Nyheter från näringslivskontoret

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Nyhetsbrev 2021-06

Hej på er

Jag har precis tagit en promenad i solen när jag skriver den här ledaren. Vilket väder vi bjuds på just nu, härligt! Det ger mig energi. I fredags genomförde vi en cykelspelsmorgon tillsammans med Svenska Cykelförbundet, cykelklubbarna i Falun och Borlänge, Visit Dalarna, sponsorer samt Borlänge kommun.

Vi har fått många fina kommentarer om att det var en bra blandning av innehåll, fina tips och att man diggade det samarbete som gör Svenska cykelspelen 2021 möjligt. Sändningen finns på vår hemsida om du vill titta i efterhand.

Vi är också inne i en intensiv tid av bra dialoger kopplat till framtagandet av Faluns näringslivsstrategi. Med i detta brev är också en statusuppdatering av det arbete vi gjort hittills. Jag vill rikta ett stort tack till alla som vi träffat och delat med sig av sina tankar och idéer. Vi har gjort en så kallad landningssida på vår hemsida för arbetet med strategin. Här finns bland annat det senaste avsnittet av På gång med näringslivskontoret där vi berättar om hur vi jobbar med framtagandet samt en enkät som du gärna får svara på. Dina inspel är viktiga i vårt arbete. Här är en länk till sidan: Faluns näringslivsstrategi - Startsida.

15 maj 2021 avslutades fas 1 i lotsinsatsen kopplat till Regionens projekt KROK (som står för kompetens, rådgivning, omställning och koordinering). I fas 1 har Falun Borlängeregionen och kommunernas näringslivskontor haft personer dedikerade till att kontakta företag och stöttat dem kring vilka stöd som finns att söka samt lotsat företag till passande projekt och åtgärder.

Vi i Falun har valt att förlänga denna insats till 31 december 2021, Kenneth Magnusson och Helena Hansson fortsätter som Stödlotsare. Jag har fått till mig att lotsandet varit väldigt värdefullt för kommunens företag och att vi stöttat många. Därför förlänger vi insatsen då vi fortfarande befinner oss i pandemin och vet att det finns utmaningar att hitta rätt bland stöd och åtgärder hos många företag. Kontakta dem gärna och sprid även detta vidare om du känner någon som behöver stöttning.

Och på tal om sociala kanaler, följ oss gärna på Facebook och Instagram. Här försöker vi lägga ut aktuell information om vilka stöd som finns att tillgå men också spegla vad vi gör på kontoret.

Bästa hälsningar
Linda Wallin, näringslivschef

 

Summering av arbetet med näringslivsstrategin våren 2021

Nu är det tre månader sen vi startade upp arbetet med en ny näringslivsstrategi för Falun. Det är fantastiskt kul att vi äntligen har kommit igång med det här arbetet och vi är jätteglada för den positiva respons vi har fått från både från kollegor inom Falu kommun och de företagare vi har träffat!

Så jobbar vi med strategin

Vårt upplägg för processen går ut på att företag(are) och branschorganisationer ska vara delaktiga längs hela resan (även i uppföljningen). Strategin ska utgå från det som företagen lyfter som sina viktiga områden och utmaningar. Den ska inrymma hela Falu kommuns gränssnitt mot företagen, alltså i princip alla kontakter som förekommer mellan kommunen och företagen (inklusive kommunala bolag och verksamhet som vi har tillsammans med andra kommuner, ex vis Alkohol, Tobak och Läkemedel & Upphandling).

Det innebär att det är kommunledningen som kommer att ”äga” strategin, som ska ”lira tillsammans” med de andra ”styrande dokumenten” i kommunen på ett bra sätt. Vår styrgrupp för arbetet är Kommunstyrelsens utvecklingsutskott. Vi rapporterar om arbetet på alla deras möten.

Vilka inspel har vi fått hittills då? Och vad händer framåt? Här kan du ta del av hela summeringen av arbetet fram tills nu.

Dina inspel som företagare är viktiga för oss - hjälp oss att fokusera på rätt saker så att Falun fortsätter utvecklas till en attraktiv företagarkommun.

Du hittar enkäten här - Tack på förhand!

 

Stödlots – företagshjälp med stöd och åtgärder under pandemin

– Nu förlänger vi insatsen

Stödlots, eller K.R.O.K som står för kompetens, rådgivning, omställning och koordinering är ett projekt som ger små och medelstora företag i Dalarna stöd för att möta konsekvenserna av covid-19 och för att stå bättre rustade när pandemin är över.

