Vårens nyhetsbrev till djurhälsopersonal
 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Nyheter m.m. från länsveterinärerna

Nummer 33, mars 2024

 

I vårens nyhetsbrev tipsar vi om appen Vägvisaren - klok antibiotika samt Länsstyrelsens nya broschyrer om tillstånd för verksamheter med djur. Vi uppmärksammar dig på att skriva anläggningsnummer på remisser till SVA och att du kan prenumerera på Läkemedelesverkets nyhetsbrev. Det finns en enkel och informativ kategorisering av antibiotika på European Medicines Agencys (EMA:s) webbplats för att underlätta för dig när du ska välja antibiotika. Slutligen ger vi dig ett smakprov på det som vi har sysslat med under det gångna året.

Vårhälsningar från länsveterinärerna

Inger Nilsson, Maria Nyström och Marie-Louise Sjöberg.

 

Vägvisaren - klok antibiotika

Appen Strama Gävleborg där Distriktsveterinärerna haft en uppskattad del om antibiotika inom veterinärmedicin avvecklades vid årsskiftet 2023/2024. I samband med detta flyttades innehållet i veterinärdelen över till en egen app och under 2024 kommer innehållet att anpassas och förnyas. Appen utgör distriktsveterinärernas gemensamma riktlinjer för användning av antibiotika. Det står fritt att använda den för alla som vill. Här finns bland annat doser och behandlingstider samt förslag på andra behandlingar för att appen lätt ska kunna användas i den dagliga kliniska verksamheten.

Appen heter Vägvisaren - klok antibiotika och innehåller avsnitt för smådjur, häst och nöt.

 

Broschyrer om tillstånd

I vissa fall krävs tillstånd för att hålla många sällskapsdjur eller hästar. Den som driver yrkesmässig verksamhet med djur behöver alltid tillstånd, oavsett hur många djur hen har. Yrkesmässig verksamhet är när man tjänar pengar på att till exempel föda upp och sälja djur eller om man driver ett hunddagis.

På Länstyrelsens webbplats finns nu broschyrer att ladda ner med infomation om vad som gäller för hund, katt och häst. Länkar till broschyrerna finns här:

Tillstånd för verksamhet med hund | Länsstyrelsen Jönköping (lansstyrelsen.se)

Tillstånd för verksamhet med katt | Länsstyrelsen Jönköping (lansstyrelsen.se)

Tillstånd för verksamhet med häst | Länsstyrelsen Jönköping (lansstyrelsen.se)

 

Anläggningsnummer på remisser till SVA

En anläggning där det finns hästar ska vara registrerad hos Jordbruksverket. Hästarna som finns på anläggningen ska också registreras.Syftet med registreringen är att det ska gå att spåra djuren om det blir ett sjukdomsutbrott.

När SVA konfirmerar en anmälningspliktig sjukdom ska de rapportera det till Jordbruksverket. För smittspårning och sjukdomsövervakning är det viktigt att registreringsnumret på anläggningen där hästen befinner sig finns med.

Tänk därför på att skriva med anläggningens nummer på remissen när du skickar prover.

 
 

Förståndig och ansvarsfull användning av antibiotika, vad är det?

Vid ordination av antibiotika ska en veterinär ordinera läkemedel enligt följande:

1.En veterinär ska ordinera ett läkemedel som innehåller penicillin om han eller hon bedömer att penicillin kommer att ha tillräckligt god effekt på djurets eller djurgruppens aktuella tillstånd om inte veterinären anser att det finns någon särskild omständighet som talar emot att använda penicillin.
2.En veterinär som bedömer att penicillin inte förväntas ha tillräckligt god effekt på djurets eller djurgruppens aktuella tillstånd ska ordinera ett läkemedel som innehåller en substans med så låg risk för resistens som möjligt enligt EMA:s (European Medical Agencys) ”Kategorisering av antibiotika för användning till djur för förståndig och ansvarsfull användning”. Vid ordination av polymyxiner, kinoloner, tredje eller fjärde generationens cefalosporiner eller rifampicin ska veterinären dessutom uppfylla villkoren i 6–11 §§ D35.

I journalen ska veterinären motivera varför djuret ska behandlas med antibiotika och sitt val av antibiotika.

