Nyheter från Landsbygdsrådet

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Nyhetsbrev 3, 2020-09-25

Mats Dahlberg
har ordet


I en kommun som Falun, där cirka en tredjedel bor och verkar på landsbygden, är frågan viktig. I ett Falun där alla behövs, kan delta och kan bidra är det kreativa samtalet av största betydelse. Landsbygdsrådet är platsen där vi kan föra detta kreativa samtal.

Vårt gemensamma mål är att vi alla ska kunna utvecklas tillsammans.Därför är det extra trevligt att läsa i detta nyhetsbrev om de satsningar som görs på flera platser i vår stora kommun. En eloge till alla ni eldsjälar som driver på för att utveckla landsbygden!

Jag vill också påminna om att det fortfarande finns möjlighet att ansöka om kommundelsutvecklingsmedel, men ni måste skynda på då sista ansökningsdag är redan den 2 oktober.

Medel från Stiftelsen för fritidens främjande är också sökbara. Här är deadline den 19 oktober.

Kontakta vår landsbygdsutvecklare Hanna Wickström om du behöver hjälp. Slutligen önskar jag er alla en produktiv höst!

Mats Dahlberg
Kommunalråd och ordförande i Landsbygdsrådet

 

Landsbyggare Falun!


Tillsammans med Falu kommunbygderåd har Falu kommun beviljats EU-medel för projektet ”Platsmarknadsföring Falu kommun”. Projektet ska pågå under två år och målet är att fler ska vilja etablera företag, flytta till och se möjligheterna med landsbygden. Inom projektet ska vi se om vi kan hitta fastigheter som kan komma ut på marknaden, lokaler och mark för näringsverksamheter och ta fram marknadsföringsmaterial som visar på det positiva med att bo och verka på landsbygden.

Vi ska fortsätta arbeta med den starka platsidentitet och stolthet som finns i våra kommundelar, visa på möjligheterna som finns med att bo och verka på landsbygden och förhoppningsvis få en och annan att vilja flytta till våra kommundelar, säger Hanne Kringstad, projektledare.

Hanne är fortsatt placerad på näringslivskontoret och kommer att arbeta i nära samarbete med Hanna (landsbygdsutvecklare) och de andra näringslivsutvecklarna på avdelningen. Den politiska styrgruppen för projektet är landsbygdsrådets arbetsutskott, i projektgruppen ingår landsbygdsutvecklaren och kommunbygderådets styrelse.

Konceptet med Landsbyggare finns idag etablerat i Halland och på Höga Kusten. I och med projektet kommer Falun att bli en del av hemsidan Landsbyggare.se. Dessutom kommer vi att arbeta med våra egna sidor så som Falun.se och intresseföreningarnas hemsidor. Vi kommer också att sprida material via sociala medier och lokala medier.

Nu under hösten drar vi igång med workshops tillsammans med intresseföreningarnas styrelser samtidigt som vi startar arbetet med att inventera fastigheter, kanske sitter du på en fastighet som du kan säljas till en blivande landsbyggare? Eller vill du veta mer om projektet? Då är det bara att du hör av dig till mig, fortsätter Hanne.

 

Näringslivsfrukost i Enviken 6 oktober


Är du intresserad av att nätverka med andra företagare i Enviken? Vill du äta en god frukost samtidigt som du får intressant information från intresseföreningen, den inbjudna gästen Erik Vestlund från Nyfäbodarnas Timmerstugor och nytt från Falu kommuns näringslivskontor och landsbygdsutvecklare? Då är det bäst att passa på att ta chansen att delta på Envikens näringslivsfrukost den 6 oktober, endast 20 föranmälda deltagare har möjlighet att delta på frukosten som är kostnadsfri.

--> 6 oktober, kl. 07.30-09.00.

--> Björkans pensionat.

--> Kostnadsfritt

--> Endast föranmälda deltagare, anmälan sker till envikensintresseforening@outlook.com eller
via 0703-432372 (sms eller samtal) med namn och företag.

 

Kommundelsutvecklingsmedel


Metoden för kommundelsutveckling går i korthet ut på att kommunen varje år anslår en budget för utveckling i kommundelarna. Ur den budgeten söker sedan de olika kommundelarnas intresseföreningar/utvecklingsgrupper medel efter att först ha presenterat en utvecklingsplan framtagen i samverkan på lokal nivå. Sista ansökningsdag för kommundelsutvecklingsmedel år 2021 är den 2 oktober 2020.

Det går att läsa mer om kommundelsutvecklingsmedel och hitta ansökningshandlingarna här!

--> Sista ansökningsdag är 2 oktober 2020.

 

Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun


Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun är till för aktiviteter eller investeringar för att utöka eller förbättra fritidsutbudet för barn och ungdomar på landsbygden. Pengarna som finns i Stiftelsen investerade kommunen vinsten från VM arrangemanget i Falun 2015 och utdelningen från Stiftelsen är max tre miljoner kronor om året. Sista ansökningsdagen för den sista ansökningsomgången för Stiftelsen under 2020 är den 19 oktober.

