Afrikansk svinpest i Sverige
 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 
 

Nyheter m.m. från länsveterinärerna

Nummer 31, september 2023

 

I detta extra nyhetsbrev informerar vi om att Sverige nu tyvärr har fått sitt första fall av afrikansk svinpest. Du kan få uppdaterad information om vad som händer genom att prenumerera på Jordbruksverkets sida om afrikansk svinpest. Uppmana gärna grishållare till att vara extra uppmärksamma på hur djuren mår samt noga med biosäkerhetsåtgärder. SVA har som du säkert redan vet en tjänst för rapportering av sjuka och döda vildsvin.

Hälsningar från länsveterinärerna

Torsten Jakobsson, Inger Nilsson och Maria Nyström.

 

Afrikansk svinpest på vildsvin i Västmanland

Afrikansk svinpest har igår (6 september) påvisats i ett prov från ett dött vildsvin som hittats i Fagersta kommun i Västmanlands län. Enligt uppgift är det totalt sju stycken döda vildsvin i området som hittats den senaste dryga veckan.

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin med allvarliga kliniska symptom (feber, blödningar, vinglighet, dålig matlust) och död oftast inom en vecka. Sjukdomen drabbar inte människor eller andra djurslag. Du kan läsa mer om sjukdomen på SVA:s webbplats, Afrikansk svinpest - SVA

Sjukdomen har sitt ursprung i Afrika men har under senare år fått en ökad spridning och finns inom Europa sedan 2007 och inom EU sedan 2014. Det första fallet i Sverige har alltså nu påvisats. Du kan läsa mer om utbredningen i SVA:s senaste lägesbild, Epidemiologiska lägesbilderSmittan kan spridas genom direktkontakt mellan smittade och friska grisar och indirekt med förorenade material, personer eller fordon. I rått och fryst kött kan virus överleva länge (månader).

En av de första åtgärderna kommer bli att ansvariga myndigheter tillsammans med jägarorganisationerna arbetar med att ta reda på hur stort område som är drabbat. På Jordbruksverkets sida om afrikansk svinpest kan du få uppdaterad information om vad som händer. Du kan prenumera på den sidan, Afrikansk svinpest - Jordbruksverket.se

 

Rapportera döda vildsvin 

Jordbruksverket uppmanar den som hittar sjuka och döda vildsvin att rapportera det till Statens veterinär­medicinska anstalt (SVA). Det gäller oavsett var i Sverige, men speciellt i det aktuella området.

Information om rapportering av sjuka eller döda vilda djur (sva.se)

 

Vem gör vad?

Afrikansk svinpest är en så kallad A-sjukdom som omfattas av epizootilagen och EU:s djurhälsolag. Det betyder bland annat att den är anmälningspliktig och ska bekämpas.

En djurhållare som misstänker att hans eller hennes grisar har drabbats av afrikansk svinpest ska genast anmäla det till en veterinär. Redan om djurhållaren uppmärksammar en ökad dödlighet, andra tecken på någon allvarlig sjukdom eller en väsentligt minskad produktion utan känd orsak hos sina djur ska en veterinär kontaktas.

Vid misstänkt smitta ska djurhållaren isolera alla djur som misstänks vara smittade. Inga personer, produkter eller djur som haft kontakt med misstänkt smittade djur får lämna anläggningen förrän en veterinär har bedömt situationen och meddelat vad som gäller.

En veterinär eller någon annan som i sitt yrke kommer i kontakt med djur eller produkter av djur och som har anledning att misstänka afrikansk svinpest ska enligt epizootilagen anmäla misstanken till Jordbruksverket och Länsstyrelsen. Kontaktuppgifter hittar du på Länsstyrelsens webbplats Djurhälsopersonal | Länsstyrelsen Jönköping (lansstyrelsen.se) under rubriken "Om du misstänker en epizootisjukdom". Det är sedan Jordbruksverket som beslutar om vad som ska göras.

 

Om du byter arbetsplats eller flyttar

Du som är djurhälsopersonal ska meddela Jordbruksverket när du byter namn, adress, telefonnummer eller arbetsplats. Det gör du genom att fylla i ett formulär under rubriken ”Att arbeta inom djurens hälso- och sjukvård” på Jordbruksverkets webbplats.

Bestämmelsen finns i Jordbruksverkets föreskrifter med saknummer D8.

 

Veterinära författningshandboken

När du behöver titta i någon författning som rör det veterinära området hittar du Veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats. Du kan även prenumerera på nya författningar genom att anmäla dig på Jordbruksverkets webbplats.

 
 

Upptäcker du att djur inte sköts på rätt sätt?

Du som tillhör djurhälsopersonalen är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker eller ser att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt. Du kan göra en anonym anmälan om du vill.

Anmälan görs till djurskyddshandläggarna på telefon 010-223 60 00 (växeln) eller via webben. Du kan ringa vardagar mellan 09.00-15-00. Övrig tid kan du anmäla via webbformulär eller via brev. Ange om möjligt rätt adress, eller en noggrann vägbeskrivning så underlättar du för oss. Anmälan via e-post görs till djurskydd.jonkoping@lansstyrelsen.se

Tänk på att du inte kan vara anonym när du skickar in din anmälan via e-post. Om situationen är akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta Polisen i stället.

För information om hur Länsstyrelsen i Jönköpings län behandlar personuppgifter, se www.lansstyrelsen.se/dataskydd

 
 

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon 010-22 36 000
E-post jonkoping@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter
 
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 
Do not click this link

Skickat med Paloma