EMA:s “Kategorisering av antibiotika för användning till djur för förståndig och ansvarsfull användning” finns publicerad på EMA:s webbplats. Categorisation of antibiotics for use in animals (europa.eu)

 

Lite nyheter om läkemedel

Du prenumererar väl på Läkemedelsverkets nyhetsbrev För dig som jobbar med läkemedel för djur | Läkemedelsverket (lakemedelsverket.se). I senaste nyhetsbrevet, februari 2024, informerar Läkemedelsverket bland annat om att arbetet med att uppdatera behandlingsrekommendationen om osteoartrit hos häst från 2010 är i full gång. Den nya rekommendationen kommer bland annat inkludera information om behandlingsalternativ som tillkommit under de senaste tio åren. Planerad publicering är augusti 2024.

Där finns också information om att det är möjligt att förskriva veterinärgodkänt acetylcystin som lösning till djur på licens. Humangodkänt acetylcystein som lösning riskerar att ta slut på grund av minskad produktionskapacitet och det har därför reserverats för användning till människa. Det finns veterinärgodkända läkemedel som innehåller acetylcystein som lösning i andra EU-länder. Tänk på att i första hand söka licens och använda läkemedel som är godkända för djur.

För att licensläkemedel ska få säljas av apoteket behöver det finnas en beviljad licens. Viss information om licensläkemedel innehållande acetylcystein går att hitta i VARA och KLAS. Apoteket har information om vilka licensläkemedel som finns tillgängliga.

 
 

En tillbakablick på år 2023

Vi ser tillbaka på några av de saker som vi gjort på veterinär- och djurskyddsenheten under förra året och som kanske kan intressera dig.

Smittskydd och djurhälsa

Under 2023 besökte vi fyra veterinärkliniker för att kontrollera hur hygienplanerna
i respektive verksamhet efterlevs och om det finns förutsättningar för att arbeta efter
planen. Vid samtliga besök bedömde Länsstyrelsen att hygienplanen är väl anpassad till
verksamheten och tillfrågad personal kände till planen. Det finns också goda möjligheter att
arbeta i enlighet med hygienplanen. På enstaka punkter finns det utrymme för förbättringar. De senaste tre åren har vi totalt träffat er på elva kliniker. Från vår sida har det varit intressanta och givande besök men framför allt har det varit trevligt att träffas.

Hästpass kontrolleras i samband med annan kontroll på en anläggning, till exempel hygieregler eller läkemedelshanteringen, men även under transportkontroller tillsammans med Polisen. Av 27 kontrollerade hästpass under året var uppgifterna i åtta pass eller i det centrala hästregistret inte uppdaterade. Huvudsakligen gällde det kastrering men i några fall även läkemedelsbehandling. Vid en kontroll under transport medföljde inte passet hästen.

Totalt fick vi 42 anmälningar om anmälningspliktiga sjukdomar under 2023. En anmälan var om MRSA hos katt och tre MRSP hos hund. Länsstyrelsen kontrollerar både att veterinären och att djurhållaren uppfyller sina skyldigheter. En återkommande brist är att veterinären inte meddelar Länsstyrelsen att infektionen är avläkt. En djurhållare följde inte bestämmelserna om kontaktisolering och en gick inte på uppföljande kontroll trots veterinärens uppmaning. Först när Länsstyrelsen kontaktade djurhållaren och påtalade hens skyldighet bokades ett uppföljande besök. I övrigt är både veterinärer och djurhållare väl insatta i vad de ska göra.

Länsstyrelsen fick in sex anmälningar med klinisk misstanke om kvarka, en om hästinfluensa och en om virusabort, centralnervös form. Vi fick också in en misstanke om mjältbrand i en nötkreatursbesättning där flera djur dött under kort tid. Misstanken om mjältbrand avfärdades och senare kom det in en rapport om konstaterad frasbrand i samma besättning.

Övriga anmälningspliktiga sjukdomar som rapporterades in till Länsstyrelsen under 2023 var:

frasbrand hos fyra nötkreatur
campylobacter i en slaktkycklingbesättning
proliferativ njurinflammation hos odlad regnbåge
europeisk yngelröta i en bigård
amerikansk yngelröta i en bigård
infektiös laryngotracheit i två hobbyhönsbesättningar
babesios hos en hund
brucellos hos en hund
leishmanios hos två hundar
leptopiros hos en hund
fransk hjärtmask hos en hund
FIV hos en katt
salmonella hos 22 katter.
 
