Nyheter från Landsbygdsrådet

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Nyhetsbrev 3 2021-06-29

Mats Dahlberg
har ordet


Stort tack till dig som är med och jobbar för Falu landsbygd!

Här kommer en sommarhälsning och lite tankar kring höstens arbete. Landsbygdsrådet Nyhetsbrev riktar sig till alla som jobbar för en levande landsbygd och är ett sätt att dela erfarenheter.

Den här gången tipsar vi bland annat om möjligheten att få stöd till mindre ungdomsaktiviteter via Stiftelsen för fritidens främjande. Är det en regnig dag och du vill ha lite inspiration i jobbet för landsbygden så kan jag också rekommendera föreläsningarna från SLU. Mer om det i detta nyhetsbrev.

Vi vill också att du delar med dig av dina tankar om hur landsbygden ska utvecklas. Skriv några rader om din vision för ditt lokala område. Din del av Falun. Så fortsätter vi att diskutera konkreta förslag i Landsbygdsrådet.

Jag vill också tacka alla er som varit delaktiga i Landsbygdsrådet under vårens aktiviteter och hoppas på en intressant höst tillsammans.

Slutligen önskar jag alla en riktigt fin sommar!

Mats Dahlberg
Ordförande Landsbygdsrådet

 

Landsbyggare Falun 

Det EU-finansierade Leaderprojektet Landsbyggare Falun, eller Platsmarknadsföring Falu kommun som är det formella namnet, har vi skrivit om tidigare i nyhetsbrevet. Här får vi en uppdatering från Martina Nilsson om vad som händer just nu i projektet.

Filmerna med några fantastiska landsbygdsentreprenörer publicerades i slutet av maj på www.landsbyggare.se. ”Vi Landsbyggare” har växt till ett nationellt projekt, så vi bidrar nu till att visa upp både Faluns och hela den svenska landsbygdens kreativitet, engagemang och driv, berättar Martina. Vi publicerar också texter om Framtidens landsbygd. Klicka gärna in, titta på materialet och dela med er. I slutet av sommaren ska vi filma ytterligare fem entreprenörer.

Vi har under ett par månader haft en boendeenkät öppen på vår egen webb, www.falun.se/landsbyggare. Den riktade sig både till de fastighetsägare på landsbygden som har ett hus som inte används permanent och till intresserade av att flytta till landsbygden. Syftet var att väcka intresse för att det finns en efterfrågan på hus att bo i permanent. Trenden att renovera, byggnadsvårda och göra permanentboenden av hus som inte är beboliga idag når även till Falun. Så kallade ”ödehus” är därför absolut intressanta för marknaden! Enkätsvaren sammanställs just nu och kommer att publiceras på samma webbsida.

Arbetet med att uppdatera intresseföreningarnas egna lokala utvecklingsplaner fortsätter parallellt. Vi har genomfört fem digitala workshops om platsidentitet under våren. Nu har vi precis påbörjat planeringen för workshop nummer två, som ska handla om bygdernas vision för framtiden, avslutar Martina.

Om du vill skriva en kort text om hur du ser på landsbygdens möjligheter och framtid, eller om du har frågor, tips och tankar får du jättegärna höra av dig till Martina som nås på martina.nilsson@falun.se eller 023-82424.

 

Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun 


Glöm inte bort att söka medel ur Stiftelsen för fritidens främjande för höstens spännande projekt för barn och ungdomar på Faluns landsbygd! Sista ansökningsdag för första beslutsomgången för stiftelsen under höstterminen är den 19 augusti varav beslutet tas i kommunstyrelsen den 28 september.

Tips! Visste du om att det går att söka medel ur Stiftelsen för fritidens främjande och få beslut inom någon vecka? Anökningar under 20 000kr kan beslutas via delegation av Landsbygdsrådets arbetsutskott och handläggningen är vanligtvis 1-2veckor.

Passa på att söka roliga sommarlovsprojekt för barn och ungdomar inför sommaren genom Stiftelsen. Bjursås IK och Sundborns GoIF sökte båda sommarlovsprojekt för barn och ungdomar under 20 000kr förra sommaren för lite olika aktiviteter och matsäck. Båda projekten blev väldigt uppsakttade av respektive bygds barn och ungdomar!

Passa även på att söka lite mindre projekt ur Stiftelsen som ni själva är ungdomar och har en bra idé. Prova på att göra roliga, kreativa och gemensama aktiviteter i din bygd!