15 maj 2021 avslutades fas 1 i lotsinsatsen. Där Falun Borlängeregionen och kommunernas näringslivskontor haft personer dedikerade till att kontakta företag och stöttat dem kring vilka stöd som finns att söka samt lotsat företag till passande projekt och åtgärder.

Falun har valt att förlänga denna insats till 31 december 2021,Kenneth Magnusson och Helena Hansson fortsätter som Stödlotsare. Lotsandet har hittills varit väldigt värdefullt för kommunens företag. Lotsinsatsen förlängs därför och vi befinner oss fortfarande i pandemin och vet att det finns utmaningar att hitta rätt bland stöd och åtgärder hos många företag.

Läs mer vad du som företagare kan få hjälp med och som Stödlotsarna kan guida till här

 

Platsmarknadsföring Falu kommun

Det tvååriga EU-finansierade LEADER-projektet Platsmarknadsföring Falu kommun har som mål att fler ska vilja etablera företag, flytta till, och upptäcka de fantastiska möjligheter som finns på kommunens landsbygd.

På gång just nu:

Äger du en fastighet som du inte nyttjar till permanentboende? Är du intresserad av att flytta till Faluns landsbygd? Vill du lämna tankar om boende på landsbygden? Fyll gärna i vår boendeenkät.
 
Falun ansluts till det nationella projektet Vi Landsbyggare som syftar till att visa upp en äkta, positiv bild, av landsbygden och dess rika möjligheter. Inspireras av driftiga falu-entreprenörer och läs texter om Framtidens landsbygd.
 
Är du också en landsbyggare? Eller känner du en? Tipsa gärna projektledare Martina.
 

Inbjudan till informationsträff - Livsmedelsupphandling

Upphandlingscenter tillsammans med LRF och Upphandlingsdialog Dalarna bjuder härmed in till informationsträff angående de kommande livsmedelsupphandlingarna avseende mjölk och mjölkprodukter, färska grönsaker, frukt, ekologisk potatis och rotfrukter samt ekologiska ägg för kommunerna Borlänge, Falun, Hedemora, Gagnef, Ludvika, Säter, Smedjebacken samt kommunalförbundet VBU.

Informationsträffen sker digitalt via dator eller telefon
den 1 juni kl: 11:30 – 13:00. Läs hela inbjudan här
 

 

 

Almi har flertalet webbsända seminarium, se deras kalendarium här
Dalarna Science Park har digitala workshops, se alla event här
 
 

Viktiga länkar att ha koll på

Aktuella stödpaket till företag - Sveriges regering
Råd, information om covid-19 i Dalarna - Länsstyrelsen Dalarna
Samlad information till företagare till följd av coronaviruset - Verksamt.se
Aktuellt om covid-19 - Krisinformation.se
Information för företag, föreningar och offentliga aktörer - Skatteverket
Information om korttids­arbete - Tillväxtverket
 

I dessa för företag och organisationer svåra tider, krävs både nytänkande, mod och samverkan. Under hashtaggen #innovativadalarna samlar vi exempel på kreativa och innovativa idéer som stärker Dalarnas utveckling, såväl idag som i framtiden.

Använd hashtaggen #innovativadalarna när ni gör inlägg på sociala medier som exempelvis beskriver hur ni hanterar er verksamhet, vilka nya lösningar som tagits fram eller vilka nya samarbeten som inletts i spåren av Coronapandemin.

 

Våra tjänster på näringslivskontoret

Lediga lokaler och mark

Se vilka lediga lokaler och mark som finns i Falu kommun.

Sök lokaler och mark
 

Företags- och mexlots

Falu kommuns företags- och mark och exploateringslots är en väg in till kommunen för företagare.

Företagslots
 

Upphandlingar

Nedan hittar du aktuella upphandlingar hos Falu kommun och de kommunala bolagen Kopparstaden samt Falu Energi & Vatten.

Falu kommun
Kopparstaden
Falu Energi & Vatten
 

näringslivskontoret - vi finns för dig som företagare

Vi arbetar aktivt för att skapa ett gott företagsklimat och förutsättningar för expansion och utveckling av befintliga- samt nya företag i Falu kommun. Behöver du vår hjälp?

Kontakt näringslivskontoret
 

Nyheter från näringslivskontoret ges ut av miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Falu kommun.
Citera oss gärna, men ange källan. Har du idéer på näringslivsnyheter i Falun, tipsa oss gärna.
E-post: naringslivskontoret@falun.se
Besöksadress: Egnellska huset, Myntgatan 45
Postadress: Falu kommun, näringslivskontoret, 791 83 FALUN

Facebook Instagram

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link