Tillsyn av djurhälsopersonal

Länsstyrelsen har fått in rapporter från 16 veterinärer som föreskriver läkemedel för villkorad läkemedelsanvändning i sammanlagt 32 besättningar. Förskrivningen sker i 15 besättningar med nötkreatur för mjölkproduktion och i sex för köttproduktion, i sju besättningar med gris, i en med nötkreatur och gris samt i tre fårbesättninger. Två besättningar med får har haft villkorad läkemedelsanvändning utan att någon anmälan har kommit in från aktuell veterinär. Länsstyrelsen har gjort administrativ tillsyn av elva ViLA-veterinärer och fysisk tillsyn av en. Fyra tillsynsbesök hos veterinärer som endast förskriver läkemedel till sällskapsdjur har genomförts. Några förbättringsområden som vi har uppmärksammat är instruktioner för villkorad läkemedelsanvändning, besöksintervall i ViLA-besättningar och uppgifterna i Jordbruksverkets register för djurhälsopersonal, ffa uppgifter om ny arbetsplats.

Vid kontrollurval och i samband med tillsyn använder Länsstyrelsen i allt större utsträckning uppgifter från E-hälsomyndigheten, där uppgifter om veterinärers förskrivning och rekvisitioner kan begäras ut.

Länsstyrelsen har genomfört 26 kontroller av djurhållares läkemedelshantering. Kontrollerna visar att det framför allt är i hästverksamheter som kunskapen om förvaring och journalföring av läkemedel behöver förbättras.

 
Djurskydd

Länsstyrelsen genomförde under året 127 planerade kontroller och 146 kontroller efter anmälan. Anmälningsärenden prioriteras enligt den nationella rutinen och 68 procent har hanterats administrativt. Andelen fysiska anmälningskontroller utan anmärkning låg på 29 procent.

Länsstyrelsen har under året fattat 28 beslut om åtgärder som djurhållare ska göra för att komma till rätta med djurskyddsbrister. Länsstyrelsen har också medgett 34 tillstånd för verksamheter med djur såsom hunddagis, kennel eller ridskola m.m. Länsstyrelsen har fattat 30 beslut om att omhänderta djur. Ett beslut gällde häst, tre lantbrukets djur och två beslut gällde diverse sällskapsdjur. Resterande 24 beslut avsåg hund och/eller katt.

Länsstyrelsen har meddelat fyra förbud att ha hand om hov- och klövbärande
djur, två förbud att ha hand om katter, ett förbud att ha hand om hund och två förbud att ha hand om samtliga djurslag. Nio personer har under året ansökt om att få sitt djurförbud upphävt. Länsstyrelsen kunde upphäva djurförbudet helt för tre personer och delvis för en som då fick hålla ett djur.

Länsstyrelsen har förprövat 56 planerade ny- och ombyggnader av stall, andra förvaringsutrymmen eller hägn för djur, och 56 besiktningar har genomförts under året. Detta är en minskning av ärenden jämfört med 2020 (81 förprövningar, 54 besiktningar) och 2021 (76 förprövningar, 107 besiktningar) och i ungefär samma nivå som 2022. Den stora prisökningen på byggvaror, räntehöjningar samt oro över ekonomi och framtiden påverkar investeringsviljan och bedöms fortsatt bidra till minskningen.

 
 

Om du byter arbetsplats eller flyttar

Du som är djurhälsopersonal ska meddela Jordbruksverket när du byter namn, adress, telefonnummer eller arbetsplats. Det gör du genom att fylla i ett formulär under rubriken ”Att arbeta inom djurens hälso- och sjukvård” på Jordbruksverkets webbplats.

Bestämmelsen finns i Jordbruksverkets föreskrifter med saknummer D33.

 

Veterinära författningshandboken

När du behöver titta i någon författning som rör det veterinära området hittar du Veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats. Du kan även prenumerera på nya författningar genom att anmäla dig på Jordbruksverkets webbplats.

 
 

Upptäcker du att djur inte sköts på rätt sätt?

Du som tillhör djurhälsopersonalen är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker eller ser att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt. Du kan göra en anonym anmälan om du vill.

Anmälan görs till djurskyddshandläggarna på telefon 010-223 60 00 (växeln) eller via webben. Du kan ringa vardagar mellan 09.00-15-00. Övrig tid kan du anmäla via webbformulär eller via brev. Ange om möjligt rätt adress, eller en noggrann vägbeskrivning så underlättar du för oss. Anmälan via e-post görs till djurskydd.jonkoping@lansstyrelsen.se

Tänk på att du inte kan vara anonym när du skickar in din anmälan via e-post. Om situationen är akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta Polisen i stället.

För information om hur Länsstyrelsen i Jönköpings län behandlar personuppgifter, se www.lansstyrelsen.se/dataskydd

 
 

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Telefon 010-22 36 000
E-post jonkoping@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter
 
 

Klicka här för att avregistrera din adress
Tipsa en vän

 

Fotografer: Stefan Gustafsson, Christina Lindqvist och Mostphotos.

Do not click this link

Skickat med Paloma