Läs mer om stiftelsen här!

 

Foto: Ulf Palm

Kommundelsutvecklingsmedel för 2022


Glöm inte att söka kommundeslutvecklingsmedel (KDU) för 2022, sista ansökningsdag är den 1 oktober. För år 2022 finns det en miljon kronor att ansöka om för projekt som utvecklar kommundelarna och byarna på Faluns landsbygd. Bidraget söks via din närmsta intresseförening från Svärdsjö, Enviken, Sundborn, Aspeboda, Vika, Grycksbo och Bjursås.

Exemepl på vad det går att söka medel för genom KDU som beviljats tidigare år är: investeringar i bystugor, kulturleder, besöksparkeringar, takomläggningar, hinderbanor m.fl.Det är bara fantasin som sätter gränser för hur det går att utveckla er kommundel eller bygd!

Läs mer om och hitta ansökningsblaketten för KDU här!

 

Inspiration till vandrings- och cykelturism på landsbygden


Vandrings-och cykelturism har en stor potensial att utveckla besöksnäringen på landsbygden. Det i sin tur skapar lokala jobb och ger ortsbefolkningen en möjlighet att bo kvar och öka serviceutbudet.

Inspireras av 12 olika vandlingsleds-och cykelledsprojekt som fått stöd via tillväxtverket 2020 och håll utkik efter nästa ansökningsomgång!

Läs mer och inspireras av projekten på tillväxtverket!

 

Se föreläsningar om landsbygdsutveckling


Är du intresserad av att titta på föreläsningar om olika ämnen inom landsbygdsutveckling?

play.slu.se kan du se webbinarier och föreläsningar från landsbygdsutvecklare, forskare och andra yrkesverksamma inom ämnet landsbygdsutveckling. Det finns föreläsningar om allt ifrån medborgardialoger, företagsutveckling på landsbygden eller digital lanthandel. Nya föreläsningar släpps kontinuerligt.

 

#innovativadalarna


Genom att dela med sig av inspirerande initiativ och goda exempel ska företagen i Dalarna kunna stärka varandra under Coronakrisen. I spåren av detta lanseras nu hashtaggen #innovativadalarna, som ska bli en sorts bank av goda idéer, spännande lösningar men också en inspirationskälla för företag som behöver ny energi.

Under hashtaggen #innovativadalarna samlar vi de goda exemplen som stärker Dalarnas utveckling! Hashtaggen ska kunna användas av både företag, kommuner, myndigheter, högskola, privatpersoner – ja, hela Dalarna!

 

Verksamt.se/dalarna


Den pågående Coronapandemin ger ekonomiska effekter för såväl individer som företag. På nationell, regional och kommunal nivå förbereds och fattas beslut för att minska de negativa effekterna. Här kan du som företagare hitta information om insatser och åtgärder i Dalarna. Sidan uppdateras löpande med ny information.

Klicka dig vidare till sidan här!

 

Tips till Landsbygdsrådets nyhetsbrev?


Har du tips på nyheter från Faluns landsbygd som skulle kunna vara med i Landsbygdsrådets nyhetsbrev eller vill din förening visa upp sin verksamhet?

Maila förslag till hanna.wickstrom@falun.se

Våra tjänster på näringslivskontoret

Lediga lokaler och mark

Se vilka lediga lokaler och mark som finns i Falu kommun.

Sök lokaler och mark
 

Företags- och mexlots

Falu kommuns företags- och mark och exploateringslots är en väg in till kommunen för företagare.

Företagslots
 

Upphandlingar

Nedan hittar du aktuella upphandlingar hos Falu kommun och de kommunala bolagen Kopparstaden samt Falu Energi & Vatten.

Falu kommun
Kopparstaden
Falu Energi & Vatten
 
 

näringslivskontoret - vi finns för dig som företagare

Vi arbetar aktivt för att skapa ett gott företagsklimat och förutsättningar för expansion och utveckling av befintliga- samt nya företag i Falu kommun. Behöver du vår hjälp?

Kontakt näringslivskontoret
 

Nyheter från Landsbygdsrådet ges ut av miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Falu kommun.
Citera oss gärna, men ange källan. Har du idéer på vad som händet i din bygd, tipsa oss gärna.
E-post: hanna.wickstrom@falun.se & mats.dahlberg@falun.se
Besöksadress: Egnellska huset, Myntgatan 45
Postadress: Falu kommun, näringslivskontoret, 791 83 FALUN

Facebook Instagram

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link