Nyheter från Landsbygdsrådet 2020-06-01

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

 

Mats Dahlberg
har ordet


”Det är skimmer i molnen och glitter i sjön, det är ljus över stränder och näs.
Och omkring står den härliga skogen grön, bakom ängarnas gungande gräs.”

Orden är Gustaf Frödings och bilden är Sverige en sommardag.

Vi som har förmånen att bo i Falu kommun känner igen oss, nu när sommaren lockar oss ut i naturen.

I detta nyhetsbrev berättar vi bland annat om Smart service i Svärdsjö, Sundborns kanotklubbs aktiviteter och hur man kan lära mera och få inspiration till landsbygdsutveckling.

Vi minns också Thomas Björklund, en person som betytt mycket för hembygden.

Läs, inspireras och samarbeta. Tillsammans är vi Falun!

/Mats Dahlberg, Kommunalråd & ordförande Landsbygdsrådet

 

Till minne: Thomas Björklund


Thomas Björklund, Bjursås, har gått ur tiden vid en ålder av 72 år. Thomas var en mycket engagerad man i många olika frågor och han kan beskrivas som en eldsjäl i ordets rätta bemärkelse. En av Thomas hjärtefrågor som han brann för var Faluns landsbygd, inte minst i sin hembygd Bjursås. Thomas var engagerad i bland annat Bjursås Sockenråd som ordförande, i Kommunbygderådet som ordförande och som ledamot i Landsbygdsrådet.

Den tid och engagemang som Thomas lagt ned genom åren på landsbygdsfrågor har betytt oerhört mycket för många. Hans person och engagemang kommer att bli mycket saknat. Thomas erfarenheter och kunskap delade han frikostig med sig av till intresserade och tog sig tid att ge kloka råd.

Våra tankar går till Thomas familj och närmast anhöriga och vi beklagar djupt sorgen, Thomas kommer att bli mycket saknad!

/Falu kommuns Landsbygdsråd

 

BID-Smart service i Svärdsjö!


Nu har projektet för utökad samverkan och utvecklad offentlig och kommersiell service startat i Svärdsjö. Projektet som sträcker sig under 18 månader heter ”Smart service i smarta byar – BID-samverkan för hållbar service på landsbygden”.

Den 5 maj genomförde projektet en platsvandring i Svärdsjö centrum under ledning av två erfarna plats- och affärsutvecklare från Svenska Stadskärnor. Syftet med vandringen var att väcka nya tankar om området där en kreativ dialog fördes mellan deltagarna. Det blev en ögonöppnare för många och ett bra startskott till detta spännande projekt!

Projektet ska nu arbeta för att stärka samverkan mellan föreningar, företag och kommunen för att gynna den lokala ekonomin och säkra servicen för framtiden, allt för att göra Svärdsjö än mer attraktivt!

Läs mer om projektet här

 

Sundborns Kanotklubb


Sundborns kanotklubb har tillsammans med unga ledare startat en ny idrott för barn/ungdomar mitt i Sundborn. Falu kommun har via Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun och via RF/SISU Dalarna hjälpt kanotklubben vid uppstarten av att anordna prova-på paddling på Sundbornsån.

Klubben har samarbetat med skolor och föreningar i området och det har blivit lyckade aktiviteter. Inför sommaren 2020 vill klubben fortsätta sin utveckling och entusiasmera flera ungdomar till kanotpaddling i Sundborn. Nedan finns möjlighet att testa på att paddla i Sundborn.

Sjöhäng - Barn och ungdomar kan prova på att paddla kostnadsfritt.

Vecka 28-29-30-31 varje onsdag kl 11-16 vid badplatsen Vitsand i Sundborn. Falu kommun är arrangör i samarbete med kanotklubben.

Testa kanotslalom - Nybörjare från 11 till 20 år är välkomna.

Måndag till torsdag 10-13 augusti kl 17-19, vid dansbanan i Sundborn. Utrustning finns på plats. Kostnad: 100 kr oavsett antal gånger man paddlar. Sundborns kanotklubb är arrangör i samarbete med RF/SISU Dalarna.

Läs mer om Sundborns kanotklubb här

 

Service och organisering i landsbygder


Coompanion Dalarna håller den 10 september ett seminarium utifrån deras projekt "Lokal HUB landsbygdssamverkan- kommersiell service och besöksnäring". Den inbjudna gästföreläsaren heter Patrik Cras och är forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, (SLU).

