Landsbygdsrådets nyhetsbrev 3 2021-09-22

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Nyhetsbrev 3 2021-09-22

Mats Dahlberg
har ordet


Nu börjar vi packa ihop trädgården och förbereder oss för nästa säsong. Fortfarande finns det stora frukter på päronträdet och potatis och morötter att skörda. Man har mycket nöje även av att bo på landet även om man bara har en liten jordplätt.

I arbetet med Landsbygdsrådet är det en hel del spännande som händer just nu. En del av det berättar vi om i detta nyhetsbrev och annat kommer vi att återkomma med. Läs igenom och fundera på vad ni kan ta med er och dra nytta av. Vi hoppas att du hittar något användbart.

Har du tankar och idéer kring landsbygdsfrågor som du vill pröva eller diskutera så hör av dig till mig direkt eller till vår landsbygdsutvecklare Hanna Wickström. Tillsammans gör vi Falun till en attraktiv kommun!

Hälsningar

Mats Dahlberg
Kommunalråd (M)

mats.dahlberg@falun.se

 

På landsbygden fick jag börja litet och växa - Landsbyggare Falun

När jag skulle öppna min verksamhet inom kroppsvård på en mindre ort var det många som tyckte att jag gjorde fel. De tyckte att om jag ville satsa på företaget så skulle jag öppna i stadskärnan. Men det ville inte jag. Jag ville att de på landsbygden skulle kunna unna sig kropps- och skönhetsvård utan att behöva åka till en stad.

Min resa började i en distansutbildning som ledde till en dröm om att bli egenföretagare. Två år senare fick jag min första kund, här hemma i Bjursås. Jag fick ta hand om företagets friskvårdsmassage. Under den här tiden jobbade jag fortfarande parallellt inom äldrevården. Ytterligare två år senare fick jag ett erbjudande av samma företag att hyra en egen lokal. Med den kunde jag öppna salongen och börja bygga en robust kundkrets, istället för att driva företaget hemma med enstaka kunder.

En fördel med att etablera sig på landsbygden är att det är mindre konkurrens. I Falun finns det många som erbjuder samma sak som jag. Därför såg jag en risk att det kunde bli ett krigande för att överleva som företagare. Jag ville ju istället kunna njuta av det jag jobbar med.

Sju år efter distansutbildningen, fem år efter min första kund och tre år efter att jag öppnade min egen salong, tog jag steget och lämnade äldreomsorgen. Jag började jobba heltid i mitt företag, och det är det bästa beslut jag någonsin tagit. Jag har växt med företagets utveckling och idag kan jag erbjuda en rad olika skönhets- och kroppsbehandlingar utöver massagen.

Jag har fortfarande inga planer på att flytta in till “stan”. Jag trivs med att driva företaget på landsbygden, där jag själv bor. Faktum är att jag har kunder som åker från stan för att komma hit. Det är så mycket i samhället som inte gynnar landsbygdens utveckling, den glöms bort. Jag vill gynna den, satsa på den, få den att fortsätta växa. Min resa är ett bevis på hur bra det går att driva en verksamhet som min här. För ärligt talat tror jag att det aldrig hade fungerat om jag hade lyssnat på vad en del sa, att jag borde starta verksamheten i stan. Jag är glad över att jag istället lyssnade på mitt hjärta och gjorde det jag brinner för. Min by!

Sanna Andersson, Sannas Kroppsvård

Om du vill skriva en kort text om hur du ser på landsbygdens möjligheter och framtid, eller om du har frågor, tips och tankar om projektet Landsbygare Falun får du jättegärna höra av dig till projektledaren Martina som nås på martina.nilsson@falun.se eller 023–82424.

Läs mer om projektet Landsbyggare Falun här!

 

Foto: Ulf Palm

Konferens om socialt byggande 

Konferensen Socialt byggande går av stapeln den 18-19 november 2021. Det finns möjlighet att delta både på plats i Göteborg och digitalt via webben.

"Bakom konferensen Socialt Byggande 2021 - Inkluderande bygg- och boendeformer står en konstellation av offentliga, privata och ideella aktörer med den gemensamma nämnaren att de är engagerade i bostadsfrågor och eftersträvar en större bredd av alternativ och vägar i byggandet och boendet."

Programmet består av 60 programpunkter och talare under två dagar. Syftet med konferensen är att genom aktuell forskning sprida kunskap om byggformer som baseras på samverkan, delaktighet och gemenskap. Detta genom att visa upp exempel och erfarenheter från olika länder. Konferensen är ett forum för att diskutera förutsättningar, möjligheter och hinder för självbyggeri, byggemenskaper och likande former av gemensamt byggande.

Läs mer om konferensen här!

Se inspelade seminarium från tidigare konferenser här!

 

 

Foto: Ulf Plam

Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun 


Glöm inte bort att söka medel ur Stiftelsen för fritidens främjande för höstens spännande projekt för barn och ungdomar på Faluns landsbygd! Sista ansökningsdag för första beslutsomgången för stiftelsen under höstterminen är den 18 oktober. Beslutet tas i kommunstyrelsen den 30 november.

Tips! Visste du om att det går att söka medel ur Stiftelsen för fritidens främjande och få beslut inom någon vecka? Anökningar under 20 000 kr kan beslutas via delegation av Landsbygdsrådets arbetsutskott och handläggningen är vanligtvis 1-2 veckor.

Passa även på att söka lite medel för mindre projekt ur Stiftelsen om ni själva är ungdomar och har en bra idé. Prova på att göra roliga, kreativa och gemensamma aktiviteter i din bygd!

