Höstens nyheter för djurhälsopersonal
 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 
 

Nyheter m.m. från länsveterinärerna

Nummer 32, oktober2023

 

I höstens nyhetsbrev informerar vi om det senaste om afrikansk svinpest i Västmanland. Undantagsreglerna för sällskapsdjur från Ukraina har upphört vilket innebär att de ordinarie införselreglerna gäller igen.

Vi vill särskilt uppmärksamma dig på att det kommer tre nya föreskrifter om djurhälsopersonal och annan personal som arbetar inom djurens hälso- och sjukvård. De innehåller bland annat bestämmelser om ordination av läkemedel, läkemedelshantering, intygsskrivning, journalföring och delegering. Viktiga föreskrifter för dig som arbetar inom djurens hälso- och sjukvård.

Vi tipsar om Läkemedelsverkets filmkanal och Arbetsmiljöverkets information om zoonosrisker vid graviditet. Förra höstens projekt om hygienplaner har avslutats och det finns en slutrapport. Vi informerar även om vad du bör göra om du misstänker att ett djur angripits av ett rovdjur och om provtagning av leptospiros.

Vi hoppas att något av detta kan fånga ditt intresse i höstmörkret.

Hälsningar från länsveterinärerna

Torsten Jakobsson, Inger Nilsson, Maria Nyström och Marie-Louise Sjöberg

 

Aktuellt om svinpesten i Västmanland

Som vi tidigare informerat om fick Sverige sitt första fall av afrikansk svinpest i början av september. Sjukdomen har konstaterats bland döda vildsvin i Västmanland. Det pågår ett intensivt arbete med att lokalisera, avgränsa och bekämpa sjukdomen för att minimera risken för vidare spridning i landet. Målsättningen är att utrota och friförklara Sverige helt från afrikansk svinpest. Den 21 september beslutade Jordbruksverket att det så kallade kärnområdet, det område där de smittade vildsvinen har hittats, ska stängslas in. Syftet är att minska risken för att vildsvin som bär på smitta ska lämna området och att vildsvin utanför området ska ta sig in. Efter det första bekräftade fallet för en dryg månad sedan har ytterligare 48 vildsvin i området konstaterats smittade. Alla har hittats inom ett relativt begränsat område, i det så kallade kärnområdet.

Jordbruksverket har samlat många frågor och svar som riktar sig till olika målgrupper såsom allmänhet, jägare m.fl. på sin webbplats. Där finns också material med information om hur vi kan minska spridningen av afrikansk svinpest. Informationsmaterial finns på flera olika språk.

Läs mer och följ läget, Jordbruksverket

 

Undantagsregler för djur från Ukraina upphörde den 31 augusti

Från och med den 1 september 2023 gäller ordinarie regler för den som ska ta in hundar, katter eller illrar från Ukraina till Sverige. Tidigare fanns det undantagsregler för den som var på flykt från Ukraina.

De ordinarie införselkraven innebär att hundar, katter och illrar måste ha ID-märkning, rabiesvaccination, skyddande antikroppar och korrekta dokument för att få komma in i ett EU-land. Detta för att minimera risken för spridning av rabies. Alla ukrainska hundar, katter och illrar som inte uppfyller införselkraven avvisas vid den svenska gränsen.

Mer information om hundar, katter och andra sällskapsdjur från Ukraina, Jordbruksverket

 
 

Viktiga föreskrifter för personal som arbetar inom djurens hälso- och sjukvård

Den 1 november 2023 upphör Jordbruksverkets nuvarande föreskrifter om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård (D8) att gälla. Även föreskrifterna om läkemedel och läkemedelsanvändning (D9) upphör att gälla då.

D8 och D9 ersätts av tre nya föreskrifter:

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2023:19) om djurhälsopersonal (saknr. D33)

 

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2023:20) om den som utan att tillhöra djurhälsopersonalen yrkesmässigt utövar verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård samt om veterinärs tillhandahållande av läkemedel till sådana personer (saknr. D34)

 

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2023:21) om veterinärs ordination av läkemedel, djurhållares registrering av uppgifter samt operativa ingrepp som djurhållare får utföra (saknr. D35/L41)

 

Du hittar föreskrifterna i den veterinära författningshandboken, Jordbruksverket.se

 

Provta för Leptospiros

Leptospiros är en anmälningspliktig bakteriesjukdom som kan drabba både människor och djur. Infektion hos hund orsakar oftast inte sjukdom, men i en del fall utvecklas allvarlig, till och med dödlig sjukdom hos nyligen infekterade hundar. Unga hundar drabbas oftare av allvarlig sjukdom.

Sjukdomen har tagits upp för diskussion på några möten med Zoonosrådet och man misstänker en underrapportering på hundar i Sverige. Överväg att provta även vid en svag misstanke om leptospiros. Tänk på att smittan kan finnas lokalt och att risken för smitta ökar vid fuktigt väder, men minskar när det blir kallare ute. Kontakta SVA om du är osäker eller vill veta mer.

På SVA:s webbplats finns information om sjukdomen Leptospiros hos hund

 
 

Titta på film om biverkningsrapportering

Läkemedelsverket har en play-kanal med korta utbildnings-/informationsfilmer. De har nyligen tagit fram en film om biverkningsrapportering som riktar sig till djurhälsopersonal och djurägare.

