Höstens nyheter för djurhälsopersonal
 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 
 

Nyheter m.m. från länsveterinärerna

Nummer 28, september 2022

 

Höstens nyhetsbrev innehåller som vanligt både nyheter och annat att uppmärksamma.

Vi har under våren inventerat all djurhälsopersonal i länet, så nu ska era uppgifter vara aktuella. Tänk på att meddela Jordbruksverket när du byter arbetsplats. Det underlättar också för oss när vi behöver komma i kontakt med dig. I år besöker vi också verksamheter inom djurens hälso- och sjukvård för att se hur hygienplanerna följs i praktiken.

Läs mer om hur du påverkas av krigsveterinärförordningen och av att rapporteringen av djursjukdata förändras från årskiftet. Använd gärna vår e-tjänst för att anmäla dina kliniska misstankar men tänk på att du ska få en bekräftelse.

Du kan ta del av branschgemensamma rekommendationer för journalföring och uppdaterade behandlingsrekommendation för antibiotika till gris samt ett utlåtande om spödrivning och andra former av drivning av häst.

Karenstiden för Ultrasan förlängs och du kan snart bara använda de nya receptblanketterna. Från och med i år finns det också nya föreskrifter om förebyggande och bekämpning av vissa djursjukdomar.

Ha en trevlig lässtund hoppas länsveterinärerna

Malin Larsson, Maria Nyström, Marie-Louise Sjöberg och Torsten Jakobsson

 

Om du byter arbetsplats eller flyttar

Du som är djurhälsopersonal ska meddela Jordbruksverket när du byter namn, adress, telefonnummer eller arbetsplats. Skicka information om vilka ändringar det gäller till veterinarfragor@jordbruksverket.se eller till Jordbruksverket, 551 82 Jönköping.

Bestämmelsen finns i Jordbruksverkets föreskrifter med saknummer D8. Blankett D143 för ändamålet finns på Jordbruksverkets webbplats.

 

Rapportering av djursjukdata från och med den
1 januari 2023

Från och med nästa år ska alla länder inom EU redovisa uppgifter om både försäljning och användning av antimikrobiella läkemedel till djur. För dig som veterinär innebär det att din rapportering av behandlingar med antimikrobiella läkemedel hos nötkreatur, gris och vissa fjäderfän från 1 januari nästa år kommer att ligga till grund för redovisningen till EU.

Eftersom de insamlade uppgifterna ska hålla en viss kvalitet tar Jordbruksverket fram en ny e-tjänst som har inbyggda valideringssteg för att minska risken för felrapportering av djursjukdata. När den nya e-tjänsten öppnar vid årsskiftet kommer inläsningstjänsten i Söderhamn att upphöra.

Här kan du läsa om de nya kraven på rapportering av djursjukdata som kommer att börja gälla från och med 2023.

 
 

Civilt försvar och krigsveterinärförordningen, hur kan det påverka dig som veterinär

Sverige befinner sig just nu i det mest kritiska säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. I händelse av om regeringen beslutar om höjd beredskap eller högsta beredskap kommer flera speciallagar och förordningar att träda i kraft. En av dem är krigsveterinärförordningen (1981:648).

Förenklat ger krigsveterinärförordningen länsstyrelserna, i egenskap av högsta civila försvarsmyndighet vid höjd beredskap och krig, mandat att via den så kallade krigstjänsteveterinären (länsveterinären) leda den civila veterinärverksamheten i länet.

Krigstjänsteveterinären ska leda och vid behov flytta personal, i första hand veterinärer, som arbetar inom djurens hälso- och sjukvård och inom livsmedelskontrollen. Prioriterat är verksamhet som är nödvändig för att upprätthålla god djurhälsa och produktionskapacitet inom animalieproduktionen samt för att tjänstedjur ska kunna utföra sina uppgifter. Det rådande rättsläget är idag oklart om förordningen endast omfattar statligt anställda veterinärer, eller om samtliga veterinärer omfattas av förordningen. Om det visar sig att förordningen gäller samtliga veterinärer skulle det i praktiken kunna innebära att veterinärer som idag är sysselsatta inom smådjursjukvård och inte är krigsplacerade på annan befattning kan komma att förflyttas till att arbeta med lantbrukets djur eller inom livsmedelskontrollen om behov finns.

Myndigheterna arbetar med lösningar för hur detta ska kunna gå att genomföra i praktiken, det vill säga hur man går från privatanställd smådjursveterinär till statligt anställd distriktsveterinär över en natt. Det diskuteras vidare utbildningsinsatser för veterinärer som inte är fullt uppdaterade på de senaste rönen inom djurens hälso- och sjukvård för animalieproduktionen eller livsmedelskontrollen. Mer information om detta kommer.

