Vårens nyheter för djurhälsopersonal
 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 
 

Nyheter m.m. från länsveterinärerna

Nummer 30, mars 2023

 

I vårens nyhetsbrev tar vi upp lite av det som vi arbetade med 2022. Vi har under det gångna året haft möjlighet att träffa flera av er vilket vi tycker har varit väldigt positivt.

Vi uppmärksammar några nyheter för 2023, såsom märkning och registrering av katter, läkemedel som inte får ges till djur, krav på rapportering av behandlingar samt hanteringen av brucellos hos hund. Jordbruksverkets önskemål om anmälan av leptospiros har vi också med.

Vårhälsningar i snö från länsveterinärerna

Torsten Jakobsson, Malin Larsson, Inger Nilsson, Maria Nyström och Marie-Louise Sjöberg.

 

Om du träffar på en omärkt katt

Om du i din yrkesutövning träffar på en omärkt katt som inte är registrerad hos Jordbruksverket bör du uppmärksamma djurhållaren på att det numera är ett krav för både hund och katt. Jordbruksverket har tagit fram informationsmaterial som du kan använda. Det finns här.

Från och med 2023 ska alla katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter. När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Då kan man också se vilka katter som saknar ett hem så att de kan få hjälp till eventuell vård och att hitta ett hem.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och kan besluta om åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad. Vi hanterar dock inte anmälningar som endast gäller oregistrerade djur utan vi kontrollerar detta i samband med våra djurskyddskontroller.

 
 

Läkemedel som inte får ges till djur

Sedan den 9 februari 2023 är det inte längre tillåtet att ge vissa antimikrobiella substanser/grupper av antimikrobiella substanser till djur. Vissa av dessa ingår för närvarande inte i något godkänt läkemedel och saknar därför ATC-kod.

För att undvika att något av medlen av misstag förskrivs till djur (inom ramen för kaskadförskrivning) så inför E-hälsomyndigheten en funktion som innebär att dessa läkemedel inte kommer att kunna förskrivas för djur. Apoteken kommer inte heller att kunna expediera dessa läkemedel till djur.

Läs mer här.

 

Rapportera är viktigt

Glöm inte att ditt arbete med att rapportera dina behandlingar är ett viktigt bidrag i kampen mot antibiotikaresistens.

Från och med i år ska alla länder inom EU redovisa uppgifter om både försäljning och användning av antimikrobiella läkemedel till djur. Det innebär vissa förändringar i rapporteringen av djursjukdata. Nya djurslagskategorier införs som innebär att du från och med januari 2023 måste ange besättningens produktionsform vid behandlingar av nötkreatur, gris, hönsfåglar och kalkoner. Kravet gäller både när du förskriver recept och rapporterar djursjukdata, vilket innebär att du även bör journalföra djurslagskategorin.

Läs mer om de nya kraven på Jordbruksverkets webbplats

 

Anmäl leptospiros

Leptospiros ska anmälas vid påvisande av antikroppar i enkelprov. Till följd av ett typografiskt fel har markeringen ** som indikerar detta i föreskriften med saknummer K12 fallit bort. Det kommer att korrigeras men tyvärr dröjer det en tid. För att minimera påverkan på bland annat statistiken ber Jordbruksverket därför landets veterinärer att anmäla redan vid påvisande av antikroppar i enkelprov, trots nuvarande skrivning.

Här läser du mer om anmälningsskyldigheten av sjukdomar och smittämnen.

 
 

Nytt om Brucella canis

Brucella canis är anmälningspliktig och ska rapporteras till Jordbruksverket i övervakningssyfte. Det är laboratoriet eller veterinären som skickat in provet som rapporterar. Utöver anmälningsplikten finns det ingen specifik lagstiftning som reglerar hantering av misstänkta eller bekräftade fall.

Första fallet av Brucella canis hos hund i Sverige upptäcktes 2011. Därefter har flera positiva fall rapporterats, samtliga har importerats från andra länder eller haft nära kontakt med importerade hundar. Under 2022 har antalet rapporterade fall av hundar med antikroppar mot Brucella canis ökat kraftigt jämfört med tidigare år.

