur gäller från och med den 28 januari i år. Titta gärna på Läkemedelsverkets och Jordbruksverkets webbplatser om du inte redan har gjort det. Där finns bra information. Det finns också en ny handlingsplan mot antibiotikaresistens.

Du kommer väl ihåg att djurhälsopersonal måste anmäla aktuell arbetsplats till Jordbruksverket. Vi har sett att det är lite si och så med det ibland.

Sverige har nu officiell status som fritt från BVD. Afrikansk svinpest är alltid aktuellt, kanske krävs det lite extra uppmärksamhet för tillfället. Vi avslutar med några av aktiviteterna på veterinär- och djurskyddsenheten under 2021.

Hälsningar från länsveterinärerna

Malin Larsson, Maria Nyström, Marie-Louise Sjöberg och Torsten Jakobsson

 

Ukrainska sällskapsdjur på din mottagning

Kriget i Ukraina medför en ökad ström till Sverige av ukrainska flyktingar. Många av dem har sällskapsdjur med sig, men djurens resedokumentation är av förklarliga skäl ofta bristande. EU-kommissionen har dock uppmanat medlemsländerna att vara flexibla i sin hantering av sällskapsdjur som kommer med ukrainska flyktingar.

Ukraina är enligt SVA:s bedömning ett högriskland för rabies med fall hos vilt, tamdjur och också hos människor. Men man har ett nationellt vaccinationskrav för hundar.

Hundar och katter från Ukraina som inte har bevis på vaccinationsskydd ska hanteras som en rabiesrisk. Jordbruksverkets bedömning är att risken för epizootisjukdom är så pass hög att tystnadsplikt/sekretess bryts på grund av risk för epizootisjukdom. Du kan som veterinär med andra ord vända dig till Jordbruksverket för en bedömning av djurets handlingar och beslut om eventuell åtgärd.

Läs mer om vad du bör göra på Jordbruksverkets webbplats. Informationen kompletteras löpande och du kan prenumerera på nyheter så att du får en avisering när ny information har lagts upp.

 

Nya regler för läkemedel till djur

Från och med den 28 januari 2022 gäller nya regel för läkemedel till djur. En ny EU-förordning om veterinärläkemedel trädde ikraft och flera av våra nationella föreskrifter har därför behövt anpassas. Nya receptblanketter och krav på fler receptuppgifter samt veterinärnumret i form av en streckkod är några nyheter. Läs mer i Läkemedelsverkets nyhetsbrev eller på Läkemedelsverkets webbplats.

Andra nyheter är att recept på antimikrobiella läkemedel har en giltighetstid på endast 5 dagar, kaskadprincipen har en delvis annan utformning och karenstider är delvis annorlunda. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.

 

Fler nyheter från Läkemedelsverket

Här kan du läsa om risker vid icke-avsedd användning av örongel hos katter, om godkänt vaccin mot EHV-1 och andra nya godkända läkemedel för djur.

 
 

Sverige är officiellt fritt från BVD

 

I februari fick Sverige officiell status av EU som fritt från nötkreaturssjukdomen bovin virusdiarré (BVD). Tack vare den officiella statusen kan nu det frivilliga bekämpningsprogrammet upphöra liksom de föreskrifter om obligatorisk BVD-kontroll som fortsatt att gälla efter att sjukdomen utrotats. Du kan läsa mer på Jordbruksverkets webbplats.

 

Om du byter arbetsplats eller flyttar

Du som är djurhälsopersonal ska meddela Jordbruksverket när du byter namn, adress, telefonnummer eller arbetsplats. Skicka information om vilka ändringar det gäller till veterinarfragor@jordbruksverket.se eller till Jordbruksverket, 551 82 Jönköping.

Bestämmelsen finns i Jordbruksverkets föreskrifter med saknummer D8. Blankett D143 för ändamålet finns på Jordbruksverkets webbplats.

 

Handlingsplan mot antibiotikaresistens 2021–2024

En ny handlingsplan mot antibiotikaresistens har tagits fram. Den omfattar hälso- och sjukvård, folkhälsa, den yttre miljön, djurhållning, veterinärmedicin, livsmedel och forskning. Liksom tidigare ingår hygien och vårdhygien som viktiga förebyggande komponenter. Du hittar handlingsplanen på Folkhälsomyndighetens webbplats. Ny nationell handlingsplan mot antibiotikaresistens - Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se).

Länsstyrelserna kommer inom ramen för handlingsplanen att samverka med andra myndigheter för en informationsinsats rörande riskerna med illegala läkemedel till djur.

 

Har du också undrat vad One Health egentligen innebär?

Vi hör ofta begreppet One Health och att djurhälsopersonalen är en viktig aktör i sammanhanget. Men vad innebär det egentligen. SLU har gjort en kort film som förklarar. Du hittar filmen via SLU future - One Health.