Seminariet bygger vidare på bokkapitlet Service i framtidens landsbygdssamhällen i antologin Nya Visioner för landsbygden och avhandlingen Landsbygdssamhällets medborgarskap som har fokus på organiseringen av service på svensk landsbygd. Seminariet är kostnadsfritt, inkl. fika och lunch.

Läs mer om seminariet här och passa på att anmäla er

 

Landet lär webbinarier


Landsbygdsnätverket har en serie lunchwebbinarier kring olika landsbygdsrelaterade ämnen. Det går att titta på sändningarna live eller inspelade i efterhand. Avsnittet som sändes den 12 maj heter Vilka är framgångsfaktorerna bakom lyckade företag i landsbygder?

Landsbygdsnätverket har även en poddcast som heter Landet- podden bortom storstaden där aktuella ämnen kopplat till landsbygden diskuteras med inbjudna gäster. Senaste avsnittet handlar om platsens betydelse och Coronakrisens påverkan.

 

Kunskaper för landsbygder


Kunskaper för Landsbygder är ett initiativ från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) vilket syftar till att skapa ett kunskapscentrum för alla som är intresserade av landsbygdsfrågor samlat i en blogg och webbinarier.

Blogginläggen är skrivna av forskare runt om i Sverige som arbetar med landsbygds- och regionalforskning. Bloggen drivs som en del av ”uppdrag landsbygd”: SLUs regeringsuppdrag för att sammanställa och samordna kunskapsläget inom landsbygdsforskning.

Kika in på bloggen för att läsa mer

 

#innovativadalarna


Genom att dela med sig av inspirerande initiativ och goda exempel ska företagen i Dalarna kunna stärka varandra under Coronakrisen. I spåren av detta lanseras nu hashtaggen #innovativadalarna, som ska bli en sorts bank av goda idéer, spännande lösningar men också en inspirationskälla för företag som behöver ny energi.

Under hashtaggen #innovativadalarna samlar vi de goda exemplen som stärker Dalarnas utveckling! Hashtaggen ska kunna användas av både företag, kommuner, myndigheter, högskola, privatpersoner – ja, hela Dalarna!

 

Digitala företagarfrukostar


Välkommen till vår webbsända frukost-tv fylld av aktuell information, råd och inspiration för näringslivet i Coronatider. Frukosten sker i samverkan med Leksand-och Borlänge kommun. Frukosten arrangeras på fredagar från kl 08.00-08.30. Avsnitten går även att se i efterhand på Leksands kommuns Youtube-kanal.

Läs mer om frukostarna här!

 

Verksamt.se/dalarna

Regionala och kommunala stöd till följd av covid-19


Den pågående Coronapandemin ger ekonomiska effekter för såväl individer som företag. På nationell, regional och kommunal nivå förbereds och fattas beslut för att minska de negativa effekterna. Här kan du som företagare hitta information om insatser och åtgärder i Dalarna. Sidan uppdateras löpande med ny information.

Klicka dig vidare till sidan här!

 

Tips till Landsbygdsrådets nyhetsbrev?


Har du tips på nyheter från Faluns landsbygd som skulle kunna vara med i Landsbygdsrådets nyhetsbrev eller vill din förening vara med för att visa upp sin verksamhet?

Maila förslag till hanna.wickstrom@falun.se

Våra tjänster på näringslivskontoret

Lediga lokaler och mark

Se vilka lediga lokaler och mark som finns i Falu kommun.

Sök lokaler och mark
 

Företags- och mexlots

Falu kommuns företags- och mark och exploateringslots är en väg in till kommunen för företagare.

Företagslots
 

Upphandlingar

Nedan hittar du aktuella upphandlingar hos Falu kommun och de kommunala bolagen Kopparstaden samt Falu Energi & Vatten.

Falu kommun
Kopparstaden
Falu Energi & Vatten
 
 

näringslivskontoret - vi finns för dig som företagare

Vi arbetar aktivt för att skapa ett gott företagsklimat och förutsättningar för expansion och utveckling av befintliga- samt nya företag i Falu kommun. Behöver du vår hjälp?

Kontakt näringslivskontoret
 

Nyheter från Landsbygdsrådet ges ut av miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Falu kommun.
Citera oss gärna, men ange källan. Har du idéer på vad som händet i din bygd, tipsa oss gärna.
E-post: hanna.wickstrom@falun.se & mats.dahlberg@falun.se
Besöksadress: Egnellska huset, Myntgatan 45
Postadress: Falu kommun, näringslivskontoret, 791 83 FALUN

Facebook Instagram

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link