Det går att läsa mer om Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun och hitta ansökningshandlingarna här!

-->Sista ansökningsdag 19 oktober 2020.

 

Ny paddelbar fors i Falu kommun


I vattendraget Sågdammen vid Svärdsjö har det under en längre tid pågått en restaurering av forsen som nu står färdigrestaurerad. Tidigare fanns det betongdelar och andra hinder mitt i forsen som störde vattenflödet.

Falu kommun påbörjade arbetet med restaureringen av forsen 2017, där målet var att det skulle finnas en ny gångbro samt en bättre passage för vattnet. Svärdsjö kanotklubb var sakägaren i restaureringsprocessen och kom med kunskap om specifikt forspaddling.

Tillsammans med Länsstyrelsen Dalarna, markägarna, fiskeklubben och andra lokala aktörer blev det ett lyckat samarbete som har resulterat i en restaurerad fors som det går att paddla kanotslalom i. I och med att forsen nu är paddelbar innebär att det går att paddla med forskajaker både nedströms och uppströms.

Restaureringen har gett Svärdsjö med omnejd en ny idrottsanläggning som komplement till kanotslalombanorna i Hosjöholmen och Falu vildvattenpark. Det ges nya möjligheter för barn och ungdomar att utvecklas inom sporten kanotslalom och fler forsar innebär fler möjligheter att träna i olika svårighetsgrader.

Forsen vid Sågdammen har ca 2 meters fallhöjd. Beroende på vattenflödet skapas intressanta former i vattnet som valsar och passar utmärkt för forspaddling och kanotslalom. Välkommen att paddla i Sågdammen i Svärdsjö!

 

Se föreläsningar om landsbygdsutveckling


Är du intresserad av att titta på föreläsningar om olika ämnen inom landsbygdsutveckling?

Då kan du på play.slu.se se webbinarier och föreläsningar från landsbygdsutvecklare, forskare och andra yrkesverksamma inom ämnet landsbygdsutveckling. Det finns föreläsningar om allt ifrån medborgardialoger, företagsutveckling på landsbygden eller digital lanthandel. Det släpps nya föreläsningar kontinuerligt.

 

#innovativadalarna


Genom att dela med sig av inspirerande initiativ och goda exempel ska företagen i Dalarna kunna stärka varandra under Coronakrisen. I spåren av detta lanseras nu hashtaggen #innovativadalarna, som ska bli en sorts bank av goda idéer, spännande lösningar men också en inspirationskälla för företag som behöver ny energi.

Under hashtaggen #innovativadalarna samlar vi de goda exemplen som stärker Dalarnas utveckling! Hashtaggen ska kunna användas av både företag, kommuner, myndigheter, högskola, privatpersoner – ja, hela Dalarna!

 

Verksamt.se/dalarna

Regionala och kommunala stöd till följd av covid-19


Den pågående Coronapandemin ger ekonomiska effekter för såväl individer som företag. På nationell, regional och kommunal nivå förbereds och fattas beslut för att minska de negativa effekterna. Här kan du som företagare hitta information om insatser och åtgärder i Dalarna. Sidan uppdateras löpande med ny information.

Klicka dig vidare till sidan här!

 

Tips till Landsbygdsrådets nyhetsbrev?


Har du tips på nyheter från Faluns landsbygd som skulle kunna vara med i Landsbygdsrådets nyhetsbrev eller vill din förening vara med för att visa upp sin verksamhet?

Maila förslag till hanna.wickstrom@falun.se

Våra tjänster på näringslivskontoret

Lediga lokaler och mark

Se vilka lediga lokaler och mark som finns i Falu kommun.

Sök lokaler och mark
 

Företags- och mexlots

Falu kommuns företags- och mark och exploateringslots är en väg in till kommunen för företagare.

Företagslots
 

Upphandlingar

Nedan hittar du aktuella upphandlingar hos Falu kommun och de kommunala bolagen Kopparstaden samt Falu Energi & Vatten.

Falu kommun
Kopparstaden
Falu Energi & Vatten
 
 

näringslivskontoret - vi finns för dig som företagare

Vi arbetar aktivt för att skapa ett gott företagsklimat och förutsättningar för expansion och utveckling av befintliga- samt nya företag i Falu kommun. Behöver du vår hjälp?

Kontakt näringslivskontoret
 

Nyheter från Landsbygdsrådet ges ut av miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Falu kommun.
Citera oss gärna, men ange källan. Har du idéer på vad som händet i din bygd, tipsa oss gärna.
E-post: hanna.wickstrom@falun.se & mats.dahlberg@falun.se
Besöksadress: Egnellska huset, Myntgatan 45
Postadress: Falu kommun, näringslivskontoret, 791 83 FALUN

Facebook Instagram

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link