 

Inspelad föreläsning om afrikansk svinpest

Gård och Djurhälsan höll ett seminarium den 15 december 2021 om Afrikansk Svinpest. Seminariet innehöll information om sjukdomen, förebyggande åtgärder och konsekvenser vid utbrott. Seminariet finns som inspelning här (längd 52 minuter).

Var extra uppmärksam nu med tanke på det aktuella läget med många som kommer från områden där sjukdomen finns.

 
 

Några aktiviteter på veterinär- och djurskyddsenheten under 2021

Tillsyn av djurhälsopersonal

Länsstyrelsen genomför tillsyn av djurhälsopersonal genom att besöka arbetsplatsen, men även genom så kallad administrativ tillsyn. Vid administrativ tillsyn granskar och bedömer vi rapporteringen till DAWA djursjukdata samt andra handlingar på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har fått in anmälningar från 16 veterinärer som under hela eller delar av 2021 föreskrivit läkemedel för villkorad läkemedelsanvändning i sammanlagt 29 besättningar som ligger i Jönköpings län. Länsstyrelsen har gjort administrativ tillsyn av åtta av veterinärerna i högsta riskklassen i enlighet med Länsstyrelsens riskklassificering.

Länsstyrelsen har under året fått in information om brister gällande veterinärers skyldighet att journalföra. Med anledning av informationen gjordes administrativ tillsyn.

 

Smittskydd och djurhälsa

Det finns hygienplaner i samtliga av länets verksamheter inom djurens hälso- och sjukvård där sådan krävs. Under åren 2018 till 2021 har dessa granskats administrativt. Länsstyrelsen planerar nu att följa upp den administrativa kontrollen med besök för att se hur hygienplanerna följs i verksamheten.

Med anledning av två laboratorierapporter har Länsstyrelsen genomfört kontroller av att veterinärer uppfyller sina skyldigheter avseende multiresistenta stafylokocker (MRSA och MRSP).

 

Läkemedelshantering på gård

Länsstyrelsen har under 2021 inte genomfört några fullständiga riskbaserade kontroller av djurhållares läkemedelshantering på gård. I samband med kontroll av foder och livsmedel i primärproduktionen görs dock viss kontroll av läkemedelshanteringen i verksamheter med djur. Den kontrollen omfattar att läkemedel används på ett tillåtet sätt samt dokumentationskontroll. Under 2021 har 50 sådana kontroller gjorts.

 

Djurskydd

Länsstyrelsen har förprövat 76 planerade ny- och ombyggnader av stall, andra förvaringsutrymmen eller hägn för djur och 107 besiktningar har genomförts under året. Det är en minskning jämfört med föregående år. Länsstyrelsen bedömer att den stora prisökningen på byggvaror bidragit till minskningen.

Det totala antalet djurskyddskontroller för 2021 var 335. Av dessa var knappt hälften initierade av en anmälan och drygt 25 % av anmälningsärendena visade sig vara utan anmärkning. Länsstyrelsen har under året fattat 67 beslut om åtgärder som djurhållare ska göra för att komma till rätta med djurskyddsbrister. Länsstyrelsen har också medgett 38 tillstånd för verksamheter med djur såsom hunddagis, kennel eller ridskola m.m.

Under året har Länsstyrelsen fattat 23 beslut om att omhänderta djur. Ett beslut gällde lantbrukets djur, och resten hund eller katt. Länsstyrelsen har meddelat fem förbud att ha hand om klöv- och/eller hovbärande djur, ett förbud att ha hand om sällskapsdjur och tre förbud att ha hand om samtliga djurslag. Två ansökningar om upphävande av förbud kom in under 2021. I inget av fallen kunde Länsstyrelsen tillmötesgå sökanden och upphäva beslutet.

 

Veterinära författningshandboken

När du behöver titta i någon författning som rör det veterinära området hittar du Veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats. Du kan även prenumerera på nya författningar genom att anmäla dig på Jordbruksverkets webbplats.

 
 

Upptäcker du att djur inte sköts på rätt sätt?

Du som tillhör djurhälsopersonalen är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker eller ser att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt. Du kan göra en anonym anmälan om du vill.

Anmälan görs till djurskyddshandläggarna på telefon 010-223 60 00 (växeln) eller via webben. Du kan ringa vardagar mellan 09.00-15-00. Övrig tid kan du anmäla via webbformulär eller via brev. Ange om möjligt rätt adress, eller en noggrann vägbeskrivning så underlättar du för oss. Anmälan via e-post görs till djurskydd.jonkoping@lansstyrelsen.se

Tänk på att du inte kan vara anonym när du skickar in din anmälan via e-post. Om situationen är akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta Polisen i stället.

För information om hur Länsstyrelsen i Jönköpings län behandlar personuppgifter, se www.lansstyrelsen.se/dataskydd

 
 

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon 010-22 36 000
E-post jonkoping@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter
 
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 
Do not click this link

Skickat med Paloma