Det förändrade smittläget har medfört att Jordbruksverket har ändrat sina rutiner för hantering av positiva fall. Jordbruksverket har tidigare, i de enstaka fall som konstaterats av Brucella canis, beslutat om bekämpningsåtgärder som exempelvis avlivning för att motverka att smittan får fäste och spridning i Sverige. Den tidigare hanteringen är inte längre ändamålsenlig och proportionerlig. Jordbruksverket har därför övergått från att ingripa i enskilda fall till att sprida information om sjukdomen, stötta inhämtandet av ny kunskap och övervaka smittläget. Jordbruksverket fattar numera normalt sett inga beslut i det enskilda fallet.

I och med att EU:s djurhälsolag ( AHL) har trätt i kraft ställs högre krav på djurhållaren när det gäller att hindra smittspridning till och från sina djur. Djurhållaren har själv ansvaret att vidta lämpliga åtgärder för att förhindra smittspridning vid konstaterad sjukdom. Där är du som behandlande veterinär oerhört viktig som stöd. För att kunna bistå djurhållaren med lämpliga råd och svar på frågor så rekommenderar Jordbruksverket att du tar kontakt med SVA i aktuella fall.

Läs mer på SVA:s och Jordbruksverkets webbplatser.

 

En tillbakablick på år 2022

Vi ser tillbaka på några av de saker som vi gjort på veterinär- och djurskyddsenheten under förra året och som kanske kan intressera dig.

Smittskydd och djurhälsa

Fem veterinärkliniker har under året fått besök av oss för att kontrollera hur hygienplanerna i respektive verksamhet efterlevs och om det finns förutsättningar för att arbeta efter planen. Vid samtliga besök bedömde Länsstyrelsen att hygienplanen är väl anpassad till verksamheten och tillfrågad personal kände till planen. Det finns också goda möjligheter att arbeta i enlighet med hygienplanen. På enstaka punkter finns det utrymme för förbättringar. Från vår sida har det varit intressanta och givande besök men framför allt har det varit trevligt att träffas.

Av elva kontrollerade hästpass noterade Länsstyrelsen brister i sju fall. Det var hästar som saknade hästpass, importerade hästar som inte var tilläggsregistrerade och en häst som inte var registrerad i den centrala hästdatabasen.

Totalt inkom 26 anmälningar om anmälningspliktiga sjukdomar under 2022. Med anledning av två laboratorierapporter genomförde Länsstyrelsen kontroll av att veterinärerna uppfyllt sina skyldigheter avseende multiresistenta stafylokocker (MRSA och MRSP). En kontroll av djurhållare genomfördes också. Resultatet visade att både veterinärer och djurhållare var väl insatta i vad som krävs av dem.

Länsstyrelsen fick in fyra anmälningar om klinisk misstanke om kvarka. Det kom även in en anmälan från laboratoriet om konstaterad kvarka utan att vi fått in någon anmälan om misstanke från veterinären.

Övriga anmälningspliktiga sjukdomar som rapporterades in till Länsstyrelsen under 2022 var:

babesios hos en hund
salmonella hos en hund, en katt och i en nötbesättning
listerios hos ett får
BKD hos röding i Vättern
campylobacter i en slaktkycklingbesättning
frasbrand hos ett nötkreatur
amerikansk yngelröta i en bigård
elakartad katarralfeber hos ett nötkreatur
FeLV hos en katt
leishmanios hos en hund
FIV hos en katt
nyssjuka hos en gris
atypisk scrapie hos ett får
fågelinfluensa hos en svan
monocytär ehrlichios hos en hund.
 

Tillsyn av djurhälsopersonal

Länsstyrelsen har under 2022 genomfört tillsyn av fem veterinärer som behandlar sällskapsdjur. Tillsynen har utförts i samband med besök på veterinärkliniker för kontroll av hygienplaner.

Länsstyrelsen har fått in anmälningar från 15 veterinärer som under hela eller delar av 2022
förskrivit läkemedel för villkorad läkemedelsanvändning (ViLA) i sammanlagt 29 besättningar som ligger i Jönköpings län.Tillsyn av fem veterinärer som förskriver läkemedel för villkorad läkemedelsbehandling i besättningar med mjölkkor har gjorts ute i besättningarna. Även här har vi uppskattat att ses och besöken har varit givande. Tio ViLA-veterinärer har vi kontrollerat administrativt genom att granska och bedöma rapporteringen till DAWA djursjukdata och andra handlingar som finns på Länsstyrelsen.