Länk till play-kanalen: Läkemedelsverkets playkanal (lakemedelsverket.se)

Länk till filmen om biverkningsrapportering: Rapportering av misstänkta biverkningar hos djur - Läkemedelsverkets playkanal (lakemedelsverket.se)

 

Vid misstanke om rovdjursangrepp på hund

Senaste åren har förekomsten av fredade rovdjur i södra Sverige ökat. Även om risken är relativt låg för incidenter vid löshundsjakt så ökar risken med ökad förekomst av varg och lodjur. Länsstyrelsen har i uppdrag att både inventera förekomst av de fredade rovdjur samt besikta rovdjursangripna tamdjur inklusive hundar. Besiktningarna utförs av länsstyrelsens egen eller förordnad personal som är särskilt utbildad för detta av SLU:s Viltskadecenter. Syftet är att på ett kvalitetssäkert sätt dokumentera och avgöra orsaken till skadan, som i sin tur utgör ett nödvändigt underlag för ersättning enligt Viltskadeförordningen (2001:724). Endast veterinärutlåtande om skadeorsak är inte godkänt underlag. Besiktningarna är även viktiga då de utgör underlag för eventuell skyddsjakt som har till syfte att avliva särskilt skadegörande individer.

Det är ofta avgörande att besiktningen genomförs så snart som möjligt efter att skadan uppstått och därför är det önskvärt att Länsstyrelsen kontaktas snarast om det finns misstanke att en skada kan vara orsakad av rovdjur. Om möjligt genomförs länsstyrelsens besiktning på veterinärmottagningen i samråd med veterinären. Besiktningspersonerna kan nås året runt alla tider på dygnet enligt kontaktlistan på Länsstyrelsens webbsida. Under kontorstid kan även länsstyrelsens rovdjurshandläggare nås.

Du hittar mer information om åtgärder vid rovdjursangrepp på tamdjur samt kontaktuppgifter på Länsstyrelsens webbsida.

Skador på jakthundar är tyvärr vanligt. Framför allt handlar det om skär- och sticksår av olika grad orsakade av vildsvin, men även allvarliga frakturer orsakade av klövar från älg. Skador orsakade av fredade rovdjur är av speciell karaktär som besiktningspersonerna är utbildade att särskilja från andra skador.

 
 

Hygienprojekt avslutat

Under hösten 2022 genomfördes ett hygienproejkt för att följa upp tillämpningen av Jordbruksverkets föreskrifter K112 om hygienplaner inom djurens hälso- och sjukvård. Fem län fick möjlighet att delta, dock inte Jönköpings län.

37 hygienronder genomfördes på smådjurs-, häst- och distriktsveterinärklinker. Ronderna leddes av en eller två projektdeltagare med mångårig erfarenhet från vårdhygienarbete på humansidan. Vid ronden deltog också minst en länsveterinär, klinikens hygienombud samt verksamhetschef eller någon av denne utsedd person.

Resultatet visade att alla kliniker hade en hygienplan och att flera verksamheter bedrev ett aktivt hygienarbete. Implementeringen av hygienplanens olika delar varierade mellan klinikerna och vissa områden i hygienplanen hade generellt en längre bit kvar till dess att de uppnådde en god efterlevnad.

De förändringar som behöver genomföras är åtgärder som ger bättre förutsättningar för implementering i respektive verksamhet. Detta inkluderar kunskap, tillgänglighet till basal utrustning, mätningar för följsamhet och vårdrelaterade infektioner samt stöd i hygienarbetet.

Om du är intresserad av att läsa hela slutredovisningen av projektet så kan du höra av dig till någon av oss länsveterinärer.

 

Arbetsmiljöverket uppmärksammar zoonosrisker vid graviditet

I samverkan inom Zoonosrådet har behovet av att vägleda i frågor om risker för gravida och ammande arbetstagare lyfts fram. Statens veterinärmedicinska anstalt, Jordbruksverket, Distriktsveterinärerna, Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket har därför samlat information från berörda myndigheters webbplatser. Informationen kan underlätta bedömningen av faktorer som kan utgöra en risk för gravida och ammande arbetstagare som kommer eller kan komma i kontakt med djur i arbetet.

Länkarna till webbsidorna finns här:

Zoonoser är sjukdomar som sprids mellan djur och människor - Arbetsmiljöverket

Zoonoser smitta mellan djur och människor

Zoonosrisker vid graviditet

 

Om du byter arbetsplats eller flyttar

Du som är djurhälsopersonal ska meddela Jordbruksverket när du byter namn, adress, telefonnummer eller arbetsplats. Från 1 november ska du också meddela din e-postadress. Gör gärna detta genom att fylla i ett formulär under rubriken ”Att arbeta inom djurens hälso- och sjukvård” på Jordbruksverkets webbplats.

Bestämmelsen finns i Jordbruksverkets föreskrifter med saknummer D8 och från 1 november D33.

 

Veterinära författningshandboken

När du behöver titta i någon författning som rör det veterinära området hittar du Veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats. Du kan även prenumerera på nya författningar genom att anmäla dig på Jordbruksverkets webbplats.

 
 

Upptäcker du att djur inte sköts på rätt sätt?

Du som tillhör djurhälsopersonalen är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker eller ser att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt. Du kan göra en anonym anmälan om du vill.

Anmälan görs till djurskyddshandläggarna på telefon 010-223 60 00 (växeln) eller via webben. Du kan ringa vardagar mellan 09.00-15-00. Övrig tid kan du anmäla via webbformulär eller via brev. Ange om möjligt rätt adress, eller en noggrann vägbeskrivning så underlättar du för oss. Anmälan via e-post görs till djurskydd.jonkoping@lansstyrelsen.se

Tänk på att du inte kan vara anonym när du skickar in din anmälan via e-post. Om situationen är akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta Polisen i stället.

För information om hur Länsstyrelsen i Jönköpings län behandlar personuppgifter, se www.lansstyrelsen.se/dataskydd

 
 

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon 010-22 36 000
E-post jonkoping@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter
 
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 
Do not click this link

Skickat med Paloma