Nyhetsbrevet Våld i nära relationer
 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 
 

Nyhetsbrev

Våld i nära relationer

NR 4, maj 2022

 

Info om regional lägesrapport och träff med politiker

Länsstyrelsen kommer under maj att sammanställa den regionala lägesrapporten för 2020-2021 som utgår ifrån målen i Regional strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation 2020 – 2026. Lägesrapporten kommer att presenteras vid ett webinarie måndag den 30/5 kl. 14 – 16 där politiker, chefer och strateger samt ideella aktörer bjuds in för att få mer information kring regional strategi, lägesrapport, starka och svaga sidor i länet utifrån arbetet kring mäns våld mot kvinnor samt får möjlighet att lyfta tankar och idéer kring hur vi kan arbeta med våld i länet framåt.

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR
 

AKTUELLT JUST NU

Ny förordning för statsbidrag på brottsofferområdet

Den 7 april beslutar regeringen om en ny förordning om statsbidrag för att förbättra förutsättningarna för kvinno- och tjejjourer och andra organisationer på brottsofferområdet. Förordningen tillämpas första gången för bidragsår 2023.
 

LÄS HELA NYHETEN HÄR

Tillfälligt statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder på skyddade boenden

Regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2022 en reform som innebär att skyddat boende regleras som ny placeringsform, blir tillståndspliktigt och förenat med kvalitetskrav. För att utveckla kvalitet i verksamheten beviljas ideella organisationer ett tillfälligt statsbidrag på 50 miljoner kronor. Mer om reformen kan du läsa här:

LÄS MER OM REFORMEN

Regeringen skärper synen på sexualbrott

Den 13 april beslutade regeringen om en proposition med förslag att skärpa synen på sexualbrott. Det föreslås bland annat att straffskalorna för ett flertal sexualbrott ska skärpas. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022.

LÄS MER OM BESLUTET
 
 

AKTUELLA UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR

 

En uppväxt fri från våld

Utredningen En uppväxt fri från våld arrangerar ett webbinarie för allmänheten den 17 maj 2022 kl. 10.00-12.00. Teman är barns röster om samhällets insatser mot våld, grannländers arbete. Det krävs ingen föranmälan.

Länk till webinariet

Socialtjänstens utökade ansvar för personer som utövar våld

Den 23 maj kl. 10 – 11.30 bjuder Socialstyrelsen och Länsstyrelserna in till ett webbinarie om juridiken kring ny lagstiftningen som ställer krav på att socialtjänsten ska arbeta för en förändring hos personer som utövar våld mot närstående.

Till anmälan

Förändra beteende hos våldsutövare – vad funkar?

SKR bjuder in till ett webinarie ons 1 Juni kl. 10.00 – 16.00 om förändringsarbete med våldsutövare där de lyfter forskning och lärande exempel.

Till anmälan

Barn som bevittnat och utsatts för våld

Den 9 juni 2022 anordnar Brottsoffermyndigheten en konferens i Stockholm om barn som bevittnat och utsatts för våld. Bland programpunkterna finns familjerättens ansvar. Vad det innebär för brottsutsatta barn att vistas på skyddat boende. Ersättning vid barnfridsbrott och lansering av en ny webbutbildning på temat.

Till anmälan

PATRIARK bedömningsinstrument

Den 30 augusti kl 9.00 – 16.00 anordnar Länsstyrelsen utbildning i PATRIARK riskbedömningsmetod för hedersrelaterat våld och förtryck. Utbildningen riktar sig till handläggare/behandlare/personal på kvinnojour som har grundkunskaper om hedersvåld och dess problematik samt möter personer där det finns en känd eller misstänkt historia av hedersrelaterat våld.

Till anmälan

FREDA- beskrivning och farlighetsbedömning

Den 12-13 september kl 9.00 – 16.00 anordnar Länsstyrelsen digital utbildning i standardiserade bedömningsmetoderna FREDA beskrivning och farlighetsbedömning. Utbildningen vänder sig till dig som arbetar med handläggning av våld i nära relationer inom socialtjänsten för vuxna, yrkesverksamma som arbetar med insatser för våldsutsatta vuxna samt personal på kvinnojour.
Till anmälan

 
 

AKTUELLA TIPS


Välj att sluta – årsrapport

Länsstyrelsen i Stockholms årsrapport om Välj att slutas verksamhetsår 2021 visar att det finns ett behov av telefonlinjen i hela landet. Under den sjumånadersperiod som studerades inkom 331 samtal varav hälften kom från våldsutövare. 78 procent av de personer som utövat våld berättade att de aldrig sökt hjälp för sitt våldsutövande tidigare.

Ta del av rapporten

Behandlingsmetoder med vissa lovande resultat

2020 sammanställde Socialstyrelsen en översikt av metoder för frivillig behandling av personer som utövar våld i nära relationer som visat på vissa lovande resultat. Vill du veta om er om metoderna?

Gå in på kunskapsguiden.se

Du kan även ta del av en föreläsning om behandlingsmetoder från NCK – dagarna 2021.

Ny rapport om forskning inom området våld i nära relationer

Fortes kartläggning visar att det finns vetenskapligt stöd för att behandlings-insatser som utformas enligt RBM - modellen (Risk-Behov-Mottaglighets-modellen) är bättre på att minska våld i nära relation jämfört med andra behandlings-insatser.

Läs rapporten och se webbinariet från den 8 mars i efterhand hos Forte

Infogeneratorn på ukrainska

Nu finns Infogeneratorn även på ukrainska inom områdena våld i nära relation, föräldraskap, prostitution och människohandel

Sprid gärna i era nätverk.

Gruppsamtal för kvinnor som utsatts för våld ger kraft

Socialtjänsten i Oskarshamns kommun erbjuder samtal i grupp för våldsutsatta,ett nytt lärande exempel på webbstöd för kommuner. Nu har ansvariga tagit fram ett stödmaterial för att skapa en enhetlig struktur för samtalen.
Du hittar exemplet här

Arbetet mot sexköp behöver förbättras

Idag den 29 april publicerar BRÅ två nya rapporter om lagens tillämpning gällande sexköp och köp av sexuella handlingar mot barn. BRÅ föreslår bland annat att arbetet behöver breddas till att omfatta fler arenor och att polisen och socialtjänsten behöver bli bättre på att motverka kontakter och upptäcka brott oavsett arena.

Till rapporterna

 
 

    Kontakt

Anna Alm-Mårtensson
Utvecklingsledare
Mäns våld mot kvinnor
och våld i nära relationer
Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon: 010-223 64 36
anna.alm.martensson@lansstyrelsen.se

 

Tania Karanja
Utvecklingsledare
Mäns våld mot kvinnor
och våld i nära relationer
Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon: 010-223 64 87
tania.karanja@lansstyrelsen.se

Clara Gustafsson
FOU-ledare kvinnofrid och hedersrelaterat våld och förtryck
Kommunal utveckling
Region Jönköpings län
Telefon: 072-230 33 06
clara.gustafssson@rjl.se

   

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Besöksadress: Hamngatan 4, Jönköping
Telefon: 010-223 60 00
E-post: jonkoping@lansstyrelsen.se
Webbplats: www.lansstyrelsen.se/jonkoping

 
Facebook Twitter
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 
Do not click this link

Skickat med Paloma