En person med särskilt tillstånd att utöva veterinäryrket har kontrollerats administrativt.

Den vanligaste bristen som Länsstyrelsen noterade var att veterinären inte anmält aktuell arbetsplats till Jordbruksverket. Annat som Länstyrelsen noterade var ofullständig rapportering av djursjukdata, att kaskadprincipen inte alltid följs eller att biverkningar inte rapporteras samt ViLA-instruktioner som behöver kompletteras eller uppdateras.

 

Djurskydd

Länsstyrelsen har förprövat 49 planerade ny- och ombyggnader av stall, andra förvaringsutrymmen eller hägn för djur och 49 besiktningar av färdiga byggnationer har genomförts under året. Det är en fortsatt minskning jämfört med tidigare år. Länsstyrelsen bedömer att den stora prisökningen på byggvaror tillsammans med höjda foderkostnader har fortsatt att bidra till minskningen.

 

Det totala antalet djurskyddskontroller under 2022 var knappt 600. Cirka 250 av dessa var fysiska kontroller på plats medan övriga var så kallade administrativa kontroller. Av de 250 kontrollbesöken var cirka 120 initierade av ett klagomål (tidigare benämnt anmälan) och 30 % av klagomålen visade sig vara utan anmärkning. Länsstyrelsen har under året fattat 32 beslut om åtgärder som djurhållare ska göra för att komma till rätta med djurskyddsbrister. Länsstyrelsen har också medgett 28 tillstånd för verksamheter med djur såsom hunddagis, kennel eller ridskola m.m. och ett tillstånd för offentlig förevisning med djur.

Under året har Länsstyrelsen fattat drygt 30 beslut om att omhänderta djur. Ett beslut gällde häst och katt, ett akvariefiskar och två beslut gällde myskankor. Resten avsåg hund eller katt. Länsstyrelsen har meddelat fyra förbud att ha hand om klöv- och/eller hovbärande djur, ett förbud att ha hand om hundar och katter och fyra förbud att ha hand om samtliga djurslag. Ett beslut avsåg förbud att hålla andra djur än en specifik katt. En ansökan om upphävande av djurförbud kom in under 2022. Länsstyrelsen kunde dock inte tillmötesgå sökanden.

 

Om du byter arbetsplats eller flyttar

Du som är djurhälsopersonal ska meddela Jordbruksverket när du byter namn, adress, telefonnummer eller arbetsplats. Det gör du genom att fylla i ett formulär under rubriken ”Att arbeta inom djurens hälso- och sjukvård” på Jordbruksverkets webbplats.

Bestämmelsen finns i Jordbruksverkets föreskrifter med saknummer D8.

 

Veterinära författningshandboken

När du behöver titta i någon författning som rör det veterinära området hittar du Veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats. Du kan även prenumerera på nya författningar genom att anmäla dig på Jordbruksverkets webbplats.

 
 

Upptäcker du att djur inte sköts på rätt sätt?

Du som tillhör djurhälsopersonalen är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker eller ser att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt. Du kan göra en anonym anmälan om du vill.

Anmälan görs till djurskyddshandläggarna på telefon 010-223 60 00 (växeln) eller via webben. Du kan ringa vardagar mellan 09.00-15-00. Övrig tid kan du anmäla via webbformulär eller via brev. Ange om möjligt rätt adress, eller en noggrann vägbeskrivning så underlättar du för oss. Anmälan via e-post görs till djurskydd.jonkoping@lansstyrelsen.se

Tänk på att du inte kan vara anonym när du skickar in din anmälan via e-post. Om situationen är akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta Polisen i stället.

För information om hur Länsstyrelsen i Jönköpings län behandlar personuppgifter, se www.lansstyrelsen.se/dataskydd

 
 

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon 010-22 36 000
E-post jonkoping@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter
 
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 
Do not click this link

Skickat med Paloma