Läs mer om stiftelsen här!

 

Foto: Ulf Palm

Kommundelsutvecklingsmedel för 2022


Glöm inte att söka kommundelsutvecklingsmedel (KDU) för 2022, sista ansökningsdag är den 1 oktober. För år 2022 finns det en miljon kronor att ansöka om för projekt som utvecklar kommundelarna och byarna på Faluns landsbygd. Bidraget söks via din närmsta intresseförening från Svärdsjö, Enviken, Sundborn, Aspeboda, Vika, Grycksbo och Bjursås.

Exempel på vad som går att söka medel för genom KDU, och som beviljats tidigare år är: investeringar i bystugor, kulturleder, besöksparkeringar, takomläggningar, hinderbanor m.fl. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur det går att utveckla er kommundel eller bygd!

Läs mer om och hitta ansökningsblanketten för KDU här!

 

Informationsträff om ägarskifte


Lämna stafettpinnen till nya händer

Funderar du på hur det ska bli när du vill kliva ned från ditt företag? Hur gör man vid ett ägarskifte? Tillsammans med Almi GävleDala arrangerar vi ett gratis, digitalt seminarium om ägarskifte där du både deltar och ställer frågor anonymt.

Vi tar bland annat upp följande frågor:

• Hur genomförs ett ägarskifte i praktiken och var börjar jag?
• Vad ska jag tänka på för att skapa goda förutsättningar för den som ska ta över företaget?
• Hur finansieras ett ägarskifte och vart kan jag hitta en intresserad köpare?
• Hur kan jag skapa rättvisa mellan mina barn?

Datum: Fredag 24 september, kl.12:00-12:45.

Läs mer om och anmäl dig till föreläsningen här!

 

Lokalekonomidagarna 2021


Lokalekonomidagarna 2021 kommer att hållas digitalt den 20-21 oktober med temat “Lokal omstart – hur bygger vi robusta samhällen?”.

Lokalekonomidagarna är en arena och mötesplats för kunskap och nätverkande kring hur vi kan stärka lokala ekonomier i hela landet. Med goda exempel och forskning visar Lokalekonomidagarna hur hållbar, lokal utveckling kan organiseras och finansieras.

Konferenserna syftar till att lösa problem genom att tillgängliggöra information och inspirera till handling. Lokalekonomidagarna har arrangerats sedan 2003 av ett stort antal organisationer.

Läs mer om konferensen här!

 

Se föreläsningar om landsbygdsutveckling


Är du intresserad av att titta på föreläsningar om olika ämnen inom landsbygdsutveckling?

play.slu.se kan du se webbinarier och föreläsningar från landsbygdsutvecklare, forskare och andra yrkesverksamma inom ämnet landsbygdsutveckling. Det finns föreläsningar om allt ifrån medborgardialoger, företagsutveckling på landsbygden eller digital lanthandel. Nya föreläsningar släpps kontinuerligt.

 

#innovativadalarna


Genom att dela med sig av inspirerande initiativ och goda exempel ska företagen i Dalarna kunna stärka varandra under Coronakrisen. I spåren av detta lanseras nu hashtaggen #innovativadalarna, som ska bli en sorts bank av goda idéer, spännande lösningar men också en inspirationskälla för företag som behöver ny energi.

Under hashtaggen #innovativadalarna samlar vi de goda exemplen som stärker Dalarnas utveckling! Hashtaggen ska kunna användas av både företag, kommuner, myndigheter, högskola, privatpersoner – ja, hela Dalarna!

 

Verksamt.se/dalarna


Den pågående Coronapandemin ger ekonomiska effekter för såväl individer som företag. På nationell, regional och kommunal nivå förbereds och fattas beslut för att minska de negativa effekterna. Här kan du som företagare hitta information om insatser och åtgärder i Dalarna. Sidan uppdateras löpande med ny information.

Klicka dig vidare till sidan här!

 

Tips till Landsbygdsrådets nyhetsbrev?


Har du tips på nyheter från Faluns landsbygd som skulle kunna vara med i Landsbygdsrådets nyhetsbrev eller vill din förening visa upp sin verksamhet?

Maila förslag till hanna.wickstrom@falun.se

Våra tjänster på näringslivskontoret

Lediga lokaler och mark

Se vilka lediga lokaler och mark som finns i Falu kommun.

Sök lokaler och mark
 

Företags- och mexlots

Falu kommuns företags- och mark och exploateringslots är en väg in till kommunen för företagare.

Företagslots
 

Upphandlingar

Nedan hittar du aktuella upphandlingar hos Falu kommun och de kommunala bolagen Kopparstaden samt Falu Energi & Vatten.

Falu kommun
Kopparstaden
Falu Energi & Vatten
 
 

näringslivskontoret - vi finns för dig som företagare

Vi arbetar aktivt för att skapa ett gott företagsklimat och förutsättningar för expansion och utveckling av befintliga- samt nya företag i Falu kommun. Behöver du vår hjälp?

Kontakt näringslivskontoret
 

Nyheter från Landsbygdsrådet ges ut av miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Falu kommun.
Citera oss gärna, men ange källan. Har du idéer på vad som händet i din bygd, tipsa oss gärna.
E-post: hanna.wickstrom@falun.se & mats.dahlberg@falun.se
Besöksadress: Egnellska huset, Myntgatan 45
Postadress: Falu kommun, näringslivskontoret, 791 83 FALUN

Facebook Instagram

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link