 

Anmäl klinisk misstanke via vår e-tjänst

Använd gärna vår e-tjänst när du ska anmäla en klinisk misstanke om anmälningspliktig hästsjukdom eller MRSA.

Var uppmärksam på att du får en bekräftelse om att din anmälan tagits emot.

 
 

Att föra journal över djurhälso- och djursjukvård

Den som tillhör djurhälsopersonalen ska föra journal över djurhälsovård och djursjukvård. Det framgår av lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård, saknr. C1. Hur journalen ska föras regleras i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:25) om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård, saknr. D8.

Som komplement till lagstiftningen om journalföring har nu branschgemensamma rekommendationer för journalföring i Sverige tagits fram. Du kan läsa mer här.

 

Längre karenstid för Ultrasan

Karenstiden efter behandling med läkemedlet Ultrasan vet för nötkreatur, svin, får och hästar har förlängts. Ny karens för slakt är 194 dygn för får, 243 dygn för häst och gris, 259 dygn för nörkreatur samt 5 dygn för mjölk. Förändringen gäller från 29 juli 2022 och genomförs i alla EU-länder.

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats.

 

Ny receptblankett

 

Antibiotika till gris

Från och med den 28 september 2022 ska den nya receptblanketten användas vid förskrivning av läkemedel för djur. Förutom att vissa nya receptuppgifter tillkommit ska veterinärens veterinärnummer finnas som en streckkod på receptblanketten.

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats.

 

Läkemedelsverkets behandlings-rekommendation för antibiotika till gris har uppdaterats. Tre nya terapiområden har lagts till och texten har anpassats till den nya veterinärläkemedelslagstiftningen.

Du hittar behandlingsrekommendationen här.

 

Drivning av häst

Nationellt centrum för djurvälfärd, SCAW har skrivit ett utlåtande om spödrivning och andra former av drivning av häst.

Du kan läsa det här.

 
 

Nya föreskrifter om förebyggande och bekämpning av vissa djursjukdomar, saknr. K3

Jordbruksverkets föreskrifter om förebyggande och bekämpning av vissa djursjukdomar med saknr. K3 trädde i kraft den 1 januari 2022. Föreskrifterna kompletterar EU:s djurhälsolag, annan EU-reglering på området, epizootilagen och lagen om provtagning på djur, m.m.

Föreskrifterna omfattar inte salmonella som bekämpas med stöd av zoonoslagen. Föreskrifterna är inte heller tillämpliga vid misstanke och bekräftat utbrott av bisjukdomar, med undantag av bestämmelser om användning av veterinärmedicinska läkemedel för förebyggande och bekämpning av djursjukdom i 2 kapitlet. Föreskrifterna reglerar
dessutom endast åtgärder för förebyggande och bekämpning av sjukdom hos landlevande djur. I föreskrifterna anges även vilka sjukdomar som omfattas av epizootilagen, se bilaga 1 till föreskrifterna. Det har inte gjorts några ändringar av vilka sjukdomar som omfattas.

De sammanfattar och ersätter flera av Jordbruksverkets tidigare föreskrifter om bekämpning av djursjukdomar som därmed har upphävts.

 

Hygienplaner kontrolleras

I år har vi börjat besöka de verksamheter som har en hygíenplan. Vi har tidigare gjort en administrativ kontroll av samtliga hygienplaner i länet och nu genomför vi fysiska besök då vårt fokus ligger på hur hygienplanen följs.

Du kan läsa mer om hygienplan på Jordbruksverkets webbplats.

 

Veterinära författningshandboken

När du behöver titta i någon författning som rör det veterinära området hittar du Veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats. Du kan även prenumerera på nya författningar genom att anmäla dig på Jordbruksverkets webbplats.

 
 

Upptäcker du att djur inte sköts på rätt sätt?

Du som tillhör djurhälsopersonalen är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker eller ser att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt. Du kan göra en anonym anmälan om du vill.

Anmälan görs till djurskyddshandläggarna på telefon 010-223 60 00 (växeln) eller via webben. Du kan ringa vardagar mellan 09.00-15-00. Övrig tid kan du anmäla via webbformulär eller via brev. Ange om möjligt rätt adress, eller en noggrann vägbeskrivning så underlättar du för oss. Anmälan via e-post görs till djurskydd.jonkoping@lansstyrelsen.se

Tänk på att du inte kan vara anonym när du skickar in din anmälan via e-post. Om situationen är akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta Polisen i stället.

För information om hur Länsstyrelsen i Jönköpings län behandlar personuppgifter, se www.lansstyrelsen.se/dataskydd

 
 

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon 010-22 36 000
E-post jonkoping@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter
 
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 
Do not click this link

Skickat med Paloma